Federasyon Başkanımız Şahin Kömürcü Rugby Post adlı online dergiye verdiği röportajda ilginç bilgiler vermiş. Bu bilgiler ışığında Türk Amerikan futbolunun son maddi durumu tartışalım istedim. Röportajda Şahin Kömürcü, Amerikan futbolunun bağlı olduğu Türkiye Ragbi Federasyonu’na verilen bütçenin çoğunu hatta beşte dördünün ragbi branşı için harcadığını iddia etmiş bakalım bu doğru mu? Çok ilginç bir bilgi değil mi? Biz Amerikan futbolu olarak bütçenin hakkımız olan dörtte birini bile alamıyorken, bizden çok sonra gelen ve hatta federasyona dahil olan bir branşın bütçenin beşte dördünü kullanması ne kadar doğru? Dergiyi okumak isteyenler buradan ulaşabilir. http://www.rugbypost.co/

Federasyon Başkanı Şahin Kömürcü röportajda verdiği bu demeç ile artık Türk Amerikan futbolunun federasyon başkanı olmadığını resmen ilan etmiştir. Bu saatten sonra kimse federasyondan ve federasyon başkanından bu spora bir yarar beklemesin. Zaten bunun emareleri bir süreden beri görünmekteydi.

Sayın Şahin Kömürcü Federasyon Başkanı seçilirken lisans ücreti almayacağını beyan ettiği halde, bir tek Amerikan futbolundan lisans ücreti aldığını daha önceki yazılarımda ispatlamıştım. Federasyon iş başına geldiğinde verilen deplasman yardımı azalarak iyice kesilmiştir. Saha ve ambulans destekleri azalarak neredeyse bitme aşamasına gelmiştir. Daha önce elimizde olan tüm sahalar elimizden alınmıştır. Hiçbir antrenörlük eğitimi yapılmamaktadır. Federasyon hakemlerin çoğaltılması ve daha işlevsel çalışabilmeleri için hiçbir yatırım yapmamaktadır.  2010 yılında Amerikan futbolu dört takımla Avrupa kupalarına katıldığından beri ilk defa bu yıl Boğaziçi Sultans kendi imkanları ile Avrupa Kupalarına katılacaktır. Amerikan futbolu delegelerince seçilen federasyon başkanı tarafından resmen Türk Amerikan futbolu kendi kaderine terk edilmiştir.

Röportajda açıklanan federasyon bütçesinin beşte dördünü Ragbi branşı için harcadığını iddiasına gelince federasyon başkanı bilançoların resmi olduğunu ve bu durumun incelendiğinde görülebileceğini açıklamış. Ortada açıklanan bir resmi bilanço ve gelir tablosu olmadığına göre en son genel kurulda açıklanan bilanço ve gelir tablolarına göre işlem yapmamız gerekir.

Şimdi başka bir veri olmadığına göre bu yazımda kriter alacağımız bilanço ve gelir tablosu, en son genel kurulda dağıtılan bilanço, gelir tablosu ve denetim kurulu raporudur. Bu bilanço, gelir tablosu ve denetim raporu en son genel kurulda hatırlarsanız beş dakika içerisinde beyzbol ve softbol delegeleri tarafından onaylanmıştı. Federasyon genel kurulunda beyzbol ve softbol delegelerinin toplam delegelerin yüzde 5o sinden fazlasını nasıl oluşturduğu önceki makalelerimin konusuydu.

Öncelikle bilmemiz gereken Türkiye ragbi federasyonunun bütçesidir.

Türkiye Ragbi Federasyonu 2011 yılı gelirleri toplam 1.123.978,24 TL’dir. Evet 1 milyon 123 bin TL.

Türkiye Ragbi Federasyonu 2012 yılı 8 aylık geliri ise 660.975.60 TL dir. Toplam yıllığa vurduğumuzda 1 milyon TL’dir.

Türkiye Rugby Federasyonu 2013 yılı Tahmini bütçesi ise 1.975.000.- TL’dir. Kaynak Spor Genel Müdürlüğü https://www.sgm.gov.tr/Federasyonlar/33/2/turkiye-beyzbol-softbol-korumali-futbol-ve-ragbi-federasyonu.aspx

Kayıtlar daha fazla olacağını gösterse de, Türkiye Ragbi Federasyonunun 2013 yılından bir milyon lira bütçe aldığını farz edersek ragbi için federasyonumuzun 800.000.- TL harcamış olması gerekir.

Başkanın aynı dergide yer alan açıklamalarına göre bu meblağın yarısı Ragbi Milli Takım antrenörü için harcanmış olması gerekir. O zaman 400.000.- TL meblağın Milli Takım antrenörü için ayrıldığını düşünelim. Yani kısaca Ragbi Milli Takım antrenörümüz aylık 33.333.- TL maaş almaktadır. Geriye kalan 400.000.- TL’nin gene ragbi branşı için harcandığı iddia edilmektedir.

Federasyonun asbaşkanı olduğum dönemde lig ile alakalı maliyet hesaplamalarını ben yaptığım için size lig maliyetleri konusunda bilgi vereyim. Türk Amerikan futbolu liginin tüm hakem, saha ve ambulans giderlerini ödediğinizde yıllık masrafı 150.000.- TL’dir. Yıllık eğitimler ve Milli Takım masrafları yaklaşık 50.000.- TL tutar.  Yani Amerikan futbolunun toplam yıllık gideri 200.000.- TL dir. Bu Amerikan futbolunun federasyonun yıllık bütçesinden alması gereken hakkıdır. Amerikan futbolundan lisans paraları alınırken, saha parası ödenmezken, ambulans ücretleri karşılanmazken ve hakem maaşları bile bölük pörçük ödenirken ragbi branşı ve ragbi Milli Takım antrenörü için bu meblağların ödenmesi Türk Amerikan futboluna haksızlıktır.

İnşallah benim bu yazım üzerine Türkiye Ragbi Federasyonu “resmi” bilanço ve gelir tablolarını açıklar da ben bari bu sefer özür dilemek zorunda kalırım, yoksa federasyon başkanının kendi açıklamalarına göre spora ve takımlara aktarılması gereken bu kadar büyük bir bütçe aktarılmadı ise Türk sporuna ciddi bir kazık atılmış olur.

Kalın sağlıcakla…