Geride bıraktığımız Cumartesi günü Minnesota Vikings tarafından serbest bırakılan wide receiver Moritz Boehringer, takımsız geçirdiği kısa sürenin ardından Vikings’in antrenman kadrosuna katıldı.

2016 draftı ile, NFL’e Avrupa’dan draft edilen ilk oyuncu olarak tarihi bir başarıya imza atan Alman receiver için “Yazık oldu çocuğa, şimdi antrenman kadrosunda sürünecek.” diyorsanız merak etmeyin, antrenman kadrosunda yer almanın bile oyunculara büyük getirileri oluyor NFL’de.

Öncelikle antrenman kadrosu nedir, biraz bundan bahsedelim. Bu kadroda bulunan oyuncular, 53 kişilik resmi kadroyu kıl payı kaçırmış olanlar ve her an aktif kadroya (active roster) yükselebilme ihtimalleri bulunduğundan kendilerini geliştirmeleri için antrenman kadrosunu verimli bir şekilde kullanmak gibi bir yükümlülükleri var.

Bu kadronun bir diğer görevi ise, esas takımın NFL’de karşı karşıya geleceği rakipleri simüle edecek şekilde 53 kişilik resmi kadroda bulunan oyuncular ile idmana çıkıp onları maçlara hazırlamak. Antrenman kadrosu oyuncuları, her ne kadar takımın ilk 11 oyuncularıyla idman yapıyor olsalar da resmi maçlarda forma giyme gibi bir şansları bulunmuyor ve dolayısıyla da karşılaşmalarda, sivil kıyafetleri ile yer alabiliyorlar. Boehringer de bir antrenman kadrosu oyuncusu olduğu için bu saydığım kriterler bundan böyle onun için de geçerli olacak.

Antrenman kadrosu oyuncularının aldığı ücretlere geçersek bu oyuncuların da az kazanmadığını belirtmemiz gerek. Halihazırda geçerli olan toplu iş sözleşmesinin (CBA) antrenman kadrosu için belirlediği minimum ücret haftalık 6.900 dolar. Tabi bu 17 haftalık NFL sezonu için geçerli. Bu ücret için bir üst sınır yok ancak takımlar genel olarak CBA’in belirlediği meblağın üzerine çıkma heveslisi olmuyorlar.

Ayrıca, tıpkı aktif kadrodaki oyuncular gibi antrenman kadrosu oyuncularının da kontratları oluyor ve onlar da takımlarından, her ne kadar birkaç bin dolarlık olsa bile, bir imza bonusu alıyorlar.

Bütün bunlarla birlikte, antrenman kadrosunun en büyük avantajı, resmi kadroda beklenmedik bir sakatlık yaşanırsa veya oyuncular idmanlar sırasında kendisini gösterip koçların gözüne girmeyi başarırsa aktif kadroya yükselebilme gibi bir ihtimallerinin olması. Eğer ki, aktif kadroya yükselirlerse alacakları minimum ücret bir anda haftalık 26.470 dolar gibi muazzam bir rakamı buluyor.

Kısacası antrenman takımı oyuncuları hem para kazanıyor hem de takımların, en rahat ulaşabilecekleri yetenek havuzunu teşkil ediyorlar. Dolayısıyla hiçbir oyuncu için olmadığı gibi antrenman kadrosuna çekilmek Boehringer için de yolun sonu anlamına gelmiyor. Aksine, kendisine belli bir kazanç sağladığı bu kadroda tekrardan koçların dikkatini çekmeyi başarırsa, bu azimli Almanı resmi bir NFL karşılaşmasında boy gösteriyorken izleme ihtimalimiz yüksek.