Mock Draft serisinin ikinci yazısıyla karşınızdayım. Üç gün süren NFL Draftının başlamasına aşağı yukarı bir buçuk aylık bir dönem kalmış durumda. İlk yazıda da bahsettiğim üzere ikinci bölümümüzde tahminlerimiz geride kalan Scouting Combine etkisiyle daha da şekilleniyor. Takımlar hedefledikleri oyuncuların saha içi ve saha dışı aktivitelerle atletizmlerini, güçlerini, belli başlı yeteneklerini gözlemlerken bire bir görüşmelerde de karakter ve ahlak analizlerini yapma imkanı buldu. Tabi görüşmeler kapalı kapılar ardında gerçekleşse de sızan raporlar doğrultusunda bazı konular hakkında az çok bilgi sahibi oluyoruz. Tüm bu anlattığım proses geride kalmış durumda ve Pazartesi günü tahminleri en büyük etkileyecek serbest oyuncu dönemi açılıyor. Elimizde bir çok dedikodu var ve tüm bunları harmanlayıp lafı fazla dolandırmadan güncellenmiş Mock Draft yazımıza başlayalım.

#1 Tennessee TitansLaremy Tunsil, OT, Ole Miss

Laremy Tunsil, çok iyi bir combine performansı sonrası ilk sıradaki yerini korurken bu hakkın Titans’ta kalması durumunda ilk sıra seçimi olmayı kesinleştirmiş diyebiliriz. Uzun zamandır lige en hazır gelen offensive tackle ve bir franchise left tackle’da olması gereken tüm özelliklere sahip. Geçen yıl franchise quarterback’ini Mariota ile bulan Titans şimdi de ona gerekli korumayı sağlamalı.

*Benzediği Oyuncu: Tyron Smith

#2 Cleveland BrownsCarson Wentz, QB, North Dakota State

Browns’ın bu hakkıyla quarterback seçeceği artık kesinleşti, peki bu kim olacak? Jared Goff lige en hazır isim ve combine performansı oldukça iyiydi ancak Carson Wentz, sezon sonuna doğru draft tahtalarında yakaladığı ivmeyi combine’daki şovuyla da destekledi. Wentz, NFL takımlarının aradığı size, kol kuvveti ve atletizme sahip. Browns’ın Goff’un yerine Wentz’i seçeceğini düşünme nedenlerimden birisi de Joe Flacco. Joe Flacco da Wentz gibi küçük bir FCS okulundan gelip çok benzer özelliklerle önemli bir quarterback’e evrildi. Peki Flacco’nun FCS quarterback’inden NFL quarterback’ine dönüşümünde en büyük pay kimindi dersiniz? Cevap Flacco draft edildiğinde Ravens’ın QB koçu olan ve şimdilerde Browns’ın başındaki Hue Jackson.

*Benzediği Oyuncu: Blake Bortles

#3 San Diego ChargersJalen Ramsey, CB, Florida State

Jalen Ramsey combine performansı sonrası kendisini diğer mevkidaşlarından çok ayrı bir noktaya koydu ki adı ilk sıra söylentilerine bile karışmaya başladı, oysaki NFL tarihinde daha önce ilk sıradan seçilmiş bir DB yok. Ramsey buradaki en iyi cover corner olmasa da en komple cornerback. Amerikalıların deyimiyle tam bir futbol oyuncusu. Chargers, birden çok daha fazla ihtiyacı olan bir takım ve bu tarz takımlar üst sıralardan seçiyorsa genelde kalan en iyi oyuncuyu seçerler. O da Ramsey oluyor. Jason Varrett ve Jalen Ramsey ikilisi ligin en iyi DB tandemlerinden birini oluşturabilir.

*Benzediği Oyuncu: Charles Woodson

#4 Dallas CowboysJoey Bosa, DE, Ohio State

Jerry Jones, Cowboys’un dördüncü sıra hakkıyla quarterback seçmeyeceğini açıklayarak tüm spekülasyonlara son noktayı koydu (mu?). Konu NFL’in pembe dizi kıvamındaki en ünlü kulübü olunca hiç bir şey hakkında kesin konuşamıyoruz. Ancak ben Jerry’e güveniyorum ve doğru olanında bu olduğunu düşünüyorum. Quarterback’i resimden çıkarınca geriye üç büyük ihtiyaçtan biri kalıyor. Defensive end, cornerback ve running back. Trent Richardson’ın patlayışından sonra bu sıralardan bir daha RB seçildiğini göremeyiz herhalde (sadece seneye kadar bekleyin). Ramsey de seçildiğine göre geriye tek ihtiyaç ve bunu gidermeye aday da kalan en iyi oyuncu Joey Bosa kalıyor. Greg Hardy’nin geri dönmeyecek oluşu ve Randy Gregory’nin dört maçlık cezası Cowboys’un Lawrence’ın pararalelinde oynayacak bir isme ihtiyaç duymasına neden oluyor. O isim de combine performansı biraz eleştirilse de Joey Bosa.

*Benzediği Oyuncu: Jared Allen

#5 Jacksonville JaguarsVernon Hargreaves, CB, Florida

Jaguars topun hücum tarafından artık tamam oldu diyebiliriz ve ligin en iyi hücum takımlarından olmaya bir kaç yıl tecrübe uzaktalar. İşin savunma kısmında ise aynı şeylerden bahsetmek pek mümkün değil. Gus Bradley bu takıma savunma kültürü yerleştirmesi için getirildi ama üç sezonun ardından hala uzaktan yakından savunma takımı olmayla alakaları yok. Takımın her pozisyonda ihtiyacı var neredeyse ancak bu sıradan seçilmeye değer iki isim öne çıkıyor; Myles Jack ve Vernon Hargreaves. Takım göreceli olarak bir kaç iyi linebacker’a sahip ve savunma şemasının Jack’in yeteneklerini pek uyacağını düşünmüyorum. Hargreaves gibi gerçek bir cover cornerback her takımın aradığı değerli bir nitelik.

*Benzediği Oyuncu: Joe Haden

#6 Baltimore RavensMyles Jack, LB, UCLA

En yüksek sınıflandırılan iki cornerback’in seçildiği bir senaryoda Ravens’ın tahtadaki en iyi savunma oyuncusuna yöneleceğini düşünüyorum. Jack, menisküs ameliyatı sonrası tam sağlığına kavuşmadığı için combine’da sahaya çıkmadı ama yine de bir şekilde hissesini yükseltmeyi başardı. Jack’i bu kadar özel kılan faktör çok yönlülüğü. UCLA kariyeri boyunca running back, safety, cornerback, inside linebacker, outside linebacker olmak üzere bir çok pozisyonda oynadı. Öyle bir atletten bahsediyoruz ki eğer drafta running back olarak girse ilk üç tur içinde seçilecek yetenekte olduğundan bahsediliyor. Jack eğer altıncı sıraya kadar düşerse Ozzie Newsome’ın linebacker hattında Mosley-Jack tandemini kurma fırsatını pas geçeceğini sanmıyorum.

*Benzediği Oyuncu: Thomas Davis

#7 San Francisco 49ersJared Goff, QB, California

49ers’ın içindi bulunduğu mevcut durumda bu hak ile ne yapacaklarını kestirebilmek çok güç. Kaepernick’in takasını istediği haberleri geldikten sonra yönetim kendisini takımda tutmak istediğini açıkladı ve büyük ihtimalle öyle de olacak. Peki o zaman neden Goff’u seçsinler? NFL’de hiç bir şeyin garantisi yoktur. Kaepernick takımda kalsa bile her zaman için büyük bir kumar olacak ve Gabbert geçen sezon iyi oynasa da Niners’ı zorlu NFC West’te güneşli yarınlara ulaştıracak biri değil. Goff, ikinci sıradan seçilmez ve Niners’a kadar düşerse bu seçimi gözü kapalı yapacaklardır. Bir kez daha franchise quarterback seçme şansı yakalayabilecekleri meçhulken ele gelen şansı değerlendirmek gerekiyor.

*Benzediği Oyuncu: Matt Ryan

#8 Miami DolphinsDeForest Buckner, DE, Oregon

Bu draft Dolphins için oldukça önemli çünkü geçmişte yaptıkları kontrat hataları nedeniyle son derece dolgun bir salary cap’e sahipler ve takımı geliştirmenin tek yolu draft. Ellerindeki en iyi pas rusher olan Olivier Vernon’a transition tag ile şimdilik ellerinde tutuyorlar ama isteyen takım daha iyi bir kontratla araya girebilir. Buckner, size ve atletizmi ile benzersiz bir yetenek. 5 teknik olarak savunma çizgisinin her noktasında oynayabilir ve çok değerli olan inside rush kabiliyetine de sahip bir oyuncu.

*Benzediği Oyuncu: Calais Campbell

#9 Tampa Bay BuccaneersShaq Lawson, DE/OLB, Clemson

İlk yazıda yaptığım bu tahmine bağlı kalıyorum yine. Tampa Bay’in hala pas rusher’a ihtiyacı var ve Shaq Lawson oldukça başarılı bir combine performansı gösterdi. Kolej play offlarında yaşadığı sakatlığı atlatmış görünüyor ve kendi kalıbındaki bir oyuncuya göre hızlı sayılacak 40 yard süresi değerini korumasına yardımcı oldu.

*Benzediği Oyuncu: Ziggy Ansah

#10 New York GiantsNoah Spence, DE/OLB, Eastern Kentucky

Pas rusher arayan takımlar için gerçekten kötü bir draft yılı. Bu sınıfın en büyük zayıflığı olarak kaliteli pas rusher kıtlığı diyebiliriz ve eldeki bir kaç üst seviye potansiyelden bazıları da Spence gibi sorunlu bir geçmişle geliyor. Giants, JPP’nin de serbest kalmasıyla birlikte kesinlikle quarterback kovalayacak birilerini takviye yapması gerekiyor. Spence’in combine performansı bir nebze hayal kırıklığı yaşatsa da yetenekleri belli olan bir oyuncu. En büyük sorun Ohio State’ten uzaklaştırılmasına neden olan madde bağımlılığı ama son iki sezonda bunun da üstesinden gelmiş görünüyor. Spence’in geçmiş kaygısı nedeniyle ilk turdan düşeceği konuşuluyor ama ben tam aksini düşünüyorum. Geçmiş geçmişte kaldı, iki senedir gönüllü olarak uyuşturucu testlerine giren bir oyuncudan bahsediyoruz. Sadece birilerinin cesur davranması gerekiyor ve o da Giants olabilir.

*Benzediği Oyuncu: Justin Houston

#11 Chicago BearsRonnie Stanley, OT, Notre Dame

Stanley hakkında son zamanlarda çıkan çalışma etiği eleştirilerine rağmen combine performansı gösterdi ki kendisi Tunsil ile birlikte uzun zamandır lige gelen en iyi left tackle potansiyelleri. Bears son zamanlarda her iki tackle pozisyonunda da sıkıntı yaşadı ve geçtiğimiz sezon guard Kyle Long’u right tackle’a kaydırdılar. Stanley ise sol taraftaki boşluğu ilk günden itibaren doldurabilir.

*Benzediği Oyuncu: Joe Staley

#12 New Orleans SaintsA’Shawn Robinson, DT, Alabama

New Orleans Saints, geçen sezon en fazla koşu yardına izin veren ikinci takımdı ve taşıma başına izin verdikleri yard ortalaması saçma bir şekilde 4.9’du. Savunmalarının bir çok defosu var ama NFL’de bir şeyler başarabilmek için öncelikle koşuyu durdurabilmek gerekiyor. Alabama’nın şampiyon kadrosundan dev adam Robinson, geliştirebileceği inside rush yetenekleri de olan ideal bir koşu durdurucusu.

* Benzediği Oyuncu: Gerald McCoy

#13 Philadelphia EaglesJack Conklin, OT, Michigan State

Eagles, Sam Bradford ile iki yıllık yeni sözleşme imzaladıktan sonra bu haklarıyla artık quarterback seçeceklerini düşünmüyorum. Seçim quarterback olmayacaksa elde tutulan quarterback’e ekstra koruma sağlamaya ne dersiniz? Jason Peters ligin en iyi left tackle’larından ama son yıllarda sağlıklı kalmakta zorlanıyor. Jack Conklin her iki tackle’da oynayabildiği gibi NFL seviyesinde her iki guard pozisyonunda da oynayabilecek yetenek setine sahip. Ayrıca 5 saniyelik 40 yard koşusu da lineman için oldukça etkileyici.

*Benzediği Oyuncu: Brandon Schreff

#14 Oakland RaidersMackensie Alexander, CB, Clemson

Secondary savunmasını baştan aşağı değiştireceğinin sinyallerini veren Raiders’ın bu hakkını kimden veya hangi pozisyondan yana kullanacağı free agency’den sonra daha netleşecektir. Ben şimdilik en büyük ihtiyaç doğrultusundan seçimimi cornerback’ten yana kullanıyorum. Alexander sakatlığı sebebiyle saha içi etkinliklerine katılmasa da basın toplantısındaki şovuyla dikkatleri topladı. Alexander’ın basın toplantısı daha profesyonel olmamış bir oyuncudan görüp göreceğiniz en iyi konuşmaydı diyebilirim. Bu onun oyuna karşı duyduğu sevgi ve çalışma karakterini yansıtıyor. Raiders yeni rejimine karakter olarak tam uyacak bir oyuncu. Kendisinin de iddia ettiği gibi günün sonunda bu sınıfın en iyi cornerback’i olma ihtimali hiç de az değil.

*Benzediği Oyuncu: Chris Harris

#15 St.Louis RamsPaxton Lynch, QB, Memphis

Açıkçası Paxton Lynch benim bu sezon fazla izleme fırsatı bulduğum bir oyuncu değil. Son dönemde Goff ve Wentz ikilisinin epey arkasında kaldı ve başka bir draft sınıfında ilk turdan seçilir miydi emin değilim. Yine de ilgi çekici bir potansiyeli var ve Rams’in elindeki quarterback opsiyonları Foles ve Keenum. Bence Rams’in kendisini draft etmesi için başka nedene ihtiyacı yok.

*Benzediği Oyuncu: Ryan Tannehill

#16 Detroit LionsSheldon Rankins, DT, Louisville

Lions, Suh’un ayrılışından sonra savunmasının göbeğinde istikrarı bir türlü sağlayamadı. Geçen sezon takasla aldıkları Ngata kötü bir sezon geçirdi ve serbest oyuncu olacak. Rankins cüssesine göre gösterdiği atletizm ve dinamizm ile combine’da dikkatleri çekti. Pozisyonu için undersize olan ama çok da iyi pas rush yetenekleri olan birisi kulağa oldukça Aaron Donald gibi geliyor.

*Benzediği Oyuncu: Henry Melton

#17 Atlanta FalconsDarron Lee, LB, Ohio State

Combine’ın en büyük kazanını kim oldu derseniz gelen cevabın Darron Lee olması çok muhtemel. Ohio State linebacker’ı Indianapolis’te gösterdiği performans ile sıralamalarda yükselişe geçti. 40 yard koşusunu 4.47 saniye ile koşan Lee’den sadece altı tane daha hızlı wide reciever vardı. Bu bir linebacker’a göre inanılmaz bir hız ve çabukluk, tam modern NFL’in aradığı tarzda bir linebacker. Falcons’ın hala pas rusher’a ihtiyacı olabilir ama Lee bir başka ihtiyacı karşılayacak ve karşı konulamaz çekicilikte bir isim.

* Benzediği Oyuncu: Ryan Shazier

#18 Indianapolis ColtsJarran Reed, DT, Alabama

Colts’un en büyük önceliği Luck’ı korumak olabilir ama bu noktada Jarran Reed, kalan en iyi tackle Taylor Decker’a nazaran daha fazla değere sahip. Reed, 0 teknik bir nose tackle görünümünde olsa da daha çok 1 ve 3 teknik arası bir oyuncu. Daha da açarsak mükemmel bir koşu savunucusu ve arada pas rush yeteneği de gösteriyor. Colts defans çizgisi ligin en kötüleri arasında ve Reed gelir gelmez bu grubu bir üst seviyeye çıkartabilir.

*Benzediği Oyuncu: Bennie Logan

#19 Buffalo BillsRobert Nkemdiche, DT, Ole Miss

Nkemdiche ve saha dışı problemlerinden geçen yazıda bahsetmiştim. Bu sebeple geçtiğimiz yıl Randy Gregory’nin yaşadığı düşüşü yaşayabileceği konuşuluyor. Ben buna pek inanmıyorum. Combine’da oldukça etkili performans gösterdi ve sadece son sezonunda yaşadığı saha dışı sorunlar nedeniyle ikinci tura düşmesi için çok fazla iyi bir oyuncu. Bana tam bir Rex Ryan oyuncusu gibi geliyor, o yüzden Bills’in Nkemdiche’yi buradan seçeceğine inanıyorum.

*Benzediği Oyuncu: Ndamukong Suh

#20 New York JetsEzekiel Elliott, RB, Ohio State

New York Jets’in bir ve iki numaralı running back’leri Chris Ivory ve Bilal Powell serbest kalıyor. Sıkıntılı bir salary cap’e sahip olan takımın iki oyuncuyu da kadrosunda tutması beklenmiyor. Running back pozisyonunda doğacak bu boşluğu draft’ın en iyi running back’i ile doldurmak hiç de fena bir fikir değil. Elliott hem tackle arası hem de tackle dışında koşabiliyor ve pas oyunlarında da gerek pas bloğu gerek pas yakalamada da oldukça iyi. Tanıdık geliyor değil mi? Aşağıya bakın.

*Benzediği Oyuncu: Matt Forte

#21 Washington RedskinsReggie Ragland, LB, Alabama

Redskins savunması yıldan yıla düzenli olarak gelişim gösteriyor ve bu gelişimi sürdürülebilir kılmak adına önemli pozisyonlara takviyeye devam etmek lazım. Landon Fletcher emekli olduğundan beri savunmanın kalbinde bir liderlik açığı mevcut. Bu bağlamda Reggie Ragland tam aradıkları adam.

*Benzediği Oyuncu: Dont’a Hightower

#22 Houston Texans Laquon Treadwell, WR, Ole Miss

Texans cephesinin draft’taki erken seçim haklarının tümünü hücumu geliştirmek için kullanacaklarının haberleri geliyor. Eh, Chiefs’e karşı gösterilen rezil hücum performansından sonra çok da yanlış bir tercih olmasa gerek. Texans’ın en büyük ihtiyacı quarterback ama bu noktada iyi olanlar seçilmiş durumda ve Texans istediği adamı (Selam, Hackenberg) hala ikinci veya üçüncü turda seçebilir. Elliott da seçilmiş olduğuna göre hücuma boyut katacak üçüncü seçenek devreye giriyor; Treadwell. Combine’da 40 yard koşmamasına rağmen herkesi kendine hayran bırakmayı başaran bir oyuncu. Hopkins’i tamamlayacak nitelikleri olan bir pozisyon reciever’ı.

*Benzediği Oyuncu: Alshon Jeffery

#23 Minnesota VikingsJaylon Smith, LB, Notre Dame

Combine’ın en büyük kaybedenlerinden biri Jaylon Smith oldu. Fiesta Bowl’da çapraz bağları kopan Smith sakatlığı nedeniyle saha içi aktivitelerine katılamadı fakat takım doktorlarının muayeneleri sonrası önümüzdeki sezonu tamamen kaçırabileceği söyleniyor. Yetenek bağlamında baktığımız zaman draft’ın en özel oyuncularından birisi ve Vikings, Smith’in bir sezon kaçırma riskini kaldırabilecek bir kaç takımdan biri.

*Benzediği Oyuncu: Patrick Willis

#24 Cincinnati BengalsMichael Thomas, WR, Ohio State

Ligin en komple kadrolarından birine sahip olan Bengals’ın bu kadrosunu koruması pek mümkün gözükmüyor. Takımın iki ve üç numaralı wide reciever’ları Marvin Jones ve Mohammed Sanu serbest kalıyor ve zayıf WR piyasası göz önüne alınacak olursa bir hayli para kazanma şansları var. Bu da Bengals’in iki oyuncuyu da takımda tutmasını zorlaştırıyor. Michael Thomas, Marvin Jones’a çok benzer tarzda bir oyuncu. Hem iri hem de derin sahada tehlike yaratacak hıza sahip. Ayrıca Keyshawn Johnson’ın da yeğeni olduğunu belirteyim.

*Benzediği Oyuncu: Demariyus Thomas

#25 Pittsburgh SteelersEli Apple, CB, Ohio State

Steelers’ın draft akşamı en iyi dört cornerback potansiyelinden birinin onlara kalması için bildiği tüm duaları okuyacağını tahmin ediyorum. Bu mock draft’ta dualar kabul oluyor. Takımın uzun süredir en büyük defosu cornerback pozisyonundaki kalite yetersizliği. Eli Apple, muazzam fiziği ile günümüz NFL’in de biri bin para eden ve Steelers’ın büyük açlık duyduğu press cover corner ailesinden geliyor.

*Benzediği Oyuncu: Trumaine Johnson

#26 Seattle SeahawksTaylor Decker, OT, Ohio State

Taylor Decker nasıl oldu da bu sıraya kadar düştü ben de anlayamadım ama akışa veya tercihlere göre olası bir durum. Decker, Ohio State’te left tackle oynadı ancak tekniği ve ağır ayakları NFL’de right tackle’a evrilmesine neden olabilir. Hangi tackle pozisyonu olursa olsun bu sırada muazzam bir değer barındırıyor. Seahawks’ın en iyi hücum lineman’ı Russell Okung serbest kalıyor ve geri dönüp dönmeyeceği muamma.

*Benzediği Oyuncu: Alex Boone

#27 Green Bay PackersKevin Dodd, DE, Clemson

Kevin Dodd, bu draft sınıfının gizli yıldız adaylarından. Geçtiğimiz kolej sezonun ülkenin en iyi pass rusher’larından biri olsa da takım arkadaşı Shaq Lawson’ın gölgesinde kaldı. Packers’ın ilk planı savunmanın ortasını güçlendirmek olabilir ama Dodd, bu sırada oldukça değerli bir seçim. Ayrıca her takım fazladan pass rush desteğine hayır demez.

*Benzediği Oyuncu: Kony Ealy

#28 Kansas City ChiefsCody Whitehair, OG, Kansas State

Kansas State’te left tackle oynayan Whitehair NFL’de guard oynayacak. Bir yerlerden tanıdık gelmiş olmalı, şimdilerde Dallas Cowboys hücum çizgisinin en değerli elemanlarından olan Pro Bowler Zack Martin de benzer bir geçmişten geliyor. Whitehair inanılmaz güçlü bir oyuncu ve koşu bloğu en güçlü yanı.

*Benzediği Oyuncu: Joel Bitonio 

#29 Arizona CardinalsEmmanuel Ogbah, DE, Oklahoma State

Bu draft sınıfının Nijerya kökenli defensive line oyuncularıyla dolu olduğu dikkatinizi çekmiştir. Emmanuel Ogbah da onlardan biri. Kolejdeki en iyi pas rusher’lardan biri olsa da ilk turdan seçilip seçilmeyeceği çok tartışılan bir oyuncu oldu fakat combine’da gösterdiği patlayıcılık ve atletizm ile kendisini ilk tura atmış olabilir. Cardinals gibi ilk tur sonunda pass rusher arayan bir takım oldukça uygun nokta.

*Benzediği Oyuncu: Robert Ayers

#30 Carolina PanthersJason Spriggs, OT, Indiana

Super Bowl hezimeti sonrası Panthers’ın ne olursa olsun tackle seçeceğini düşünüyorum. Jason Spriggs, offensive line olarak olmasa da left tackle potansiyeli olarak Laremy Tunsil ve Ronnie Stanley’nin hemen arkasında. Combine’da göstermiş olduğu hız ve atletizm NFL takımlarının left tackle’da aradığı özelliklerden.

*Benzediği Oyuncu: Andrew Withworth

#31 Denver BroncosDerrick Henry, RB, Alabama

Son Super Bowl şampiyonu salary cap sıkıntısı nedeniyle bir çok yıldız oyuncusunu kaybetmek üzere. Ronnie Hillman bunlardan daha düşük profilli olanı olsa da Broncos’ta geçirdiği zaman boyunca her zaman katkı veren bir oyuncu oldu. C.J. Anderson’ın sezon başında beklentiler altında kalması onun hakkında da soru işaretleri oluşturuyor. Takımın bir running back’e daha ihtiyacı var, bu neden son Heisman kazananı olmasın ki? Derrrick Henry, 1.90 cm boyunda, 110 kilo olup 40 yardı 4.54 saniyede koşabilecek derecede fizik kurallarına aykırı bir atlet. Alabama’da üç sezon boyunca Gary Kubiak’ın kullandığı zone blocking koşu şemasında oynaması da Denver’ın işine gelecek durum.

*Benzediği Oyuncu: Brandon Jacobs