12.Adamın başkentinden keyifli hafta sonları. Sezonun en önemli maçına çıkıyoruz. Güç dengeleri bakımından kağıt üstünde en zor maçımız olmayacak. NFC West ve NFC #1 için 32 takım arasında en iyi dereceye sahip takımla oynayacağız. Maç öncesi sabit başlığım olan ‘Seattle Odaklayım’ kalıbını Kaan Özaydın’ın istediği doğrultusunda şimdilik kızağa çekiyorum. Şekerparemiz Russell Wilson ile yazıya başlayacağız fakat bir dakika… Önce başlığımızla ilgili üç beş cümlenin belini kıralım değil mi? Kalbimizin pompaladığı kanın, kan damarlarının çeperine yaptığı basınca halk arasında tansiyon denilmekte. Kalp sıkıştığında sistolik, açıldığında diastolik basınç oluşmakta ve bunu barometre prensibiyle çalışan, gaz basıncına göre içindeki civayı hareket ettiren sfigmomanometre cihazı ölçmekte. Halk arasında tansiyon aleti diyoruz. Çoğu zaman steteskopla kanka olup tek alet olarak birleşmişlerdir. Steteskop ise hala halk diline uyarlanamamıştır. Tansiyonu yüksek bir maça çıkıyoruz, özellikle Arizonalılar ve Seattle’ımızı sevmeyenlerin maç esnasında elinin altında bulundurması gereken cihazlardan birincili sfigmomanometre olacak. Akıllı telefonlara kadar indirgendi, benden uyarması…

Çelik Adam: 52×52

CenturyLink Field’daki Niners galibiyetiyle birlikte üçüncü sezonunda takımına 34 galibiyet kazandıran Russell Wilson bu alandaki rekoru eline geçirdi. Geçen haftaya kadar bu rekoru 1983-85 yıllarında Miami Dolphins organizasyonundaki ilk üç yılında 33 galibiyet kazanan efsane quaterback Dan Marino ile paylaşmaktaydı. Ligin bitmesine iki hafta var, rekoru 36’ya kadar geliştirebilir… 52×52… Pazar gecesi Glendale’deki maça da ilk 11’de başladığı taktirde profesyonel kariyerindeki 52. Maçında da starter olarak yer almış olacak. Keza kolej kariyerinde 52 maça çıkan Wilson, sezonun taçlandırıldığı Bowl maçında dizinden sakatlanıp maçın ikinci yarısını tamamlayamamıştı sadece.

Quaterback’imizle ilgili son gelişmemizle bu başlığa son noktayı koyalım. Bir zamanlar beyzbol menajerliğini yapan Mark Rodgers’a dönme ihtimali var. Şu an Bus Cook menajeri… Kendisinden memnun olduğunu söylese de Wilson; spor medyasında dönen fısıltılara göre menajer değişikliği için tetikte bekliyormuş. Russell Wilson’ın kontrat açısından üçüncü senesinde olduğunu hatırlatayım.

Yıllık 662.000 dolar alan Wilson, NFL’in en az kazanan starter quaterback’i. Bu sezonki sayıları: 2,897 yard, 18 TD pası, 6 interception, 93.6 rating, 62.6 pas başarı yüzdesi, beş touchdown koşusu, 106 denemede 754 koşu yardıyla son üç alanda şimdiden sezonluk kariyer rekorlarına ulaşmış durumda.

Juggernaut: Bobby Wagner

Dönüşü muhteşem oldu. Kendisi ligin 12. Haftasında döndü ve Seattle Seahawks defansı ligin en iyisi oldu bu dönemde. Açık ara en iyisi, açık ara… Dört önemli ve yüksek galibiyet yüzdesine sahip takıma içeride ve dışarıda alınan galibiyetlerde sırasıyla 3-3-14-7 sayı, toplayalım 27 sayı yedik. Maç başına ortalamalara bakıyoruz: 6.8 sayı, 88 yard… Bobby Wagner’sız dönemi 3-2 ile zor atlatmıştık. Wagner’ın olmadığı 3-2’lik galibiyet dönemi ile takıma yeniden katıldığı 4-0’lık ezici dönemi değerlendirdiğimizde rakibe maç başına izin verilen touchdown ortalaması 2.2’den 1.5’e düşerken quaterback pas yüzdesi % 65.6’dan % 61.9’a geriliyordu… Onsuz dönemde canımızı en çok yakan hücum sayılarından biri 4.04 koşu başına tanınan-izin verilen koşu mesafesiydi. Bu dönemde 3.24’e düştü… Sack ortalaması 1.4’ten 2.44’e gelişti vs vs vs… Bu sayılar başlı başına Bobby Wagner’ın iç linebacker mevkisindeki yeri doldurulamaz önemini gözler önüne sermiyor mu?

Biliyorsunuz, geçen sene ligin en iyi savunmasıydık. Geçen seneki savunmamızın aslı gitmiş tadı, kokusu kalmış diyebiliriz. Özellikle şu anki sezonun ilk periyodu için… Savunma geçen seneye dönmekte. Hatta sevgili NFLTR.com okuru, geçen seneden de iyi olduğu hususlar var elbette. Bakınız: son dört maçta izin verilen 27 sayı. Geçen sene ligin zirvesinde bitirilen savunma eforu ve istatistiklerine baktığımızda dört haftalık periyotta yediğimiz en az sayı 43 olmuş (13-16. Haftalarda). Zaten bu performans gelmeseydi şu anda NFC #1 ve/veya NFC West #1 yarışında olamazdık. Kansas City maçındaki başlığım gibi kupanın bir ucunu daha bırakırdık…

Bobby Wagner bu sezon 544 snapta topun karşısında durdu ve 85 gibi yüksek sayılabilecek tackle yaptı. KJ Wright 830 snapte 95 ile kendisini geçerken SS Kam Chancellor ise 727’de 69 tackle yapmış. Tabii bu saydığım isimler nickel oyunlarda Bobby Wagner kadar topa ve topu taşıyana yakın değiller. Bobby Wagner’a ayırdığım bölümü başlıkla bitireyim. Özellikle Call of Duty Modern Warfare’de gördüğümüz ağır zırhlı, sniper kurşununu headshot yapmadıktan sonra kolay kolay ölmeyen ve elindeki ağır makineliyle canınıza okuyacak ‘juggernauts’ adlı tekin olmayan ve ağır abiler bizi çok zorlamıştır. Canavarlı oyunlardaki bölüm sonu canavarı, boss dövüşü gibidir kendileri. İşte Bobby Wagner döndüğünden beri Seahawks defansında juggernautlar gezmeye başladı, rakipler aman dikkat…

Marvel Filminin İçine Giriyoruz

University of Phoenix Stadium, 22 Aralık Pazartesi Saat: 03:30. Playoff’ta olup olamayacağımızı belirleyen haftalardan ve maçlardan bir tanesi daha. Arizona evinde daha istikrarlı oynuyor, daha istekli savunma yapıyor. Hücumumuza çok iş düşecek. Grubun ve NFC’nin iki güçlü ekibiyle art arda oynuyoruz. Bu maç sonunda playoff’ta mıyız değil miyiz, sorusunun cevabı verilecek.

Arizona’nın sezonuna kısa değinmeye gerek yok, herkes biliyor yaptıklarını ve yaşadıklarını. 18 oyuncu sakat, toplamda 90 maç kaçırılmış ve bu oyunculardan 12 tanesi starter. Dereceleri 11-3, ligin hala en iyisi… NFC konferansından ocakta sahaya çıkmayı garantileyen ilk takım oldular, bir iki tane daha pazartesi sabah belli olacak… Yılın koçu ödülü çöle gidecek, Super Bowl kupası da çöle gidecek ama maç gecesinden sonra başka bir takım o kupa ile şehrine dönecek.

Motive, Amaç, Rezonans, Vekil, Elde Etmek ve Liderlik. Akrostiş oldu mu ‘MARVEL’. Kağıt üstünde en güçsüz Arizona ile oynayacağız, lakin bulundukları konum, Super Bowl maçının evlerinden olmasından dolayı geleceğe baktıkları pencere onlara mental anlamda güç verecek. Son şampiyonu yenmeyi de eklemek lazım. Evlerinde 7-0’lık dereceye sahipler ve ilk kez underdog oluyorlar iç sahada. Geçen sene bizi evimizde yenen tek takımdı kendileri ve wildcard’a kalabilirdik bu mağlubiyetten ötürü. İntikam soğuk yenen bir yemektir. Şimdi sıra bizde, onları yenip ilk turu maç yapmadan geçme hayallerini suya düşürmeli ve wildcard’a yollamalıyız. Önce sayılardan başlayalım. Yandaki istatistik çizelgesine bakalım. Hücumda pası saymazsak onlardan her alanda açık ara iyiyiz. Savunma cephesinde yenilen sayı ve koşu savunmasında soluklarını ensemizde hissediyoruz. Diğer alanlarda yine bariz üstünlüğümüz var. Sevgili okur, gelelim bu tablonun taktiksel açıklaması, varyasyonlarına.

Carson Palmer ve Drew Stanton okulu astı, devamsızlıktan kaldı. Elde var Ryan Lindley ve yedeği Logan Thomas. 2012 yılında Arizona tarafından Nick Foles, RGIII ile aynı draft’ta seçilen oyuncu 25 yaşında ve 6-3 boyunda… Sezon başında takımdan yollanan, Lindley, San Diego Chargers’in başarısı için mücadele etti ve Carson Palmer’ın sakatlığından ötürü 10.hafta çöle döndü. Televizyonundan, telefonuna, tabletinden kindle’ına kadar evdeki tüm sosyal medya araçları yasaklanmış, kablosuz modem kaldırılmış durumda. Bu yasağı koyan Lindley’in eşi, amacı son zamlardan sonra elektrik faturasını düşürmek ve kocasının omzundaki baskıyı azaltmak. Çaylak sezonunda dört maç oynadı, biri Kuzey Pasifik’te 58-0 yenildikleri maçta sonradan girdiği maçtı. O maçta John Skelton yerine girmiş ve 8/17 isabetle 59 yard pas atıp 55.8 rating tutturmuştu. Kendisi NFL’in en kötü çaylak rekorunu elinde bulunduruyor, NFL’deki çaylak-veteran fark etmez quaterback rekorunu da istemeden kırmasına az kaldı.

NFL’e giren çaylaklar için touchdown pası veremeden en fazla atılan pas sayısı 181. Eğer 50 pas denemesinde daha touchdown yaptıramazsa NFL rekorunu kıracak istemeden de olsa. Yani, antrenmanlar ve konsol oyunları dışında touchdown pası yok. Beşinci hafta Drew Stanton’ın hafif bir sarsıntı geçirmesi neticesinde kısıtlı süre alan Lindley 1/8 isabetle oynamıştı. Yedeği Logan Thomas biraz daha tanıdık. Koçumuzun oğlu University of Miami teknik ekibinde, biliyorsunuz. Thomas da Virginia Tech draft’ı. Koçumuzun oğlu ve Thomas kolej grubu ACC’de birçok kez rakip oldular ve oğul Carroll baba Carroll’a gerekli dataları verdi. Drew Stanton’un direksiyonun başına ikinci geçtiğinde de gördük: Arizona hücum edemiyor, red zone’a giremiyor. Koşu hücumu kısıtlı bir takımdı (‘dı’yı açıklayacağım birazdan), pas oyununda da upuzun paslar (20+) ile bir şeyler çıkarmaya çalışıyorlardı. Bu maçta da benzer şeyler olacak. Öncelikleri koşu oyunu ve play action pas olacak. Koşuyu iyi savunuyoruz, play action paslarda quaterback’in eli ne kadar hassas, kadayıf gibi bir bileği var mı göreceğiz. Secondary’imiz aç kurtlar gibi bekliyor olacak. Son dört maçta sadece 12.5 sayı ortalaması tutturdular ve bu süreçte ligin en az sayı bulan ikinci ekibi konumundalar. Maç başına toplam yardda ise 293.3 ortalama ile son dört haftada lig 27.si konumundalar.

Russell Wilson’ın sezonda en yüksek yediği sack sayısı yedi ile CenturyLink’teki Arizona maçıydı. Bu maçta da önce baskı kurup, blitz’ler ile Russell Wilson’ı oynatmama, int&fumble’a zorlama ve can yakan play option-play fake’lerini sıfıra yakın seviyeye getirmeye çalışacaklar. Bu doğrultuda blitz’lerde ve baskılarda hız, OLB hattının atik refleksleri ile cutback’lerden mümkün olduğunca faydalanmak isteyecekler. Bu saydığım mevzular bizim için de geçerli. Rakip quaterback üstünde kuracağımız orta halli baskıda bile bocalaması, tecrübesizliğinin kurbanı olması mümkün. Snap hataları yaşayabilirler. Tıpkı Houston @ Indiana maçında üçüncü Tom Savage’ın oyuna alışana kadar yaptığı hatalar gibi. Bu maçta basit hatalara yakın takım Arizona hücumu. Arizona hücumunda ise yükselen bir yıldız var: Kerwynn Williams… Andre Ellington’un yedeğiydi kendisi. Andre Ellington bu sezon hiçbir maçta 100 koşu yardını geçemedi ve koşu oyunu başına beş yard ortalama tutturamadı. Lakin Kerwynn Williams son iki haftada toplam 175 yard koştu, ortalaması 5.1 yard… Pas-koşu balansında ağırlık Williams koşularından yana olacaktır. Biz ise son dört haftada 325 koşu yardına izin verdik, hiçbir koşucu 65 yardı geçemedi toplamda. Philadelphia’nın ve ligin elit koşucularından McCoy’un ortalaması 2.9 yard gibi gülünç bir değerle kaldı… Kicker’ları gayet sağlam vuruyor topa, alan golleri ile St. Louis’i yendiler. Bize karşı da böyle planları olacak, bu yüzden Wiiliams’ı da emekletmek gerekecek…

Hücumda quaterback’i ve pası koruma, redzone hücum başarı ile üçüncü hak başarısı bizim sayı bulma değerimizi belirleyecektir diye tahmin ediyorum. 79-27 üstünlük kurduğumuz son dört maçın hepsi de çift haneli farklarla bitti. Darısı bu maça… Dördüncü çeyreklerde 93-67 üstünlüğümüz var ama dikkat edilmesi gereken nokta Arizona da dördüncü çeyreklerde boş değil: 102-40… Maçı son çeyreğe kalmadan bitirmemiz lazım. Zaten 15 ve üzeri fark açtığımız zaman maçın döneceğini düşünmüyorum. Yani rakip kısıtlı hücum hattıyla 15 hatta 10 sayılık unanswered points olayına giremez. Hücumda sabırlı olmalı, Arizona defansının top çalıp kısa yoldan sayı bulmasına izin vermememiz gerekiyor. Hücum sayısı veya savunma sayısıyla maça skorda hızlı başlarsak moral anlamında da onlara darbe vurabiliriz. Rakip quaterback’i hataya sürükleme adına para atışını kazanırsak topu onlara verelim derim.

Seattle Seahawks ve Playoff

Yazarımız İzge NFC ve AFC’deki playoff hesaplarını gayet güzel anlatmış. Orayı okumayanlar için ve Seattle açısından daha spesifik bir irdeleme için kısaca bu bölüme yer vermek istedim. Bölümümüzü Super Bowl tarihinden bugüne kadar tüm şampiyonların sezonlarını da içeren bir araştırma yazısı ile süsleyeceğim ekstradan.

1. NFC WEST Liderliği için: Mutlaka ama mutlaka Arizon’yı yenmeliyiz. Son iki maçı kazanırsak NFC West yine bizde. Arizona’yı yendik, St. Louis’e içeride kaybettik; o vakit Arizona’nın da deplasmanda San Francisco’ya kaybetmesini bekleyeceğiz.

2. İlk Turda Maç Yapmamak için: Yine kendi elimizde. İki maçı kazanırsak garanti. Detroit veya Green Bay’den herhangi biriyle 12-4 olduğumuzda NFC #1 bizim. Keza Dallas, Detoit/Green Bay ile üçlü 12-4 derecesinde yine sonuç aynı olacak. Şayet Green Bay ve Detroit son iki maçtan bir galibiyet bir mağlubiyet çıkarırsa ve Dallas son iki maçını kazanırsa durum değişiyor. Dallas’a yenildiğimiz için onlar NFC #1, biz NFC #2…

3. NFC WEST’i kazanıp NFC #3 veya #5 Olmak Nasıl Oluyor: Arizona’yı yendik, zaten tüm kapılar ona açılıyor. Rams’e kaybettik ve Arizona da Niners’e kaybetti. NFC West’i lider bitirdik. Fakat Green Bay, Detroit ikilisinden biri iki maçını da kazandı(son hafta birbirleriyle oynuyorlar), Dallas da 2’de 2 yaptı. O zaman Detroit/Green Bay #1, Dallas #2 ve biz #3 oluyoruz. Arizona, Niners’i yenerse #5 numara oluyoruz.

4. 11-5 Derece ile Maçları Evde İzlemek için: Arizona veya St.Louis’e kaybedilir. Arizona bizi veya Niners’i yenmelidir. Philadelphia iki maçını kazanmalı, Dallas sadece bir maçını kazanmalı, Detroit ve Green Bay bu hafta sonu galip gelip son hafta birbirlerine karşı oynadıklarında sahadan beraberlik çıkmalı. İşte o zaman 11-5 derece ile elveda playoff’lar deriz.

5. 10-6 Derece ile playoff yapmak için: Haliyle iki maçını da kaybedeceksin ve Philadelphia’nın son iki maçtan iki galibiyet veya bir galibiyet bir beraberlik almamasını. NFC #6 olursun o vakit. Şöyle sıra dışı bir durum vuku bekleyeceksin bulursa 10-6 ile dışarıda kalabiliriz: İki maçımızı kaybedeceğiz, Philadelphia bir maçını kazanacak, Dallas iki maçını kaybedecek, Detroit önce Chicago’ya yenilecek ardından Green Bay’i yenecek ve Green Bay deplasmanda Tampa Bay’i yenip evinde Detroit’e kaybedecek. Bu durumda playoff dışı kalıyoruz. Biz NFC #3’müş, NFC #5’miş üçe beşe bakmayalım. İki maçı da paşalar gibi kazanıp, sultan koltuğuna yerleşelim.

Açılış haftasında Green Bay’i yenince şunu söylemiştim: Bu sene Seattle playoff yapar mı diye değil Super Bowl’u kazanabilir mi diye herkes soruyor. Bizden önceki son iki şampiyon New York Giants ve Baltimore Ravens şampiyonluktan sonraki sezon playoff göremedi. 2003 şampiyonu New England Patriots 2004’te yani bir sene sonra yine şampiyon olmuştu. O tarihten beri kimse buna cesaret edemedi. Bu başarıya NFL tarihinde sekiz defa ulaşıldı.

Arizona Şehir Rehberi

Yazının en zevkli yerine geldik. Arizona’da ne yenir, ne alınır ve nereler gezilir sorularının cevaplarına. Arkadaşım bu hafta tansiyonu yüksek maç var. Bırakalım Arizona’da turistliği. Seneye yine oynayacağız. Seneye yazmaya çalışırım, acele etmeyelim lütfen. Aklımız maçta olsun. Arizona’yı gezmeyi seneye bırakıyoruz. Maça giden taraftarlar adam gibi takımımızı desteklesin, sahaya yabancı madde atmasın ve stadın karşısındaki nohutçuda tereyağı ile yapılan pilav üstü kuru, tavuk veya nohuttan birini yanında ayranla yesin. Hadi yine iyisiniz. Yemek tavsiyesini boş geçmedim. Seattle Seahawks’ımızın futboluyla gurur duymak birlikte ileride And Kaan Yılmaz’ın Jacksonville yazıları gibi kaybeden bir Seattle’ı da yazabileceğimi aklımın bir köşesinde bulunduruyorum. O da ayrı bir tecrübe, yazarlıkta ayrı bir süreç, belki de keyifli bir süreç, olacaktır. Lakin Tennessee yazarı olsaydım istifa mektubumu big boss Kaan Özyadın’a verirdim. İleride bir Oakland, bir Jacksonville olmayı göze alırız ama Tennessee olmaya kalbimiz dayanmaz. Bir temenni de NFL yönetimine: Seneye Tennessee’nin maçlarınının birçoğu prime time’a koymayın lütfen… İçimizdeki bu Tennessee küçümsemesi ve yadırgaması varken dikkati çeken bir husus da NFL ve NBA’de aynı şehrin/eyaletin takımları birbirine zıt bir başarı grafiği çiziyor. Örnek mi: Indiana, Washington, Tennessee(Memphis), Denver, Atlanta, New England(Boston), Oakland(Golden State)… New York gibi beni yalanlayan bir iki örnek de var.

Seattle Seahawks’a gönül vermiş arkadaşlar Pazartesi sabahı işiniz, okulunuz, kız arkadaşınızla veya dişçinizle randevunuz olsun olmasın Pazar akşamı televizyonda çocukları uykuya davet eden ekran alt spotu geldiğinde uyuyalım ki maçımızı uyuklamadan izleyelim. Benim için day-off olmasına rağmen 20.00’de başlayacak Atlanta @ New Orleans maçı bitiminde uyuyacağım bizim maçı zinde izlemek adına. NFC South grubundaki takımların yenilmelerine rağmen playoff umudunu kaybetmemeleri misali hayatta hep ikinci, üçüncü, dördüncü… fırsatları yakalamanız dileğiyle 12. Adamın başkentinden yazımı okuyanlara teşekkür ediyorum.