Sizi bilmem ama ben (x2 + y2 = 0) denklemini gördüğüm andan beri hastasıyım… Bilinmeyen arttıkça ne yaptığınızı bilmiyorsanız çaresizliğinizin de artacağı kesin. “Abi yine anlamayacağız ne yazdığını” demeye başlamadan siz, ben toparlayacağım merak etmeyin…

Yıl 2016, Eylül ve olimpiyatlar bitti federasyon seçimleri olacak ve sezon başlayacak. Yine kimim eli-ayağı daha uzun, aman büyük, tartışmaları başlamadan bu sezon bizi bekleyen çok bilinmeyenlere bir bakalım… Gelin gelin şöyle kara tahtanın önüne…

Ana bilinmeyen X… Bunu size bırakıyorum. Kafadan sonucu vereceğimi düşünmediniz herhalde onu en sonda bulursunuz. Arayan bulurmuş mevlasını misali…

İkinci büyük bilinmeyen Y: Maç süreleri… Hakemlerle, koçlarla ve oyuncularla sürekli konuştuğum bir konu… Türkiye’de oynanan Amerikan futbolu standardında maç süreleri acayip uzun… Üç saatten aşağı maç bitmiyor. Buna da şükür eskiden beşti diyeceksiniz ama yetersiz. Maçlar uzayınca oyuncular yoruluyor oyun kalitesi düşüyor sakatlıklar oluyor.

Maçlar uzayınca, sinirler geriliyor hakemler, koçlar birbirini yiyor.

Maçlar uzayınca oyuncuların toparlanma süresi uzuyor. Arka arkaya haftalarda top oynanmıyor…

Maçlar uzayınca, takımların kullandıkları oyun sayısının artması gerekiyor fundamental yerine oyun ağırlıklı çalışmak gerekiyor (ki bu en masum gerekçe, üç,beş takım için geçerli).

Bu sene oynanan Dünya Üniversiteler Arası Amerikan Futbolu Şampiyonası’nda oynanan Japonya  – Guetamala maçı 96 dakika sürdü. Biz neyin kafasındayız? Son iki dakikalar hariç süreyi durdurmadan 15 dakika, dört çeyrek oynayalım bitsin. Hem hakemlerin süre durdurup başlatmaktan beyni sulanmaz. Hem de takımlar aşağı yukarı maç süresini takip edebilir. Hala içeri kaç dakika kaldı diye bağırmaktayız, yazık…

Yok illa süre duracak diyorsanız en azından sahaya bir tane saat gelsin. Saati olmayanın süreside durmasın (çok beğendim bunu paylaşın mutlaka).

Bilinmeyen üç Z: Maç süresini çözdüğümüze göre maçlar artık arka arkaya oynanabilir. Arkadaşım dünyada bizden başka sekiz aylık sezon yok. Duyan arkasına bakmadan kaçıyor zaten. Kasım’dan – Haziran’a top mu oynanır? Football’da sezon dörde ayrılır.

  • Sezon öncesi
  • Sezon
  • Sezon sonrası
  • Sezon dışı

Bunlardan hangisi en önemli diye sorsam? Cevaplar farklı olacak ama bilen de az olacak, son şık, sezon dışı. Neden çünkü yeni oyuncunu bu zaman bulursun. Eski oyuncunu bu zaman güçlendirirsin, fundemental’ı bu dönemde yüklersin. Kamplarını bu dönemde yaparsın. NCAA koçları başarı için kritik üç madde sıralar (Recruitment, Performance enhancement, Tactics) Oyuncu Bulma, Performans Antremanı, Taktik… O deli paraları alan koçlar en yetenekli oyuncuları takımlara çektiği için tutuluyor. NFL Combine’ına bakın, dril’ler hep fiziksel kapasite ve oyun temelleri üzerine. Sezon dışı süresi ne kadar çok o kadar iyi…

Sezon öncesinde takımı bir araya getirirsin, temel oyunları öğretirsin,, hazırlık maçı yaparsın. Yaklaşık 20 antrenman ister dört – altı hafta arası. Takım olmak bu dönemin eseridir.  Sezona hazırlık burada başlar ve burada biter, sezon öncesi olmadan hayat zor.

Sezon, adı üstünde maçların oynandığı zaman ama ilk şıkkı yapmayan burada maç kazanamaz. Ancak seyirci buraya gelir tantana burada kopar ve şampiyon kupayı burada kaldırır.

NFL, 17 hafta artı playoff. Her takıma bir hafta bay veriyorlar. Sezon, Eylül’de başlıyor Şubat’ta bitiyor. Altı ay. Toplam değeri 13 milyar dolar. Dokuz sıfırla yazılıyor.

NCAA’de 100’lerce takım olduğu için karışık ama kısaca Agustos’un son haftası başlıyor, Ocağ’ın ilk haftası kupalar oynanıp bitiyor. Dört buçuk ay. Toplam değeri yedi buçuk milyar dolar. Dokuz sıfırla buda.

Arkadaş biz neyin kafasını yaşıyoruz? Sekiz ay sezon mu olur. Oynadığımız maç sayısı üstüne iki hafta yeter. Altı maç varsa iki ayda biter bu iş… Herkes işine gücüne bakar. En azından takip edilir bir lig olur… Azıcık bir kendinize gelin.

Ohh söyledim rahatladım…

Sezon dışı da yatma yeridir. Vücut kendini toparlasın diye. Ağırlık çalışılmaz, Amerikan futbolu oynanmaz. Dünyanın her yerinde dört haftadır.

Yani özetle sezonun ne kadar kısaltabilirsen, sezon dışına o kadar zaman ayırırsın ve bir sonraki sezon o kadar verimli geçer. Denge her zaman en önemlidir.

Daha çok bilinmeyen ve çok denklem var çözülmesi gereken ama her şeyin bir sırası var değil mi? Bugüne kadar hep tüm sorunları yatırıp çözmeye çalıştık, hepsi duruyor masada. Elini kolunu uzatmaya çalışan kurnaz arkadaşlardan dolayı. Hâlbuki her sezon bir-iki temel sorunu çözsek daha rahat olacak sanki…