Gözümüzün bebeği NFL’imizde bir regular season’ın daha sonuna geldik. 32 takımdan 20’si tatile girdi, kalanları ise Super Bowl (Şahane Kase) peşinde koşmaya devam ediyor. Kara Pazartesi kovulmaları yaşandı bile. Sözleşme konuşmaları hızlandı, Marcus Mariota Tampa’da ev bakmaya başladı, Jim Harbaugh Ann Arbor’a uçtu, güneş doğdu, ufuk açtı, okul vakti yaklaştı. Senenin son gündem sorularını sorma vakti de geldi. NFLTR yazarları bu haftaki cevaplarının, önümüzdeki sezona kadar hatırlanacak son performansları olduğunu göz önünde bulundursunlar. Okurlar ise fazla üzülmesinler, playoff maçlarını falan seyretsinler. Yogaya yazılıp saçlarını kısa kestirsinler. Harika bir yıldı! Bunun parçası olduğunuz için teşekkürler. 2014’ün son yasaklı kelimeleri: Tebow (artık öğrendiniz), Tim (son bir çakallık yapayım diyen olursa), MVP (yetti vallahi), fantasy (tamam, geçti), fantezi (çakallığın lüzumu yok), Suh (kaçıncı oldu?), Ndamukong (bak şimdi…).

Arizona ligin ilk yarısında kazandığı maçların faizini mi yiyor, yoksa odunu oyun kurucu yapsalar yine mi başarılı olurlar? Bir ihtimal Panthers’ı yenseler de deplasmanda Seattle veya Green Bay karşısında şansları olur mu? Bir soruda bu kadar yönlendirme yapmak ayıp olmuyor mu?

Berk Orkun: Aslında tam olarak öyle diyebiliriz ama etik açıdan dememeliyiz. Cardinals savunması klasmanına göre çok çizgi üstü işler yaptı, eksiklerine rağmen playbook’ta yazan her şey şahane oynandı. Fitzgerald’ın ve Floyd’un çok da etkin olmadığı bir sezona göre hücumda da fena işler çıkmadı, ancak kesinlikle hiçbir zaman playoff kovalayacak bir hücumdan bahsedecek bir noktada olmadık. Fitz ve Floyd, Ellington’un da kendini yukarı çekmesiyle regular season’dan farklı bir çizgide oynarlarsa Cardinals’ın bir şansı olabilir. Öbür türlü bu kaseyle o kase çok zor. Sezonun son gündeminde de teşbih-i belih yapmadım demem.

Kaan Özaydın: Malum, Super Bowl bu sene Arizona’da olunca, takım da iyi gidince sezonun ortasında Cardinals, işbu kasenin bir numaralı adayı olmuştu. Hatta “Arizona Cardinals’ın Super Bowl’a çıkmasının NFL ekonomisine etkileri” tarzı analizler dahi yayınlanmaya başlanmıştı. As oyun kurucusunu kaybeden takımın iddiasını korumasının örneklerini çokca gördük ama Arizona, yedek oyun kurucusunu bile kaybetti. Drew Stanton ilk sakatlığında gündemde yazmıştım, Bruce Arians, Peyton Manning ve Andrew Luck gibi iki quarterback’in kariyerlerin başında bu oyuncularla çalışmış bir isim ama önemli olan draft’ın ilk sırasından Peyton Manning ve Andrew Luck’ı değil draft’ın derinliklerinden Tom Brady veya Rusell Wilson’ı bulmak. Arizona’nın elinde kalan QB’ler Ryan Lindley ve Logan Thomas da şuana kadar bir Brady vs. olmayacaklarının sinyallerini verdiler hatta dörtlüleri yaktılar. Günümüz NFL’inde malesef quarterback bir takımın %50’si demek. Savunma şampiyonluk kazandırır falan ama rakip takımın hücumuyla kafa kafaya oynayamıyorsanız playoff’ta bir şansınız olmaz.

Oktay Çavuş: Arizona bu sezon sağlam defans takımının kaymağını yedi denilebilir. İyi defans, istikrarlı koşu oyunu ve hata yapmayan QB ile dolce vita; hatta la vita e bella. QB’ler eskiden çok iyi oynadıklarında maç kazandırıyorlardı. Şimdi ise turnover yapmayıp, third down’ları convert ettiklerinde maç kazandırıyorlar. Manning kardeşler sağ olsun, QB’lerin kaybettikleri maçlarda bile 400-500 yard pas istatistiği ile oynadıkları bir devirdeyiz artık. Gelelim Cardinals’a. Özellikle post season’da iyi QB benim için kriter olmasa da, kötü QB önemli bir kriter. Palmer sonrası Cardinals da, Favre sonrası Jets’e döndü. Olur da konferans finali falan yaparlarsa, Any Given Sunday filmini gerçek hayata aktarma kafasına girdiklerindendir. :) Panthers’ı yenmeleri çok zor ama olur da yenerlerse Seattle ya da Green Bay karşısında şansları çok daha düşük.

Görkem Şahinoğlu: Bunu geçtiğimiz haftalarda sıkça gündeme getirmiştim zaten, eğer normal sezon bir hafta daha uzun olsa Cardinals playoff yapamazdı belki de. Sonuç olarak sezon başı performansları sayesinde buradalar. Bruce Arians mükemmel bir koç, müthiş bir ofans beyni ama elinde kalan oyun kurucu ile odun arasında pek fark yok. Gelgelelim Arians da marangoz değil. Ayrıca Cardinals’ ın ne kadar iyi savunma takımı olduğu konusunda şüphelerim oluşmaya başladı keza bir zamanların Steelers’ ı gibi blitze dayalı bir savunma yapıyorlar ve bunun hedefi bulmadığı zaman yaşadıkları sıkıntıyı Seahawks karşısında gördük.

Atlanta, San Francisco ve Chicago kadro sıkıntısı çeken takımlar değilken neden koçlarını kovduracak kadar başarısız oldular? Bu üç takımdan hangisi dümeni doğru yöne çevirecek bir koçla anında playoff potasına girer?

Berk Orkun: Falcons hala çok evlere şenlik bir defans organizasyonuna sahip. Sadece kadro bakımından değil, ultra kötü yönetim bakımından da bence. Bears’ın ailevi sıkıntıları var. 49ers ise en düzgün probleme sahip takım. Kaep ve hücum ile Harbaugh arasında çok ciddi reaksiyon farklılıkları sezonun dördüncü, beşinci haftasından itibaren baş göstermeye başlamıştı. Bu yüzden Harbaugh’nun zaten sezon sonunda takımın başında olmasını beklemiyorduk. Açıkçası 49ers ligin en önemli defanslarından birine sahipken o kadar fazla kayıp verdi ki sezon boyu senkronizasyonunu optimuma taşımış bir San Francisco savunması izleyemedik. Hücum için de aynı şey geçerli, Frank Gore’u yollayacak olabilirsiniz ama Carlos Hyde gibi hiç pişmemiş bir çaylağa lig standartlarında bile üst seviye kaçan outside handoff-iso oyunları yüklemek nedir? Kaep sorunlu bir QB olabilir, ama bu adam elinizdeki en iyi fırsat. Bozdurmanın bir yolunu bulmak zorundasınız, hoş, pek de kötü bir sezon da çıkartmadı. Playoff’a dümen kırmak konusunda en kuvvetli adaylarım Bears ve 49ers. Bears franchiseları boyunca bir savunma bazlı takım olduğunu hatırlarsa bu seneki drafttaki envai çeşit savunma yeteneğinden bir kaçıyla önemli ivme kazanabilir, hücum zaten oldukça elit bir kalibreye sahip. Cutler hariç. 49ers ise gelecek sezon eksiklerini tamamlayarak, bir de istedikleri hype’da bir RB bularak kolayca yeniden bu potaya dahil olabilir.

Kaan Özaydın: Atlanta Falcons’ın iki sezon önce şampiyonluk adayı iken geldiği nokta gerçekten içler acısı. Önce iki galibiyetli bir sezon ardından bu sezonki facia altı galibiyetli sezon. Özellikle zayıf defans ve sakatlıklarla boğuşan bir O-Line bahane olabilir ama bu kadroyu oynatamayan üstüne üstlük ölüm kalım maçında Carolina Panthers’tan fark yiyen takımın head koçu Mike Smith’i kovması kaçınılmaz bir hamleydi. Chicago Bears’ta ise Marc Trestman head koçluk kariyerinde herkese çok iyi bir ofansif koordinatör olduğunu gösterdi, fazlası değil. San Francisco 49ers ise Jim Harbaugh ile orta yolu bulabildi bence. Dört yıl boyunca, üç konferans finali ve bir 8-8 sezon sonrası kovulmak Harbaugh’nun medyatikliğinin etkisiyle olmuştur diye düşünüyorum. Yetenekli bir takım ancak NFL’in AFC North’tan sonraki en çekişmeli grubunda yer almadıklarını da unutmamak gerek. Kısa vadede iyi bir coaching staff ile başarıya en yakın takım yine 49ers diyebilirim, özellikle savunmadaki sakatlar iyileşince bir sezon önceki günlerine dönmeleri zor olmayacaktır.

Oktay Çavuş: Falcons ve Bears için başarısız diyemeyiz. Sadece, beklentileri karşılayacak derecede başarılı olamadılar. Averaj bir sezon geçirdiler. Ancak iki sezon önce, daha eksik bir kadro ile favori gösterildiği bir Super Bowl oynamış olan 49ers kesinlikle başarısızdır. 49ers Super Bowl’u da coaching yüzünden kaybetmişti. Son iki sezon da coaching yüzünden düşüşte. Ancak bunun sebebi sadece coaching de değil. Yeşilçam’a referans vereceksek, İnek Şaban Colin Kaepernick, Sabri Sarıoğlu Johnny Manziel, Güdük Necmi Jay Cutler, arap bacı RGIII gibi QB’leri şişire şişire, kabarık kontratlarla takımlarına getirip, taraftarlara şirin görünmeye çalışan GM’ler çok daha suçludur. Chicago çok doğru bir kararla hem GM’i takımdan gönderdi, hem de Cutler’ı göndermeyi düşünüyor. Şu an yapmaları gereken şey dinamik bir koordinatör bulup HC yapmaktır. Ya da Rex Ryan, Jon Gruden gibi ateşli ve agresif bir head koçu takımın başına getirebilirler.

Görkem Şahinoğlu: Chicago ve Atlanta kötü coaching ve defans, San Fran ise yönetim içi ihtiraslar ve sakatlıklar nedeniyle başarısız oldular. Bu soruya bir bakıma da hangisi koç adayları için daha cazip takım şeklinde bakabiliriz. Şuan en iyi kadroya Niners sahip olsa da çok zor rakiplerle aynı gruptalar ve bu nedenle cevap kesinlikle Falcons oluyor. Defansı biraz toparlarlarsa NFC South’ta güçlü bir egemenlik kurabilirler. Genel olarak üç takımında hemen bir sonraki sezon play off yapması çok muhtemel ama aralarında en az sorunlu olan ve en çok avantaja sahip olan Atlanta Falcons. Chicago Bears ise durumu en karışık olan ekip. Ellerinde güzel bir hücum ekibi var ama geçen bunca yılda Cutler’ın bu ekibi başarıya ulaştıracak adam olmadığı kesinleşti. O yüzden Cutler’ı takımda tutmanın Bears’ı daha da ileri taşıyacağını düşünmüyorum. Cutler’ın dev kontratı nedeniyle yeniden yapılanma da zor olacak gibi görünüyor. Nereden bakarsan bak iki ucu pis değnek.

Playoff’ların ilk haftasını bay geçme hakkını kazanan takımların momentum kaybına uğrayacağı, yıllardır taraftarlar arasında dönen bir teoridir. Buna karşı duranlar ise, takımların bir hafta fazladan hazırlanma ve sakatlıkların geçmesine izin verme görüşünü savunuyorlar. Eyyyy yazar kitlesi; sizin fikriniz nedir?

Berk Orkun: Fiziksel yıpranma oranının bu kadar yüksek olduğu bir sporda her zaman yinelediğim gibi bu bir hafta dinlenme süresini inanılmaz verimli olarak niteliyorum. Momentum kaybı bir Amerikan futbolu takımı için çok önemli bir faktör değil, oyunun gidişatı içinde bile milyarlarca olasılık türetmeye imkanınız olduğu bir oyun bu. Bu yüzden zaten mevcut olgunlukta bir takıma sahipseniz isterseniz ilk çeyrekte isterseniz son çeyrekte işin bir ucundan tutma şansına sahip olursunuz.

Kaan Özaydın: Ben her zaman wildcard oynayan takımların daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Tamam, o maçta bir elenme riskiniz var ve sonraki turlarda ev sahibi olmayacaksınız ancak bir sonraki tura kazandığınız zaferin verdiği hırs ile gidiyorsunuz. Zaten baktığımızda son yıllarda Seattle Seahawks dışında şampiyon olan takımlara baktığımızda hep wildcard’dan gelen ekipler görüyoruz. Baltimore Ravens, New York Giants, Green Bay Packers hep wildcard oynayarak şampiyon oldu. Hatta yıllar yıllar öncesinde Hilmi Çeltikçioğlu da 2007 ve 2008 sezonlarında fantasy football ligimiz NFLTR Bowl’da şampiyon olurken hep wildcard’dan geldi… Düşünün yani…

Oktay Çavuş: Daha dün “Genç bir owner’a yaşam dersleri” konulu söyleşimde :) bay takımların momentum kaybettiklerini söylemiştim. Bu görüşümde de ısrarcıyım. Bu sularda artık köpekbalığı gibi, sürekli aktif olmak gerekiyor. Önünde bir rakip var, odaklanıp ona karşı hazırlanıyorsun, maça çıkıp algılarını, zihinlerini ve bedenlerini diri tutuyorlar. Kaldı ki, özellikle NFL’de, her maç 50 antrenmandan daha büyük bir tecrübe. Diğer yandan, wildcard oynamayan takımlar, rakipleri belirsiz, rutin idman ve istirahat periyoduna giriyorlar. Sakat oyuncular vücutlarına, tüm oyuncular sosyal çevrelerine daha fazla odaklanmaya başlıyor. Ciddi sakatlıklar zaten iki haftalık bir süreçte iyileşmez. Dolayısıyla bu arada biraz rotadan sapılıyor ve momentum kaybediliyor. Zaten son yıllarda low seed takımlar daha fazla Super Bowl oynuyor ve kazanıyor.

Görkem Şahinoğlu: Aslında cevap vermesi çok zor bir soru, o yüzden ben takımdan takıma göre bu durumun değişkenlik göstereceğini düşünüyorum. Daha tecrübeli oyunculardan oluşan ve daha yaşlı kadrolar için ilk turu bye geçmek önemli bir avantaj. Ancak oyunu momentuma dayalı kadrolar için o ivmeyi kaybetmek sıkıntı yaratabiliyor. Ne de olsa en iyi antrenman maç oynamaktır diye de bakabiliriz. En nihayetinde ben bu tartışmayı biraz da gereksiz buluyorum çünkü iyi takım için bir hafta iki hafta fark etmez çıkar çatır çatır topunu oynar. Biraz Sinan Engin yorumu gibi oldu ama ben böyle düşünüyorum.

Denver Broncos ve New England, şimdiden efsane olmuş oyun kurucularının son senelerine bir iki şampiyonluk sığdırabilmek için önümüzdeki senelerin salary cap’ini ipotek ettiler. Bu aslında doğru oyuncular için uygulanabilecek stratejidir, ancak söz konusu oyuncular emekli olduğunda kaçınılmaz bir rebuilding (kadronun yeniden kurulması) süreci gelir. Yani bugün Manning ve Brady kupa kazansın diye imzalanan sözleşmeler yarın salary cap’ini tırmalar. Bu iki takımdan hangisi sıradaki oyun kurucularına daha hazır bir takım bırakacak? Belichick’i kovmak biraz sıkar, ama John Fox rebuilding senesini/senelerini atlatacak krediye sahip mi?

Berk Orkun: Kesinlikle Broncos. Ware yaşlanıyor olabilir, fakat Von Miller, Harris, ve Rodgers gibi isimler savunmada, Sanders, Demaryius ve Hillman ise hücumda çok önemli isimler olarak kalmaya devam edecekler. Pats’in elinde ise boş bir kova, Gronk, bir de Revis var, ki gelecek seneki akıbeti dahi belli değil onun da. Belichick kovulmaz, Fox da böyle bir yapılanma dahilinde rebuilding yıllarında akıllı işler yapmaya devam ederse -iyi bir pass rush oyunu inşa etmeye devam etmek gibi- takımın başında kalacaktır.

Kaan Özaydın: Bunu normal karşılaşmak lazım sonuçta Tom Brady ve Peyton Manning, şarap gibi yıllandıkça daha iyi oynuyorlar ve iki takımda bu oyuncularla şampiyonluğa diğer her takımdan daha yakınlar. Gelecek konusuna gelirsek şüphesiz ki Tom Brady emekli olunca arkasından gelen oyun kurucuya daha hazır bir takım bırakmış olacak. Geçtiğimiz senelerde Ryan Mallet’ı Brady sonrası dönem için hazırlıyorlardı, baktılar Brady’nin emekliye ayrılacağı yok onu gönderdiler şimdi de Jimmy Garoppolo’yu yetiştirmeye çalışıyorlar. Öteki tarafta Denver Broncos, malum Tebowing’ci arkadaşı göndermeyip Peyton Manning’in arkasında bekletebilirdi. Şimdi ise Peyton o kadar oynamakta ısrarlı ki garbage time’da kendisini oyundan çıkarmak için tüm Colorado halkının seferber olması lazım. 15.haftada bir ara sakatlanancı Brock Osweiler girdi, interception falan attı, pek bir önemi olmayan maçta bile Peyton oyuna geri döndü. Zaten arkasında adam yetiştiren biri olsaydı Indianapolis Colts, 2011 sezonunda Curtis Painter’larla iki galibiyette falan kalmaz, Colts da Andrew Luck’ı draft edemez, Peyton Manning de isminin özdeşleştiği takımın formasını halen giyiyor olurdu.

Oktay Çavuş: Kimlere ne kontratlar ödendi, ödeniyor bu ligde? Vinny Testaverde, Charlie Batch gibi QB’ler kaç yıl oynadı? Kyle Orton ve Brian Hoyer gibi QB’lerin bile alternatifleri yok. Ben GM olsam TB ve PM gibi QB’leri takımda tutmak için kredi çeker, evimi ipotek eder, geceleri de taksiye çıkarım. John Fox, John Elway’in gidiği ile ruhunu teslim eden bir football programını ayağa kaldırdı. Broncos’u her sezon play off oynayan ve her sezon SB favorisi gösterilen bir takım haline getirdi. Uluslararası basınlarda bile “DENVER KAZANIR” manşetleri atılmasını sağladı. :) Yani kredisi oldukça yüksek.

Görkem Şahinoğlu: Ben bu iki takımında geleceğini çok sağlıklı görmüyorum en azından öyle umuyorum diyelim. Ne yani sıkılmadınız mı artık her AFC finalinde Patriots izlemekten? Hadi Denver ve Manning biraz daha kişisel mesele. Duruma iki farklı açıdan bakabiliriz. Coaching olarak bakacaksak Bilichick’in olduğu takım her zaman daha avantajlıdır. Brady kramponlarını astıktan sonra toplam yetenek olarak Broncos’a kıyasla pek bir şey kalmıyor ama dediğim gibi eğer işe sıfırdan başlayacaksanız işlerin başında görmek istediğiniz isim kesinlikle Bilichick olur. Fox fena bir koç değil ama Manning öncesi Broncos’ta çok da başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Üstelik salary cap Patriots’tan önce Broncos’un başına dert olacak gibi. Demariyus Thomas ve Julius Thomas bu sezon free agent olacaklar ve çok büyük ihtimalle ikisinden birisi takımdan ayrılacak. Diğer tarafta Tom Brady gibi içine melek kaçmış bir adam varken salary cap zorluklarıyla daha rahat baş edebiliyorsunuz. Adam geçen sezonun ardından bu sezonda kontratını düzenledi, seneye sade akbile oynayacak diye korkuyorum.

Aslında rapid fire gibi olacak, ama önümüzdeki sezon için aşağıdaki oyun kurucular için ne tahminleriniz var? Chicago’ya yeni gelecek ekip Jay Cutler’ı elde tutmak için o parayı göze alacak mı? Brian Hoyer’ın takımdan gitmesi ihtimali, Cleveland halkını açlık grevine iter mi? Vick seneye hangi gariban oyun kurucuyu yerinden edecek? Brady’nin sözleşmesi her sene kurcalanmak zorunda mı? Sam Bradford ile nereye kadar?

Berk Orkun: Cutler’ın takımda kalması ihtimali dahi onları huzursuz edecektir bence. Hoyer’ın kalması için ciddi bir reklam kampanyası başlayacak gibi, umarım işin sonu LJ gibi olmaz, ama en azından Hoyer çıkıp “I’m taking my talents to the south beach” diyemez. Der mi? Vick ise gelecek sezon Redskins’de backup olmayı kovalayıp yine acem oyunlarıyla caanım kulubümün dengelerini bozabilir çünkü Cousins ve McCoy gidiyorlar. Brady bu gidişle yakında “Kimse Yok Mu Derneği” takımına da QB’lik yapacak, seneye ne kazanacak, asgari ücret falan mı? Çıldırdı galiba. Sam Bradford’un son şansının da gelecek sezon olduğunu düşünüyorum, Rams elinde bu kadar iyi bir kurgu oluşmaya başlamışken çok da inatçılık yapmasa iyi olur hani.

Kaan Özaydın: Jay Cutler’ı o kontratın henüz ikinci yılında takımdan gönderemezler keza 50 küsür milyon dolarlık garantisi var o kontratın. Titans falan bir kıyak yapmayıp Jay Cutler’ı almazsa elleri mahkum oynayacaklar. Brian Hoyer konusunda biraz geyik yapılmış ama bu adam harbiden Ohio’lu olduğu için seveni çoktu bir ara, hem de milenyum sonrası en başarılı Browns QB’si kendisi, açlık grevi olmaz ama detox çorbaları falan neden içilmesin? Michael Vick için seneye gönlümden Tampa Bay Buccaneers geçiyor, sezona starter başlar sonra yerini 2015 NFL Draftı’nın bir numarası Marcus Mariota’ya bırakır sonra Mariota sakatlanır, al başına belayı. Tom Brady kontratında o kadar çok “feda” dedi ki takip edemez olduk, takımdaki diğer oyuncular gitmesin diye şimdi de 21 milyon dolarlık garanti parasından feda demiş. Yakında maaşını bir dolara indirip, Patriots’ın peşinde koştuğu oyunculara Gisele Bündchen’i sunacak diye korkuyorum (Oha! Burası biraz sert oldu, Eminem şarkı sözü, “My name is Slim Roethlisberger” misali). Sam Bradford’ı ise bir sezon daha St. Louis Rams’te beraber olacağız gibi. Kontratında da 20 küsür milyon dolar duruyor. Vakt-i zamanında çaylak adamla altı yıllığına 86 milyon dolarlık kontrat imzalarsan olacağı bu. Sakatlık makatlık, kendisinden beklenen patlamayı yapamadı, fitili kısa geldi…

Oktay Çavuş: Jay Cutler’a sergilediği saha içi performans için o parayı kimse vermez. Hoyer’ın gitmesi kimsenin umurunda olmazdı, arkasında Johnny “Sabri” Manziel’i bırakacak olmasaydı. Vick Bills’e de, Browns’a da yakışır bence. Cardinals? Yok canım. Acaba? Brady NFL’in en az kazanan QB’i olabilir. O yüzden kesinlikle kurcalanmak zorunda. Bir Rus atasözü der ki “Balıksızlıkta yengeç de balık.” Meali, bu NFL’de Sam Bradford da QB…

Görkem Şahinoğlu: Cutler meselesi hakkında sağlık tahmin yapmak zor, hem yeni bir GM gelecek hem de yeni bir head coach. Yani oranlar yüzde elli diyebiliriz. Soruyu yeni gelecek yönetim Cutler’ı takımda tutmalı mı? diye soracak olursak bence tutmamalı. Tabi bu kontratla kendisine alıcı bulmak da zor ama sanki Titans bir miktar pay cut ile o topa girebilir gibi. Önceki soruda da dediğim gibi Bears şuanda Cutler’ın liderliğiyle başarılı olabilecek durumda değil. Brian Hoyer, Ohio ve çevresinde sevilen bir figür olabilir ama kimsenin de arkasından ağıtlar yakacağını sanmıyorum. Sonuçta sınırları belli olan bir oyuncu, nedir o sınırlar derseniz on numara back up ve en iyi zamanında bridge quarterback. Vick’in geleceğini kestirmek çok zor ama ben bir ihtimal Eagles’a geri dönebilir diye düşünüyorum, büyük ihtimalle Sanchez’in ayrılacağını var sayarak. Onun dışında Buffalo Bills yine mantıklı bir ihtimal olabilir. Brady ile ilgili düşüncelerimi önceden belirtmiştim, saygı duyuyorum bir Beşiktaş’lı olarak. Bradford’ın da artık denenmesine karşıyım. Ne bu kardeşim böyle? Bu adam yüzünden müthiş potansiyelli Rams kadroları yıllardır rezil oluyor ama onlar benimle aynı fikirde değiller galiba, bu sene son bir kez daha deneyecekler. Sanki altında yeniden deneyiniz yazısı çıkan kola kapağı gibi. Kim bilir belki bu sezon kazanırlar.

Hakiki rapid fire sorular da gelsin bari: 1) Bu sene mecburen ev içi şiddete eğilen NFL’in sosyal sorumluluk bilincinin gelecek seneki projesi ne olacak? 2) Kyle Orton’ın emekli olması umurunuzda mı? 3) Kara Pazartesi mağdurlarından neden yalnızca Rex Ryan NFL’de yeni head koç adayları arasında görülüyor? 4) Seneye özellikle istediğiniz kural değişikliği var mı? Geçen sene başında koyulan kafa atma kuralı pek sallanmasa da, bu sene başında koyulan pas oyunu cezaları oyunun cılkını çıkardı mı? 5) Londra’da mı daha önce takım olacak, Los Angeles’ta mı?

Berk Orkun: Sırasıyla: 1) “Mor Çatı”, 2) Anayasal haklarım doğrultusunda bu konuda yorum yapmayı reddediyorum, 3) Doğru yerde ve doğru zamanda olursa rebuilding işini iyi yapabilen bir adam olduğu hala düşünüldüğünden dolayı, 4) Pas, oyun gözlerimizin önünde pas oyununa evriliyor gerçek bu, 5) Lütfen Londra’da olsun, lütfen…

Kaan Özaydın: İşte burada sorular abartılmış, ben yoruldum. Öncelikle NFL ev dışı şiddete de eğilsin. Yani şimdi Ray Rice, karısına yumruğu bir kumarhanenin asansöründe atmadı mı? Bu nasıl ev içi şiddet? Kyle Orton geçen sene de emekli oldu, bir takım yine alır onu sezon ortasında falan, reklam yapıyor bence, Rex Ryan ise yüzde yüz head koç olarak devam eder, aksi halde takımın head koçu Ryan gibi bir savunma koordinatörünün altında ezilir. Kural değişikliği konusunda, kickoff eski yerine geri gitse, güzel return’ler izlesek, ben özledim valla. Pas cezaları zaten oyunun kalitesini doğrudan etkiliyor, touchdown dansılarına sınırlama getirilmesine de karşıyım. Londra-Los Angeles konusunda ise iki şehirde de elbet bir gün NFL takımı olacak ve bu Türkiye’deki Amerikan futbolu maçlarında seyircilerin hakemlerin seslerini duymaları için bir sistem geliştirilmesinden önce olacak…

Oktay Çavuş: Konu sıkıntısı olmaz ya. En kötü madde kullanımı projesine geri dönerler. Zaten sosyal sorumluluk projelerine eğilmeleri daha faydalı. Yoksa boş vakitlerinde “Football’un içine nasıl ederiz?” temalı çalıştayları gerçekleştirip ilginç ilginç kural değişiklikleri yapıyorlar. Kyle Orton benim için Facebook’taki kedili paylaşımlar gibi. Görünce içimi bayıyor “Yeter artık” diyorum. Bir daha hiç görmesem çok mutlu olurum. Rex Ryan gibi koçlara ihtiyaç var çünkü. NFL’i heyecanlı ve izlenebilir kılan adamlardan. Artık uzun bir süre yeni kural çıkmasın lütfen. Hatta yeni kurallar iptal edilip eski uygulamalara dönülsün mümkünse. D şıkkı, hiçbiri. İngiltere’de football tutmadı, tutmaz da. Soccer ve Rugby ülkesinde Football’un işi ne? NFL’e de başka takım gerekmiyor zaten.

Görkem Şahinoğlu: O anki koşullara göre değişir, o zaman nasıl bir skandal patlak verirse ona yoğunlaşırlar. Açıkçası çok umurumda değil, zaten çoktan emekli olması gerekiyordu. İki nedenden dolayı; birincisi karizma ikincisi de hala çok saygı duyulan bir savunma beyni olmasından dolayı. Şu defenseless reciever kuralını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum, artık savunma oynamanın hiç bir zevki bizim de seyir zevkimiz kalmadı. Çıkardı. Amerika’nın oyunu en üst seviyede kendi sınırları içinde kalmalı ve adayların bol olmasından dolayı Los Angeles.