Forbes’un yayınladığı 2015’in en değerli 50 spor takımı içinde toplam 20 NFL takımı yer alıyor. Bunlardan üç takım (Cowboys, Patriots ve Redskins) ilk 10’da listeleniyor. Forbes’a göre ortalama bir NFL takımı yaklaşık iki milyar dolar değerinde, geçen seneye göre yaklaşık %38 ilk bir artışla ve bu her geçen gün artmaya devam ediyor.

Her şeyin para ile ölçüldüğü (ne yazık ki) günümüzde, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) bu kadar paranın döndüğü Amerikan futbolunu/NFL’i olimpik bir spor olarak görüp görmek istemediğini, bir seyirci ve taraftar olarak yorumlamak istedim…

Öncelikle ilk Amerikan futbolu maçının 1869’da oynandığını belirteyim. Şimdi tarihçeye girmeyeceğim. Sadece 146 yaşında bir spordan bahsettiğimizi bilerek okumanızı öneriyorum. Daha önce bu konu diğer yazar arkadaşlar tarafından NFLTR de yazılmış, tartışılmış. Açın arşivlerden okuyun lütfen. Bu konuyu tekrar tekrar yazmanın, okumanın hiç zararı olmaz. Aksine insanların kafasındaki sorulara biraz olsun cevap olur diye düşünüyorum.

“IOC Amerikan Futbolunu tanıyor mu?” ile başlayalım…

Bir spor dalının olimpik olabilmesi için IOC tarafından tanınması gerekiyor. Yani bu konuda IOC kapıyı tutan mutlak güç diyebiliriz. 2013 yılında IOC, IFAF’ı tanımış. Evet, ben de şaşırdım. Bu konuda birçok köşe yazarı NFL’in IOC üzerinde büyük baskısı olduğunu yazıyor. Şubat’ta yapılan NFL finali Super Bowl’u yaklaşık 115 milyon kişi izlemiş. Nisan’da yapılan Curling Dünya Erkek Şampiyonasını tam olarak kaç kişinin izlediği bilgisini bulamadım ama internetteki verilen rakamların hiçbiri 20 milyonu geçmiyor. Curling, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında yer alıyor. Biz yokuz. Yani IOC bizi sadece tanımış ama yokmuşuz gibi davranıyor diyebiliriz galiba. Bu kadar büyük bir izleyici kitlesine (verdiğim rakam sadece NFL için, buna artı olarak IFAF organizasyonları var) sahip bir organizasyona sırt çevirmek daha ne kadar mümkün olacak acaba?

Peki, önümüzde 2016 Rio ve 2020 Tokyo Olimpiyatları var. Bunlara başvuru yapıldı mı?

2016 başvuruları sırasında daha IOC bizi tanımıyormuş, onu geçiyorum. Daha yeni başvuruları yapılan 2020 Tokyo’ya bakalım. Haziran 2015’te 26 spor federasyonu olimpiyatlarda yer almak için başvuruda bulunmuş. Gelin bakalım bunlara. (Bazılarının ne olduğunu bilmediğimi itiraf ediyorum.)

1. Baseball/Softball
2. Karate
3. Squash
4. Bowling
5. Snooker
6. Sport Climbing
7. Surfing
8. Wushu
9. Roller Skating
10. Air Sports
11. American Football
12. Bowls
13. Bridge
14. Chess
15. Dance Sports
16. Floorball
17. Flying Disc
18. Korfball
19. Netball
20. Orienteering
21. Polo
22. Racquetball
23. Sumo
24. Tug of War
25. Underwater Sports
26. Water Skiing

Gördüğünüz gibi yok yok…

22 Haziran’da bu sayı sekize düşürüldü. Bu elemede Amerikan Futbolu elenmiş.

28 Eylül’de ise komite yaptığı bir basın açıklaması ile sadece Roller Skating, Surfing, Baseball/Softball, Sport Climbing ve Karate olmak üzere beş spor dalının aday olabileceğini belirtti. Hangi spor dalının ya da dallarının alınacağı bilgisini ise 2016 Rio’da açıklayacaklar. Yemin ederim yazarken içim sıkıldı. Bu nasıl bir prosedür, bilimsel bir açıklaması kesin olmalı…

Şimdi bizi almadılar hatta ilk sekizden önce elediler, bunu tartışacağız ama “Baseball” ne iş?

1992’de Baseball olimpiyatlara girmeye hak kazanmış ama 2008’de çıkartılmış. Şimdi Softball ile kardeş olup tekrar birlikte giriyorlar. Bazı spor dallarına böyle ikinci şans verilirken, Amerikan futbolunu aday bile yapmamak insanı sinirlendiriyor.

“Birçok arkadaşım Amerikan Futbolunun vahşi bir spor olduğunu düşünüyor. (Olsun ben onları böyle de seviyorum) Acaba komitede de böyle düşünen var mı diyorum?”

Yok canım, öyle olsa Boks listede olmazdı. Ha bir de Rugby var. 1900’da girmişler olimpiyatlara, 1924’te çıkartılmışlar, 2016’da geri girmişler. İkinci şans demişken bunu da geçmeyelim…

“IFAF yetersiz kalıyor olabilir mi? Ya da şöyle diyelim NFL’in sözü IOC üzerinde IFAF’a göre daha etkili olabilir mi?”

Olimpiyatlara girmeyi IFAF kadar daha çok isteyen bir kurum yoktur herhalde. Ama istemekle yetmiyor, çalışmak lazım, lobi yapmak lazım, engelleri kaldırmak lazım. Olimpiyatlara girmek kuşkusuz IFAF için büyük gelişme olurdu. NFL’in IOC ile yakın ilişkide olduğunu biliyoruz. Acaba(!) NFL, Amerikan futbolunun olimpiyatlara girerek kendi kontrolü dışında çok büyüyebileceğini düşünüp engel oluyor olabilir mi?

NFL’in IFAF’ı desteklemediğini ama kösteklemediğini de biliyoruz. 71 ülkeyi temsil eden IFAF’ın daha doğru düzgün bir Dünya Şampiyonası yapmadığını da biliyoruz. (Yaptıysa da ben bilmiyorum) 2015 IFAF Dünya Şampiyonası’nın yeri son anda değiştirildi, takım sayıları değişti, fikstür değişti, yönetim değişti… Değişmeyen tek şey bu sporu her türlü zorluğa rağmen yürütmeye çalışan sporcular, antrenörler ve seyircilerdi. Kendi içinde savaşlar veren bu kurum sizce IOC gibi yıllar öncesinden program belirleyen bir organizasyonun önünde Amerikan Futbolunu nasıl temsil etmiştir… Ne yazık ki başarılarını göremiyoruz.

Takım yönetimlerinden başlayarak, lig yönetimleri de dahil olmak üzere Amerikan Futbolunun gelişimini hem ülke bazında hem olimpiyat bazında doğru ticari hamlelerle yürütmediğimiz sürece bu iş olmaz. Alt yapılar güçlenmedikçe uzun süreli stabil başarılar elde edilemeyecektir. Günü kurtarma amaçlı hamleler ile IFAF tarafından IOC karşısında aday listelerinden öteye gidemeyiz. Soru çok, cevap yok. Buna rağmen yola devam…