Ankara’nın soğuk sabahında futbol ile dolu geçecek güne başlamak için Eryaman’dan Beytepe’ye doğru 9:40’ta harekete geçmiş yol alıyordum ki arabanın LPG’sinin bitmek üzere olduğunu fark ettim. Ufak bir rota değişikliği ile Ayaş Yolu yerine Göksu Göleti’nden İstanbul Yolu şehir merkezi yönüne doğru çıkmaya karar verdim, çıktıktan yaklaşık bir km sonra ileride ucuz LPG satan bir istasyon var, tavsiye ederim. Neyse, klişe laflara oldum olası bayılmışımdır, önce ODTÜ-Boğaziçi sonra da Hacettepe-Gazi maçlarını izlemek ve Türkiye’de ilk yarının son maç gününde futbola doymak niyetiyle biraz da gecikmeli yoluma devam ettim.

ODTÜ Falcons – Boğaziçi Sultans Maçı

Hafta içinde Pazar sabah saat 11:00’da oynanacağı belirtilen bu maç, Cumartesi günü oynanması gereken Hacettepe-Gazi maçının Pazar günü aynı sahaya alınması nedeniyle saat 10:00’a çekilmiş. Ben zaten maçlara geç kalıyorum, bir de bir saat erkene alınınca maça zamanında yetişme imkanım iyice ortadan kalkmıştı ama 10:10 gibi sahaya ulaştığımdan pek bir şey kaçırmış sayılmazdım.

Maç saatleri yine günlük olarak değiştirilebiliyor ve çok ender olarak tam zamanında başlıyor. Ben geldiğimde yanlış görmediysem Boğaziçi #26 Sertan Kutval uzunca bir koşu ile maçın henüz ilk oyununda ilk birinci hakkı kazanmakla meşguldü. Öğrendiğim kadarıyla kick return sonucu kendi 40.yardlarına kadar ilerlemiş olan Boğaziçi Sultanları bu uzun koşu ile bir anda ODTÜ yarı sahasına geçmiş oldular. Ardından yine koşu oyunları tercih eden Boğaziçi önce çizgi gerisinde ODTÜ defansı tarafından durduruluyor, sonrasında üç ve dörde kadar ilerlese de tekrar arkada durdurulan bir koşu ile dört ve 10 sonrası punt yapmak zorunda kalıyordu. Bir de delay cezası ile gerileyen Sultanlar, ODTÜ safety’si #39 Barış Keskin’in kendi 30 yardına kadar getirdiği top sonrası defans takımları ile sahaya girdiler. Return sırasında atılan ve ne olduğunu duyamadığım birkaç bayrak Boğaziçi aleyhine olunca top Boğaziçi 47.yardına kadar gelmiş bulundu. Punt yapmasalar büyük bir ihtimalle topu daha ileride teslim ederlerdi.

Üç yardlık bir koşu ile başlayan ODTÜ serisi ardından kısa bir pas ile üç yard daha ileri taşındı. Sonrasında WR olarak sahada bulunan #25 Berkay Arpacıoğlu’nu motion ile getirip koşturmak isteyen ODTÜ, Boğaziçi defansının beş kişi ile koşunun dış tarafını kapatması ile çizgiye paralel gitmek ve oyunu -8 yard ile kapatmak durumunda kaldı. Ardından da punt yaptı.

Punt sonrası kendi 23.yardından hücuma başlayan Boğaziçi, ilk oyunda kısa pas tercih etti ve #9 Gani’nin sakatlığı sonrası yedek oyun kurucusundan da pas atabildiğinin mesajını iletmiş oldu. Ancak hemen ardından huddle’da henüz düzenin tam oturmadığına dair bir sinyal de alındı, pastan kazandıkları yardın fazlasını delay ile geri verdiler. Sonrasında #26’yı koşturmaya devam eden Boğaziçi üç ve ,l,ye ilerledi. İlk mola haklarını da tahmin edebildiğim kadarıyla yine oyunun gecikmesi ya da dizilimdeki yanlışlık sebebiyle kullanmak zorunda kaldılar. Tekrar bir koşu ile ilk hakkı kazanan ve koşular ile devam etmeye çalışan Boğaziçi hücumu, ODTÜ DE ve LB’lerinin çabuk reaksiyonları ile yard kaybetti. Ardından bir screen pas denemesi tutulamadı, sonrasında motion ile gelen WR #16’nın koşusu ile 15 yard ilerleyip ilk hakkı almayı bildiler ve kendi 49.yardlarına ulaştılar. Screen pasta yine #16 tercihi ve ODTÜ CB’lerinin bloklara takılmaları sebebiyle yine ilk hak kazanan ve ODTÜ 34.yardına ulaşan Boğaziçi sayıya gidiyor gibi görünüyordu. FB koşuları ile devam eden seri, arada QB’ye yapılan hit sebebiyle kötü giden bir pas barındırsa da toplamda 10 yard ile yeni bir ilk hakkı daha getirdi. 24 yard kala #16’nın yakaladığı pas ile ilerleyen Boğaziçi 11.yarda geldi ve önce içeriden bir FB koşusu, sonra #16’ya slant rotadan atılan pasla ilk TD gerçekleşti: 0-6. Ardından başarılı PAT ile Boğaziçi maçın başında 7-0’lık üstünlüğü yakaladı. Touchback olan kick sonrası ODTÜ yard alamadığı bir iç koşudan sonra güzel bir up pas attı; fakat top #80 Berk Güven’in temas edebilmesine rağmen tutulamadı. Pasın tutulamamasının etkisinden midir bilinmez #80 Berk bir sonraki oyunda da false start yaptı. #25 Berkay’ın 12 yardlık pası ilk hakka yetmeyince ve üstüne OL tarafından bir false start daha yapılınca punt ile top Boğaziçi’ne geçti. Bu sırada da ilk çeyreğin sonu geldi: 0-7.

Kendi 48’lerinden başladıkları seride Boğaziçi motion ile gelen WR’a bu kez de screen pas göndererek 9 yard kazandı. İç koşuyla da 6 yard alınca ilk hak kazandılar. Tekrar koşu denemek isteyen Boğaziçi, QB ve FB’nin anlaşamaması ile fumble yaptı fakat -1 yard ile bu hatayı ucuz atlattılar. Sonrasında denedikleri pitch oyununda #26 Sertan Kutval yaklaşık 35 yardlık uzun bir koşu ile skoru 0-13 yaptı. Ardından gelen başarılı PAT skoru 0-14’e getirdi.

ODTÜ #33 Şafak Can’ın 25 yardlık return’ü ile kendi 31.yardından serisine başladı. HB pozisyonuna geçen #25 ile counter koşu denemesi beş yard alsa da arkadan blok ile boşa gitti. Ardından yine Berkay’ı koşturmak isteyen ODTÜ bir yard ilerleyebilince iki ve 19’a gerilemiş oldu. Stop rotasına atılan pas dokuz yard getirdi ama bu oyunda ODTÜ C #76 Deniz Gürkan Uzlu sakatlandı ve yerine bu maç için DL’de izlediğimiz #77 Serhat Dadakoğlu geçti. Sonrasında üç ve 10’da oynanan uzun pas oyununda up rotasına çıkan #80 Berk, 69 yard ile sayıyı buldu ve adeta ilk pası tutamamasının acısını çıkardı: 6-14. Bu arada Berk’in bu maçta punter ve holder olarak da sahada bulunduğunu belirtelim; başarılı PAT ile skor 7-14 oldu. Touchback olan kick sonrası #16’ya kısa bir iç pas ile başlayan Boğaziçi, ODTÜ LB #52 Metin Pekkaptan’ın tackle’ı ile biten oyunda üç yard ilerledi. #26’nın iç koşusunda 3-4 kişi ile koşuyu durduran ODTÜ defansı üzerine bir de fumble yaptırdı ve topu kazanarak hücumuna Boğaziçi 33.yardından seriye başlama imkanı tanıdı.

İlk oyunda sağ tarafa atılan up pas tutulamadı, sonrasında #33’ün iç koşusu 2 yard aldı, yoksa hücum tıkanıyor mu derken HB olarak sahada bulunan #24 Ege Can Koç’a atılan middle screen pas ODTÜ’ye 13.yardda ilk hakkı getirdi. #33 Şafak’ın iç koşusu ile 4 yard ilerlendikten sonra günün uyumlu ikilisi QB #8 Arda Kukul – WR #80 Berk Güven tribünde yaptığımız tartışmalar sonucu slant’ten uzun, post’tan kısa olduğuna hükmettiğimiz bir rota ile Boğaziçi end zone’u içerisinde topun kontrolünü sağlamayı başardılar: 13-14. ODTÜ OL ünitesinin bu noktaya kadar paslarda oldukça başarılı korumalar gerçekleştirdiğini de eklemeden geçmek olmaz. PAT sonrası skor 14-14’e geldi.

Tribünlerdeki coşku (yaklaşık 25 kişi olmamız coşamayacağımız anlamına gelmez) takımı da coşturdu demek isterdim fakat ODTÜ takım halinde kendi coşkusunu kendi elde etmiş gibi görünüyordu. 15.yardda tutulan kick return, returner’ın başındaki beş ODTÜ defansının tackle’ı ile 30.yardda sonlandırıldı. Return esnasında Boğaziçi’nin aldığı arkadan blok cezası da 10 yard kazanç olarak ODTÜ hanesine yazıldı.

Boğaziçi seriye iyi başladı, #16’nın yakaladığı sol screen pas 11 yardla ilk hakkı getirdi. Sonrasında oynanmak istenen dış koşu ters taraftan gelen ODTÜ DE #88 Yarkın Çetiner tarafından -3 yardda sonlandırıldı. 15 yardlık bir diğer koşu ile yine ilk hak kazanan Boğaziçi ardından pitch oynadı fakat topu kontrol edemeyip düşürdü. Neyse ki topu yine hücum takımları kontrol ederek 2 ve 13 durumuna getirdiler. İkinci haklarında emin olmamakla beraber play action olduğunu düşündüğüm pas oyununda koşmaya karar veren Boğaziçi QB’si #17’nin tackle esnasında yaptığı fumble, #23 Hüseyin tarafından 55 yard retrun ile ODTÜ hanesine sayı olarak geçti: 20-14. Öne geçen ODTÜ PAT’te başarısız olunca skoru daha fazla arttıramadı.

Touchback olan kickoff sonrası iki başarısız pas deneyen Boğaziçi üçüncü hakta ODTÜ’nün ofsaytı sonrası üç ve beş oynuyordu. Yine play action pas deneyerek ODTÜ secondary’lerini koşu tereddütüne düşürüp yanılttılar. Ön alanda #16 ve diğer bir receiver bomboş kalınca güzel bir pas atıldı, #16 ve diğer receiver yanyana ODTÜ end zone’una ilerlerken itiraf edeyim ben de dahil herkes touchdown olacağını düşünüyordu. Fakat bu düşüncede olmayan rookie secondary #89 Göktuğ Borlu #16’ya yetişti ve end zone’a dokuz yard kala durdurmayı başardı. Bir ve gol oynayan Boğaziçi koşu oyununda LB #52 Metin’e takılıp -4 yard ile iki ve gol durumuna geldi. Bu oyunda #16’yı motion ile getirip koşturan Boğaziçi beş yard ilerledi ve ardından denedikler pas oyununda top end zone’da sanırım TE’nin ellerine ulaşsa da kontrol edilemeyince dört ve golde Boğaziçi son molasını kullandı. Sayıya 8 yard mesafedeki oyun öncesi tribünde içimden söylediğim “no pasaran!” sahada gerçekleşti ve turnover on downs sonucu ODTÜ hücumu kendi 12.yardından sahaya girmeye niyetlenmişken hakemler ilk devrenin 20-14 ODTÜ üstünlüğü ile bittiğini belirten düdüğü çaldılar.

İkinci devre #25 Berkay Arpacıoğlu’nun 92 yardlık return touchdown’ı ile başladı. ODTÜ bu sene Hacettepe maçından sonra yine özel takım ünitesiyle sayıya ulaşıyordu: 26-14. 2 sayı denemek yerine FG dizilimi ile sahaya giren ODTÜ hücumuna şahsen pek anlam verememişken FG fake oyunuyla #80 Berk, #24 Ege‘ye pas göndererek ile skorun 28-14’e gelmesini sağladı. Kick sonrası Boğaziçi kick return ile topu kendi 20.yardına kadar getirdi ve iki iç koşu ile ilk hakkı elde etti. Serinin üçüncü oyununda denedikleri pas ise ODTÜ’nün tecrübeli defans kaptanı LB #21 Erman Koçer tarafından üç yard da return edilen bir interception ile sonlandırıldı.

ODTÜ hücumu, defansı sayesinde yine 33 yard kala sahaya girdi. #25 Berkay’ın koşusu ile 10 yard ilerlenip ilk hak alınsa da sonrasında koşu oyunu çizgi gerisinde sonlandırıldı. Bu sırada da ODTÜ WR’ına atılan late hit cezası 15 yard daha gerileme ve ODTÜ’nün avantajını oldukça kaybetmesi anlamına geliyordu. Stop rotaya atılan pas #37 Yağız Çuhadar ile yedi yard kazandırıyor fakat sonrasında ODTÜ’nün denediği flicker oyunda #25 Berkay’ın fena da göndermediği pas tutulamayınca top punt ile Boğaziçi takımına geçiyordu. 23.yarddan dışarı çıkan punt sonrası oynanan koşu bir yard kazansa da ODTÜ defansının koşunun başında yine en az dört adamla bulunması coşkularının devam ettiğinin tam bir göstergesiydi. Bu sırada ODTÜ bench’ine atılan bayrak Boğaziçi’nin beş yard ilerlemesini sağladı ve sonrasında hızlı verilen çıkış ile koşan Boğaziçi yine ilk hak kazandı. İç koşudan bir yard alan Boğaziçi tekrar benzer bir oyun denese de yine dört kişi ile durdurulan koşu -1 yard olarak kayda geçti. İç koşuda ısrarcı olan Boğaziçi hücumu yine içeride yığılan ve beş kişi ile koşuyu durduran ODTÜ defansını geçemeyip dört ve 13’ten punt yapmak zorunda kaldı.

Kendi 39.yardından giren ODTÜ beş yardlık bir koşu ile ilerledi, sonrasında false start ile bu kazancı geri verdi. #37 Yağız’a atılan kısa pas altı yard kazandırdı, sonrasında tekrar denenen orta mesafeli pas oyunu #6 Oğulcan Demirhan tarafından tutulasa da Boğaziçi secondary’sinin darbesi ile tutulamadı. Punt takımı sahaya giren ODTÜ’de long snap arkaya sekip uzunca bir süre kontrol edilemedi. #80 Berk topu kontrol ettiğinde ise üzerine doğru gelen Boğaziçi defans oyuncuları sebebiyle punt vurmak yerine koşmaya mecbur kaldı. Bu koşu ilk hak alınamadan tam da ODTÜ’nün oyuna başladığı hizadan saha dışına çıkılınca Boğaziçi ODTÜ 39.yardından dördüncü çeyreğe 1.40 kala hücuma başladı. Etkili silahı #16’yı yine screen pas ile ilerleten Boğaziçi altı yard kazandı. Delay cezası sonrası iki ve dokuzda soldan #26 ile 12 yard giderek ilk hak elde ettiler. Weak side’dan yapılan koşu ile sadece bir yard alındı ve yard çeyreğe Boğaziçi bir trick play ile başladı. QB handoff ile verdiği topu geriye açılıp geri pas ile tekrar aldı ve pasını attı. Fakat #21 Erman yine topun düştüğü yerdeydi, interception ile topu tekrar ODTÜ’ye kazandırdı.

Süreyi de azaltma niyetiyle koşu oyunlarına ağırlık veren ODTÜ üç koşudan bir ilk hak kazanmasını bildi. Tekrar koşan ODTÜ bu oyunda lehine gelen facemask cezası ile 15 yard ve otomatik ilk hakkı elde etti ve Boğaziçi 40.yardına ilerledi. Kötü gelen shotgun ofsayt ile ODTÜ’nün başına iş açmadı ama tekrar eden oyunda da kötü gelince yerden seken top -5 yardda ancak kontrol edilebildi. Bu noktadan itibaren içeriye fazla sayıda adam ile blitz yapmaya başlayan Boğaziçi sonraki koşuyu daha başlamadan –4 yardda bitirdi. Üçüncü hakkında uzun pas deneyen ODTÜ bunda başarısız olunca güzel bir punt ile topun Boğaziçi 10.yardından çıkmasını sağladı.

Seriye soldan dokuz yardlık bir koşu ile başlayan Boğaziçi arkadan blok ile bir ve 13 durumuna geriledi. #11’e atılan screen pas 15 yard ile ilk hakkı getirdi. Sonrasında Boğaziçi 12 yardlık slant pas ile tekrar ilk hak kazandı. Hakemlerin kalan sürenin altı dakika olduğunu belirttiği anda Boğaziçi iç koşulara ağırlık verdi ve FB’sinin ilk darbeyi aldıktan sonra neredeyse 15 yard daha ilerlediği bir koşuyla ODTÜ 41.yardına geldi. Bu kez screen fake pas oynayan Boğaziçi, ODTÜ safety #43 Burak Türker’in dokunduğu fakat kontrol edemediği pas oyunundan sonra bir dış ve bir iç koşu ile altı yard aldı. Bu iki koşuyu da #52 Metin’in durdurduğunu belirtmek gerekir, maç boyunca sahaya muazzam bir enerji koydu. Dört ve dörtte mola alan Boğaziçi, QB #17’nin koşusuyla ilk hak elde etmeyi başardı ve ODTÜ 14.yardına kadar geldi. Screen pasta üç yard, iç koşuda 1 yard veren ODTÜ defansı biraz soluklanmak için mola kullandı. Ardından corner rotasına atılan pas oyunu ilginç bir görüntüye sahne oldu, #23 Hüseyin’in tokatladığı top, topu tutmak için zıpladıktan sonra yere düşmüş olan Boğaziçi receiver’ının neredeyse kucağına geliyordu ancak oyun başarısız olarak kayıtlara geçti. Tekrar pas deneyen Boğaziçi, offensive pass interference cezası ile 15 yard geriledi. Tribünden yükselen “hak kaybı da olması lazım” seslerine aldırış etmeyen hakemlerin tekrar oynattığı hakta pas deneyen Boğaziçi başarısız olunca dört ve çok durumuna düştü. Oynadıkları uzun pas oyununda fizik olarak ODTÜ secondary’lerinden daha üstün olan receiver end zone içerisinde topu yakalayınca ve PAT da başarılı olunca maç sonuna 1:58 kala Boğaziçi skoru 28-21 yaptı.

Beklendiği gibi onside kick denemesinde ODTÜ oyuncusunun kucağından düşen topu kazanan Boğaziçi arkasından oynadığı screen pas ile dört yard kaybetti. Arkasından gelen pas oyununda kötü coverage nedeniyle topun kontrolünü oldukça rahat sağlayan receiver süreyi durdurmak için saha dışına koştu. Bu pasla ODTÜ 39.yardına kadar gelen Boğaziçi, bir başarısız pas attı. Sonrasında atılan pas ise safety #39 Barış Keskin tarafından interception ile kesilip iki yard da return edilince bir molası kalan Boğaziçi için ihtimaller oldukça azalmış oldu. Tüm haklarında QB kneel ile süreye oynayan ODTÜ dördüncü hakkını da topun başında bekleyerek maçın sonunu getirdi: 28-21.

Hakemler maçın genelinde başarılı bir yönetim sergilediler, gerek saha içinden gerek ise saha dışından pek fazla itiraza gelmedi. Bunda her iki takım oyuncularının futbol oynamak amacıyla sahada bulunmalarının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Boğaziçi maça çok hızlı bir giriş yapmasına rağmen ikinci çeyrekte pek varlık gösteremedi. #16’nın sayıya dokuz yard kala düşürdüğü ve sonrasında turnover on downs ile biten hücum onlar için maçın dönüm noktası gibiydi. Dördüncü çeyrekte tekrar oyuna ağırlıklarını koymuş olsalar da süre maçı çevirmelerine yetmedi. Oyuncularından antrenörlerine hatta az sayıdaki taraftarlarına kadar sahada kim varsa kendilerine bu güzel maçı güzelleştiren taraflardan biri oldukları için teşekkür ederim. Gelelim ODTÜ’ye. Sezon başındaki maçlarda görülen hücum takımının pas oyunlarındaki acemilikleri gitgide yok oluyor. QB-receiver uyumunun arttığının gözlendiği, OL’nin korumalarda neredeyse kusursuz oynadığı oyunlar hücumda koşu oyunlarının da işlerliğini artırıyor. HB pozisyonunda kullanılan oyuncu çeşitliliği koşularda ortaya konan enerjinin hep yüksek kalmasının sağlıyor. Dikkat çeken diğer nokta bu maçta hiç turnover yapmamaları, saha pozisyonunu hiçbir zaman Boğaziçi takımına kaptırmamalarının en büyük sebebi olarak öne çıkıyordu. Defans ise geleneği sürdürmeye devam ediyor. Bu maçta Boğaziçi takımını zorladıkları turnoverlar (Üç interception, bir fumble recovery ve return touchdown, bir turnover on downs) istatistikleri de başardıkları işin büyüklüğünü sergiliyor.

Uyum artıyor, istek ve coşku görülüyor ve ODTÜ bir bütün olarak takım halinde sahanın her alanında etkinliğini her geçen gün daha da artırıyor. Lige verilen arada geçen sezondan kalan büyük sakatlıklar nedeniyle sahada olamayan birkaç etkili hücum silahının ki takım ile idmanlara yavaş yavaş başladıkları gelen haberler arasında, geri dönecek olması ise gerek Prolig’de gerek ise Ünilig’de daha da etkili bir takım izleyebileceğimizi düşündürüyor.

Hacettepe Red Deers – Gazi Warriors Maçı

ODTÜ maçından sonra oyuncular ve tribündekiler ile birlikte yemek yemek için 100.Yıl semtine geri dönmüştüm ki yemek sonrası “Haydi Hacettepe-Gazi maçını izleyelim” kararı alıp kalabalık bir ekiple tekrar Beytepe’ye döndük. Galibiyetin rehaveti ve yolda geçirilen süreler nedeniyle ancak ikinci yarısına yetişebildiğimiz maçta ilk devrenin 0-7 Gazi üstünlüğü ile geçtiğini öğrenip tribünlerdeki yerimizi aldık. Almasına aldık ama ikinci devre yaygın futbol deyimiyle tam bir “orta alan mücadelesi” şeklinde başladı ve bitti diyebiliriz. Ender de olsa alınan ilk haklar olmasa neredeyse sadece punt yapılan bir ikinci yarıydı. Toplamda aklımda kalan sekiz punt ile sonuna gelinen maç, son saniyelerde mağlup durumdaki Hacettepe’nin kendi 20.yardı civarında dört ve çok durumunda bir punt daha yapması ile sona erdi. Molası kalmamış Hacettepe’nin bu tercihi açıkçası şaşırtıcıydı. Sonrasında da Gazi’nin maçı bitirmek için diz koyması yeterli gelince bu haklar oynanmadan maç sona erdi: 0-7. Ek olarak aldığım üzücü haber, ODTÜ maçında etkili rotalara çıkan ve aldığı ilk haklarla takımı sürükleyen Hacettepe oyuncusu #80’in ayağının kırılmış olduğuydu. Umarım en kısa sürede sağlığına kavuşur. Bu skorla Hacettepe 0-4 durumuna düştü ve ikinci yarıdaki fikstürlerine bakıldığında 7.sıradan kurtulmaları için gerçekten çok büyük bir efor harcamaları gerektiğini düşünüyorum. Yedinci sıra demişken, sahi ne olacak bu Ege maçları? Gazi ise kritik Hacettepe maçını kazanarak orta sıralara ilerleyebilme şansını elde etmiş görünüyor.