N’ayır, n’olamaz! Sezona veda etmemize sadece üç maç kaldığına beni inandıramazsınız. Division haftası da sona erdi. Denver, Dallas, Baltimore gibi takımlarımız playoff’lara veda ederken, Seattle takım otobüsünün camına yapışan Carolina böceği bir silecek darbesiyle yol kenarına atıldı. AFC Şampiyonluk maçı New England Patriots ve Indianapolis Colts arasında oynanacakken, oğlan tarafı maçı Seattle’ın Green Bay’i misafir etmesiyle gerçekleşecek.

NFL dünyasını yalnızca benim yazılardan takip eden kitlenin “Hilmi Abi, son yazında Dallas – Green Bay maçının öncesini yazmıştın, ne oldu o maçta?” diye soran sesini duyar gibiyim. Yok yok, gerçekten duyuyorum; eve gelmenize gerek yoktu, Facebook veya Twitter’dan da ulaşabilirdiniz. Hay hay, anlatalım. Bu haftanın yasak kelimeleri… yok, o gündem yazıncaydı. Siz yine sağda solda “Tebow” demeyin, kulağıma gelir falan neme lazım…

O Soğukta Kovboyluk Yapıldı Mı?

Soğuk havanın pek bir etkisini göremedim açıkçası, özellikle de evde kombiyi kökleyince… Dallas maçın başında Green Bay’e yedi sayı avans verdi, akabinde maçı son çeyreğe kadar önde götürdü. Rodgers ikinci yarı güzel bir performans sergiledi ve maçı kurtardı. Green Bay, Dallas’ı yenmesi için yapması gereken en önemli şey olarak yazdığım DeMarco Murray’yi durdurmada sınıfta kaldı. Burada Murray’nin 123 yard toplamını Eddie Lacy’nin 101 yard’ıyla karşılaştırmamak lazım. Eddie Lacy arada 10-15 yard’lık koşular koparmakla beraber, bir yard veya daha azında kalıp takımı punt’a zorladığı çok pozisyon da oldu. Murray ise takımının first down’ları toplayarak ilerlemesine ön ayak oldu, ancak yaptığı fumble’da eğer topu düşürmeseydi end zone’a kadar yolu vardı.

Rodgers O Bacakla Takımını Nasıl Sırtladı?

Rodgers’ın sakat sakat oynadığı çok açıktı. Cep içinde huzursuzdu, topu gereğinden çabuk elinden çıkarmak zorunda kaldı. Pas için gerekli boşlukları bulamadı, Ryan Lindley tadında bir ilk yarı seyrettirdi. İkinci yarı koç McCarthy, Packers hücumunu daha açık dizip spread tarzı oynattı. Bunun sonucunda Dallas’ın blitz yapabilecek mevkide dizilen oyuncu sayısı oldukça azaldı. Rodgers da nasıl olduysa maç ilerledikçe hareket kabiliyetini buldu. Yine de attığı touchdown paslarının birinde koşarak da sayı bulabilirdi, bir diğerinde de koşarak first down’ı alabilirdi. Son çeyrekte soyadaşı Richard Rodgers’a attığı pasın nereden/nasıl geçtiğini hala anlayabilmiş değilim.

O Tutuş Gerçekten Geçersiz Miydi?

Dallas oyun kurucusu Tony Romo çok iyi bir maç çıkardı. %79 pas yüzdesiyle oynayıp iki touchdown pası attı. Bir ar aldığı bir darbeyle birkaç dakika sekerek oynadı ama kalıcı bir sıkıntı olmayacaktır. Belki maçın kaderinin belli olduğu pozisyonda Romo’nun attığı ve Dez Bryant’ın muhteşem bir hareketle yakaladığı top, Bryant yere düşerken sahaya çarpıp elinden fırladı diye geçersiz pas sayıldı. Bu konuda epey düşünüp uzman yorumu okudum. Son kararım, mevcut kurala göre pasın geçersiz sayılmasının doğru olduğu ama oyuncular iyice alışana kadar mevcut kuralın böyle sıkıntılara yine yol açabileceği şeklindedir. Hakem Stratore’nin ve bağlantıda olduğu New York’taki hakemlik teşkilatı idarecilerinin hepsinin birden pozisyonu tekrar tekrar seyredip hata yapacaklarına zaten inanmıyorum. Özellikle de ilk anda verilen kararın başarılı pas olduğunu düşünüp, tekrar izleme (replay) ile karar değişmesinin daha zor olduğunu da göz önünde bulundurunca içimde şüphe kalmadı. Bryant’ın tutuşu geçerli sayılsa da touchdown değildi zaten. Hadi Murray iki-üç seferde sayıyı bulsa bile maçın sonuna doğru iyice MVP gibi oynayan Rodgers’ın durdurulabileceğinin garantisi yoktu.

Başka?

Green Bay bundan sonra topu koşu ve pas karışımıyla, biraz da şansla ilerletip son üç buçuk dakikayı ezmeyi başarınca maçı kazanıp tur atladı. Maçta sıkı takip altında kalan Jordy Nelson iki top dışında sessiz kalınca Davante Adams ve Randall Cobb yüzer yardın üstünde pas oyunu yaptılar. Eddie Lacy’nin astımı tutunca mevkisini James Starks ile paylaştı, ama Lacy dışında toplamda yedi koşu oyunu yapılmış. Dallas’ta ise Dez Bryant yeteneği sayesinde Packers savunmasından epey hürmet gördü, doğan boşlukta da Jason Witten altı pas tutup 71 yard aldı.

Ne Olacak Bu Dallas’ın Hali?

“Ne olacak bu Fener’in hali?” lafının çevirisi “How ‘bout them Cowboys”tur. Kendi takımından başkasını takip etmeyen vatandaşların bile gözüne bir şekilde Dallas’ın akıbeti sokulur, “Amerika’nın Takımı” sonuçta. Dallas 8-8’lerin akabinde en sonunda taraftarları tatmin edecek bir sezon geçirdi. Önümüzdeki sezon rakiplerinde çok büyük sürprizler olmazsa NFC East’i kazanıp yine en az division haftasına gelmesi lazım. Dallas son draft’lerinde hücum line’ını muhteşem bir kuvvet haline getirdi. Romo gunslinger (silahşör) evresine geride bıraktı gibi ve henüz oyun kurucu mevkisine göre yaşlı değil. Murray ile Bryant yeteneklerinin zirvesinde, Witten ise her zaman güvenilir bir tight end. Cowboys sözleşmesi biten oyuncularından değecek olanları takımda tutup savunmaya yoğunlaşırsa, bir de draft edilen oyunculardan bir ikisinin takıma doğrudan faydası olursa seneye bu aralar yazacağım division haftası yazısında farklı bir sonuçtan bahsediyor olurum. Şu an için ise bu senelik bu kadar ama takımın önü açık.

Ne Olacak Bu Green Bay’in Hali?

Green Bay’in offseason’ından bahsetmeyeceğim çünkü haftaya Seattle ile oynanıyor. O maçın ön incelemesini hafta sonuna doğru yazacağım. Gerçekten sıkıntılı bir maç olacak. Az çok denk olduğun Dallas maçını kendi evinde zar zor kazandın, belki geçen seneden de iyi oynayan Seattle’a karşı deplasmanda Rodgers’ın sakat bacağıyla ne yapacaksın? O benim derdim değil elbette, Packers koçları düşünsün. Benim derdim sizi güzel bir yazıyla maça hazırlamak.

Yazının Bir Yerine Sokamadığın Ufak Notları Ne Yapacaksın?

– Tam buraya yazacağım.
– Rodgers’ın bir pozisyonda top kalkmadan kullandığı “New York Bozo” tabiri, sonradan açıkladığına göre boş bir lafmış (dummy call), yani herhangi bir oyun değişikliği değilmiş. Adı geçen New York Bozo’nun ise Cowboys’a uğur getirme amacıyla iki maçtır Jerry Jones’a yanlayan New Jersey Valisi Chris Christie olduğunu düşünüyorum (yanlamak ya da yancılık yapmak = siding).
– Öztürkçe’ci Microsoft, “deplasman” yerine “yabancı saha” yazmamı istiyor. “Interception”, “offseason”, vs. için ise bir önerisi yok.
– Bryant’ın pozisyonda tutuşun geçerli sayılması gerektiğini düşünenler: Cowboys takımı oyuncu/koç/idareci/taraftarları, diğer takımların receiver ve tight end tayfası ve Lebron James. Lebron James’in bu sene Manziel için yaptığı tahminleri unutmadık.
– Ben şu ligde üç bey tanırım: Green Bay, Tampa Bay, Darrius Heyward-Bey.
– Dallas koçu Jason Garrett ve takım sahibi Jerry Jones’u, maç sonunda Bryant’ın pozisyonu dahil yaptıkları tüm yorumlarda takındıkları olgun tavır yüzünden kutluyorum. Gördüğümde söylerim kendilerine. Jerry Jones zaten draft’lerde de Al Davis’lik yapmayı bıraktı. Tahminim şu: Dallas taraftarlarından aşırı bir grup Jerry Jones’u kaçırıp yerine bir aktör koydu, bu adam da mantıklı hareketle takımı yönetiyor.
– Tebow.

Kapatsak Mı Artık?

Geçen hafta tahmin ettiğim gibi son derece denk, heyecanlı ve seyretmesi zevkli bir maç oldu. Kolay kolay unutacağımı sanıyorum. Seattle maçını birkaç gün sonra yazacağım. NFLTR.com sayfasını refresh yapmakla yazılarıma daha çabuk kavuşamazsınız. İşinize gücünüze bakın, kendinize biraz zaman ayırın; Hobbit serisinin son filmi iyiydi, onu falan seyredin. Hafta sonu gibi Green Bay @ Seattle yazısını yayınlarız. Sabırlı olun, internette gereğinden fazla dolanıp saçma sapan yazılar okumayın da futbol zevkiniz azalmasın.

Hilmi Çeltikçioğlu

Not: Sevgili okurlar, şu zamana kadar iyi bir ilişkimiz oldu; size numara yapmak istemiyorum. Aslında Seattle yazısını da yazdım. Bu yazıyla beraber tek yazı olacaktı, uzayınca Kaan ile birlikte ikiye bölme kararı aldık. Peter Jackson, Hobbit’i esnetip üç film yaptı da fena mı oldu? Hem hafta sonuna kadar olan gelişmelerle birlikte güncel bir yazı olur, maç öncesi iyice havaya gireriz, olmaz mı? Sevgiler, saygılar…