Yine bir sezonunun daha sonu gelirken son yılların en enteresan final maçlarından birinin eşiğindeyiz. Federasyonun yaptığı açıklamaya göre bu seneki final maçı 8 Haziran tarihinde saat 16:00’da Maltepe stadyumunda oynanacak. Maçı, Boğaziçi Sultans ve Koç Rams arasında oynanıyor. Ligi yakından takip etmeyenler için bu iki takımdan ve akıllara gelen bazı sorulardan bahsedelim…

– Boğaziçi ve Koç arasında nasıl bir geçmiş var?
– İki takımın bu sene başından neler geçti?
– Önümüzdeki maçın kritiği

İki takım TAFL tarihinde bu sezona kadar yalnızca iki kere karşı karşıya geldi. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi Rams’in 2009 yılında bazı takım için sebeplerden dolayı 1.ligden 2.lige geçmesi. O günden bu seneye kadar iki takım farklı liglerde oldukları için karşı karşıya gelemediler. Öncesindeki 2 karşılaşmaya gittiğimizde ise ilk karşılaşmaları 2006-2007 sezonunda Uçaksavar sahasında 47 – 8’lik bir skorla Sultans üstünlüğüyle tarihe geçerken, ikinci karşılaşmaları ise 2008-2009 sezonunda aynı sahada 44 – 16’lık bir skorla bitti. Bu maçta da galibiyet Sultans’ın olmuştu. Son karşılaşmaları içinde bulunduğumuz 2013 – 2014 sezonunda 28 – 14’lük bir skorla Rams üstünlüğüyle sonuçlanmıştı.

Takımların bu sene başından geçenlere değinirsek, öncelikle Sultans’ı  bu sene ülkemizi yurtdışında temsil ettikleri için tebrik ediyorum. Geçen seneki şampiyonlukları üzerine bu sene IFAF Şampiyonlar Ligi Doğu Grubu’nda ülkemizi temsil ettiler ve Sırbistan’ın Vukovi Beograd takımına karşı mücadele ettiler. Maç Sırbistan’da oynandı ve iki takımında maç öncesinde hem Sırbistan ve Bosna’da yaşanan seller hem de ülkemizdeki Soma faciası için yaptıkları bir dakikalık saygı duruşu kalplere dokundu. Maç sonucunda Boğaziçi sahadan mağlup ayrılsa da TAFL için güzel bir adım atmış oldular.

Türkiye’deki sezona dönersek, Sultans sezonu iki mağlubiyetle kapattı. Enteresandır ki kaybettiği maçların ikisi de 1.Lige bu sene yükselen, Amerikalı koçlar tarafından yönetilen ve kadrosunda yabancı oyuncular bulunduran Yeditepe Eagles ve Koç Rams’e karşıydı. Bu yenilgilerin başlı sebeplerine gelince:

Sultans senelerdir ligde dominant, bütün rakiplerini ve oyun tarzlarını tanıyan, ligi avucunun içi gibi bilen bir takım ve bu sefer karşısına ilk defa oyun tarzına alışık olmadığı, tabiri caizse huyunu suyunu bilmediği rakipler gelince ve bu senaryo yabancı koçların stratejileriyle güçlendirilince ilk iki deneyimde rakipler daha etkili oldu.

Koç Rams’in bu seneki macerasını incelersek… Rams bu senenin başında kafalarda soru işaretleri oluşturan takımlardan biriydi. Kimilerine göre 1.Lig ile 2.Lig arasındaki farka adapte olamaz deniyordu, kimileriyse aksini düşünüyordu. Derken lige hızlı bir başlangıç yaptı ve sonrasındaki mücadelelerle birlikte de sezonu namaglup bitirmeyi başardılar. Enteresan bir stratejisi olduğunu düşünüyorum, dışarıdan bakıldığı zaman anlaması zor bir takım, her gün farklı bir strateji ve oyun tarzıyla karşımıza çıkıyor. Şimdi, Şampiyonluk maçına gelirsek, takımların avantaj ve dezavantajlarına değinelim…

Boğaziçi, Türkiye’de en çok şampiyonluğu olan takımlardan biri ve bu tarz kritik maçlarda tecrübesi yüksek. Koç ise geçmişte çok fazla bu büyüklükte maçı gözükmüyor. Yakın tarihe bakarsak sanırım buna en çok benzeyen maçı bundan birkaç sene önce ODTÜ’ye karşı kaybettiği play-out maçıydı.

Bildiğimiz üzere final ve playoff maçları normal sezona göre çok daha gergin, heyecanın dorukta olduğu ve stresin oyuncular üzerinde büyük etkiler yarattığı maçlar. Sanırım Boğaziçi’nin bu konuda biraz avantajı olacak, Koç’un bu durumdan ne kadar etkileneceği ise merak konusu. Koç’un alışık olmadığı final stresi maçtaki performansını etkileyecek mi?

Bir diğer büyük bir merak konusu ise Boğaziçi’nin sezon içindeki maçı kaybetme sebebi alışık olmadığı yeni bir rakibe karşı olması ise, ilk maçta rakibini yeterince tanıyabildi mi? Adjustment’ı yüksek olarak bilinen Sultans final maçında karşılaşacağı rakibinin stratejisini sezon içinde yeterince çözebildi mi?

Bütün bunların cevaplarını bu Pazar saat 16:00’da Maltepe Hasan Polat Stadyumu’nda öğreneceğiz.

Sezonun son ve en büyük maçında herkese iyi şanslar ve bütün futbol severlere iyi bir off-season diliyorum. Finalde görüşmek üzere…

Event’in linkini aşağıda bulabilirsiniz.

https://www.facebook.com/events/798343100175873/