12.Adamın başkentinden zevkli tatiller. Geldik mi son haftaya, son maça. Ayağımızı gaz pedalından bir an olsun çekmeden sezona devam etmek durumundayız. Gazetelerin Pazar eki kıvamındaki bu yazımda öncelikle iç transfere ana hatlarıyla değinmek istiyorum. Gündemin yoğunluğundan ötürü geçen haftaki yazılarımda bu bölüme bir türlü değinemedim. Daha sonraki başlıklarımızda takımdan gelişmeler, 2015 sezonunun muhtemel Seattle fikstürü, Rams maç öncesi analizi olacak. Bizde transfer hiç bitmez, Türk futbol klişesi ile başlığımızı atalım, yazıya devam edelim.

Bizde Transfer Hiç Bitmez

Sezonu bitirelim İç/dış transfer ve mock draft’a; Şubat ortası veya Mart başı gibi bir inceleme yazısında yer verme niyetim var. Şimdilik birkaç gelişmeye değinelim istiyorum. Richard Sherman ve Earl Thomas ile aylar öncesinden yeni kontratlar yapılmıştı, takımın savunma kimliğindeki belirleyici isimlerden ikisi ile uzun yıllar yola devam etme, bu isimleri kulübün yüzü olarak görme-gösterme sevdası sürecek. Richard Sherman ile 57 milyon dolara dört yıllığına anlaşılmıştı. Earl Thomas da Nisan ayında beş yıllığına 44 milyon dolarlık imza ile kulüpte tutuldu. Linebacker KJ Wright ile iki hafta evvel masaya oturuldu ve dört yıllık bir anlaşmaya varıldı. Bu sene serbest kalacak oyuncumuz 27 milyon dolara Kuzey Pasifik’te yaşamaya devam edecek… 2011 yılı dördüncü tur seçimi KJ Wright 98 tackle’lık kariyer sezonunu bu sene geliştirdi. Yaptığı açıklamada, “Burayı istiyordum, Koç ve GM’nin gelecek planlarında olduğum için mutluyum. Bu şehir ve takım benim için mükemmel bir seçim.” dedi. Richard Sherman ve KJ Wright arasında 30 milyon dolarlık kontrat farkı gözümüzden kaçmıyor ama şimdilik bunu dert eden bir KJ Wright yok.

D-Line’dan bir isim Cliff Avril; o da dört yıllığına 28.5 milyon dolarlık kontrata imzayı attı. 28 yaşındaki oyuncunun 16 milyon dolarlık garanti alacağı olacak. Detroit ve Seattle’da oynadığı son dört yılda dokuz sack ve üzeri yapan Avril bu sezon bu rakamın yarısında geziniyor.

Gelelim takımın hücum tarafına. Yüklü kontratı olan Percy Harvin gönderildi. Salary cap’te boşluk açıldı. Golden Tate’in gitmesinden sonra üç başlı canavar olan hücumumuzun iki başlı canavarı Marshawn Lynch ve Russell Wilson, 2015 sezonunun sonu itibariyle serbest kalacaklar. Şayet yeni bir imza atılmazsa. Yönetim Wilson’ı takımda tutmak istiyor ama Lynch için o kadar ısrarcı olmayacakları, drafttan running back arayışı içinde oldukları konuşuluyor. Bu detayı iki üç ay sonraki yazımıza bırakalım. Konuyu bitirmeden şu kıyası yapmayı gerekli görüyorum. Geçen seneki San Francisco konferans finali maç öncesi yazımda “asgari ücretli QB’ler” alt başlığında Russell Wilson ve Colin Kaepernick’i işlemiştim. Niners quaterback’i Caepernick altı yıl 114 milyon dolara anlaştı. Görece kendisinden iyi bir sezon geçiren Russell Wilson’ın da yıllık en az 19 milyon dolarlık bir kontratın aşağısına evet diyeceğini sanmıyorum.

Haftanın Nabzı

Kısa kısa, bu hafta neler yaşandı onlara bakıyoruz. Arizona maçındaki 79 yard koşuluk touchdown sevinci sonrası bu sezon bir ceza daha aldı Beast Mode. Biliyorsunuz üç dakikalık maç sonu röportajında bazen ‘maybe, i dont know …’ gibi ifadelerle süslediği bol ‘yeah, yeah, yeah’ demesinden ötürü bir ceza almıştı Kasım ayındaki Arizona maçından sonra. İzlemediyseniz izleyin. İzlediyseniz de zaman zaman izleyin diyeceğim Arizona maçındaki müthiş touchdown’ı ile ilgili konuşan Richard Sherman :”Hücum fevkalade iyiydi. Ve Marshawn, bu koşusu beast mode ikiydi. Belki de beast mode birdi ve diğeri beast mode iki oldu şimdi.” (2010 wildcard New Orleans’a karşı yaptığı koşu touchdown’ı ile kıyaslanmakta). Richard Sherman biraz da abartarak Beast Mode’umuzun bu senenin MVP’si olabileceğini dile getirmiş.

Pro Bowl kadroları açıklandı ve takımımızdan beş isim orada olmaya hak kazandı. LB Bobby Wagner, ilk kez seçiliyor ve sakatlıktan döndüğü beş maçı kazandık. Toplamda 33 sayıda tutuldu rakipler ve Navorro Bowman ile Patrick Willis’ın sakatlıklardan ötürü oynamaması Wagner’ın işini biraz kolaylaştırdı oylamada. CB Richard Sherman ikinci kez seçiliyor. Bu sene dört interception yapan Richard Sherman quaterback’ler üzerinde kurduğu ‘shutdown cornerback’ algısıyla burada olmaya hak etti. Alanında ligin açık ara en iyisi… FS Earl Thomas, dördüncü kez seçiliyor. Sadece bir interception’ı olmasına rağmen deep post savunmasında her takıma lazım kendisi… SS Kam Chancellor üçüncü kez seçiliyor ve sezon öncesinde kalça ameliyatı oldu, sakat bilekle oynadı, kasık sakatlığından ötürü iki maç kaçırdı. Bu olumsuzluklara karşın rakibi üzerinde psikolojik üstünlük kuruyor ve Denver maçını kurtaran adamdı… RB Marshawn Lynch hücumdaki tek temsilcimiz. Beşinci kez seçiliyor. Toplamda 16 TD ile lig birincisi.

Ne yazık ki, evet ne yazık ki Russell Wilson seçilmedi. NFL tarihinde 100+ yard koşup 300+ yard pas atan tek quaterback, 100+ yard koşup bireysel touchdown yapan ve 200+ pas atıp touchdown yapan tarihteki beşinci oyuncu olmasına, kendisini koruyamayan sınırlı Seattle OL’sine rağmen özellikle deplasmandaki 14 TD/1 INT oranı ve ligin en çok koşu touchdown’ı yapan quaterback’i olmasına rağmen seçilmedi. Belki bir Rodgers’i, Manning’i geçemezdi ama orada olmayı hak eden Romo veya Big Ben’i geçebilirdi oylamada.

Russell Okung bu hafta formasına muhtemelen kavuşacak. Son beş maçı kaçıran Max Unger’ın oynama ihtimali belirdi. Kendisiyle uçakta konuşan Pete Carroll, ”Sahada olmak için ne gerekiyorsa yapacak. Bu tür bilek sakatlıkları altı-sekiz haftada iyileşiyor. Bekleyeceğiz ve göreceğiz.” diyerek kimseyi riske etmeyeceğinin sinyalini verdi. Hamstring problemi ile Arizona maçını tamamlayamayan Jermaine Kearse ve maçta omzu çıkan cornerback Tharold Simon’ın durumları belirsiz. Keza Lynch, tight endlerimiz Moeaki ile Helfet’in de oynamama ihtimalleri mevcut.Russell Okung ve Max Unger’ın yokluğunda Cliff Avril öncelikli left tackle’da olmak üzere sol-sağ tackle ve guard pozisyonlarında OL bölgemiz için kıymetli bir joker olduğunu gösterdi.

28-26 yenildiğimiz Rams’ın hücum ve savunma kartları pek parlak değil. Savunmalarına daha çok güveniyorlar ama maç CenturyLink Field’da. Juggernaut savunmamız ve savunmacılarımız en formda döneminde. Hücum desen bir kademe atlamayı başardı. İpler bizim elimizde. Bu noktaya gelmişken mental eksiklik veya stresten uzak olacağımıza inanıyorum. İlk maçta iki önemli özel takım oyunu ile bizi yenmişlerdi-hatalı hakem kararlarını göz ardı ediyorum. Son zamanlarda Seattle’da yüzleri pek gülmeyen, “ben geçerken uğramıştım” ifadesinde olan Rams var. Gerisi sahada oyunculara kalıyor, hadi bakalım (Bu bölümü kısa ve hızlı geçiyorum, sebebi son bölümde izah ediliyor sevgili okur)…

Seahawks ve Playoff

Yazarımız İzge, iki konferansta olası ve olabilecek playoff tablolarını yazısında dile getirdi. Ben geçen hafta olduğu gibi İzge’den farklı olarak bu tablodaki Seattle bölümünü spesifik ele alacağım. Şimdi, önümüzde beş ihtimal var.

NFC #1 Nasıl Olunur: St. Louis Rams’ı yeneceğiz, Dallas’ın kazanamayacak ve/veya Detroit @ Green Bay maçı berabere bitmeyecek. Bir ihtimal daha var ama yazması bile komik: Rams maçımız, Detroit @ Green Bay maçı berabere biter. Dallas da ya kaybeder ya da berabere kalır, Arizona da yenilirse veya berabere kalırsa yine birinciyiz.

NFC #2 Nasıl Olunur: Rams ile berabere kalırız. Arizona yenilir veyahut berabere kalır, Dallas yenilir. İkinci senaryo daha olası: Rams’ı yeneriz, Dallas yener. Arizona kazanamaz ve Detroit @ Green Bay maçı berabere biter. Üçüncü senaryo: Rams ile berabere kalırız, Dallas yener, Arizona berabere kalır veya yenilir, Detroit berabere kalır.

NFC #3 Nasıl Olunur: Rams’a yeniliriz veya Rams ile berabere kalırız; Arizona yenilir veya bizim gibi berabere kalır. Dallas yener. Detroit ya yener ya da yenilir.

NFC #5 Nasıl Olunur: Rams’a yeniliriz veya Rams ile berabere kalırız. Arizona berabere kalır(biz yenilirsek) veya yener, Detroit @ Green Bay maçından beraberlik dışında bir sonuç çıkar.

NFC #6 Nasıl Olunur: Rams’a mağlup oluruz, Arizona yener veya berabere kalır, Green Bay berabere kalır.

Sevgili okur yazıyı burada bitirmek zorundayım. Şimdi düşünüyorsun ve diyorsun ki, “Yazacağını söylediğin 2015 muhtemel fikstürü ne oldu? ” Sormakta haklısın. Eli baltalı editörümüzden ötürü Seattle – Miami arası gibi uzun yazılarıma ara veriyorum. 2015 sezon fikstürünün ön değerlendirmesini ve 1966’dan günümüze Super Bowl kazanan tüm takımların ne yaptığına dair grafiksel incelemeyi haftaya bu sıralar okuman dileğiyle öteliyorum. Sağlam maçların çoğu bizim maçla aynı saate denk gelse de sizin önceliğiniz Kuzey Pasifik olsun. 12. Adamın başkentinden son haftanın heyecanını yaşamanız dileğiyle hoşça kalın diyorum.