Açılışını geçen hafta yaptığımız 2015 – 2016 Türkiye Amerikan futbolu sezonunda Üniversiteler Süper Ligi takımları, yeni sezonun ilk maçlarını geçtiğimiz hafta sonu oynadı…

A GRUBU

Koç Üniversitesi: 17 – İzmir Yaşar Üniversitesi: 8

Koç Üniversitesi sezonun ilk maçında galibiyet almayı başardı. Değişen koç kadrosuyla ve geçen sene receiver oynayan 8 numaralı oyuncunun tüm maç boyunca QB oynadığı maçta başarılı option-koşu oyunlarıyla, Yaşar Üniversitesi’nin hücumda karşılık verememesiyle karşılaşmayı iki TD ve bir field goal ile skor bularak kazandı. Savunmada ise tüm maç boyunca farklı formasyonlar ve oyuncuları denemeleriyle geçtiğini söyleyebilirim. Dört farklı free safety denediler maç boyunca. Yaşar Üniversitesi’nde daha maçın başında bir yarddan fumble yaparak dönmeleri psikolojik olarak takımı etkiledi. Running back’leri de sakatlandıktan sonra tamamen pasa dönen hücum oyunlarında, rakip savunmanın başarılı coverage’ları sonucunda etkili olamadılar. Savunmada ise koşu oyunlarını durdurmayınca ikinci yarı safety’siz risk alarak oynamaları sonucunda, koşu oyunlarını durdurmakta başarılı olsalar da iki pas oyunu sonucu big play verdiler. Yaşar Üniversitesi’nde Can Demirsoy’un kick return’ü ise onlar için gecenin en olumlu yanıydı.

Maçın belki de en güzel anı ilk maçına çıkan Koç Üniversitesi head koçu Brett Morgan’ın Yaşar Üniversitesi ekibine saat konusunda yapılan değişiklikten dolayı üzgün olduğunu ifade etmesiydi.

İstanbul Teknik Üniversitesi: 26 – Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi: 12

Son şampiyon İTÜ, Süper Lig’e bu sene yükselen rakibi karşısında maçın başında zorlansa da kazanmayı bildi. QB pozisyonunda geçen sene oynayan Ateş Akkor yerine bu sene görev alan Can Biler, üç wide recevier’ına, “Deniz Ata-Çağrı Kahraman-Muzaffer Akay” attığı paslarda sayı bulmayı başardı.

B GRUBU

Eskişehir Anadolu Üniversitesi: 35 – Hacettepe Üniversitesi: 12

Türkiye’nin en yüksek sayıda çalıştırıcısına sahip olan Anadolu Üniversite’si (Geçen sene altı olan sayı bu sene sekize çıkmış, bu sayıyı dokuza çıkarma planları bulunmakta) Hayden Flowers’ın başına geçtiği Hacettepe Üniversitesi karşısında galibiyete rahat ulaştı. Koşu oyunlarıyla geçen maçın ilk yarısı 20-0 Eskişehir’in üstünlüğüyle biterken maçta ikinci yarıda gerçekleşen karşılıklı sayılarla sonuca ulaşıldı. Eskişehir Üniversitesi yapılanmasını sürdürmeye devam etmesi spor için gerçekten sevindirici.

Not: Kulüpler Ligi ile ilgili durumları umarım çözülür.

Antalya Akdeniz Üniversitesi: 8 – İzmir Ekonomi Üniversitesi: 32

İzmir Ekonomi Üniversitesi geçen aylarda Romanya’da yaşanan faciada hayatını kaybeden kardeşimize itafen “Ayberk Mancı Sezonu”na galibiyet ile başladı. Haftanın iki deplasman galibiyetinden birine imza atan İzmir ekibi ilk yarıyı 8-7 geride kapatsada ikinci yarı etkili oyunuyla 25-0’lık bir seri yakalayarak galibiyete ulaştı.

C GRUBU

Orta Doğu Teknik Üniversitesi: 27 – KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi: 7

ODTÜ, yine bu sene lige yükselen Kıbrıs ekibi karşısında 27-7’lik skorla galip geldi. Bu maçla ilgili pek detay yok ne yazık ki elimde.

Sakarya Üniversitesi: 30 – İstanbul Bilgi Üniversitesi: 15

Geçen sene 1. Lig’de şampiyonluk yaşayan Sakarya Üniversitesi, Süper Lig’e başarılı bir başlangıç yaptı. Maçın ilk sayılarını Bilgi Üniversitesi bulurken Sakarya defansından Gökhan Buluşan’ın yaptığı interception sonrası bulduğu TD ile önce beraberliği sağlayan Sakarya ekibi sonrasında bulduğu sayılarla 30-7 önce geçti. Maçın sonlarında Bilgi Üniversitesi’nin bulduğu sayıyla maçın skoru belirlenmiş oldu. Sakarya Üniversitesi adına üç TD yapan WR Alp Burak Çamlıer maçta ön plana çıkan isim olurken Zafer Ceylan bir punt block yaparak takımının safety yapmasını sağladı. Maçla ilgili bir güzel detay ise Sakarya Televizyonu’nun Internet üzerinden maçı canlı yayınlaması oldu. Bir süre takip ettiğim kadarıyla başarılı bir yayın olduğunu belirtebilirim. Umarım devamı gelir.

D GRUBU

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi: 0 – Ankara Başkent Üniversitesi: 10

Haftanın sürprizi sanırım bu maç oldu çoğu kişi için. Geçen sene ikinci olarak Süper Lig’e yükselen Başkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi karşısında sayı yemeden galip gelmeyi başardı. Başkent Üniversitesi QB’sinin başarılı pas oyunlarıyla, Boğaziçi defansını zorlanırken Boğaziçi hücumu gerçekten çok kısıtlı göründü maç boyunca. Son çeyrek neredeyse aynı iki oyunu oynadılar diyebilirim. Her zamanki gibi dolu sayılabilecek bir tribün karşısında oynanan karşılaşma Ankara ekibinin gerçekleştirdiği uzun sayılabilecek bir başarılı field goal ile sonuçla

İstanbul Yeditepe Üniversitesi: 23 – Ankara Gazi Üniversitesi: 8

Anadolu Hisarı’nda oynanan karşılaşmada Yeditepe Üniversitesi tüm maçı üstün şekilde götürdüğü karşılaşmayı Gazi Üniversitesi karşısında 23 – 8 kazandı. Maçın en büyük detayı hücumda iki koşu TD’ı yapan Onur Aşçıoğlu ile birlikte Yeditepe Üniversitesi’nin 11 sayısını (Üç FG ve iki PAT) kicker Çağrı Atalay ile bulmasıydı. Defans olarak başarılı bir karşılaşma geçiren Yeditepe Üniversitesi’nde dikkat çeken isimler Gökhan Çelik ve Deniz Kağan Okumuş oldu. Defans line bölgesi Üniversite Ligi için oldukça iri olan Yeditepe Üniversite’si karşısında Gazi Üniversitesi maç içerisinde zaman zaman koşu oyunlarında başarılı olsa da bu çabaları yeterli olmadı. İkinci yarı özellikle defansta toparlansalar da pas denemelerinde sanırım tek bir başarı sağlayabildiler. Tribünde yerlerini alan U19 takımı ve bayan flag oyuncularıyla Yeditepe Üniversitesi güzel bir galibiyet elde etti…