Kimi taze draft edilip ilk 11’e çıkma, kimi kariyerinin sonunda 2-3 milyon dolar daha kazanıp emekli olma, kimi de ah o her sene aradığı şansı bulma hayaliyle kenarda bekleyenler onlar. Kaçımız vefa gösterip bayramda ziyaret… Yok, o kadar kötü değil durumları. Yedek oyun kurucu dediğiniz yine milyonlar kazanabilen adamlardır. Gerektiğinde durumu idare edip takımı playoff yolunda tutmaktır görevleri, ancak arada sırada Tom Brady ya da Tony Romo gibi yedekten gelip takımın yıldızı olabiliyorlar. İnanmayan Drew Bledsoe’ya sorsun bu adamları.

Kaan Özaydın’ın oyun kurucuları sıralayan yazısından sonra biz de burada yedekleri inceleyelim. Şimdi çıkıp 32’sini de sıraya dizecek değiliz, bu yüzden adından anlaşılabilecek bazı gruplara ayırdık, sonra da bu grupları kendi içinde sıraladık. Çıkıp yeni draft olmuş adam, Matt Hasselbeck ile karşılaştırılmaz sonuçta. Fazla uzatmadan başlayalım:

KENDİNİ KANITLAMIŞLAR

1) Matt Hasselbeck, Indianapolis Colts: Bence en iyi yedek oyun kurucu açık ara Matt Hasselbeck. Gerçi adına bakıp da eski günlerindeki kalitede oynamasını beklemek haksızlık olur elbette, üstelik de Andrew Luck sakatlanmadıkça takımdan kolay kolay kesilebilecek biri değil. Colts bu sene Super Bowl’a çıkması beklenen takımlardan olduğu için, Hasselbeck’ten istenen tek şey gerektiğinde sahaya çıkıp Luck kadar olmasa da maçı kazanabilmesi.

2) Ryan Fitzpatrick, New York Jets: Ryan Fitzpatrick son beş senedir üç ayrı takımın ilk 11 oyun kurucusu olmasına rağmen kötü bir sezon geçirmedi. Touchdown sayısı interception’ların altına inmedi, QB Rating’i sürekli 75’in üstündeydi. Ancak nedense bir türlü hak ettiği saygıyı bulamadı. Geno Smith’in yedeği olacağını düşünerek bu listeye koydum, ancak training camp sonrası Smith’i yerinden ederse şaşmamak gerekir.

3) Matt Schaub, Baltimore Ravens: Kendini kanıtlamış yedeklerin sonuncusu Matt Schaub. Elbette çok ters bir durum olmazsa Joe Flacco’nun önüne geçecek değil, ancak olası bir sakatlıkta takımını tökezlemeden ilerletecek kalitede. Houston Texans’ın 2010’ların başındaki etkin hücumunda çok büyük etkisi olan Matt Schaub’un, doğru şartlar oluştuğu takdirde Josh McCown gibi ikinci baharını yaşamaması için bir neden yok.

HALA OLABİLİRLER

4) Mark Sanchez, Philadelphia Eagles: Belki New York Jets gibi göz önündeki bir takımda başladığından, belki 2009’da beşinc, sırada draft edildiğinden, belki de Rex Ryan gibi yüksek profilli bir koçla çalıştığından… Mark Sanchez öngörüldüğü kadar yıldız bir oyun kurucu olamasa da bu sebeplerden dolayı bence hak etmediği eleştirilerle karşılaştı. Philadephia’daki ilk senesi olan geçtiğimiz sezon, Sanchez için umut verdi. Kariyerinin en iyi QB Rating’ini (88.4) yakalayan USC mezunu oyuncu, Nick Foles ile takas sonucu takıma gelen Sam Bradford’ın iyileşmesi yetişmemesi durumunda ilk birkaç maça ilk 11’de çıkabilir. Bu Bradford’ın ikinci sakatlığı olduğu için geleceği zaten muamma.

5) Mike Glennon, Tampa Bay Buccaneers: Her ne kadar takımın koçu Lovie Smith çaylak oyun kurucu Jameis Winston’ın şu anda sıralamada yedek olduğunu söylese de, ben sene başında asıl yedeğin Mike Glennon olmasını bekliyorum. Gerek oyununa, gerekse istatistiklerine baktığımızda Glennon’ın çektiklerini hak etmediğini düşünebilirsiniz, ancak Glennon hem çok kötü bir Tampa Bay takımında oynamanın, hem de 2013’teki Josh McCown fırtınasının kendisini yerinden etmesini engelleyemezdi. Jameis Winston’ın ne olacağı belli değil, o yüzden Mike Glennon’ın şansı sürüyor.

6) Colt McCoy, Washington Redskins: Şimdi çıkıp Kirk Cousins’ın daha iyi bir yedek olduğunu, hatta RGIII’nin önüne geçip takımın başına geçmesi gerektiğini iddia edebilirsiniz. Bence Colt McCoy bu pozisyonda takımına daha faydalı olabilecek bir oyuncu. Şimdi Tom Brady gibi yedekten gelip Hall of Fame’e girecek diye bir şey yok, ancak maçta seyredince sanki McCoy’un üst seviyeye atlaması için bir-iki vidasının sıkılması yetecek gibi geliyor. Kendisini burada sıralamamın sebebi de bu. Sıkın şu çocuğun vidasını…

7) EJ Manuel, Buffalo Bills: Buffalo Bills’in oyun kurucu ekibi sıkıntılı. Matt Cassel’ın sezona sahada başlayacağını varsayıp EJ Manuel’i buraya koydum. Daha iki senelik oyuncu olduğu için, kumaşı iyi olduğu için ve hücum koordinatörü Greg Roman ile çalışacağı için kendisinde umut görüyorum. Cassel’dan çok da aşağıda değil şu andaki oyunu ve takımı şampiyon yapma beklentisi altında ezilmeden gelişimine devam ederse güvenilir bir NFL oyun kurucusu olabilir.

8) Johnny Manziel, Cleveland Browns: Aslında başı saha dışında dertte olan oyuncuların off-season’da “kendimi düzelttim”, “rehabilitasyona gittim”, “takımımdan ve taraftarlardan özür” vs. konuşmalarını hep “göreceğiz bakalım” diye geçiştiririm, ancak güvendiğim bazı gazeteciler Manziel’ın rotasını doğru yöne çevirdiğini yazdıkları için hala vazgeçmiş değilim. Hiç değilse takip etmesi eğlenceli olacak.

İDARE EDERLER

9) Shaun Hill, Minnesota Vikings: Sıralamaya bakıp da an itibarıyla Johnny Manziel’ın Shaun Hill’den daha iyi oyun kurucu olduğunu söylediğimi sanmayın. Shaun Hill ve onun gibi “idare ederler” gurubu, az çok ne olduklarını bildiğimiz, fazla da bir şey beklemediğimiz oyun kuruculardır. Vikings çaylak oyun kurucusu Teddy Bridgewater senenin ikinci yarısında kendini iyice gösterdiği için Shaun Hill takımın yedek lastiğinden başka bir şey değil. İdare eder işte…

10) Matt Moore, Miami Dolphnis: Artık 30 yaşında olduğu ve yeterince şans bulduğu için Matt Moore’dan daha da fazlasını beklememek lazım. Ryan Tannehill, özellikle de imzaladığı rakamlara bakınca takımın franchise oyun kurucusu artık; Moore da onun sigorta poliçesi. Dolphins ne yazık ki QB’siz de yürüyebilecek takımlardan değil, o yüzden Moore ve son üç sezonda attığı tek touchdown’ı daha uzun süre kenarda bekleyecek gibi görünüyor.

11) Derek Anderson, Carolina Panthers: Bu off-season’da parayı götüren bir oyun kurucu da Cam Newton. Newton’ın yedeği Derek Anderson’a düşen de Cleveland’da geçirip 3,800 yard pas attığı 2007 sezonunun maçlarını seyredip ıhlamur içmek. Carolina’daki son dört sezonda sahaya çıkması gerektiğinde hatasız oynadı, ancak gerçek şu ki Panthers’ın geleceği Cam Newton.

12) Drew Stanton, Arizona Cardinals: Geçen sezon Carson Palmer’ın sakatlıkları arasında oynama şansı bulan Drew Stanton, kendisi de sakatlanıp takımı ne idüğü bilinmez tiplere bırakana kadar ilk 11’de çıktığı sekiz maçtan beşini kazanarak takımın playoff’lara çıkmasına ön ayak oldu. Gerçi maçları Stanton’ın kazandırdığını iddia edecek değilim, ancak en azından maçı idare etti ve sıralamamızda kendine burada yer buldu. Carson Palmer gibi bir dinozorun yedeği olduğu için genç olduğunu sananlar var, kendisi de 31 yaşındadır.

13) Kellen Clemens, San Diego Chargers: Philip Rivers’ın yedeği Kellen Clemens tam anlamıyla vasat bir oyun kurucu. Kariyeri boyunca iki kere durumu idare etmesi gerekti, ikisi de kendisi gibi vasat takımlardı. As oyun kurucunuz sakatlandığında Clemens sizi iki maç idare eder, belki birini kazanırsınız da. Ancak uzun süreli bir sakatlıkta sezonunuz bitmiş sayılır. Clemens ile maça çıkacağınıza, şehrinizin zengin iş adamlarına “NFL oyun kurucusu olarak maça çıkma deneyimi” satın, daha karlısınız.

14) Brandon Weeden, Dallas Cowboys: Aslında 29 yaşında Cleveland tarafından draft edildiğinde takip edilmesi gayet ilginç bir oyuncu olduğunu düşünmüştüm. “Çaylak” sezonunda ilk maçı hariç fena da iş yapmadı. İkinci senesinde ise Brian Hoyer ve Jason Campbell ile “dönme dolap” halinde forma şansı bulan Weeden, takımdan ayrılınca Dallas’a geçti. Kyle Orton emekli olma ayağıyla takımdan ayrılınca Romo’nun yedeği olan yaşlı genç oyuncu, Cowboys’un yetenek dolu kadrosu ile eline şans geçerse takımı idare etme yeteneğine sahip.

15) Ryan Mallett, Houston Texans: Ryan Mallett, New England Patriots’da Tom Brady’nin yedeğiydi, ama önünde Brian Hoyer da vardı. Geçtiğimiz sezon Houston Texans’da çıktığı iki maçın birinde güzel oynaması dışında hatırlanacak pek bir başarısı yok. Zaten 2015 sezonunda Brian Hoyer da Houston Texans’a gelip tekrar Mallett’ın önüne geçtiği için fazla bir şansı yok. Az şans bulsa da bu şansları iyi değerlendirdiği, geçmişte de birkaç hazırlık maçında parladığı için kendisini “idare eder” sınıfına soktum, ancak burada da son şansı artık.

ŞANS BULSALAR

16) Scott Tolzien, Green Bay Packers: Daha çaylak sezonunda Aaron Rodgers’ın sakatlığı sonrası çıkan karmaşada iki-üç maç oynama şansı bulan Tolzien, draft edilmemiş bir oyun kurucudan beklenmeyecek performans çıkardı. İkinci sezonu olan 2014’te ise Matt Flynn’in ardından üçüncü oyun kurucu olarak saha yüzü görmedi. Bu off-season’da Matt Flynn’e sözleşme imzalatılmaması ve OTA idmanlarındaki oyunu ile Rodgers’ın yedeği olmayı hak ettiği anlaşıldı. Yine bu off-season’da draft edilen Brett Hundley ile yedek kapışması yaşaması beklenen Tolzien’in çaylak oyuncuyu rahatlıkla alt etmesi bekleniyor.

17) AJ McCarron, Cincinnati Bengals: Bengals artık Andy Dalton ile dört sezondur playoff’ların ilk haftasında sezonu kapamaktan sıkıldı. Okuduğum her haberde McCarron’ın ikinci senesine başlarken ilk 11’de çıkmaya hazır olduğunu görüyorum. Artık bu haberlerin doğruluğunu kontrol etmek hazırlık maçlarına kalsa da Dalton vasat üstü çizgisinden biraz saptığı anda forması tehlikeye girebilir.

18) Zach Mettenberger, Tennessee Titans: Zach Mettenberger’ın ilk 11 çıktığı altı maçın tamamını kaybetmesi kendi suçu değil elbette; sonuçta Titans’ın 2014 karnesi 2-14. Ancak çaylak sezonunda iki maç kazandırabilse belki takımı Marcus Mariota’yı draft edemeyecek ve kendisi önümüzdeki daha fazla şans bulabilecekti. Burada Mettenberger’in oynadığı altı maçın sadece birinde QB Rating’inin 75 altında kaldığını ve %60 pas ortalamasıyla oynadığını belirtmek gerekir. Bence kariyerinde ilk 11 oynama ihtimali büyük.

HALA LİGDE Mİ BUNLAR?

19) Christian Ponder, Oakland Raiders: NFC North’da oynadığı için yıllarca seyrettim bu oyuncuyu. Ligin en iyi koşu oyunu ve savunmalarından birine sahip olan Minnesota Vikings’de kendisine verilen şansı bana verseler en aşağı iki Pro Bowl oynardım. Yine de kendisini “Hala ligde mi bunlar?” kategorisinin en başına koydum. Altındakilerin halini siz düşünün artık. Derek Carr feci çuvallamadığı sürece Ponder yandan maaş alıp kariyerini öyle noktalar.

20) Tarvaris Jackson, Seattle Seahawks: Bu adam da Vikings’in oyun kurucu lanetinin bir parçası. Olmadı bir türlü, tonla da fırsat geçti eline hâlbuki. Diğer vasat altı oyunculardan farkı, Russell Wilson sakatlansa bile takımın kalitesiyle Tarvaris Jackson ile bir yerlere gidilebilir. Yani 2016’da Tarvaris Jackson, Lombardi Kupası’nı kaldırırsa şaşırmayın.

21) Jimmy Clausen, Chicago Bears: Hakikaten ya, böyle bir adam vardı. Jay Cutler’ın yedeği olmak kolay iş değil. Sevilmese de takımın franchise oyun kurucusu, kötü oynasa da paralar yağdırılan biri. Bears zaten savunma olarak facia durumda. Bir de Cutler sakatlanıp yerine Clausen girerse bu sene de yukarılardan draft ederler. Bu Clausen hala “idare eder” gurubuna girme umudu taşıyor ama bu umut her sene azalıyor.

22) Chad Henne, Jacksonville Jaguars: Chad Henne aslında kariyer boyu yedeklerden değil. 2009 ve 2010 yıllarında Miami’de, 2012 ve 2013 yıllarında ise Jacksonville’de ilk 11 oynama fırsatı buldu. Son sezonu ise çaylak Blake Bortles’ın arkasında geçirdi. Vasat takımlarda ara ara fırsat bulmak dışında bir şansı yok, ama şu anda senelik dört milyon dolar alıyor.

23) Luke McCown, New Orleans Saints: Ağabeyi Josh gibi kariyerinin sonuna doğru bir piyango bekleyen Luke, bu sene Drew Brees’in devam filmi olarak draft edilen Garrett Grayson’ı engelleyemezse seneye takımda da olmayabilir. Sonuçta takımın holder’ı olmak karın doyurmuyor.

24) Blaine Gabbert, San Francisco 49ers: Bazen lige bir genç oyun kurucu gelir. İlk takımında başarılı olamasa da takas edildiği ikinci takımında yeni bir koç ve kadro çerçevesinde gelişir, büyür, sağlam bir takım lideri olur. Ne tarz oyuncudan bahsettiğimi anladınız değil mi? Hah, Blaine Gabbert onlardan değil işte. 2011’de 10.sıradan Jacksonville tarafından draft edildiğinde kendisine üç sezon boyunca her türlü fırsat verildi. Sonunda altıncı tur draft hakkı karşılığında 49’ers’a takas edildi. Yeni takımı ise iki sene için kendisine iki milyon dolarlık sözleşme imzalatınca adamın değeri ortaya çıktı.

25) Bruce Gradkowski, Pittsburgh Steelers: Tampa Bay, Cleveland, Oakland ve Cincinnati gibi mevcut oyun kurucuları yerinden etmeye müsait takımları dolandıktan sonra iki senedir Big Ben’in yedeği. İdare eder diyeceğim, ama gönlüm elvermiyor. Vasat üstü bir yedek gelirse, bu post-modern Charlie Batch’e veda edeceğiz.

26) Dan Orlovsky, Detroit Lions: Aslında Stafford’ın yedeği olarak Kellen Moore’u da görebiliriz ama bence esas yedek Orlovsky’dir. Geçen sezon başında ilk takımı Detroit’e dönen oyuncumuz, kariyerinin bazı maçlarında parlar gibi görünse de, o parlaklığın halüsinasyon olduğu ortaya çıktı. Kellen Moore training camp’de adam gibi oynarsa Orlovsky sezon öncesi kesilebilir.

27) T.J. Yates, Atlanta Falcons: Hani 2011’de bir ara ligde Tyler Palko, Caleb Hanie, Josh Johnson gibi yedek oyun kurucular önemli takımlarda ilk 11 çıkmışlardı ya, T.J. Yates de bize o sezondan yadigar kaldı. Houston’da Matt Leinart’ın yedeği olarak başladığı kariyerinde şu anda Matt Ryan’ın arkasında bekliyor. Hala ligde mi bu adam?

28) Chase Daniel, Kansas City Chiefs: Chase Daniel kariyer yedeklerimizden biri. Alex Smith gibi ruhumu sıkan bir oyun kurucunun arkasında olduğu için aslında arada sahaya girsin istiyorum, ama galiba daha birkaç sezon Kansas City’den uzak duracağım.

29) Austin Davis, St. Louis Rams: Shaun Hill, Minnesota’ya gidince bu arkadaş da yedekçilik oynuyor. Aslında üniversite kariyeri gayet iyiydi ama bir türlü olmadı. Listemdeki en kötü yedek oyun kurucu

 

BUNLAR DA KİMLER?

30) Ryan Nassib, New York Giants: Bu arkadaşlar daha kendilerini gösteremedikleri için sıralamaya giremiyorlar. Nassib, Eli Manning’in arkasında üçüncü sezonuna girmek üzere.

31) Jimmy Garoppolo, New England Patriots: Eğer training camp’e kadar Tom Brady’nin cezası iptal edilmezse geçen sezonun şampiyonu New England Patriots yeni sezona Jimmy Garoppolo ile başlayacak.

32) Brock Osweiler, Denver Broncos: Aslında aldığım tüm duyumlar Osweiler’ın ilk senesinden beri çok büyük gelişme gösterdiği yönünde ancak Peyton Manning bir müsaade etmedi ki çocuk sahaya girsin…