Sezonun son iki haftasına girmiş durumdayız. Ligin yavaş yavaş bitmek üzere olmasından kaynaklı burukluğun dışında, heyecan giderek artıyor, takımlar için mücadeleler ölüm kalım savaşı haline geliyor. Kazan ve yoluna devam et, kaybet ve evine dön. 16. haftaya doğru ilerlerken, NFC’de hangi takımlar playoff’a kalacak? Kimin şansı daha fazla, kimler son iki maçını kazanmak durumunda, kimler rakiplerinin yenilmesini bekleyecek, hangi takımlar ilk turu bay geçecek?

Öncelikle sistemi hatırlayalım: Her konferansta altı takım playoff’a kalıyor. Grup liderleri, seribaşı olma yolunda önceliğe sahip. Sezonu en çok galibiyetle kapatan iki grup lideri, bir ve iki numaralı seribaşları oluyor ve playoff’ların ilk haftasını bay geçme fırsatını yakalıyor. Diğer iki grup lideri ise yine galibiyet sayısına göre üç ve dört numaradalar. Her konferansta grup liderleri dışında kalan en iyi iki takım da beşinci ve altıncı sıradan playoff’a kalıyorlar. İlk turda üç ile altı, dört ile beş numaralar eşleşiyor. Playoff’un bir sonraki turunda bir numaralı seribaşı geri kalan takımların en kötüsüyle eşleşiyor. Tek maç üzerinden yapılan playoff mücadeleleri yüksek numaralı seribaşının sahasında oynanıyor.

Beraberlik bozma sistemi biraz karışık, ancak kafaların karışmaması adına sistemi anlamak önemli. Her şeyden önce gruplardaki beraberlikler bozuluyor ve grup liderleri belirleniyor. Wild card takımları için de öncelikle gruplardaki beraberlikler bozuluyor. İki takım sezon içinde karşılaştıysa, o maçın galibi otomatik olarak üst sırada yer alıyor. Aynı grupta olan ve birbiriyle iki maç yapan takımların 1-1 olması halinde ise ikili averajdır, deplasman golüdür bunlar geçerli değil. Kendi aralarındaki maçın ardından ilk olarak grup içindeki takımlara karşı galibiyet miktarına, ardından bütün ortak rakiplere, ardından konferans içi maçlara bakılıyor division’daki eşitliklerin bozulması için. Gruplararası eşitliklerde ise önce konferans içindeki maçlara, ardından ortak rakiplere bakılıyor(en az dört ortak rakip şart). Bunların ardından eşitlik hala sürüyorsa işin içine “strength of victory” ve “strength of schedule” kavramları giriyor, yendiğiniz bütün takımların toplam galibiyet sayıları, ve galibiyete bakılmaksızın bütün rakiplerinizin toplam galibiyet sayıları. Üçlü beraberliklerde ise öncelik önce konferansta, sonra ortak rakiplerde.

NFC’de henüz Arizona Cardinals dışında playoff’u garantileyen takım yok. Son haftalar çok kritik olacak. Önce grup liderliklerine bakalım:

NFC West: Arizona Cardinals (11-3) & Seattle Seahawks (10-4)

Bruce Arians yılın koçudur diyebilir miyiz? Kesinlikle. Arizona Cardinals, 14 maçından 11’ini kazanarak en azından wildcard’ı garantilemiş durumda. NFC’de playoff’u garantileyen tek takım şuanda Arizona Angry Birds. Önce Carson Palmer’ı, ardından Drew Stanton’ı kaybettiler, Ryan Lindley de Rams’e karşı çok iyi bir performans göstermedi açıkçası. Arizona Kardeşler’in bu hafta Seattle Seahawks’la oynayacağı mücadele çok kritik olacak, Seattle kazanması halinde Arizona’yla galibiyet sayısını eşitleyecek ve grup liderliğini ele alacak. Cardinals, Seahawks’ı mağlup etmesi halinde bir numaralı seribaşlığını garantileyecek. Seahawks ise bu maçı kazanması halinde son hafta Rams’e karşı ilk turu bay geçebilmek için oynayacak.

NFC North: Detroit Lions (10-4) & Green Bay Packers (10-4)

Lions ve Packers, son hafta karşı karşıya gelecekler ve bu mücadelenin önemi çok büyük. İki takımın arasındaki ilk maçı Detroit kazanmıştı, Lions bu yüzden bu hafta Bears’a karşı nasıl bir sonuç alacağına bakılmaksızın son hafta galip gelmesi halinde grup lideri. Green Bay ise bu hafta kaybederse son hafta Detroit’i yense bile konferans içi maçlardan dolayı ikinci sırada kalıyor. Packers’ın bu hafta kaybetmesi ve üstüne Colts’un Cowboys’u mağlup etmesi durumunda ise Green Bay’in son hafa kazanması bile yetmeyebilir. Ama sonuçta Packers’ın bu haftaki rakibi Buccaneers.

NFC East: Dallas Cowboys (10-4) & Philadelphia Eagles (9-5)

Cowboys, geçtiğimiz hafta Eagles’ı mağlup ederek çok ciddi bir avantaj yakaladı. Eagles’ın grup lideri olabilmek için tek şansı Redskins ve Giants’ı mağlup edip Cowboys’un Colts’a veya Redskins’e yenilmesi. Washington ekibinin pek sorun çıkarmayacağı göz önüne alınırsa Philadelphia taraftarlarınının gönlü bu hafta Colts’la olacak. İki takımın aralarındaki maçlar 1-1, beraberlikte division içi maçlardan dolayı Eagles önde, ancak işin oraya kalması için aradaki bir galibiyetlik farkı kapatmaları gerekiyor.

NFC South (maalesef): New Orleans Saints (6-8), Carolina Panthers (5-8-1), Atlanta Falcons (5-9)

Bu grubun galibi kesin olarak dört numaralı seribaşı olacak. Saints, şuanda Panthers’ın yarım maç önünde, bu da son iki maçlarını kazandıkları anda playoff’talar demek, kaderleri kendi ellerinde. Saints’in son iki haftadaki rakipleri Falcons ve Buccaneers. Falcons, bu hafta New Orleans deplasmanında kazanmak zorunda, kaybederlerse playoff şansları kalmıyor. Panthers ise son iki maçını da kazanıp Saints’in yenilmesini beklemek zorunda kalacak.

Panthers’ın beraberliği hesapları biraz kolay hale getiriyor. Burada grup liderliği için olası tek beraberlik senaryosu Falcons’ın son iki maçını kazanması ve Saints’in de son hafta Bucs’ı yenmesi. Bu durumda Panthers zaten Falcons’a yenilmiş olacağı için altı galibiyette kalacak. New Orleans ve Atlanta 7-9’la grup liderliği için berabere kalırlarsa Falcons sezon içinde rakiplerine karşı iki galibiyet aldığı için playoff’ta yer alacak.

Kim kaç numaralı seri başı olacak?

Grupları kimin kazanacağı belirsiz, ancak division’ların birbirlerine karşı belirli üstünlükleri olduğu ortaya çıkıyor hesap kitap yapınca. Buyursunlar:

Cardinals geri kalan takımlardan bir adım daha önde, ama önce Seahawks’ı yenmeleri gerekiyor. İkide iki yapması halinde Cardinals bir numarada olacak.

Detroit Lions, grubunu kazandığı takdirde iki numaranın en büyük adayı. Konferans içi maçlarda Cowboys’un ve Eagles’ın önündeler, yani NFC East’e karşı üstünlük onlarda. Cardinals’a sezon içinde yenildiler, gerideler. Seattle’la berabere bitirmeleri durumunda ise, konferansta galibiyet sayıları eşit oluyor, dört ortak rakiplerine (Packers, Panthers, Giants, Cardinals) karşı maçlarda üstünlük Seahawks’ta. Anlayacağınız, Lions grubunu kazanırsa iki numarada, bir numara NFC West’e gidecek.

Green Bay Packers da Lions’la aynı durumda. Sezon içinde Seattle’a kaybettiler, Cardinals’a karşı da strength of victory yüzünden gerideler. Yani hesaplamadım ama ESPN diyorsa doğrudur herhalde.

Seahawks, yukarıda bahsettiğim gibi, grubunu kazanması halinde Lions’a ve Packers’a karşı avantajlı, #1 numaraya oynayacaklar. Cowboys Seahawks’ı yenmiş olmasına rağmen üç takımın da 12-4 olduğu durumda konferans içi maçlardan dolayı geride kalıyor. Sadece Cowboys ve Seahawks’ın 12-4 bitirdiği düşük bir ihtimal var gerçi, o durumda Cowboys bir numaralı seribaşı! Çok düşük bir ihtimal ama ihtimal ihtimaldir. İhtimaller dünyası… Bir ihtimal daha, Cowboys bir AFC takımı olan Colts’a yenilip Green Bay’le 11-5’te berabere kalırsa ortak rakiplerden dolayı önde, 12-4’te aynı durum olursa konferans içi maçlardan dolayı Dallas öne çıkıyor. O da ilginç. Yani Packers maç kaybederse, Dallas’ın Redskins’e değil de Colts’a yenilmesi onları playoff dışında bırakabilir. Green Bay bu hafta kazandığı halde Cowboys’un galip gelmesi onlara playoff’u garantileyecek ama öte yandan son hafta Lions’a yenilirlerse bu sefer ilk tur gidecek. NFL garip bir organizma.

Üç takımlı beraberliklerde Cowboys’un yerine Eagles’ı koymamız halinde ise senaryo kesinlikle değişmiyor, Eagles AFC South’u süpürdü ve NFC’de beş maç kaybetti, konferans içi maçlarda her türlü gerideler. İki takımın da sezon içinde Cardinals’a yenildiğini hatırlatayım.

Sözün özü, eğer hata yapmadıysam, NFC’de gruplar arasında şöyle bir sıralama söz konusu: West > North > East > South. Bu da bizi kabaca şu durumla karşı karşıya getiriyor:

#1 NFC West galibi (Cardinals veya Seahawks)
#2 NFC North galibi (Lions veya Packers)
#3 NFC East galibi (Muhtemelen Cowboys, bir ihtimal Eagles)
#4 NFC South galibi (Kolej futbolunda bile maçlarının yarısını kazanamayan takımlar Bowl Game oynayamıyor, insaf)
#5 NFC West ikincisi (Cardinals veya Seahawks)
#6 NFC North ikincisi (Lions veya Packers)

NFC East’in playoff’a iki takım birden sokma şansı yok denecek kadar az. Arizona’nın playoff’a kalması kesin, Lions ve Seahawks birer galibiyetle playoff’u garantiliyorlar (beraberlik olmadığı sürece). Packers’ın da elenmesi için tek bir senaryo var. Bu üç takımdan biri son iki haftada sıfır çekmediği sürece NFC East galibi üç numaralı seribaşı olacak, ikincisi playoff göremeyecek gibi gözüküyor, biraz daha aşırı uç ihtimalleri önümüzdeki haftaya bırakırsak spekülasyon yapmamak adına. Bu durumda Eagles’ın playoff için tek şansı ikide iki yapıp Cowboys’un kaybetmesini beklemek.

Önemli Maçlar

16. Hafta
Arizona Cardinals – Seattle Seahawks
Dallas Cowboys – Indianapolis Colts
New Orleans Saints – Atlanta Falcons

17. Hafta
Green Bay Packers – Detroit Lions
San Francisco 49ers – Arizona Cardinals
Seattle Seahawks – St. Louis Rams
Atlanta Falcons – Carolina Panthers

Bu Haftanın Senaryoları

Arizona Cardinals (vs Seattle): Kazandığı an grup liderliği ve bir numaralı seri başlığı garanti.
Seattle Seahawks (at Arizona): Kazandığı an playoffu kaçırması için var olan tek olasılık soon hafta Rams’e yenilmeleri ve Lions’la Packers’ın berabere kalması, yani playoff hemen hemen garanti, grup liderliği ve #1 kendi elinde.
Green Bay Packers (at Tampa Bay): Kazanması gerek, Cowboys da kazanırsa, veya Eagles kaybederse playoff garanti.
Detroit Lions (at Chicago): Kazandığı an playoff garanti.
Philadelphia Eagles (vs Washington): Şansını sürdürmek için kazanmak zorunda. Kaybederse playoff dışı.
Dallas Cowboys (vs Indianapolis): Kazanırsa ve Eagles kaybederse grup liderliği garanti.
New Orleans Saints (vs Atlanta): Kazanırsa ve Panthers kaybederse grup liderliği garanti.
Carolina Panthers (vs Cleveland): Kaybederlerse ve Saints kazanırsa playoff dışılar.
Atlanta Falcons (at New Orleans): Kaybederse playoff dışı, kazanırsa şansı sürecek.

Bir hata varsa veya aklınıza takılan bir şey olursa yorum bırakın lütfen, düzelteyim/cevaplayayım.