Öncelikle “Bu adam neden böyle bir yazı yazma gereği duymuş acaba?” diye kendinize sormadan durup quarterback’lerle ilgili klişeleşmiş görüşleri bir düşünün. “Quarterback bir takımın en önemli pozisyonudur”, “Quaterback’in kadar güçlüsün” veya “Yedek quarterback’in kadar güçlüsün”, “Yedek quarterback işi dünyanın en güzel işi” (Hepimiz Alex Moran’i tanıyoruz değil mi?). Quarterback’ler ve hatta onların yedekleri bile bu oyunun en popüler elemanları ancak unuttuğumuz bir şey var ki her takımın kadrosunda, büyük çoğunluğunun diyelim üç adet quarterback var ve üçüncü quarterback’ler için söylenen güzel bir söze ben henüz rastlamadım.

Bu arkadaşlar genelde maç kadrolarına ilk iki quarterback’ten biri sakatlanınca giriyor ve her sezon kadroda kalma mücadelesi veriyorlar. Onlar quarterback etiketinin ışıltısından uzak, ekmeğini taştan çıkaran işçi sınıfı quaterback’ler ve bu yazıda okuduğunuz isimlerin bir çoğu sezon başlamadan işlerini kaybedecek. Bu sitede geçtiğimiz haftalarda en iyi ve en iyi yedek quarterback’lerinin sıralamalarını okudunuz ve ben de göz ardında kalan bu üçüncü sınıf kardeşlerimin sesi oluyorum ve unutmayın, NFL’de her sezon neredeyse en az iki takım üç quarterback’ine de baş vuruyor. Belli mi olur belki de önümüzdeki sezonun flaş ismi bu satırlar arasında gizlidir. Takdir edersiniz ki listedeki çoğu oyuncuyu rekabetçi bir NFL müsabakasında izlemedik, bu yüzden onları doğrudan bir, iki, üç diye sıralamak zor ve anlamsız olacağından Hilmi abinin QB2 yazısında izlediği yola benzer bir yol izleyeceğim.

KENDİLERİNİ TANIMIYORUZ EFENDİM

32) Seth Lobato, Tampa Bay Buccaneers: Kim? Lobato şuanda Tampa Bay Buccaneers’ın üçüncü oyun kurucusu, yani ben de depht chart’larının yalancısıyım. Kendisi 2014 yılında undrafted olarak lige girdi ve kısa kariyerinde Tampa Bay kendisinin üçüncü takımı. Evet, bir practice squad topçusuyla karşı karşıyayız ve kadrolar son halini aldığı zaman döneceği yer de orası olacak muhtemelen.

31) Brad Sorensen, San Diego Chargers: Nasıl oluyor da hala NFL takımlarında iş bulabildiğini merak ettiğim oyuncu. Bir yerlerden torpili olsa gerek. Vasat kolej kariyeri, practice squadlarda geçen NFL kariyeri. Bu kadar bence yeterli.

30) Dustin Vaughan, Dallas Cowboys: Vaughan bir Texas efsanesi ama yerel bir efsane. Lobato ile aynı sınıfın quarterback’i ve o da undrafted. Kısa NFL kariyerindeki en büyük başarısı tam bir sezon boyunca Dallas Cowboys kadrosunda kendisine yer bulabilmesi.

29) Ricky Stanzi, New York Giants: Stanzi ilk iki quarterback’imize göre biraz daha popüler bir isim. Iowa gibi kalbur üstü bir okulun üç sezon starter’lığını yapmış olması listemizde kendisine ufak bir avantaj sağlıyor ki yine aynı şekilde kendisi bir beşinci tur draft’ı. NFL kariyeri ise beklentilerin uzağında kaldı. Giants onun dördüncü takımı.

28) Dylan Thompson, San Francisco 49ers: Listemize giriş yapan ilk çaylak. Thompson, 2015 draft’ında seçilmedikten sonra San Francisco 49ers ile imzaladı. South Carolina gibi göz önünde olan bir okulda son yılın full starter’ı olması kendisini biraz daha aşina yapıyor. Önündeki rakibi Blaine Gabbert, belli mi olur Thompson belki de Kaepernick’in yedeği olur.

ÜRETKEN KOLEJ OYUNCULARI

27) Sean Renfree, Atlanta Falcons: Duke ile geçen başarılı sezonların ardından Renfree, 2013 draft’ında Falcons tarafından son turda seçildi ve o gün bugündür hiç NFL maçına çıkmasa da istikrarlı bir şekilde kadrodaki yerini koruyor.

26) Stephen Morris, Jacksonville Jaguars: Miami Üniversitesi’nde oyun kuruculuk yapmak, henüz NFL maçı oynamamış Morris için yeterli bir referans. Kaldı ki Hurricanes yıllarında ACC bir maçta en çok pas yardı rekorunu kırmış bir oyuncu. Ancak hem kısa boyu hem de pro style’a uzak oyun tarzı nedeniyle undrafted oldu ve Jaguars’ta bir kadro bir practice squad arası mekik dokuyor.

25) B.J. Daniels, Seattle Seahawks: Listede nereye koyacağım konusunda en çok düşündüğüm oyuncu Daniels oldu. Kendisinin de buraya kadar yazdığımız oyuncular gibi kayda değer bir bireysel başarısı yok ama Super Bowl’u var. İşte onu kendinden önce gelen diğerlerinden ayıran da bu. Seahawks ile bir Super Bowl, iki de NFC şampiyonluğu bulunan Daniels, bu listenin en winner oyuncusu.

24) Bryn Renner, Baltimore Ravens: North Carolina’da geçirdiği dört başarılı sezon sonrası ikon isimlerden biri haline gelen Renner’ın NFL kariyeri pek iç açıcı değil. Daha önce Broncos kadrosunda yer alan Renner bir ara şansını arena futbolunda denedikten sonra sezona Baltimore Ravens formasıyla hazırlanıyor.

23) Bryan Bennett, Indianapolis Colts: Bennett 2015 sınıfının ilgi çekici oyuncularından biriydi. Oregon’da Marcus Mariota tarafından mağlup edildikten sonra transfer olduğu Southern Louisiana formasıyla bir sezonda 3,000 pas yardı ve 1,000 koşu yardı gibi absürd rakamlara ulaşsa bile undrafted oldu. Enteresan bir potansiyele sahip ve Colts bu potansiyele yatırım yapmaya karar verdi.

22) David Fales, Chicago Bears: Nevada ile başladığı kolej kariyerinde Kaepernick’in yedeğiydi ve arada bir kolej daha değiştirdikten sonra San Jose State ile çok parlak bir kariyer yaptı. Hatta NFL mock draft’larında ilk tura kadar bile yükseldiği dönemleri oldu. Çok üretken bir kolej oyuncusu olan Fales’in neden altıncı tura düştüğü muamma ancak Cutler’a olan sabır nihayetinde tükenirse dikkatle izlenmesi gereken bir oyuncu.

21) Zac Dysert, Denver Broncos: 2013 draft’ının hemen öncesinde yükselen bir hype ile draft’a girmesine rağmen son turdan Broncos yolunu tutmuştu Dysert. Miami (OH)’da Ben Roethlisberger’e ait olan pas yardı rekorunu da kırmışlığı var ancak kendisini hala bir NFL maçında izleyebilmiş değiliz. Yine de Broncos kadrosunda iki sezondur yer almayı başarıyor.

UZATMALARI OYNAYANLAR

20) Mike Kafka, Minnesota Vikings: Kendisini Philadelphia Eagles ile çıktığı dört NFL maçıyla hatırlıyoruz. Hatırlıyoruz değil mi? Hani şu “Dream Team Eagles” desem? Kafka işte o takımda kendine yer bulmuş hatta maçlara bile çıkmıştı ancak köprünün altından çok su geçti. Eagles’tan sonra Patriots, Jaguars ve Buccaneers semalarında görünen Kafka’nın şimdiki ve muhtemelen son durağı Minnesota Vikings.

19) Josh Johnson, Cincinnati Bengals: Marshawn Lynch’in kuzeni Johnson, birkaç oyuncuyla birlikte bu listenin en veteran oyuncusu. 2008 yılında beşinci turdan lige giren Johnson, kariyerindeki maçların büyük bölümünü Tampa Bay formasıyla oynadı. Buccaneers’ın ondan olmasını beklediği oyuncu olamayınca da yıllarca back up olarak izledik kendisini. Şimdilerde ise roster spot için savaşan Johnson’ın günleri nihayete ermek üzere.

18) Joe Webb, Carolina Panthers: “Bundan quarterback olmaz” denip wide reciever’a evrilen, şimdilerde ise sanki piyasada QB yokmuş gibi “biz bunu yine quarterback yapalım en iyisi” denen bir adama geldik. Vikings’te yıllarca Ponder gibi bir adamın yedekliğini yapıp playoff’ta Packers’a karşı sahaya çıktıktan sonra geçen sezonu Panthers’ta geçirdi. Artık quarterback oynamak istemediğini söylemesine rağmen Newton ve Anderson’ın arkasında üç numara olarak beklemekte.

BUNLARI NE KEFEYE KOYSAK BİLEMEDİK

17) Tom Savage, Houston Texans: Houston Texans’ın Schaub sonrası nefes gibi iyi bir quarterback’e ihtiyaç duymasına rağmen beklenen hamle gelmeyince gözler birden orta turlarda draft edilen Savage’a çevirilmişti. Pittsburgh ile başarılı sezonlar yaşayan Savage aslında tam bir quarterback profilinde ancak geçtiğimiz sezon Fitzpatrick ve Mallet’in sakatlıkları sonrası sahaya çıkınca gösterdiki NFL futboluna hiç hazır değil.

16) Landry Jones, Pittsburgh Steelers: Oklahoma’daki ilk yıllarında Sam Bradford’ın yedekliğini yapan Landry Jones önemli bir potansiyel olarak gösteriliyordu ancak son kolej sezonundaki yaşadığı düşüş değerini oldukça düşürdü. Hala draft edildiği Pittsburgh Steelers forması giyiyor ve hala Bruce Gradkowski gibi vadesini doldurmuş bir oyuncuyu depth chart’ta altına alamamış olması soru işaretleri oluşturuyor.

15) Conner Shaw, Cleveland Browns: Kimse Shaw’dan bu kadarını beklemiyordu. Yanlış anlamayın henüz başardığı pek bir şey yok ama profesyonel kariyer olarak şans verilmeyen bir isimdi Shaw. Yoksa South Carolina’da her sezon bir bowl kazanma başarısı göstermiş biri. Hoyer ve Manziel’in sakatlığı sonrası Browns formasını sırtına geçirip etkileyici bir performans gösterdi ki takım arkadaşı Joe Thomas’ı da etkilemişe benziyor. Öyle ki Joe Thomas, Shaw’ın kesinlikle NFL’e ait bir oyun kurucu olduğunu düşünüyormuş.

14) Matt McGloin, Oakland Raiders: Bir başka sınırları belli olan isim de McGloin. İki sezon önce Raiders için idareten iyi maçlar oynadı ancak kariyeri boyunca görüp görebileceği en üst nokta back up’lık olacak. Ne yani Raider diye kıyak geçeceğimi mi sandınız? Vasat quarterback’lerden gına geldi artık kardeşim!

13) Kellen Moore, Detroit Lions: Moore’un yeri bende ayrıdır. Kendisi ile tanışmam kolej futbolunu adam akıllı takip etmeye başladığım yıllara denk geliyor. Boise State ile ortalığı kasıp kavurmuştu Moore ama kısa boyu ve sınırlı kol kuvveti olsun onu NFL kalibresi bir QB olmasına engel oldu. Yine de bu sezon Orlovksy’yi geçip Stafford’ın yedeği olacağına inanıyorum.

STARTER POTANSİYELLİ EVLATLAR

12) Aaron Murray, Kansas City Chiefs: Kellen Moore’da gördüğümüz kolej başarısının bir benzerini Murray’de de görüyoruz ancak küçük bir farkla: Murray bunları en zor konferans kabul edilen SEC’de yaptı. Peki neden Alex Smith gibi vasat bir quarterback’in iki numaralı yedeği hala? Kendisi de NFL oyun kurucu kalıbına cuk diye uyan isimlerden değil ve çok sakatlık sorunu yaşıyor. Draft sırasının düşmesinin nedeni de Georgia’daki son yılında yaşadığı sakatlıktı. En azından bu sezon Chase Daniels’ın formasını kapacağını düşünüyorum.

11) Garrett Grayson, New Orleans Saints: 2015 draft’ında çoğu otoritenin Winston ve Mariota’dan sonraki üç numarası Grayson’dı ve belli ki Saints’in de öyleydi. Grayson’ın NFL’e gelirken en büyük avantajı Colorado State’in pro sisteminden geliyor olması ve önümüzdeki iki-üç yıllık dilimde kimsenin ondan sahaya çıkmasını beklememesi. Brees gibi bir efsanenin altında öğrendikten sonra ondan iyi bir oyun kurucu çıkabilir ortaya.

10) Logan Thomas, Arizona Cardinals: Yorumlanması en zor oyunculardan biri Logan Thomas. Kendisini Virgina Tech yıllarından beri takip ediyorum ve her seferinde hayal kırıklığına uğramaya devam ediyorum. Cam Newton benzeri güç ve cüssesinde müthiş bir potansiyel barındırıyor ancak beklenen sıçramayı ve istikrarı hala sağlayabilmiş değil. Ne diyelim en büyük umudumuz Bruce Arians ile çalışıyor olması.

9) Bryce Petty, New York Jets: 2015 sınıfının en tartışmalı isimlerinden biri de Petty idi. İnanılmaz kolej üretkenliği ve kolej seviyesinin en iyilerinden biri olmasına karşın spread offense’in önüne taş koyduğu bir yetenek Petty. Kesinlikle kaliteli bir kumaşı ve NFL’de quarterback oynamak için gerekli özellikleri var ama NCAA’den NFL’e geçiş sürecini ne kadar başarılı tamamlayacağı onun kariyeri için en önemli sınav olacak.

8) Brett Hundley, Green Bay Packers: Green Bay, Hundley’i seçtiğinde baya şaşırmıştım çünkü ihtiyacı olmayan bir takımdan çok ihtiyacı olan bir takımın Hundley için zarları sallamasını bekliyordum. Fiziksel olarak inanılmaz ama teknik olarak çok yetersiz bir oyuncu Hundley ve bu bağlamda gidebileceği en iyi yerlerden birine gitti. Muhtemelen Packersiçin full time starter bir oyuncu olamayacak ama burada Rodgers mentörlüğü ile nasıl quarterback oynanacağını öğrenebilecek.

KENDİLERİNİ ÇOK İYİ TANIYORUZ EFENDİM

7) Tyrod Taylor, Buffalo Bills: Kendilerini çok iyi tanıyoruz dedik ama burada bahsi geçen bazı oyuncularında tatmin edici sayıda NFL maçı oynamadığını belirteyim, tıpkı Tyrod Taylor gibi. Kendisini yıllarca Joe Flacco’nun yanında QB huddle’larında kafasında şapkayla gördük. Bu sezon Rex Ryan’ın özel isteğiyle birlikte yeteneklerini kuzeye taşıyor. Şuanda Bills’in QB depth chart’ında üçüncü sırada ve bunun dolayısıyla kaleme aldığım bu yazıda kendine yer bulmasına fazla takılmayın, duyduğumuz göre Rex’in Taylor için çılgın planları var ve kapıyı starter olmak için Taylor’a açmış durumda.

6) Josh Freeman, Miami Dolphins: Starter olabilmek için aradığı şansı hiç bulamamış bir oyuncudan bulduğu şansları istemem yan cebime koy diyen bir oyuncuya geçiyoruz. Evet, onu hepiniz çok yakından tanıyorsunuz. Josh Freeman, iki sezon önce Vikings formasıyla muhtemelen tarihin en kötü oyun kurucu performanslarından birini göstererek gözlerimizi kanatmıştı. Çoğumuz kendisini bir daha NFL semalarında görmeyiz diye umarken Dolphins kendisine bir şans daha tanıdı. Kendisi bu sefer bu şansı kullanacağından çok emin ama bizler Ponder ve Cassel’in arkasında kalmayı bir şekilde başaran bu adama pek güvenemiyoruz.

5) Matt Barkley, Philadelphia Eagles: Burada birazdan bir dram hikayesi okuyacaksınız. Matt Barkley, görüp göreceğiniz en bahtsız bedevi oyunculardan birisi. USC gibi yetiştirdiği quarterback’lerle ünlü bir okulun dört sene boyuncu formasını giyip, elde edilecek tüm başarıları elde edip yeni sansasyon olarak ün yaptıktan sonra 2012 Draft’ında ilk onda seçilmesi bekleniyordu (Luck mı Barkley mi tartışmalarının yapıldığına değinmiyorum bile) ki bizim Matt tutup ben okuluma döneceğim dedi, artık ne varsa USC’de (Kaan Özaydın bile gidiyor). Buraya kadar sorun yok ancak 2013 Draft’ı için birinci sıra adayı gösterilen genç kardeşimiz omuz sakatlığının da verdiği yetkiyle kendisini birden dördüncü turda ve Chip Kelly’nin Eagles’ında buldu. Bu sezon Barkley’nin formayı kapmak için ortaya bir iddia koyması için en uygun sezon. Rakipleri sakat mı değil mi bilinmeyen ama bir noktada mutlaka sakatlanacağı bilinen Sam Bradford, kendinden beklenen oyuncuya bir türlü dönüşemeyen (diğer çoğu USC QB’si gibi) okuldaşı Mark Sanchez ve Kaan’ın gözdesi Tim Tebow. Burada belki Tebow da yer alabilirdi ancak ben hala kendisini NFL quarterback’i olarak görmediğimden değerlendirmeye dahil etmiyorum.

4) Case Keenum, St.Louis Rams: Keenum da kendisi hakkında bir anlığına heyecana kapıldığım quarterback’lerden biri. (Diğeri için bknz: Terrelle Pryor). Tabi bunda o zamanki çaresiz fantasy takımımda quarterback’im olmasının da payı var. Ancak sonuç olarak Keenum’ın Texans’ı aydınlık günlere taşıyacak kahraman olmadığı açığa çıktı ve o kendisini St.Louis Rams’te buldu bile. Burada ara sıra takımdan kesilip yeniden kadroya dahil olduğu oluyor ama yine de hatrı sayılır bir NFL tecrübesine sahip ve bu olgu listedeki diğer oyuncuların üçte ikisinde bulunmayan bir şey. Ayrıca Keenum’ın 11 NFL touchdown’ına karşılık 8 interception’ı olduğunu ve kariyer pasör reytinginin 76,8 olduğunu belirtmek isterim.

3) Charlie Whitehurst, Tennessee Titans: A.k.a Jesus. Yıllardır bu adam nasıl hala bu ligde iş buluyor diye düşündüğüm adam. NFL’de back up denince akla Whitehurst gelir ancak onun da zamanı artık dolmak üzere ki kendisini en iyi back up’lar değil de benim güzide listemde buldu. Whitehurst, her şeye rağmen çok değerli bir üçüncü quarterback ki bu değerli kontratı yüzünden takımdan kesiledebilir.

2) Matt Flynn, New England Patriots: Yukarıda bir yerde bulduğu şansları değerlendiremeyen birisinden bahsetmiştim. Sözümü geri alıyorum, “Bulduğu şansları değerlendirememek” cümlesinin sözlük karşılığıdır Matt Flynn. Önce Seahawks (burada sorun yok) sonra da Raiders’ta (eeöhh be kardeşim) daha sezon başlamadan formasını kaybeden bir oyuncudan bahsediyoruz. İki takımda da starter olarak starter parasına getirilmişti. Kendisinin bir maçta en çok TD pası ve pas yardı atan Packers oyuncusu olması gibi enteresan başarıları da vardır. Ancak gel gelelim şimdi bulunduğu nokta Patriots’ın quarterback odasında üç numaralı koltuk.

1) Kirk Cousins, Washington Redskins: Bu sıranın ve yazımın tahtının gerçek sahibi Colt McCoy’du aslında ancak Hilmi abi kendisini QB2 olarak değerlendirdiği için sıra otomatikman Cousins’e geçti. Yok ya böyle yazınca hak edilmemiş bir şey gibi oldu ama öyle değil. Couisins hem gösterdikleri hem de gösterebilecekleriyle NFL’deki en iyi QB3’ü. Direkt starter olabileceği en az beş tane takım da sayabilirim isterseniz. Dur hatta ahanda saydım; Cleveland Browns, Buffalo Bills, Houston Texans, New York Jets, St. Louis Rams. Geçen sezon ayağına gelen fırsatı çok kötü kullanmış olabilir ancak Jay Gruden’ın her an kuyunuzu kazmaya hazır bir güvensizliğinin olduğu ortamda iyi bile oynadığını söyleyebilirim.