Robert Kraft’den olma, Bill Belichick’ten doğma New England Patriots takımının, geçtiğimiz sezonun AFC Konferans Finali’nde kullanılan topların havasını indirme ve soruşturmada yardımcı olmama suçları sabit görülmüş olup bir milyon dolar ceza verilmesi ve 2016 yılının ilk round’u ile 2017 yılının dördüncü round draft seçim haklarının ellerinden alınması; bu suça yardım ve yataklık eden Thomas Edward Patrick Brady, Jr (Kod Adı: Tom) isimli şahsın ise dört hafta ceza alması, savcılık makamı Ted Wells ve mahkeme başkanı Roger Goodell tarafından uygun görülmüş olup…

Uzun oldu cümle değil mi? Bir de Ted Wells’in 200 küsür sayfa raporunu okuyun o zaman. Üstüne de Patriots’ın aynı karışıklıktaki yanıtı var elbette. Eğer sezonun en ölü zamanına denk gelmese aslında bu kadar öne çıkmazdı belki, ama olan oldu. Topların havası indi, şampiyonluk destanı yanına parantez açıldı, cezalar verildi, Avengers kalitesinde avukat ekibi kuruldu ve temyiz görüşmesi beklenmeye başladı. Olayı az çok bildiğinizi varsayarak soruları alalım (bilmiyorsunuz da ilk paragrafta anlattık işte):

Şimdi bu topların havası inmeseydi Patriots maçı kazanamayacak mıydı?

O maçı Patriots pilates topuyla bile kazanırdı. 45-7 bitmiş maçta iki psi basıncın lafı olmaz…mı acaba? Önemli olan sonuçtan öte kasıt. Sen hakemin kontrol ettiği topu sinsi gibi aşır, havayı indir, sonra “zaten kazanırdım”. E iyi o zaman, her türlü hileyi yap, fark atarsan temize çıkıyorsun. Topla oynanan bir oyun bu. Her şey tamam olsa bile topa müdahale olmamalı.

Bu işi tek başına Tom Brady mi yaptı, neden başka kimseye ceza yok?

Tom “bireydi” elbette, ama takımca da ceza alındı. Takımdan başka suçlu var mı bilinmez, o yüzden bireysel ceza alan tek kişi Tom Brady oldu. Cezanın bir kısmı da soruşturmaya tam yardımcı olmamasıyla ilgili. Flaş Haber: Yazarımız Hilmi Çeltikçioğlu “Bireydi” esprisinden dolayı dört hafta ceza aldı.

Kadın döven Ray Rice’a ilk verilen ceza 2 haftayken, topun havasını indirtti diye Brady’ye dört hafta ceza çok değil mi?

Bu konularda fazla öncül dava yok, ayrıca da NFL commissioner tarafından idare edilen bir organizasyon olduğu için adam cezayı “dört hafta, ayrıca beşinci maçın ilk çeyreği” diye açıklasa bile yapacak bir şey yok. Zar atmadıklarına göre bir hesapları vardır elbette. Bunun yanında, rakip takımları yasa dışı şekilde kameraya aldıkları Spygate skandalının da cezayı büyüttüğü açıklandı. Nedir bu takımın bu hali? Şampiyonluk kazanamayan bir takım olsa; mesela Blake Bortles ya da Derek Carr bu işlere girse anlarız da…

Kararın değişme ihtimali var mı?

Olmaz mı? Kraft ailesi çok etkili bir savunma ile geri dönmeye hazırlanıyor. Ceza iptal olmasa da azalma ihtimali çok büyük. Patriots taraftarlarına kalsa bütün bunlar New England’a karşı bir komplo. Zaten her takım dünya kendisine karşı sanıyor, ama bunlar gerçekten ayrı.

Brady’nin yedeği Jimmy Garoppolo ile dört hafta idare edilir mi?

Neden edilmesin? Bir kere sezonun açılış maçından iki saat önce alınmış bir karar değil. Hazırlık için aylar var. Bill Belichick ligin en iyi koçu olması ile beraber çok esnek bir taktisyen. Bu işi kıvıracak 3-5 kişiden biri. Yedek oyun kurucusunu Tom Brady ile bir tutmayıp, becerebileceği kadarını istedikten sonra sıkıntı yok. Elbette sahada Brady olsa çok daha iyi, ama sezon ölmüş değil. Dallas ve Steelers’a yenilip Jacksonville ve Buffalo’yu yendiler diyelim; takım sezona 2-2 başlıyor. Bakın çok enteresan, geçen sene bu takım 2-2 ile başlayıp şampiyon oldu.

Garoppolo da toplara müdahale eder mi?

Şu saatten sonra toplara müdahale etmek için deli olmak lazım. Yine de sınırlar dahilinde Garappolo’nun top tercihlerini öğrenmiş olacağız. Herkesin top tercihleri farklıdır. İnik seven var, şişik seven var. Biraz eski ve pürüzlü seven var. Biz Türkiye’de yıllarca plastik toplarla oynadık mesela. Şimdi çok şükür en kaliteli toplarla oynuyoruz.

Aaron Rodgers da topu sınırın üstünde şişirttiğini söyledi. Ona niye ceza yok? Taraflı kalemsiniz Sayın Çeltikçioğlu!

Azıcık sakin. Rodgers topu sınırın üstünde şişirtiyor, ama onun zamanlaması farklı. Hakem kontrolünün öncesinde yapılan bu hareketin tek sonucu, hakemlerin topu sınıra çekmesi ve böylece topun üst sınırda kalmasıdır. Rodgers o hareketi hakem kontrolü sonunda yapsaydı, şimdi Brady’nin parantezini 2014 sezon MVP’sinin yanına da eklerdik.

Bir de field goal ve kickoff’larda kullanılan toplarda da sıkıntı varmış?

Ondan şimdilik beraat etmiş görünüyorlar.

Bugün bütün ligi aldatan adam, yarın karısı Gisele Bündchen’i de aldatmaz mı?

Aldatır. Netekim geçen hafta havası indirilmiş deniz yatağında takılıyorlarmış. Bu soruyu soran zihniyeti kınıyorum.

Cardinals’ın eski oyuncusu Karlos Dansby, 2008’de Patriots deplasmanında kaskındaki kulaklığın sürekli arızalandığını iddia etti…

Olabilir. Artık bu takımdan her şey beklenir. Tesadüf de olabilir, ama aynı maçta oyun kurucu Matt Leinart’ın da kulaklık sıkıntısı çektiğini düşünürsek tesadüf ihtimali azalıyor. Başkanı Rich McKay’in ligin rekabet kurulu başkanı olduğu, takım sahibi Blank’in ligin en sevilenlerinden olduğu Atlanta bile sahaya suni gürültü pompalamaktan ceza alıyorsa, Belichick’in 2010’ların ikinci yarısına daha yaratıcı hilelerle hazırlanması gerekiyor.