Geçen senenin yapılan itiraz ile iki farklı günde iki farklı sahada (Ankara’nın 2013-14 sezonu Amerikan Futbolu merkezi Akyurt ve ardından dördüncü çeyrek bitimine yaklaşık üç dakika kaladan itibaren ODTÜ Stadyumu) tamamlanan biraz fazlaca uzun ODTÜ – Anadolu maçı rövanşı için bu sefer de Hacettepe Üniversitesi Stadyumu’ndaydık. Grup liderliği ve dolayısı ile çeyrek finalde çapraz grup ikincisi ile ev sahibi olarak oynamak için iki tarafın da kazanmaktan başka seçeneği olmayan maç, Ankara’nın hafta boyunca süren soğuk ve yer yer yağışlı havasının aksine açık ve nispeten sıcak bir havada (~4˚C) oynandı.

Maç başlama saatlerine gelince… Geçen hafta 35 dakika gecikmeli başlayan maç nedeniyle bu hafta kesinlikle 11:00’dan daha geç kalacak şekilde yola çıktım ve bu sefer de ODTÜ’nün ilk 6-7 hakkını izleyemedim. Ortalamada tüm maçlara zamanında geliyor olabilirim ama istatistik de böyle bir disiplin işte…

Aldığım bilgiye göre iki kere ilk hak kazanan ODTÜ, izlediğim ikinci oyunda pass interference cezasıyla yeni bir ilk hak kazandı. Fakat ardından dördüncü hakta punt yapmak zorunda kaldılar. Anadolu güzel bir punt return ile ODTÜ 40.yardına ulaştı. Koşularla ilerlemek istediler, dördüncü haklarında kalan kısa mesafeyi de koşmak istediler fakat ODTÜ defansı topu kazanıp tekrar hücumuna teslim etti. Ancak koşu oyunları pek işlemeyen ODTÜ, üçüncü hakta denediği pasta ise interception ile Anadolu’nun kendi 38.yardından topu kazanmasını engelleyemedi. ODTÜ defansı bu seride baskılı oyunu ile Anadolu’yu 4 ve 17’den punta zorladı ama artık yazarken kelime seçmekte zorlanmaya başladım, ODTÜ de dördüncü hakkında punt yaptı.

Bu noktaya kadar Anadolu hücumunda çeşitli dizilimlerden (Wishbone, I Form, Broken I Form) temelde aynı oyunları izledik. Anadolu #27’nin koşusuyla ilk hak almalarının ardından ODTÜ defansının zorladığı fumble yine ODTÜ defansı tarafından kontrol edildi ve top el değiştirdi. #25 Berkay Arpacıoğlu’nun 13 yardlık koşusu ilk hak getirdi fakat sonrasında gelen dördüncü oyunda ODTÜ yine punt yaptı. Sonrasında gelen Anadolu serisinde bilin ne oldu? Punt!. ODTÜ’nün kendi 30 yardından başladığı seri #28’e gönderilen pasla 45.yarda ulaştı. Ardından gelen oyunda atılan pitch tutulamadı fakat yine de ODTÜ topu kontrol etti. Seri daha fazla ilerlemedi ve yine punt… Anadolu kendi 16 yardından başladığı seride cezalar ile gerilese de oyun kurucuları ve #27 tarafından yapılan güzel koşular ile ilerledi. ODTÜ’nün counter koşularda Anadolu OL ekibine gerekli tepkiyi verememesi #27’nin aldığı yardların büyük bir kısmının sebebiydi. Ancak hücum yine bir noktada tıkandı ve kendi 45’lerinden punt yaptılar. İlerletilemeyen bir punt return sonrası Berkay’ın aldığı ilk hak, #28’e atılan yedi yardlık başarılı pas ve sonrasında tribünden duyduğumuz devreye bir dakika kaldığı bilgisi (sürenin skorbord üzerinden takip edilebildiği maçımız oldu mu sahi?) ile ODTÜ doğrudan endzone içine atılan iki güzel pas denemesinde bulundu fakat Anadolu’nun başarılı coverage ve top ele geldiğinde receiverlara verdikleri darbeler ile bu paslar tutulamamış oldu. 4 ve 3’ten Berkay ile ilk hak çıkarmayı başaran ODTÜ bitime sekiz saniye kala pas oyunu ile bir ve gol (9 yard) durumuna geldi ve mola aldı. Sonrasında tekrar pas deneyen ODTÜ başarısız olunca sahaya alan golü dizilimi ile girdi. #19 Metehan Orhan’ın vurduğu alan golü kalenin sağından gidince devre de başladığı gibi 0-0 bitmiş oldu.

İkinci devre hücuma başlayan Anadolu oyun kurucu koşuları ile ilerledi ve ODTÜ 42.yardına ulaştı. Sonrasında koşuları pek gitmeyen Anadolu 4 ve 5’ten oynanan oyunda #23 Hüseyin Yıldırım’a çalınan facemask cezası ile ilk hak kazanmış oldu. Şahsi görüşüm pozisyonda facemask olmadığı yönünde. Koşu oyunlarına devam eden Anadolu ODTÜ 25.yardından ilk hakka kadar ulaştı. Ardından üç yard ilerlediler ve sonrasında 10 yard ceza aldılar. 2 ve 17’den 3 ve 7’ye ilerledikten sonra oynadıkları pitch Anadolu RB’sinin eline geldiğinde, koşucuya verdiği darbe ile fumble yaptıran Hüseyin topu alarak yaklaşık olarak Anadolu 40 yardı civarında horsecollar ile durduruldu. Anadolu 27.yardından başlayan hücumda ODTÜ koşu oyunları denese de yine başarısız oldu ve son hakta denenen pas da tutulamayınca turnover on downs ile Anadolu topun hakimiyetini aldı. Anadolu yine 4 ve 5’e gelip punt yaptı fakat ODTÜ punt return ile 10 yard ilerlemişken fumble yaptı. Anadolu’nun ODTÜ 49.yardında kontrolünü kazandığı topla devam ettiği hücum serisi 51 yardlık bir koşu (maç boyunca durdurulamayan counter oyunu) ve ardından gelen iki sayılık ekstra ile skoru 0-8 yaptı.

Squib vurulan kick, ODTÜ eski RB yeni C oyuncusu #66 Eren Erdin tarafından birkaç tackle da kırarak yaklaşık 15 yard return ile Anadolu yarısahasına kadar taşınmıştı fakat holding nedeniyle ODTÜ kendi 33.yardından seriye başlamak zorunda kaldı. ODTÜ, koşular ile 3 hakta ilerleyememiş iken Anadolu tarafından yapılan late hit cezası ile kendi 43.yardından yeni bir ilk hak elde etti. Yine ilerlemeyen bir koşu oyunu sonrası omzundan sakatlanan Eren kenara gelmek zorunda kaldı. Yerine giren oyuncunun kafasındaki bandana kasktan dışarı çıkınca hakemler ekipman ihlal cezası ile ODTÜ’den bir mola düştüler. Koşular dört yard kadar kazandırmışken günün suskun ismi #8 Berk Güven’e atılan 23 yardlık pas ODTÜ’nün Anadolu 39 yardına ulaşmasını sağladı. #45’e atılan pas ile Anadolu 27 yardına ulaşan ODTÜ, sonrasında koşu oyununda OL’nin aldığı holding ile bir ve 20’ye geriledi. Yine bir koşu ile iki ve 13 durumuna geldiklerinde ise üçüncü çeyreğin sona erdiği ilan edilmişti. Dördüncü çeyreğin ilk oyununda screen pasta Anadolu CB neredeyse araya girip interception yapacaktı fakat top elinden sekip yere düştü. Berk’e stop rotaya atılan pas ODTÜ’ye ilk hak getirse de ardından gelen koşular ancak 3 ve 8’e yeterli oldu. Başarısız pas ve ardından illegal motion ile 4 ve 18’e gerileyen ODTÜ, draw oyununu çizgi gerisinde sonlandırma başarısı gösteren Anadolu’ya topu teslim etmiş oldu.

Anadolu koşular ve cezalar ile ODTÜ 45’ine kadar ulaştıktan sonra gelen 15 yardlık koşu ve tackle sırasında verilen facemask cezasıyla bir anda ODTÜ 15 yardına ulaşmış oldu. Şahsi görüşüm facemask olduğu yönünde. 4 ve 8 durumunda kalan Anadolu bitime 5:27 kala molasını kullandı ve ardından #3’e gönderilen pasla sayıya ulaştı: 0-14. Ekstra denemesinde 15 yard ceza alan Anadolu, bu sefer alan golü dizilimi ile sahaya girdi. Vuruş sırasında içeri sızan #54 Can Uzunkulaoğlu önce topu blokladı, sonra kontrol etti ve 75 yardlık bir koşu ile skoru 2-14’e getirdi.

40.yardda sonlandırılan kick return sırasında arkadan blok ile 20.yardından sahaya girmek zorunda kalan ODTÜ bir adet 5 yard kazandıran başarılı, iki başarısız pas ve kuraldışı oyuncu değişikliği cezası sonrasında punt diziliminden punt fake denedi ama turnover on downs ile sayıya 13 yard, maç sonuna ise 4:11 kala topu Anadolu’ya kaybetmiş oldu. İçeri yığılıp koşan Anadolu’nun yaptığı fumble ODTÜ defansı tarafından kontrol edildi. Sahaya giren ODTÜ hücumu 3 kere üst üste false start yaparak “ceza uygulama mesafesi limit sıfıra giderken” hakemlerin ne yapabileceklerini göstermelerini sağladılar. Neredeyse kendi end zone çizgisinden başladıkları hücum Berkay’ın koşusu ile iki ve 13’e geldi. Out rotaya atılan pas ile 3 ve 3’e gelen top sonrasında koşmak isteyen ODTÜ 4 ve inçe kadar ilerleyebildi. Bu esnada gerilen ortamdan ODTÜ’ye beş yard ceza çıkınca ve dördüncü hakkında pas oynayan ODTÜ başarısız olunca, bu sefer de kendi 17.yardından topu Anadolu’ya vermiş oldu.

FB dive ile sayıya ulaşan Anadolu aynı oyunla ekstrayı da aldı: 2-22. Ardından gelen ODTÜ hücumu başarısız oldu, Anadolu diz koydu, bu sırada ODTÜ defansının içeri girme çabaları bence çok da uygun olmadı ve tribünlerinin alkışları ile süre tamamlandı.

Anadolu Üniversitesi (Rangers), geçtiğimiz sene sergiledikleri oyunla ve bu sene ilk maçlarında aldıkları skorlar ile iyi bir takım olduklarını belli etmişti. Bu maçta da işlerini yapmak için sahadaydılar ve başarılı oldular. OL maç boyunca güzel bloklar ile koşuculara yol açtı. Geçtiğimiz seneki maçta #87 oldukça etkiliydi fakat bu maç yanlış hatırlamıyorsam sadece iki pozisyonda topla buluştu. Oyunkurucu ve #27’nin koşuları maç boyunca etkiliydi. Nadir de olsa birkaç pas oyunu denediler ve kısmen bunda da başarılı oyunlar gösterdiler. Defans ise ODTÜ koşu oyunlarını başarı ile durdurdu. Ek olarak 2.devre biraz bozulsa da ODTÜ receiver’larına pek pas tutma imkanı tanımadılar. Oyunlarını bir adım daha öteye taşımalarının yolu ise özel takımlardan geçiyor olabilir. Daha önce Hacettepe’den de uygulamasını gördüğümüz, tribünlerden saha içine teknolojik nimetler ile bilgi aktarımı yöntemini kullandıklarını da belirtelim. Grup birliklerini ve kendi işlerine odaklanmış güzel oyunlarını tebrik ediyorum.

ODTÜ ise son iki sezondur Ünilig’de birer maç kaybetti. Bunlardan ilki yarı final, diğeri ise final maçıydı. Bu seneki haklarını değişen statünün de katkısı ile grup maçlarında kullanmış oldular. Denklem şampiyonluğu gösteriyor; ancak tecrübe ile sabittir ki azmetmek, çalışmak, çalışmak, çalışmak ve çalışmak olmadan bu sporda ileri adım atılamıyor.