Yıkılan Metrodome’un yerine yenisi yapılana kadar Minnesota Vikings’in kendi evindeki maçları University of Minnesota’nın sahasında oynadığını hepiniz biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da çaktırmayın, kültürlü okur kitlem olduğunu sanmaya devam edeyim. Vikings’in bu tebdili mekan durumunda dolayı, 33 yıldan sonra ilk defa Vikings ev sahipliğindeki bir Packers maçı açık havada oynandı. NFC’nin belki en iyi takımı Green Bay, birkaç yıldır vasat görünümü süregelen Vikings’e konuk olurken, taraftar kitleleri önceki iki maçında 50’şer sayı atan Wisconsin takımının rakibini sayıya boğacağını düşünüyordu. Beklenen olmayıp da Green Bay maçı zar zor 24-21 kazanınca bir takım soru işaretleri oluştu. İzninizle bu soru işaretlerini nokta ve ünlemlere çevirmek istiyorum; izin vermezseniz de çevireceğim gerçi. Alalım soru işaretlerini:

Soru: Hilmi Abi, koca Eagles’a 50 atan Green Bay, nasıl oldu da Vikings’e 24’te kaldı? Rodgers fantasy takımımdaydı, hüsrana uğradım.

Cevap: Her maçı ayrı değerlendirmek lazım. Eagles savunması tek safety oynayıp rakibi pasa yönlendirince top vızır vızır havadaydı. Üstelik hem Chip Kelly, hem de Mike McCarthy hızlı, huddle’sız hücum sevdiğinden skor epey arttı. Mike Zimmer ise savunma kökenli bir koç olduğundan maç nispeten yavaş geçti. Çift safety oynayıp koşuya yedi savunma oyuncusuyla cevap vermeye çalışınca 90’lardan kalma bir maç seyrettik. Eddie Lacy’nin 125 yard ve bir touchdown’la oynadığı maçın bu kadar yakın geçmesi ise Vikings’in tek bir interception dışında top kaybı yapmamasındandı.

Soru: Teddy Bridgewater ile olur mu bu iş?

Cevap: Bence olur, ama sabır gerekiyor. Bridgewater, Packers savunma koordinatörü Dom Capers’ın üstüne saldığı Clay Matthews ve Julius Peppers’ın baskılarına karşı soğukkanlı oynadı; ne zaman cepte kayması gerektiğini, ne zaman kaçması gerektiğini biliyor gibiydi. Bu özellik kolay kolay kazanılmaz ve çoğu yetenekli üniversite oyun kurucusunun profesyonel liglerde başarısız olmasının sebebi bu özelliğin yokluğudur. Bridgewater’ın eksikliği deneyimsizliği. Top atış tekniğinin yontulması gerekiyor. Bomboş pozisyonlarda kaçırdığı pasların, top tutucularını gereksiz yere şekilden şekilde sokmasının başka açıklaması yok. Teddy ile bu iş olur, olacak. Zimmer’ın ilk zamanları bence çok başarılı geçiyor. Takımın grafiği açıkça yukarıyı gösteriyor, fakat ne yazık ki bulunduğu zorlu grupta kendini gösteremiyor. O da olacak, ve yeni stadyumda takım daha güzel günler yaşayacak.

Soru: Peterson’ın yasal durumu nispeten tatlıya bağlandı. Takıma geri dönecek mi?

Cevap: Aslında bu, takımın ve dolayısıyla sahibinin ruhuna bağlı. Michael Vick ve Ben Roethlisberger’in daha kötü imajları vardı ama şu anda çatır çatır oynuyorlar. Ray Rice’ın cezası da kalktı. Peterson’ı daha çok zaman seyredeceğiz ama hangi formayla olacağı henüz belli değil. 2 Aralık Salı günü bir görüşme yapılacak ve karar ona göre çıkacak.

Soru: Green Bay, bu seneki belki en zor rakibiyle karşılaşacak. Patriots’ı yenmek için neler yapılmalıdır?

Cevap: Bir kere rakibin koçu Bill Belichick gibi biri olunca, rakibi tebeşirle yenmek imkansız oluyor. Patriots her hafta rakibe ve birebir oyuncu eşleşmelerine göre bir hafta önce oynanandan hatırı sayılır derece farklı taktik uyguluyor. Örneğin çoğu takım en iyi cornerback’ini rakibin en iyi receiver’ına kilitlerken, Bill Belichick Revis’i rakibin ikinci receiver’ına monte edip, en iyi receiver’ı safety yardımı ile double-team’e aldı. Packers’ın yapması gereken aslında çok açık. Savunmada rakibin koşusunu dizginleyip Brady’ye orta halli baskı kurmak gerekiyor. Neticede Patriots’da Rob Gronkowski dışında can sıkacak fazla bir top tutucu yok. Hücumda ise koşu oturtulabilirse Jordy Nelson’ı büyük bir gün beklecektir.

Soru: Nerden çıktı bu haftaki Vikings’e eğilme durumu?

Cevap: Seviyorum, zorla mı? Yok, ondan değil. İstek gelince okuru kırmak olmaz.

Soru: Clay Matthews’u tekrar iç linebacker’da izleyecek miyiz?

Cevap: Hem içte, hem dışta, hem de Gronkowski’nin peşinde izleyeceksiniz, ama içeride eskisi kadar oynamaz diye düşünüyorum. Bears ve Eagles’ın koşu oyunu, Patriots’dan daha korkutucu sonuçta, ve Matthews ortada olmasaydı Matt Forte içeriden hindi gibi oyardı savunmayı. Hindi demişken; geçmiş şükran gününüz kutlu olsun.

Soru: Tim Tebow…

Cevap: Kapattık arkadaşım!

Kasım ayının son maçları bu Pazar oynanıyor. Artık son düzlüğe geldik. NFC’de amansız bir playoff yarışı sürüyor ve çok az takımın yeri garanti gibi. 11 maçtan yedi veya daha fazlasını kazanmış bir dolu takımın oyuncusu, ocak ayında evlerinde bornozla maç seyretme endişesiyle yaşıyor. Biz ise aynı durumu sevinçle bekliyoruz. Sevgili okurlar, bornozunuzu hazırlayın. Bu haftanın kaçmayacak maçlarını sırasıyla New England – Green Bay, Denver – Kansas City ve sürpriz olarak Buffalo – Cleveland olarak sunuyorum. Bunları kaçırmayın ki futbol zevkiniz azalmasın.