Touchdown dansları, kutlamaları Amerikan futbolunun her zaman büyük ve eğlenceli bir parçası olmuştur. Her ne kadar NFL yönetimi sağ olsun uyguladığı çeşitli yaptırımlarla eski yaratıcı sevinçleri fazla göremesek de oyuncular bu sevinçleri ve dansları evrimleştirmenin her daim bir yolunu buldular. Konu touchdown kutlaması olunca akıllara tek bir isim gelir; Chad Ochocinco. Zamanında NFL’in en yaramaz çocuklarından biri olan Chad, bu bahsettiğimiz olguya en parlak dönemini yaşatan isimlerin başında gelir. Girişte de bahsettiğim üzere artık Chad Ochocinco’nun bir birinden zıpır, yaratıcı sevinçlerini göremiyoruz ancak yine de her oyuncunun artık imzası haline gelen bazı hareketlerden de bahsetmek mümkün. Bir kaç örnekle pekiştirmek gerekirse; Rob Gronkowski-Gronk Spike, Victor Cruz-Salsa Dance, Arian Foster-Namaste Bow, Tim Tebow-Tebowing, Alfred Morris-Baseball Swing ve daha niceleri şeklinde örnekler çoğaltılabilir. Bu bahsettiklerim ışığında genel çizgimden farklı bir yazı ile karşınızda olacağımı anlamışsınız, bugün farklı bir dosya açacağız; NFL’in yeni touchdown dansı çılgınlığı “Dab Dance”.

Öncelikle “nedir bu dab dance?” sorusunu cevaplamak gerekiyor. Yaptığım araştırmalar sonucu bu dansın aslında tüm yaz boyunca Amerika’yı kasıp kavurduğunu öğrendim. Benim kendisiyle tanışmam NFL sayesinde oldu tabi. Kendimi bu adamlar ne yapıyorlar diye düşünürken bulunca ister istemez araştırmaya başladım. Dediğim gibi, geçtiğimiz yaz patlak veren bu dans Amerika’da fenomen haline gelmiş. Çıkış yeri ise genel olarak bu tarz abidik gubidik rap figürlerinin çıktığı mecra olan Atlanta. Evet, işin özünde bu dansın figürleri rap müziğe dayanıyor dolayısıyla da bunu ilk bulan kişinin Atlanta’lı bir rapçi olması gerekiyor. Bu konuda kesin sonuçlar olmasa da büyük bir çoğunluk dansı çıkarıp bu kadar yaygınlaşmasına sebep olanların Migos isimle Atlanta’lı rap grubu olduğunu söylüyor. Dansı daha önce hiç görmediyseniz oldukça basit, bir dirseğinizi büküp sanki esnermiş gibi başınızla uzanıyorsunuz.

Dansın kökenine değindikten sonra şimdi de NFL’de nasıl oldu da bu kadar yaygın hale geldi onu tartışalım. Özellikle NFL ve NBA olmak üzere sokak ve hip hop kültüründen gelen insanların çoğunlukta olduğu liglerde bu tarz “swagger” hareketlerin virüs gibi hızla yayıldığına bir çok kez şahit olmuşsunuzdur. Özellikle bu iki lig hip hop kültürü ile çok sıkı bağlar taşıyor. Dab dance’in NFL sahnesine bilinen ilk çıkış anı birinci haftadaki Oakland Raiders-Cincinnati Bengals karşılaşması. Bengals running back’i Jeremy Hill, touchdown sonrası zehri tüm lige yayıyor.

Dab Dance olayını tamamen farklı bir boyuta taşıyan, ününe ün katan isim ise şüphesiz Cam Newton. Şuana kadar anlattıklarım hakkında kafasında en ufak bir dans belirmemiş okurlar için artık her şeyin daha anlamlı hale geldiğini hisseder gibiyim. Evet, Cam Newton’ın artık superman hareketi yerine yaptığı o garip dans dab dance’in ta kendisi. Newton figürleri o kadar abartmaya başladı ki bu artık rakipleri tarafından da hoş karşılanmamaya başladı. Onuncu haftadaki Titans maçındaki enstantane her şeyi gözler önüne seriyor.

Dab dance dediğimiz şey en komplike haliyle bu. Cam Newton, yeni figürler süsleyerek bu dansı kendi imzası haline getirme yolunda.

Tüm bunları bir kaç oyuncunun şımarıklığı olarak düşünüyorsanız tekrar düşünmeniz de fayda var. Geçtiğimiz hafta NCAA’de “Rivalry Week” olarak adlandırılan konferans şampiyonluk maçları öncesi son maçlar oynandı ve ortaya koçların baş rol oynadığı enteresan dans görüntüleri çıktı.