NFL’de dördüncü haftanın son maçında Kansas City Chiefs’in kendi evinde New England Patriots’ı 41 – 14 gibi farklı bir skorla yendiği karşılaşmaya Chiefs cornerback’i  Husain Abdullah’ın touchdown sevinci damgasını vurdu.

Patriots quarterback’i Tom Brady’nin pasını yakalayan ve ardından 39 yardlık bir interception return’e imza atan, Abdullah sevincini endzone’da secdeye yatarak kutladı ve ardından 15 yardlık sportmenlik dışı kontak cezası aldı, bunun üzerine d sosyal medya karıştı…

Husain Abdullah, ülkemiz basınında da yer alan touchdown sevinci ile ilgili maçtan sonra açıklamalarda bulunurken, “Biraz fazla heyecanlandım bence –cezanın sebebi– kaymamdı” diye konuştu.

Abdullah’ın secdeye yatmadan önce dizlerinin üzerinde kayması hakemler tarafından cezanın sebebi olarak görülürken, pozisyon sonrası kenara gittiğinde head koçları Andy Reid’in de kendisine endzone’da o şekilde kaymanın yasak olduğunu söylediğini belirtti.

NFL kural kitabının 12. Kuralının, 3. Bölümünde yer alan Madde 1 (d) uyarınca yerde kutlama yapmak yasaklanmış durumda. İlgili maddede “Oyuncuların, yerdeyken herhangi bir kutlamaya ya da tepkiye katılması yasaklanmıştır.” denmektedir.

Öte yandan çoğu kişiden Abdullah’ın Müslüman olmasından ve secdeye yatmasından dolayı hakem tarafından ceza aldığı yorumları gelirken diğer görüşte olan insanlar, Abdullah’ın endzone’da secdeye yatması veya dizlerinin üzerine çökmesi sebebiyle değil, secdeye yatmadan önce dizleri üstünde kayması sebebiyle cezalandırıldığı savunuyor.

NFL’in Amerikan futbolu ilişkileri başkan yardımcısı Michael Signora, konu ile ilgili olarak Twitter sayfasından, “Abdullah ceza almamalıydı. Yönetim mekanizması, dini sebeplerden ötürü yere yatan oyuncuya bayrak atmak (cezalandırmak) için değil.” açıklamasını yaparken, basına, cezanın yanlış olduğunu söyledi.

29 yaşındaki Husain Abdullah, NFL çevrelerinde dini inancıyla önplana çıkan bir isim. Tecrübeli oyuncu, hazırlık kampına denk gelen Ramazan ayında oruç tutması ile gündeme gelmişti. Abdullah, daha önce, kendisi gibi NFL oyuncusu olan kardeşi ile beraber Hacca gitmek için NFL kariyerine ara verip, 2012 sezonunda oynamayınca adını manşetlere taşımıştı.

Yazan: Kaan Özaydın