12.Adamın başkentinden hepinize merha… Yok lan, benim başlangıcım değildi bu… AFC South’u kazanarak dört numaralı seribaşı olmayı başaran Indianapolis Colts, playoff’ların ilk haftasında Cincinnati Bengals’ı konuk edecek. Türkiye saati ile 20:00’de başlayacak olan mücadele Teleon’dan canlı yayınlanmayacak. Tek maç eliminasyon sisteminde favori falan olmaz tabii ama, kim hangi konularda daha avantajlı göz atmaya çalıştım, buyursunlar:

Bu arada, iflah olmaz bir Indianapolis Colts taraftarı olduğum gün gibi ortada, tabii ki bu yüzden Colts üzerindeki bilgim Bengals’a göre çok çok daha yüksek bir seviyede, yazıda Colts’a ağırlık vermiş oldum bu yüzden, Bengals taraftarları affetsin. Varsa tabii. Ben bu ülkede tam 5 (yazıyla beş) Colts taraftarı bulmayı başardım valla, toplanın gelin.

Bengals Hücumu vs. Colts Savunması

AJ Green oynayacak mı, herkesin aklındaki soru bu. Beyin sarsıntısı protokolüyle uğraşıyor kendisi hala. Maçtan bir gün önce, Cumartesi gününe bile doktor randevusu var kendisinin, siz hesaplayın. Green’in Bengals savunmasına ne anlam ifade ettiğini tartışmaya bile gerek yok, yokluğu çok büyük kayıp olur Cincinnati için. Sezon içinde Colts’un 27-0 kazandığı maçta sakattı Green ve Mohamed Sanu her ne kadar çok yetenekli bir WR olsa da rakiplerin #1 corner’larına karşı tek başına etkili olamıyor. Bengals’ın birkaç maçtır koşuya çok ciddi biçimde ağırlık vermesiyle birlikte Sanu’nun değeri ciddi miktarda düştü, son beş maçın toplamında sadece yedi pas alıp 71 yarda kazanabildi genç WR. AJ Green oynamazsa Bengals hücumu yine oldukça tek yönlü olabilir gibi.

Colts savunmasının bu yıl ite kaka da olsa ilerleyebilmesinin en büyük kaynağı Vontae Davis. Kendisine doğru atılan paslarda rakip oyun kurucuların passer rating’i sadece 39.8, ki cornerback’ler arasında ikinci sıraya yerleştiriyor bu ortalama Davis’i. Kendisinin bu yıl hiç touchdown’a izin vermediğini de belirtelim. Normal şartlarda savunmanın sol tarafında yer alıyor ve yerinin değiştirmiyor Vontae, bunun en büyük örneği olarak tabii ki Seahawks savunmasını verebiliriz. Yalnız tabii ki Colts’un farkı şurada, Davis her ne kadar Sherman gibi oynasa da safety pozisyonunda bir Earl Thomas yok. Yine de, pasların hep belirli bir tarafa gitmesini sağlıyor bu durum ve safety’lerin koşu savunmasına yardım etmesini kolaylaştırıyor.

Eğer AJ Green oynarsa, bu sezon ilk kez Vontae Davis’i sahanın her noktasında görme ihtimalimiz var, her snap’te bire bir Green’le eşleşmesi mümkün gözüküyor. Bu kadar ciddi bir tehdidi ortadan kaldırmak için akıllıca bir taktik bu. Eğer bu durum gerçekleşirse, Andy Dalton’ın çok fazla pas opsiyonu olmayacak gibi, Vontae’nin AJ Green’i durdurabileceğini düşünüyorum. Green oynarsa ve Vontae yerinde sabit kalırsa ise Bengals WR’ının Greg Toler’la oyuncak gibi oynama ihtimali yüksek. Green oynamazsa zaten her şey çok basitleşecek Colts savunması için.

Safety demişken, Cleveland Browns’dan yedek veteran olsun diye alınan ancak Delano Howell’ın daha sezon başlamadan IR’a düşmesiyle ilk 11’e yerleşen Mike Adams, Colts’un tam olarak FS-SS diye ayıramayacağımız safety pozisyonunda fena bir iş çıkarmadı. Adams’ın yanındaki isimlerden Sergio Brown klasik bir free safety gibi, coverage’da yardımı muazzam. LaRon Landry ise daha bir “box safety”, koşu savunmakta çok daha başarılı pasa göre. Son birkaç maçta teknik olarak iki safety sahada olsa da Landry’nin tıpkı bir linebacker gibi pozisyon aldığını sıklıkla gördük, bu maçta da, özellikle AJ Green oynamazsa durumun böyle olma ihtimali yüksek. Colts’un kriptonitinin koşan takımlar olduğunu düşünürsek Landry ne kadar koşu savunursa o kadar iyi olacak Colts için.

Jeremy Hill’in 5.1 YPC ortalamasını düşündüğümüzde Colts’un Andy Dalton ve pas atağını kilitlemesi oldukça önemli olacak. Kronik olarak koşu savunmasını beceremeyen bir Colts var karşımızda, sezon içindeki Patriots ve Cowboys hezimetleri göz önüne alınabilir. Bengals özellikle son beş maçta koşuya çok ciddi bir ağırlık verdi, buna göre kurulacak bir oyun planı olacak. Bütün bu plan da tabii ki pas savunmasıyla başlıyor, Vontae Davis ve arkadaşları pass rush’tan da biraz yardım alabilirlerse Colts’un istediği yönde gidebilir mücadele, gerçi Bengals’ın pass protection konusunda oldukça sağlam olduğunu belirtelim. Ancak Bengals’ın Colts savunmasının kafasına vura vura koşması oldukça olası, ve tabii ki iyi bir koşu oyunu iyi bir play action’ı da beraberinde getirmekte. Andy Dalton özellikle Hill’e attığı checkdown’larda pek bir başarılı son dönemde, Colts’a karşı da bunu sıkça göreceğiz gibi.

Colts Hücumu vs. Bengals Savunması

Colts denilen takımın elindeki en değerli oyuncu açık ara Andrew Luck ve Luck’ı korumakla görevli hücum çizgisinin doğru düzgün oyun oynamaktan bu kadar aciz olması hepimizin içini yakıyor şu sıralar. Çocukcağız sakatlanıp gidecek valla. Gerçi her yere inişinin ardından rakiplerine “Harika işti dostum!” falan deyip kafalarını karıştırmak gibi bir özelliği de var Luck’ın ama sanki bunu yapmasına izin vermesek daha iyi gibi.

Ligin en çok para kazanan RT’lerinden Gosder Cherilus, bütün sezon sakatlıklarla boğuşmasının ardından playoff öncesi sezonu resmen kapatmış bulunmakta. Bu da zaten istikrarsız olan Colts O-Line’ının bir tık daha karışacağını gösteriyor. Anthony Castonzo kesin olarak LT pozisyonundaki yerini alacak ve Luck’ın kör tarafını koruyacak, o kesin. Kesin olarak oynayacak bir diğer isimse Jack Mewhort, çaylak oyuncunun esas noktası LG, ancak kolejde tackle oynamış bir isim olarak normal sezonun son maçında RT oynamak durumunda kaldı. Center deseniz Khaled Holmes, AQ Shipley ve Jonotthan Harrison arasında dönülüp duruldu sürekli, center’ın durumuna göre RG hep değişti, Cherilus olmayınca RT de ona göre şekil alacak şimdi. Sıkıntı büyük anlayacağınız.

Ahmad Bradshaw’ın sakatlanışından bu yana çektiğimiz RB sıkıntısına değinmek istemiyorum bile. Trent Richardson bildiğiniz gibi yokları oynamakla meşgul. Daniel “Boom” Herron ise fena bir iş çıkarmamakla birlikte blok yapma konusunda pek başarısız T-Rich’e göre. Yiğidi öldürsek de hakkını vermek lazım, T-Rich pas korumasında on numara. Hayır zaten O-Line blok yapamıyor, üstüne hangi RB’yi oynatırsak oynatalım bir yerden açık veriyoruz, sıkıntı.

Bu noktaya karşılık olarak, Bengals savunması harika bir secondary’ye sahip olsa da pass rush konusunda ara ara sıkıntı yaşıyorlar, koşu savunmasında ise özellikle RB Success Rate kategorisinde yerlerdeler. Colts’un bir şekilde koşması gerekecek, bunu da yapabilecekleri bir takım görünümünde Bengals. Özellikle kritik third down’larda gelecek birkaç başarılı conversion için hem Herron’ın hem de T-Rich’in iyi birer performans göstermesi şart.

AJ Green dışında sakatlıklarla boğuşan bir diğer isim de TE Jermaine Gresham. Colts savunmasının tight end’leri savunmadaki sıkıntısını göz önüne alırsak Bengals için olası bir önemli kayıp daha bu. Madalyonun öteki yüzünde ise Colts TE’leri oldukça başarılı durumda. Coby Fleener’ın salak salak elinden düşürdüğü topları saymazsak, gerek Fleener, gerekse de Dwayne Allen oldukça iyi performanslar sergiliyorlar. Özellikle Allen’ın sakatlıktan dönüşüyle birlikte bolca çift TE’li formasyonlar görmemiz ve Fleener’ın TE’den çok WR gibi oynaması olası.

Andrew Luck’tan ve takımın pas hücumundan bahsetmeye çok gerek duymuyorum aslında ama Reggie Wayne’in birazcık iyileşmesi, Hakeem Nicks’in özellikle son maçta iyi oynamaya başlaması gibi iyiye giden noktaların yanına muhteşem performansıyla TY Hilton’ı, derin toplardaki tehdidiyle Donte Moncrief’i ve az önce bahsettiğim TE’leri eklersek, Colts olası her savunmaya karşı çok ciddi bir tehdit unsuru yaratıyor. Bengals gibi kalburüstü bir savunmaya karşı da ciddi bir sıkıntı yaratacaklardır ne olursa olsun.

Bengals savunması dedik değil mi? Hah, Bengals kağıt üstünde oldukça sağlam bir pas savunmasına sahip. NFL’de ANPY/A klasmanına baktığımızda dördüncü sıradalar, deplasmanda ise ikinciliğe yükseliyorlar. Playoff’ta deplasman karneleri çok kötü olsa da normal sezondan playoff’a ciddi bir düşüş beklemiyorum. Bengals’ın red zone savunma karnesi oldukça etkileyici, kendilerinin bolca koşacağını ve maçın önemli ölçüde kısalacağını düşünürsek Indianapolis’in olası her fırsattan sayı çıkarması gerekiyor.

Özel Takımlar

Indianapolis Colts’un sezon boyunca istikrarlı bir şekilde en iyi olduğu nokta özel takımlar. Takımın en iyileri Andrew Luck, Vontae Davis ve hatta Reggie Wayne’in bile teklediği bir sezonda özel takımlar makine gibi çalışıyor. Adam Vinatieri zaten 42 yaşında ligin en iyi kicker’ı olmayı başardı, son maçta 46 yardadan kaçırmasa sezonu sıfır hatayla bitirecekti Bay Otomatik. Pat McAfee gerek kickoff’larda, gerekse punt’larda harikalar yaratmaya devam ediyor. Özellikle punt’lardaki başarının coverage unit’le de alakası olduğunu belirtmek lazım, LaRon Landry’yle safety’de snap’leri paylaşan Sergio Brown muhteşem bir gunner aynı zamanda. Özel takımların tek aksayan noktası olan return’ler ise Josh Cribbs’in gelişiyle çözülmüşe benziyor.

Bengals için de benzer şeyleri söylemek mümkün. Pro Bowl’daki iki punter karşı karşıya gelecek maçta, Kevin Huber’ın da McAfee’den pek aşağı kalır yanı yok. Mike Nugent, sezona kötü başlasa da son bölümlerde toparlamışa benziyor. Bengals özel takımlarının en önemli parçası ise tabii ki Adam “Pacman” Jones. Belki lig tarihinin en tehlikeli returner’larından biri olan Pacman’in nasıl bir performans göstereceği çok ciddi önem taşıyor. Drive’lara başlangıç pozisyonu bu yıl özellikle çok ciddi biçimde öne çıkan bir istatistik, buradaki düello çok kritik olabilir maçın gidişatı konusunda.

Top Yuvarlak (Değil), Maç 90 Dakika (Değil)

Bütün bunlar bizi şuna getiriyor: Andrew Luck’ın nasıl oynadığı maçın en belirleyici istatistiği olacak. Luck o büyüsünü göstermeyi başarırsa ve biraz da turnover’lardan kaçabilirse, Colts üstünlüğü erkenden yakalayacaktır, Bengals böyle bir durumda önünde sonunda bir noktada koşmayı bırakmak zorunda kalacaktır ki bu tamamen Colts’un istediği senaryo.

İki takımın da iyi yanlarıyla kötü yanları birbirini tamamen karşılıyor, bu da yakın geçmesi muhtemel bir mücadele getiriyor bize. Colts’un Lucas Oil Stadium’daki ev sahibi avantajı var ve belki ortadaki tek net avantaj da bu. Gerçi Cincinnati – Indianapolis arasının sadece 106 mil olması yol yorgunluğu gibi faktörleri de ortadan kaldırıyor. Her şey olabilir yani bu maçta, sonuçta top yuvarlak (değil), maç doksan dakika (değil).

Tahmin: Colts 20 – 17 Bengals