“Çirkin gerçeği kabul edin veya etmeyin; hepimiz hayatımızın her anında seçim yapmak zorunda bırakılırız. Seçimler yaşamınız temelidir, elbette bunu da kimse yalanlayamaz. Ancak dönüp de bir bakın geçmişinize, sizi en çok mutsuz eden şeyler seçimleriniz dışında gerçekleşmiştir. Ailenizi değiştiremezsiniz, ten renginizi, boyunuzu değiştiremezsiniz, nerede doğduğunuza, mizacınıza etki edemezsiniz. Yarattığınız geçmişi de aynı şekilde. Seçimlerinizle oluşturduğunuz bir yığını tek bir seçimle dağıtmayı umamazsınız, değil mi? Sadece unutabilirsiniz. Veya yaptığınız her seçimle gurur duyar, renginizi sever, ailenizi herşeye rağmen yanınızda tutarsınız. İnsanlar bunun sonuçlarını etik olarak yanlış kabul etse de.”

Bir Redskins taraftarının bu off-season’da en çok heyecanlanmasına yol açan isimdi DeSean Jackson. Ligin elit receiver’larından birini kadrosunda görmek, önündeki sezonda onun ismini takımının formasının üzerinde taşıyacak olmak kimi heyecanlandırmaz ki? Jax, sözleşmeyi imzalar imzalamaz ligin goygoy yapmak üzere maaşa bağlanmış kadroları, uyum sürecini, kadroya nasıl bir etki yapacağını, neleri değiştirmeye başlayacağını konuşmaya başladılar, hala da bu goygoy seansına karşılaştırmalı olarak devam ediyorlar. Ancak gazetecilerin ve başta Redskins ahalisinin endişeyle izlediği şey, Jax’in Eagles’tan adeta sürülmesine zemin hazırlayan olay ve olaylar dizisi.

Jax’in şimdiki takım arkadaşı Hall’a, sezonun son maçında çete işareti göstermesiyle yeniden gündeme gelen “kirli” bir geçmiş, başkentte pek de tahammül gösterilmeyen kötü çocuk imajı. Hepsi bundan 15 sene önce, bir çocuğun okula gitmek için bindiği trende başladı.

Jackson Long Beach’in güneydoğu yakasında oturan, çetelerin alan kavgasına giriştiği bir mecranın ortasında yetişti. Gayle ve Bill Jackson’un küçük oğulları ilkokul senelerinde ailesi tarafından binbir güçlükle maskelenen bir hayat sürdü. Ancak Jax her zaman 13 yaşında kalmayacaktı, ailesi de yerel halk da bunu biliyordu. Vernon istasyonuna yürüdüğü her sabah çetelerin damgaladığı evlerin önünden geçer, çetelerin damgaladığı evleri görürdü. Lisede edineceği arkadaşların bazıları, zamanla o evlerden çıkmaya başlayacaktı.

“Seçim yapmak zorundaydınız. Ya okulda kalıp kimya sınıfıyla okulun dalga geçilen çocuklarından olacaktınız, ya da Crips’e veya Bloods’a katılıp her durakta çeteden bir kardeşinizin sağ olup olmadığını kontrol edecektiniz. Üçüncü bir seçenek daha vardı, ancak bu seçeneği herkes kullanamazdı; kendinizi beyzbol, futbol veya basketbola adayacaktınız.”

Jackson, babası Bill’in de desteğiyle bunu yaptı. Dersten kalan zamanlarını okulda dayanıklılık ve çabukluk antrenmanları yaparak geçirdi. Yetenekli olduğu kadar çalışmaya da hevesliydi. Performansı ve yetenekleri koçlarının olduğu kadar üniversite keşif ekiplerini de etkiledi. Lisenin sonunda Berkeley’in yolunu tuttu, ama asla mahalleden arkadaşlarıyla bağını koparmadı. Kollarında farklı çetelerin dövmeleri kazınmış olsa da.

Berkeley’de hayatı kampüsün içinde geçse de, geldiği yeri hiç unutmadı. Çevresi yavaş yavaş küçüldü, Bloods’lu arkadaşları Crips’liler ile dost olduğu için onu dışladılar. Her zaman merkezde kalmaya çalışsa da eninde sonunda ona sahip çıkan arkadaşlarının yanında oldu. Kampüs hayatında çete üyesi olmakla suçlandı, çevresi ona farklı gözle baktı, kimisi Crips dövmesi bile olduğunu iddia etti. Onu köklerine daha sıkı tutunmaya ve kendini futbola daha fazla vermeye iten sebepler oldu bunlar. Salonda ve sahada daha fazla vakit geçirmeye başladı, eski mahallesinden arkadaşlarıyla da öyle.

2008 sezonun başında Eagles tarafından 49. sıradan seçildiğinde babasının rüyalarını gerçekleştirmiş olmanın onun için ne kadar önemli olduğunu söylüyordu. Jax, değer verdiklerinin isteklerini her zaman önde tutmuştu. Berkeley’deki son yılında eski mahallesi ve çevre ilçeler için hayır işi düzenlemiş, ve iyiden iyiye “karşı” çetelerin tepkisini çekmişti. 

2009 sezonunda başladığı yükselişiyle gülüyor, sezon sonunda babasını kaybedişiyle yıkılıyordu Jackson. Onun kendisine verdiği öğütlerle yoluna adım adım devam edecekti. Sahada agresif DeSean Jackson olmaya devam edecek, köklerine bağlı kalacak ve onu o yapan şeylere sıkı sıkıya sarılacaktı. Elbette babası kökler derken çeteyi kastetmemişti, ama Jax için çete, arkadaşları demekti. O hiçbir zaman bir amaç, bir dava görmemişti.

2012 yılında çete mensubu arkadaşlarıyla görüntülendiği için yoğun halk tepkisine maruz kaldı. Yükselen bir yıldızın bu tür hareketleri genç sporcular için kesinlikle kötü örnekti ve yapılmaması gerekiyordu. Jackson her “aklı başında” sporcunun yaptığı gibi geçmişini geride bırakıp, gayesi para harcamak olan ve lüks arabalara binen arkadaşlar edinmeliydi. Vernon’lu DeSean’ı değil, yıldız receiver DeSean Jackson’dı o.

Jax, tepkilere rağmen arkadaşlarından vazgeçmedi. Southeast Central lisesindeyken yıpranmış deri topu ona sadece eğlenmek için fırlatan adamlardan vazgeçmedi. Bellerinde silah taşımaları, veya onların yanındayken can güvenliğinin tehlikeye girmesi gibi unsurlar pek de önemli değildi, Vernon’lu DeSean böyle büyümüştü, böyle eğlenmişti, böyle de eğlenmeye devam edecekti.

2013 yılının sonunda iki arkadaşıyla beraber adı bir çete cinayetine karıştı. Yerel basın ve spor medyası hemen işin üzerine üşüştüler. Oysa ki Jackson sadece ifade vermeye çağırılmıştı, hüküm giyenler arkadaşlarıydı. Hemen ardı ardına gündem Jackson’un Eagles takım toplantılarına gelmediği, koç Chip Kelly ile konuşmadığı, arkadaşlarına ve çete işlerine ayırdığı vaktin futbol oynamasına engel olduğu ile çalkalandı. Hâlihazırda sezonun son maçında DeAngelo Hall’a yaptığı hareket de ellerindeydi. Medya yine tırnaklarını bir “kirli geçmiş” senaryosuna geçirmişti.

Oysa dikkatli izleyicilerin hemen aklına geleceği üzere, DeSean Jackson bunu yaptığı hemen hemen her TD’den sonra taraftarlara gösterirdi.

Eagles bu tür davranışlarından hoşnutsuzluğunu resmen dile getirse de Jax aldırmadı, gündüzlerini salonda, gecelerini aynı adamlarda geçirdi. Ve pamuk ipliğinde olan ilişki koptu, Jackson serbest kaldı, ardından da Redskins ile imzaladı.

“Bu bana babamın öğrettiği, bana babamın bıraktığı bir şey; köklerine tutunmak. Başarıyı yakaladığım her anda çocukluğumu geçirdiğim adamları hatırlamak ve onlara hala onlar için burada olduğumu hatırlatmak için bir işaret. Bu, benim çocukluğum. Çete işareti olup olmaması benim için bir problem değil.”

25 milyon dolarlık dev kontratıyla Redskin olan yıldız bir receiver Jackson. Taraftarlar heyecanla RGIII ile nasıl bir ikili oluşturacaklarını görmeyi bekliyor. Medya ise Jackson’u fırına vermek için yer arıyor. Jackson, her olayda bir çete üyesi olmadığını açıkça belirtiyor, ancak akşam yanına gelen Crips dövmeli adamlar onun inandırıcılığını halkın gözünde azaltıyor. Onun ise pek umurunda değil ve ona inanmamızı sağlayan şey de bu, söylediklerinde samimi olduğunu kanıtlamak için her şeyi yapıyor ve günlük hayatında ne yapıyorsa onu yapmaya devam ediyor. Gizlemiyor, saklamıyor, o dövmeli adamlarla fotoğraflarla instagramda paylaşmaktan korkmuyor. Tom Brady’nin eşiyle gittiği davetlerde giydiği komik pantolonlu fotoğraflarını sakladığı bir dünyada, bence Jax hala çok daha etik bir sporcu. Geçmişinden korkmuyor, onunla mutlu, onunla yaşıyor. Kim ne derse desin, böyle yapmaya da devam edecek. Kökleri, her zaman yakalayacağı yardlarca pastan çok daha önemli olacak. Yanlış tarafa koşan çocuk, herkese göre farklı bir yöne doğru koşmaya devam edecek.