En ünlü karikatür kitaplarından birisidir “Ali Nerede?” veya hakiki adıyla “Where’s Wally?”. Bu sezon arasında da 1986 yılından beri yayınlanan bu kitabın son sayısını Chargers, Bosa’yla bir türlü sözleşme imzalamayarak çıkarttı. Draft gününden beri bütün antrenmanlarda ve preseason maçlarında Chargers’a gönül veren babayiğitler Joey Bosa’yı bulmaya çalışıyor.

Artık takım ve Bosa arasında olaylar öyle bir noktaya geldi ki herkes Chargers’ın haksız olduğunu bilmesine rağmen Bosa’dan kontratını boş verip bu çok önemli antrenmanlara katılmasını istiyor. Buna takım arkadaşları ve Chargers’ın eski oyuncuları (Antonio Gates, Ladainian Tomlinson, Shawne Merriman gibi efsaneler bunun hakkında konuştu) da dahil. Ama sezonun başlamasına 20 günden az süre kalmışken iki tarafta kabaca bir tabirle “R” yapmak, geri vitese takmak istemiyor. Aslına bakılırsa çaylak oyuncuların eskiden olduğu gibi uzun süre kontrat sıkıntısı yaşamasını engelleyen kural eklendiğinden beri Bosa’nın yerinde draft edilen bütün oyuncular menajerinin istediklerini almış. Chargers bunları oyuncuya vermek istemeyen tek takım konumunda. Aynı zamanda dışarıdan bakıldığında istenilenler tamamen mantıklı şeyler. Bosa kontratı bitmeden takımdan kesilirse parasının korunması veya ilk yıl imza parasının tamamı olan 16 milyon doların tamamını almak istiyor. Chargers’ın yapması gereken bu iki istekten sadece birini yerine getirmek ama bunu bir türlü yapmıyorlar.

Chargers bu hareketiyle yalnızca kendisine kötülük yapıyor bana göre. Bundan önceki top beş seçiminin Eli Manning olduğu ve takımda oynamamak için elinden gelen her şeyi yaptığı düşünülürse Bosa ile olan anlaşmayı da bu kadar uzatmak ileride hem draft seçimlerini memnun etmeyi hem de serbest oyuncuları San Diego’ya (veya Los Angeles?) getirmeyi zorlaştıracak. Benim konu hakkındaki tahminim ise ilk normal sezon maçında Bosa’nın sahada olacağı yönünde. Hatta Chargers özel uçağının Bosa’nın bulunduğu Florida’da olduğu söylentileri bile dolaşıyor. Ama bu kadar saçma bir anlaşma için bütün yazı kaçırması onu geride bırakacaktır.

İlk Hafta: Titans vs Chargers:

Bosa’nın defansif çizgideki önemi bu maçta kendini oldukça net bir şekilde belli etti. DeMarco Murray’in 70 yardlık touchdown koşusunda Bosa’nın pozisyonunda ve onun yanında oynayan oyuncuların hatalar zinciri devasa bir delikten Murray’in geçmesine neden oldu. Bu takımın Bosa’ya, Bosa’nın da bu takıma ihtiyacı var. 3-4 defansta Bosa – Mebane – Corey Liuget gerçekten kaliteli bir üçlü olma potansiyeline sahip. Bana göre bu yılın sürpriz pro bowler’larından birisi de Denzel Perryman olacak. Defansif çizginin onun performansını da iyi etkileyeceği bir gerçek. Her seferinde onu tutan bir ofansif çizgi oyuncusu olmazsa oyunun tamamını görebilen ve çok hızlı tepki verebilen bir oyuncu Perryman. İkinci sezonunda bir adım ileri gitmesi onun Chargers’ın defansının ortasında gereken kan olmasını sağlayabilir.

Chargers ofansına geçecek olursak (yani noodle kolları olan iki-üç ve dördüncü QB’leri saymıyorum) Melvin Gordon NFL kariyerinde (gerçek maçta olmasa bile) ilk touchdown’unu yaptı!!!! Tebrikler Melvin. Rivers ve birinci takım ofansının sahada olduğu tek drive’da 40 küsür yardlık bir pası yakaladı, endzone’a paşa paşa götürdü ve Chargers’ın maçtaki tek touchdown’unun altına imzasını attı. Tabi halen daha bir koşu skoru üretememesi bir sıkıntı olarak gözükse de bu yıl içerisinde özellikle Ken Whisenhunt’ın ofansif koordinatör olarak dönüşü ve koşu oyununu inanılmaz şekilde pozitif etkilemesi (Titans’ın koçu olmadan önce Ryan Mathews’a Chargers kariyerinin en iyi sezonunu yaşatmıştı) Gordon’ı çaylak sezonuna kıyasla çok daha etkili bir sezonun beklediğinin habercisi. Sezonun en flaş ismi ise Tyrell Williams. İki sezon önce takıma katılan Williams bu yıl Chargers WR pozisyonunun en etkili isimlerinden birisi. Keenan Allen’ın bu sezon en iyi 10 receiver’dan birisi olacağı fikrim doğru olursa Williams’ın da Allen’a kayan gözler yüzünden topla bir hayli fazla buluşması beklentilerim arasında. Williams sessizce 750 yard ve üç-dört touchdown’luk bir sezon yaşayabilir.

Bu maçın genelinde Chargers defansı koşu oyununda geçen sezonun izlenimlerini verdi ve Heisman kazananı Henry’i bir türlü durduramadı. Ofansın da özellikle receiver’larını öldürme politikasıyla oynayan yedek QB’ler yüzünden çok duraksadığını ve etkili olmadığını söylemekte fayda var. Önceki 10 sezonda da olduğu gibi, Rivers’ın sakatlanması Chargers sezonunun bitmesi demek olacak. Maçın skorunu önemli olmadığı için yazma gereği duymadım. İlk haftaki Chiefs maçına kadar da skorlarla ilgilenmemeye devam edeceğim. 0-16 ile biten Lions sezonunda Detroit ekibinin preseason’da namağlup olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İkinci Hafta: Cardinals vs Chargers

Chargers’ın ligin kötü takımlarından olan Titans’a karşı yedeklerinin çok kötü oynaması beni endişelendirmişti fakat ligin belki de en iyi takımı olan Cardinals’a karşı bu oyuncular inanılmaz bir performans ortaya koydular. Tabiki bahsettiğim tek bir touchdown bile yapamayan ofans değil turnoverlar ve pick-6 ile müthiş bir performans ortaya koyan defanstı. Maçın son beş dakikasına kadar field goal izni bile vermeyen defans (özellikle arka bölüm) neden takım hakkında bu kadar pozitif olduğumu kanıtladı. Normal sezonda bu oldukça değişebilir ama takımın yedekleri hakkındaki kafamda oluşan “İŞE YARAMAZ” damgası yerini daha ılımlı düşüncelere bıraktı.

Özellikle nedendir bilinmez ilk maçın tamamında oynayan Jerry Attaochu bu maçta dört tackle ve bir sack ile oynayarak gönüllerde kendine yer etti. Hafta içinde sakatlanan TE Jeff Cumberland yerine de Sean McGrath TE3 olarak 53 kişilik kadroda kendine yer bulmayı aşağı yukarı garantilemiş oldu. QB Mike Bercovici ise Titans maçından sonra bu maçta bir dakika bile oynamayan Mettenberger’ın üzerine çıktı ve Kellen Clemens’ı zorlamaya başladı. Bazı atışlarından gördüğüm kadarıyla Bercovici’nin ortalama bir QB olma şansı var. Bütün yaz devam eden Isaiah Burse akıntısı bu maçta da kendini gösteremedi. Burse’un adı kampın en iyileri arasında geçse de maçlardaki performansı memnun etmiyor. Burse’den ziyade bir başka WR olan Dom Williams hem Fast & Furious ismi hem de yüksek performansla göz dolduruyor.

Takımın şanssız isimleri ise az önce bahsi geçen ve sakatlanarak sezonu kapatan TE Jeff Cumberland ile kampın yıldızlarından olan çaylak RG Donovan Clark. Asıl RG olan DJ Fluker’ın da sakatlanmasının ardından RG pozisyonunda bir başka çaylak Spencer Pulley ilk 11 de oynuyor. Bu haftaki Vikings maçından sonra gelecek olan kesiklerde bazı isimlerin yerleri belli gibi. QB Mettenberger bunların arasındaki en net isim. Bunlardan sonra ofansif ve defansif çizgi rotasyonları da az çok belli olacak. Kesilecek sürpriz bir oyuncu bütün yaz kötü performans gösteren Ryan Carrathers olabilir. 2 yıl önce beşinci turda seçilen Carrathers öylesine yoldan alınan Damion Square’in bile arkasına düşmüş vaziyette. Kendisine kolaylıklar diliyor, sizinle de sezon açılışından önce bir kez daha buluşmayı temenni ediyorum. Görüşmek üzere…