11:00’da başlayacağı ilan edilen ODTÜ Falcons – Koç Rams arasındaki Kulüpler 1.Ligi, üçüncü hafta  mücadelesine yine geçen haftaki gibi 11.05’te sahada olacak şekilde yola çıktım. Bu sefer haklıydım, 11:20 gibi ODTÜ başlama vuruşu ile maç başladı.

Yazı ilerlemeden hemen bir not; bir önceki yazımda terimleri Türkçe kullanmaya “kassam” da yer yer tam anlamı veremediğimi, yer yer de karşılığını bulamayıp İngilizce kullandığımı gördüğüm için bu sefer uğraşmadan büyük çoğunlukla İngilizce devam ettiğimi belirtmek istiyorum.

Başlama vuruşunun ardından Koç returner’ı topu 30 yard taşıyıp fumble yaptı ve top Koç 48. yardından top dışarı çıktı. Koç’un play action pas denemesi ODTÜ defansının baskısı nedeniyle rahat atılamayınca isabetsiz oldu. Ardından yine pas oyunu deneyen Koç oyun kurucusu #7 Burak Şenyuva oyunun fazla uzadığını görüp koşmaya başladı ve 12 yardlık bir koşu ile ilk hakkı takımına kazandırdı.

Spread diziliminde pas oyunlarına devam eden Koç hücumu bu sefer sack ile durduruldu. Yanlış çıkış ile beş yard daha kaybeden Koç yine bir pas oyunu denedi ancak ODTÜ #23 Hüseyin Yıldırım iyi coverage ile receiver’ın elindeki topa müdahale edip topu tutturmadı fakat offside nedeniyle bu savunma değerini bulamadı. Ardından koşu deneyen Koç hücumu çizgiyi geçer geçmez durduruldu ve sonrasında denedikleri 20 yardlık pas başarılı olsa da holding sebebiyle geçerli olmadı. Tekrar denenen pas tutulamayınca topu punt ile ODTÜ hücumuna teslim ettiler.

ODTÜ ise maça koşular ile başladı ancak iki koşu sonrasında hala oyuna başladığı noktadaydı. Üçüncü hakta denenen pas oyunu interception ile kesilse de topu tutan cornerback in bacağı çekti ve return yapılmadan top Koç hücumuna geçti. İlk Koç koşu oyunu çizgi gerisinde sonlandırılsa da ardından gelen uzun pas ile ilk hakkı kazanmayı başardılar. Fakat oyunda ODTÜ ve Koç lehine iki ceza atıldı, pas sayılmadı ve ikinci hak tekrar oynandı. Ardından atılan paslar ise Koç receiver’ları tarafından tutulamayınca punt ile top ODTÜ hücumuna geçti.

ODTÜ #33 Şafak Can bu serinin ilk koşusunda takımına ilk hak kazandırmayı başardı. Ardından iki koşu oyunu ile yine ilk hakkı aldığı noktanın ötesine gidemeyen ODTÜ üçüncü hakkında denediği pasta interception ve ardından gelen güzel return koşusuna engel olamadı. ODTÜ 33.yardından oyuna giren Koç paslara devam etse de ilk pas denemesi başarısız oldu. Ardından ODTÜ #52 Metin Pekkaptan sack ile Koç hücumunu 3 ve 21 durumuna düşürdü. Sonrasında ODTÜ #24 Ege Can Koç da bir sack yapınca Koç punt yapmak zorunda kaldı.

Kendi 10 yardı civarlarından sahaya giren ODTÜ yine aynı şeyi yaptı; ilk iki oyunda koştu, üç oyunda başarısız bir pas attı. İlerleyemediği için de punt takımını sahaya sürdü. ODTÜ OL, DL ve punter mevkilerinde oynayan #54 Can Uzunkulaoğlu’nun maçın henüz üçüncü oyununda sakatlanmış olması ile #23 Hüseyin Yıldırım’ı punter olarak izledik. Fakat Hüseyin’in punt’ı bloklanıp end zone çizgilerinden dışarı çıktı. Hakemler ne kadar vereceklerini bir süre düşündükten sonra safety kararı ile maçın ilk sayılarını Koç’un kazandığını ilan ettiler: 0-2.

2013’ten itibaren uygulanmaya başlanan bir kural ile safety sonrası punt yerine kick de yapılabiliyormuş, bilmiyordum, safety kick tercihinde bulunan ODTÜ, return ile birlikte kendi 47’sinden hücuma başlayan Koç’u savunmaya başladı. Uzun bir koşu ile ilk hakkını alan Koç, ardından da pas oyununda oyunkurucusunun sekiz yardlık koşusu ile ilerledi. Çizgi gerisinde biten bir koşu daha denendikten sonra ilk çeyreğin sonuna gelmiş olduk. İkinci çeyreğin ilk oyununda yine koşmayı deneyen Koç hücumu holding cezasıyla üç ve 16 durumuna düştü ve bir mola aldı. Ardından denenen pas oyununda oyunkurucu bir hit ile düşürülünce pas istenilen gibi gitmedi ve punt yapıldı. Return’de ODTÜ returner’ı tribünden görülebildiği kadarıyla fair catch sinyali verdi fakat topu tutup koşmaya başladı! İlgili hakemin gözü önünde olan bu olayda herhangi bir bayrak atılmadı, Koç kenar yönetimi bolca itiraz etti ama 15 yardlık geçerli return kararı değişmedi.

ODTÜ hücumu bir trick play ile ilk oyununu gerçekleştirmeye çalışırken hak kaybı ve beş yard ceza ile karşı karşıya kaldı. Sonrasında yine iki koşu oyunu ile ilerleyemeyerek punt yapmak zorunda kaldı. Güzel vurulan punt sonrası kendi 25.yardından sahaya giren Koç screen pas ile beş yard ilerledi. Ardından gelen koşu oyunu ODTÜ defansı tarafından fumble’a zorlandı, ardından da topu kazandılar. Koç 28.yardından sahaya giren ODTÜ hücumu ilk oyundaki offside cezası ile biraz daha ilerledi. Sonrasında ilk koşuda yard kazanamadı, ikinci koşuda ise fumble yapsa da topun hakimiyetini tekrar edindi. Ardından denediği uzun pas da başarısız olunca alınan bir mola sonrası alan golü dizilimi ile sahaya girdiler. #50 Boran Ayçiçek başarılı bir vuruş ile takımını öne geçirdi: 3-2.

Koç Rams – ODTÜ Falcons

Başlama vuruşu sonrası kendi 13’lerinden başlayan Koç hücumu #36’nın koşuları ile ilerledi ve ilk hak kazandı. Sonrasında bir fumble olsa da topu tekrar kazanan Koç, screen pas ile bir ilk hak daha elde etti. Birkaç oyun sonra denedikleri uzun pas ile ODTÜ 6.yardına kadar ilerlediler. Sonrasında sağa toss ile gitmek isteseler de yard kazanamadılar. İkinci haktaki pas hit sebebiyle tutulamadı, üçüncü hakta out pasta receiver end zone dışarısında topu tutabilince dört ve goal durumunda kaldılar. Dördüncü hakkında da pas deneyen Koç oyunkurucusu önce sola açıldı. Ardından yön değiştirip sağa koşmaya başladı. Bu kararı sonrası koşu gösterdiği için coverage’ı bırakan ODTÜ secondary’lerini pas kararı ile cezalandıran #7 takımına ilk touchdown’ı kazandırdı: 3-8. Ardından başarılı PAT ile skor 3-9’a geldi.

Kick return’de ODTÜ #33 15 yard ilerlemişken fumble yaparak topu tekrar Koç hücumuna teslim etmiş oldu. ODTÜ 33.yardından başlayan serinin ilk pasında ODTÜ #38 Fırat Vurunbigi başarılı bir pas savunması ile end zone içerisinde topa elini soktu ve takımının bir touchdown daha yemesini engelledi. Screen pas ve ardından In rotası ile bir ilk hak kazanan Koç, sonrasında denediği pası tutamadı. Bir koşu ile iki yard kazandıktan sonra TE’lerine attıkları pas ile bir touchdown daha buldular: 3-15. PAT ise ODTÜ defansı tarafından bloklandı.

Başarılı bir kick return sonrası Koç 48 yardına gelen ODTÜ kısa pas ile 7 yard ilerlemiş oldu. Arkasından 10+ yardlık bir koşu ile ilk hak kazandı. Sonrasında denenen uzun pas tutulamadı ve süre kalmadığı için 30 yarddan tekrar alan golü denendi. Bu denemede sahalarımızda ender görülen bir pozisyon gerçekleşti; vuruş sonrası top süzülerek gitti, goal post’un yere paralel direğine çarptı, havalandı ve end zone içerisine düştü. Devre skoru: 3-15.

Koç başlama vuruşu ile başlayan ikinci yarıda ODTÜ üç hakta da ilerleyemeyip punt yapmak zorunda kaldı. Ancak punt bloklanıp Koç tarafından tutulunca oldukça kötü bir saha pozisyonu ile ODTÜ defansı içeri girdi. Fakat Koç hücumunu durduran ODTÜ defansı alan golü denemesini de blokladı ve return’de topu 15 yard ilerletmişken fumble yaptı. Yine ODTÜ 25 yardı gibi avantajlı bir pozisyonda başlayan Koç serinin ilk oyununda holding ile geriledi. Ardından dört oyunda yeterli mesafe alınamayınca da topu kaybetmiş oldu. Sahaya giren ODTÜ hücumu da üç oyun sonrası yine punt yapmak zorunda kaldı. Sahaya giren Koç hücumu ilk oyunda ilk hak alsa da sonraki oyunda fumble yaparak topu yine kaybetti. 3.hakkına kadar yine ilerleyemeyen ODTÜ bu sefer maçtaki ilk başarılı uzun pas denemesiyle Koç 27 yardına kadar ilerledi. Kısa pas ve bir koşuyla ilerleyen ODTÜ bir ilk hak daha alarak Koç 16 yardına geldi. #33’ün sırasıyla dokuz, altı ve bir yardlık koşuları ile ODTÜ nihayet sayıya erişti. Bu #33’ün ve ODTÜ’nün bu sezonki ikinci touchdown’ı oluyor ve başarılı PAT skoru 10-15 yapıyordu.

Başlama vuruşu sonrası paslar ile yeterince ilerleyemeyen Koç, punt ile topu ODTÜ 16 yardına kadar uzaklaştırdı. Bu seride ODTÜ’de center ile oyunkurucu arasında bir sıkıntı yaşandığı görüldü, kötü gelen shotgun’lar rahat kontrol edilemedi ve üç ve 20 durumunda kalındı. Sonrasında kendi end zone’u içinde punt yapan ODTÜ, Koç returner’ını ancak kendi 29.yardında durdurabildi. İlk koşu oyununda ODTÜ defansı topu #36’nın elinden düşürmeyi başarsa da kötü yere seken top kendiliğinden oldukça fazla yard aldı, sonrasında Koç oyuncularında kaldı ve biraz daha ilerletilerek ODTÜ dördüncü yardına kadar getirildi. Koç bu şansı geri çevirmeyerek iç koşular ile sayıyı buldu ve PAT başarılı olunca skor da 10-22 oldu.

Sahaya giren ODTÜ hücumu üçüncü hakkında tam ilk hak almıştı ki koşucusu topu elinden düşürdü ve Koç topu ODTÜ 31 yardından geri kazandı. Facemask gibi cezalar ile oldukça gerileyen Koç üç ve 24 durumunda kötü giden bir uzun pas attı ancak kötü pas savunması ve receiver’ın başarısı ile top tutularak sayı oldu: 10-28. PAT de gitmesi gereken yere gidince 10-29’a ulaşmış oldular. Ardından başlayan ODTÜ serisi koşu, pas ve cezalar ile Koç 30 yardı civarına kadar ilerledi. Fakat bu noktadan sonra tıkandı ve dört hak sonunda top kaybedilmiş oldu. Ardından Koç hücumu da ilerleyemeyerek bir punt yaptı. Sonrasında ODTÜ hücumu birkaç oyun ile ilk hak kazansa da denenen screen pasta interception yapılınca topu kaybettiler ve süre de pek kalmadığı için hakemler maçın son düdüğünü çaldı: 10-29.

Geçtiğimiz sezonun finalisti Koç Rams hücum takımı OL, QB ve RB mevkilerinde oldukça iri ve kuvvetli; WR mevkilerinde ise yeterli fizikte ve hızda oyunculara sahip olmasının avantajı ile etkili oldu. Yine de bulunan sayıların bir kısmında ODTÜ’nün saha pozisyonunu Koç’a kaybetmiş olmasının da etkisinin yadsınamaz olduğunu değerlendiriyorum. Defans takımları da yine güçlü oyunculardan kurulu ve secondary mevkisi orta/uzun mesafeli pas savunmasında başarılılar.

Prolig’deki ilk iki maçında sadece bir kick return sayısı yapabilen ODTÜ ise bu maçta başka silahları olduğunu da fark etti ve maçı kazanmaya yetmese de üretkenlik sağladı. Dikkati çeken en önemli noktalardan birisi #8 Arda Kukul liderliğindeki ODTÜ hücum takımının takım halinde gün geçtikçe üzerine bir şeyler ekleyerek geliştiği gerçeği. İlk sezonunda DE yedeği olarak kenarda bekleyen Arda, yaz boyunca gerek bireysel gerek ise arkadaşlarını organize ederek yaptığı idmanlar ile bu sezon ilk 11 oyunkurucusu olarak sahaya çıkıyor ve bu idman temposunu sezon içerisinde de sürdürüyor. Zaman zaman güzel pas korumaları ve koşu blokları sergileyen ve yine büyük bir kısmı yeni oyunculardan kurulu OL gerek kendi içindeki gerek ise oyunkurucusu ile uyumunu artırıyor. ODTÜ defansı ise en iyi noktasında olmasa da yıllardır süren geleneği sürdürüyor ve ODTÜ’nün sahadaki güçlü yanı olmaya devam ediyor. Ancak bu sezon takıma gelen oyuncular ile yeni secondary’ler kazanılmış gibi görünse de birkaç as oyuncunun sakatlığı hissediliyor.

Üç maçta henüz bir galibiyet ile kağıt üstünde biraz geriye düşmüş görünse de ODTÜ bu yeni oyuncular ile ilerisi için bana heyecan veriyor.