Dördüncü haftanın son maçında Pazartesi gecesi nagalip Detroit Lions, ilk üç karşılaşmasının sadece tekini kazanabilmiş Seattle Seahawks’a konuk oldu. Maç çok heyecanlı geçti ancak sonucu belirleyen pozisyon son iki dakikada gerçekleşti…

Maçın kendisinin büyük önemi olmasa da bu pozisyon akabinde günlerce konuşuldu. Her kafadan başka ses çıktı, özellikle bizim camiamızda hakemlerin taraf olduğu bile tartışıldı. Konuya nokta koymak amacıyla NFLTR.com pozisyonu, hataları ve kuralı etraflıca inceliyor.

MAÇ: Detroit Lions @ Seattle Seahawks
HAFTA: Dört
ZAMAN: Dördüncü Çeyrek, Süre: 1:51
SKOR: 13-10 Seattle önde
DURUM: Lions hücumu, 3 ve 1, Seattle 11.yardında.

Tartışmalı pozisyonda Lions üç wide receiver’ını Calvin Johnson (81) solda tek başına olacak şekilde dağıtıyor, arkada iki running back oyun kurucu Matthew Stafford’ın iki yanına diziliyor. Seattle ise Johnson’ın karşısına Cary Williams’ı (26) tek başına dikiyor.

Johnson topun kalkmasıyla birlikte önce içeriye sağlam bir slant fake’i koşup sonra dışarıya kırdı (pivot denilen pas rotası). Stafford üzerinde pek baskı hissetmeden topu Johnson’a ulaştırıyor.
Megatron üç savunma oyuncusu arasında endzone’a doğru koşuyor ve son çizgiye doğru kendini ileri atıyor. O andan itibaren Seattle savunmasının yön ve cüsse olarak Calvin Johnson’ı durdurma imkanı yok. Safety Kam Chancellor (31) yapılacak en doğru müdahaleyi yaparak havadaki Johnson’ın eline vurarak topu yere düşürüyor.

Endzone’un diğer ucuna doğru seken top, dışarı çıktığı anda touchback olacak, ve Seattle’ın maçı kaybetmesi için mucize gerekecek. Topa en yakın Seahawks oyuncusu K.J. Wright, topu alıp içeride yere düşse yine touchback olacağından habersiz olsa gerek ki topun dışarı çıkmasını tercih ediyor. Bunu sağlamak için de eliyle topu dışarı ittiriyor.

Topun dışarı çıkmasıyla beraber touchback veriliyor ve Seahawks hücumu sahaya giriyor. Aldıkları tek first down ile maçı kazanıyorlar.

Kazanıyorlar da, burada karar hatası ile maçı Seattle’a armağan etmiş oluyorlar. NFL Kural kitabından şu alıntı durumu özetliyor:

“A player may not bat or punch: (a) A loose ball (in field of play) toward his opponent’s goal line or in any direction in either end zone.”

Yani sahadaki canlı topu; endzone dışındaysa rakip endzone’a doğru, endzone içindeyse herhangi bir yöne doğru dürttürüveremezsiniz.

Topun birinci (hatta yarım) yardda Lions’a teslim edilmesi gerekirken yapılan bu hata, NFL yetkilileri tarafından da doğrulanıp kabul edilmiştir. Ancak yapacak bir şey yok, hakem hatası da ters esen rüzgar gibi sporun bir parçasıdır. Bu rüzgarın neden hep Seahawks yönüne estiğini de fazla kurcalamayın. Tesadüf…