Uzun bir aradan sonra merhaba sevgili NFLTR.com okurları…

1985 Chicago Bears takımı ile alakalı mutlaka birşeyler duymuşsunuzdur eğer bu yazıyı okuyorsanız, olur da duymamışsanız bile kısa bir araştırma sizlere parlak bilgiler sunacaktır emin olun. NFL tarihinin birçok otoriteye göre en iyi savunma takımına bir de Walter Payton gibi müthiş bir koşucu eklenmesi şampiyonluk için doğru formüldü ancak bu doğru formülü iyice karıştırıp iksiri doğru hazırlayan eller de maharetliydi.

Chicago Bears, o dönem baş koçluk için çok radikal bir hamle yapıp Dallas Cowboys’un özel takımlar koçu Mike Ditka’yı takımın baş koltuğuna oturtmuştu. Ditka, bir Bears efsanesi olmasına rağmen koçluk kapasitesi hakkında tartışmalar alıp başını yürümüş, bununla beraber medyaya karşı tavrı, sivri dilliliği de hiç hoş karşılanmamıştı.

George Halas hala hayattaydı ve üstelik takımın yönetimini elinde tutuyordu. Halas gibi bir Amerikan futbolu üstadının hamleleri sorgulanıyor, Super Bowl döneminden beri bir defa dahi final görememiş Bears takımı Chicago medyası tarafından fazlasıyla eleştiriliyordu.

Bu esnada takımın savunma koçluğunun başında pek de isminden söz ettirmeyi sevmeyen, sert mizaçlı, bağırıp çağıran bir adam vardı. Bu adam, oyuncuların isimleriyle kendilerine seslenmiyor “55 numara içeri, 54 numara dışarı” gibi söylemlerle onları çağırıyor, yaptıkları olumlu işlerden sonra pekiştireç vermektense sürekli yaptıkları hatalar üzerinde duruyor, cırtlak bir sesle sürekli savunma takımına laf edip duruyordu. Bu adam, “Buddy Ryan”dan başkası değildi.

Buddy Ryan, uzun yıllar New York Jets’de, sonrasında da Minnesota Vikings’de savunma hattı koçu olarak görev yapmasının ardından, 1978’de Bears’ın savunma koçu görevine terfi etmiş, pek de uzun bir süredir takımdaki görevini sürdürmekteydi. 1981 yılında, George Halas, takımdaki olumsuz havayı değiştirmek için koç kadrosunu da değiştirmeye karar vermiş, ancak Bears tarihinde (belki de NFL tarihinde de) daha önce eşi görülmemiş biçimde, Bears savunmasının oyuncuları başkan Halas’a bir mektup yazıp Ryan’ın takımda kalmasını istediklerini bildirmişlerdi. George Halas, ertesi gün senelerdir uğramadığı tesislere gelmiş, oyuncularla görüşmüş ve Buddy Ryan’ın takımda kalacağını onlara anlatmıştı.

Bears efsanesi Mike Singletary, 1981 yılında Bears tarafından seçilmiş, geleceği parkak görünen bir linebackler oyuncusuydu. Çaylak yılından kendisi şöyle bahseder:

 “Savunma takımının başında, tuhaf görünümlü, görünüşüne göre de sesi gür çıkan bir adam vardı, sürekli beni antrenman esnasında oyundan çıkarır, oyuna sokar, fırçalar dururdu, ismimi bilmezdi ya da söylemezdi, diğer oyunculara bu adam neden böyle yapıyor dediğim zaman ‘demek ki seni seviyor’ diye yanıtlarlardı. Çaylak sezonum kafa karışıklıklarıyla geçti, burada bir dakika bile duramam dedim. Bir maçın sonrasında yaptığım çok önemli bir müdahalenin arkasından gelip ‘iyi işti Mike’ dediği zaman ise sevinçten ağlayacaktım.”

1984-1985 sezonlarında Bears idmanlarında kan gövdeyi götürüyordu. NFL karşılaşmalarına aynı forma altında çıkan oyuncular, antrenmanlarda ise takım arkadaşlarının canına okuyorlardı. Mike Ditka ve Buddy Ryan arasında her daim olduğu kabul edilen ‘gerginlik’ de bunda etkiliydi belki. Defans takımı tamamen Ryan’ın etkisindeydi, kararları o veriyor, onun dediği oluyor, oyuncular onun için savaşıyordu. Diğer yandan Mike Ditka da hücum takımını evirip çevirirken bir de Bears’ın medya yüzü oluyordu.

1984 playoff’larında Joe Montana’lı San Francisco 49ers’a sayı dahi kaydedemeden playoff’tan elenen Bears, 1985 şampiyonluğu yılında ise sadece bir Monday Night Football maçında deplasmanda Dan Marino’lu Miami Dolphins’e yeniliyor, bunun dışında normal sezonu defansı ile kasıp kavurmayı başarıyordu. Bunun nedeni daha önce görülmediği üzere “46 savunma” denilen bir sistemin sahaya sürülmesiydi. Hemen her savunma oyuncusunun blitz yapmasını sağlayan bu savunma biçimi her an QB’ler için tehdit oluşturuyor, koşu oyunlarını daha durmadan bitiriveriyordu. Bears sezonu tam 64 sack ile kapatmıştı, 64!

Playoff’larda 49ers’dan bir önceki sezonun hıncını fazlasıyla alan Bears, finalde ise tek taraflıdan daha da tek taraflı geçen karşılaşmada New England Patriots’ı hezimete uğratıyordu. Bundan daha önemli olansa karşılaşma sonrasında bir sahne idi. Baş koç Mike Ditka ile beraber savunma koçu Buddy Ryan da omuzlara alınıyor, Bears şampiyonluğunda ikisinin de payı oyuncular tarafından yadsınmıyordu.

Bu sezonun hemen ardından Philedelphia Eagles’ın baş koçu oldu Ryan, çok kaliteli bir kadroya sahip olmamasına rağmen çalıştığı dört sezonda üç defa playoff’a kalıyor, sonrasında ise görevi bırakıyordu.

“30 for 30” belgesellerini de duymuş olmalısınız, duymadıysanız bile Chicago Bears’ın 1985 şampiyonluk sürecini anlatan “The ’85 Bears” bölümünü mutlaka izlemelisiniz. Yaratılan takım, Buddy Ryan’ın etkisini orada göreceksinizdir.

Bu arada Buddy Ryan, şuanda Buffalo Bills koçu olan ünlü isim Rex Ryan (ve elbette ikizi Rob Ryan)’ın da babası. Kendisi, 28 Haziran 2016’da hayata gözlerini yumdu, Bears için çok önemli olan bu isim, her daim taraftarların aklında kalmaya devam edecek…