Daha önce Birleşik Devletler’de hiçbir Amerikan futbolu geçmişi olmayan Alman wide receiver Moritz Boehringer, 2016 draftı’nın altıncı turundan seçilerek NFL’de tarih yazmış ve daha önce Amerikan futbol kariyerini başka bir kıtada geçirip de draft edilen ilk oyuncu olmayı başarmıştı; ancak, Boehringer’in bu başarısı uzun soluklu olmadı ve takımı Minnesota Vikings, genç receiver’ı serbest bıraktığını açıkladı.

Almanya Amerikan Futbolu Ligi’nde (GFL) parlayarak Mart ayının sonunda Florida Atlantik Üniversitesi’nin Pro Day’ine davet edilen Boehringer, başta 4.43’lük 40 yard koşusu olmak üzere burada sergilediği performansla, yedi NFL takımından gelen scout’ları etkilemekle kalmadı ve adını NFL camiasının tamamına duyurarak bütün dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

Amerikan futboluna bundan sadece beş yıl önce bir Adrian Peterson videosu izleyerek başlama kararı alan 22 yaşındaki wide receiver, Nisan ayının sonunda da imkansızı başarıp son turlardan da olsa kendisini draft’a atmayı başararak, daha NFL’de tek bir resmi maça çıkmadan Vikings taraftarlarının sevgilisi haline dönüştü. (Boehringer’in draft’a kadar olan süreçteki detaylı hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.)

Bu sebeple Vikings, Boehringer’ı serbest bırakarak bir Amerikan futbolcusundan ziyade önemli bir reklam enstrümanını da kaybetmiş oldu. Nitekim, bu sporun yavaş yavaş bütün dünyaya yayıldığı, deniz aşırı ülkelerde tıklım tıklım dolu tribünlere karşı maçlarının oynandığı, lisanslı ürünlerinin satışlarının katlanarak arttığı düşünüldüğünde takım, önemli bir değeri de elinin tersiyle itti. Sonuçta, NFL’in tek “gerçek Avrupalı”sı olarak Boehringer, Dallas Cowboys başta olmak üzere dev NFL takımlarının daha tam anlamıyla girmediği koskoca bir pazarda Vikings’in söz sahibi olmasını sağlayabilirdi.

Öte yandan, aslında Vikings işin her zaman futbol tarafındaydı. Head koç Mike Zimmer’ın; draft’ın ardından, Boehringer’ın dünya çapında üne kavuştuğu, hakkında belgesellerin yapıldığı o eşi benzeri görülmemiş dönemde bile yaptığı “Artık futbol zamanı, Boehringer çok çalışmalı. Peri masalı onun için sona erdi.” açıklamasıyla takımın bu niyetini de düpedüz ortaya koymuştu.

Gerçekten de öyle oldu ve Vikings, performans anlamında yetersiz gördüğü Boehringer’e pre-season’da çok süre vermedi. Öyle ki, genç Alman’ın son dört haftayı tek bir reception bile yapmadan kapattığını hatırlatmak gerek.

Vikings tarafından serbest bırakılmış olmasına rağmen Boehringer için her şey bitmiş değil. Kendisi halen Vikings’in antrenman kadrosunda kendisine yer bulabilir. Kaldı ki, başka bir NFL takımı da her an onu waiver’dan alıp kadrosunda katabilir.