Yıllardır süre gelen ezeli bir rekabet. Birbirini sevmeyen ve playoff umutları bu maça bırakan iki takım. New Orleans Saints ve Atlanta Falcons. Kuruldukları yıllardan bu yana grup liderliği için çarpışan bu iki takımdan senenin kazananı Şahinlerimiz oldu.

Bilindiği üzere division’da işler pek iyi değil. Panthers takımı 6-8-1 gibi bir rekorla birincilik koltuğunda oturmakta. Zira bu hafta zirveyi yakından takip eden Atlanta Falcons ile oynayacaklar ve kazanan birinci olup playoff’u garantilemiş olacak.

Gelelim aynı ilk haftada olduğu gibi kıran kırana geçen derbiye. Maçın daha başında kickoff vuruşuyla New Orleans’ın çaylak oyuncusu Jalen Saunders 99 yardlık bir return yaptı. Arkasından da Mark Ingram’ın koşusuyla sayıyı buldu Saints. Daha saniyeler içinde böyle geriye düşmek moral bozucu. Zira Atlanta Falcons moralini ne kadar bozulursa bozulsun inancını hiç kaybetmedi. Oyuna gayet güzel başladı fakat ilk çeyrekte aradığı touchdown’ı bulamadı. Hücum takımı güzel drive’lar ile ilerlese de sonunu getiremedi.

İkinci çeyrekte ise her hafta takımı defansif olarak öne taşıyan isim Desmond Trufant interception ile çıkageldi. Akabinde de Atlanta sayıya ulaştı. Aslına bakarsanız bu maçın kahramanı defansımızdı. Evet hepimiz şaşırdık ama Saints’in ne koşmasına izin verdik ne de pas atmasına. Ligin en iyi ve tecrübeli oyun kurucularından Drew Brees’i iki kez interception’a zorladık. Fakat benim aklımda kalan yer ise beş sack yapmamızdı. Bütün sezon boyunca sadece 16 sack yapabilen Falcons defansı öyle bir hırsla oynadı ki kendileri bile şaşırdı belki de çünkü karşılarında çoğu oyuncusu Pro Bowl’a seçilen bir O-Line vardı.

Bryan Cox. Yazın aramıza katılan D-Line koçunun ekmeğini yeni yeni yemeye başladık diyebiliriz. Artık daha sert oynayan taktiksel ve tekniksel açıdan zenginleşmiş bir D-Line’a sahibiz. Tabii ki yeterli değil ki bunu bu maça kadar yaptığımız 16 sack’ten anlayabiliriz. Fakat özellikle koşu savunmasında meydana gelen gelişim muazzam.

Ofansif anlamda çok agresif oynayan bir takımız. Risk almaktan korkmayan tüm kozlarını ortaya koyan bir takım. Tabii bunda Julio Jones, Roddy White gibi oyuncularımızın olmasının payı çok büyük. Julio Jones belinden sakattı ve oynayıp oynamayacağı maç saatinde belli olacaktı. Kendisi oynamayı seçti ki bu hafta hiçbir idmana katılmamıştı buna rağmen yedi pas yakaladı ve 107 yardlık istatistiğe ulaştı. Matt Ryan ise receiverlar’ımızın işini çok kolaylaştırdı bu hafta. Doğru ve zamanında kararlar vererek adrese teslim toplar attı. 40’da 30 isabetli pasla oynadı, liderliği ve inancıyla takıma yön veren oyunculardan biri olmaya devam ediyor.

Kendini biraz olsun toparlayan O-Line ise Ryan’a dokunulmasına izin vermedi. Bu da bütün yükün Ryan’ın üstüne binmesine engel oldu. Eğer güzel paslarla ilerliyorsanız koşu oyunlarınızın da başarılı olması muhtemeldir .Steven Jackson maça gayet iyi başladı. New Orleans’lı oyuncuların canını yaka yaka koştu. Fakat bileğinden sakatlandı bir koşusunda. Yerine ise çaylak isim Devonta Freeman geçti. Maçın ortasında yaptığı 31 yardlık koşu Freeman’ın ilk koşarak yaptığı TD oldu.

Gelelim maçın en kritik anına. Rakip takımda ligin en iyi tight end’lerinden biri bulunuyor. Jimmy Graham ve bu oyuncuyla topu buluşturmayı seven bir oyun kurucu, Drew Brees. Son çeyreğin başlarında Brees topu Graham’a gönderdi, endzone çizgisi üzerinde topu yakalayan Graham’i çaylak safety Southward ve son haftalarda göze çarpan Khemal Ishmael ile birlik olup sayıdan uzak tuttu. Bununla da kalmayıp Ishmael, Graham’ı fumble’a zorladı ve topu ele geçirdi. Eğer Saints burada sayıya ulaşsaydı maç çok farklı yerlere gidebilirdi.

Takım olarak bir alkışı hak ettik. Önümüzde her seyi belirleyecek olan bir maç var. Hızlı, topu koşarken de isabetli atabilen bir oyun kurucuya karşı oynayacağız. Cam Newton. Kelvin Benjamin gibi, takımlarına yaptıkları eklemelerle son yıllara göre ofansif olarak kendini geliştirmiş bir takım Carolina Panthers. Eğer bu hafta Saints’e yaptığımız defansı Panthers’a da uygulayabilirsek division’ı birincilikle bitiririz, aksi halde sezon tatsız bir şekilde sonlanmış olacak.