Yine hareketli geçen bir ölü sezon sonrasında herkese merhaba sevgili NFLTR.com okurları.

Bilindiği üzere transfer dönemi, futbol sezonu gibi heyecan uyandırır, hatta ülkemizde ayak futbolu takipçileri her zamankinden daha fazla futbol konuşur ve “futbol” gazetelerinin tirajlarının da en yüksek olduğu seviye transfer sezonları olur.

Aslında, gönül verdiğimiz futbol için de değişen pek fazla bir şey yok. NFL ölü sezonu da birçok diğer spor gibi heyecan içinde geçiyor, ayrıca oyuncu sözleşmelerindeki kurallar, salary cap olayının gerçekten derin bilgi ihtiva etmesi de durumu daha karmaşıklaştırıp bunun yanında heyecan düzeyini de artırıp izleyici için kasırgalı bir süre sunuyor.

Chicago Bears geçtiğimiz sezon her daim yazdığım ve artık muhtemelen ezberlediğiniz üzere sezonu 6-10 derecesiyle kapatıp 2016 sezonu için ölü sezon hamlelerine hızlıca bir giriş yaptı. Gelenler ve gidenlerin, sözleşme uzatanların bol olduğu bu dönemin ardından draft hazırlıkları içinde de kendini bulmuş oldu, bu yazıda da hem ölü sezonu hem draft stratejisini Bears açısından değerlendirmeye çalışacağım.

Ayrılık Vakti:

Matt Forte: Forte ile sözleşme uzatılmayacağı, oyuncu tarafından serbest oyuncu dönemine girilmeden evvel Instagram hesabından duyurulmuştu. Bears’da geçtiğimiz sezon bolca sakatlanan ve 2015 NFL Draftı dördüncü tur seçimi Michigan State Spartans çıkışlı Jeremy Langford’ın da iyi performansının ardından Forte için salary cap’te yer harcanmayacağı aşikar olmuştu. Matt Forte, New York Jets’in yolunu tutarken Chicago Bears tarihinin Walter Payton ve Gale Sayers’ın ardından en çok iz bırakan RB’i olarak tarihte yerini alacak gibi. Sadece koşu hücumunda değil, pas hücumunda da fazlasıyla etkin olan oyuncunun yerinin sadece Jeremy Langford ile doldurulamayacağı da kanımca aşikar.

Jermon Bushrod: Üç sezon önce parmağında New Orleans Saints zamanından kalan bir şampiyonluk yüzüğü ile takıma katılan Bushrod, fena geçirmediği ilk iki sezonun ardından bu sene yerini Charles O’Leno’ya kaptırdı ve o günden sonra da sadece birkaç snap’te takımdaki yerini alabildi.  Bushrod, ölü sezonda eski Bears hücum koordinatörü, yeni Miami Dolphins koçu Adam Gase’in takımına katılarak depth chart’ın derinlerinde bir yerde takımda rol bulmaya çalışacağının işaretlerini vermekte.

Shea McClellin: Geçtiğimiz sezon ILB pozisyonunda oldukça süre alan McClellin, Patriots yolunu tuttu. 2012 NFL Draftı’nda Bears tarafından ilk turda seçilen oyuncu, oynadığı üç sezonda sırasıyla DE, OLB ve ILB pozisyonlarında değişken bir görev yaptı, bilhassa 2015 sezonunda ILB açığının giderilememesiyle bu pozisyona kaydırılan oyuncudan beklenen performans da alınamamıştı. Patriots’ın Bears oyuncularına karşı sevdasının nereden geldiğini anlamamakla beraber (2015 sezonunda altıncı tur draft hakkı karşılığında Bears, Patriots’a Jon Bostic’i yollamış ancak özel takımlar haricinde snap alamamıştı) McClellin’den de beklenen katkıyı alacaklarını pek sanmıyorum. Ayrıca kendisinin hatrımda kalan tek NFL hatırası da 2014 sezonunda Aaron Rodgers’a yaptığı sack sonrasında yıldız QB’nin omzunda ciddi bir hasara yol açması olarak kalacak.

Diğerleri: Jervis Jenkins, 3-4 şemasındaki DE pozisyonunda Bears’da önemli süre almasına rağmen bu sezon takımdan ayrılmasına göz yumuldu ve Forte gibi o da Jets yolunu tuttu, ILB pozisyonunda da LaRoy Reynolds Atlanta Falcons yolcusu oldu, her ikisi de yeri doldurulamayacak oyuncular değiller.

Hoş Geldiniz:

Danny Trevathan: Denver Broncos’un Super Bowl şampiyonluğunun arkasında pek göze batmasa da bu adamın emeği yadsınamaz. Bears açısından 2015 sezonu ILB pozisyonundaki gedik ile hatırlanacak ve serbest oyuncular arasında da Trevathan pozisyonunun en iyisi olarak nitelendiriliyordu. Kendisi atletik, oyunu iyi okuyan ve pek de pahalıya mal olmayan bir oyuncu, Bears açısından “slam dunk”. Ayrıca John Fox ile Denver’da beraber çalışmışlardı.

Jerrell Freeman: ILB pozisyonu için yapılan bir diğer transfer Jerrell Freeman oldu. Indianapolis Colts’un inişli çıkışlı sezonunda hiç de fena bir performans göstermeyen oyuncu “derin gedik” içeren ILB pozisyonuna Trevathan ile beraber ilaç olacaktır diye umuyorum. Treavethan’ın aksine daha kalıplı olan Freeman oyunu okuma becerisinde yabana atılır değil. Bir diğer nokta transfer.

Bobby Massie: Geçtiğimiz sezonu Arizona Cardinals’da geçiren deneyimli bir RT oyuncusu kendisi. Deneyimli olmasına rağmen pek de başarılı olduğunu söylenemez fakat Bears’ın bu hamleyi yapmasınadaki asıl amaç Kyle Long’u ait olduğu yere RG’a çekebilmekti. Deneyim NFL için önemli bir done olduğuna göre, kendisine de hoş geldin diyorum.

Aikem Nicks: New England Patriots’da geçtiğimiz sezon defans snaplerinin yaklaşık yarısında süre bulan Nicks, gelişmiş istatistiklere göre hiç de fena bir iş çıkarmamış. 3-4 şemasında hem DT hem DE olarak görev yapabilecek oyuncu muadili Jervis Jenkins’e göre çok iyi bir güncelleme. Aslında kendisinin Trevathan’dan daha yararlı olacağını düşünmekteyim.

Diğerleri: Omar Bolden ve Aaron Brewer isimlerini pek duymamış olabilirsiniz, Bolden safety, Brewer long snapper pozisyonunda oynar ve her ikisi de Broncos’dan koç Fox’ın öğrencileridir. Ted Larsen ve Manny Ramirez ise guard/center pozisyonuna derinlik katacak deneyimli oyuncular, herhangi bir sakatlık ya da performans düşüklüğünde takıma rahatlıkla katkı sağlayacaklardır.

Chicago Şehrini Sevip Takımda Kalanlar:

Alshon Jeffrey: Aslında sözleşme uzatmadı, “franchise tag” kullanılarak takımda kalması zorlandı ancak muhtemelen sezon içinde uzun soluklu bir sözleşme imzalanacaktır kendisiyle. Jeffrey’nin Bears tarafından serbest bırakılması söz konusu olamazdı ve olmadı da. WR pozisyonunda çok uzun, çok güçlü ve hızlı bir oyuncu, savunma oyuncuları için bir kabus olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Zach Miller: Martellus Bennett, 2016 NFL Draftı dördüncü tur haklarının değiştirilmesiyle beraber (Bears dördüncü turda 12-13 sıra daha yüksekten seçecek) New England Patriots’un yolunu tutmuştu ve bir yol tutması için de gereken tüm yollar yapılmıştı aslında kendisine. Bennett her ne kadar çok başarılı bir TE olsa da daha sezon başında yarattığı sorunlar, soyunma odasındaki gerginlikleri ile haberlere bolca konu olmuştu, 2015 sezonunda yaşadığı sakatlık esnasında ortaya çıkan Zach Miller da fazlasıyla başarılı bir performansa imza atmıştı. Hem Bennett’ın gönderilmesi hem de Miller’ın bu performansı sonrasında Bears’ın yapacağı şey belliydi, Zach Miller’a kontratı vermek ve TE pozisyonu için gediği kapatmak, nitekim bu hikâye de mutlu sonla bitti.

Diğerleri: Deneyimli cornerback Tracy Porter, geçtiğimiz sene önemli snap alan OLB Sam Acho, bir diğer cornerback oyuncusu Sherrick McManis de sözleşme uzatılan oyuncular arasında. Bu sezon da kendileri hatrı sayılır miktarda yer bulacaklardır. Ha bir de sözleşme uzatılan oyuncular arasında efsane bir isim olduğunu da unutmamalı Jacquizz Rodgers!

Draft Stratejisi:

Bears bu sene draft’ta en çok seçim yapacak takımlar arasında (tam dokuz seçim hakkı var). Kolej futbolunu takip etsem de mock draft yapacak yeterlilikte değilim, bunun için sitemiz yazarlarından Görkem Şahinoğlu’nun yazılarını okumanızı öneririm. Fakat ilk tur için aklımda bir isim var, 11.sıradan drafta girecek olan Bears, eğer ki o sıraya kalırsa (ki kendisinin en kötü sekizinci sıradan Eagles tarafından seçileceğini düşünüyorum), Ohio State RB’i Ezekiel Elliot’ı takıma katmalıdır. Bu bir gereklilikten öte, sorumluluktur, Elliot hem RB pozisyonunda yeni bir yıldız olacak, hem de Bears’ın tarihine uygun bir başka RB’i daha sahada görme şansına kavuşacağız.

Bunun haricinde şöyle diyebilirim, dokuz tane draft için en azından pozisyonlar minvalinde bir tahmin yürüteceğim. Bears, muhtemelen 1 QB, 1 RB, 1 WR, 1 CB, 1 DL, 1 LB, 1 Kicker (evet kicker seçeceğiz), 1 Safety seçecektir. Geriye kalan bir oyuncu için de kalbimden yüreğimden geçen isim, artık NFL’de pozisyon icabı yeri kalmadıysa bile Gleen Gronkowski (bildiğimiz Gronk’un kardeşi ve FB pozisyonunda oynuyor).

28 Mayıs’ta geçtiğimiz seneki gibi Chicago’nun ev sahipliği yapacağı draft’ı da büyük merakla beklediğimi söylemek isterim, draft sonrasında seçilen oyuncular açısından değerlendirmede tekrar görüşmek ümidiyle…