Geçtiğimiz sezonunun sonunda isminin özdeşleştiği Houston Texans’tan gönderilen bu yıl Miami Dolphins formasıyla küllerinden doğmaya çalışan yıldız running back Arian Foster, sezonun ortasında emekliliğini açıklayarak, herkesi şaşırtı!

30 yaşında NFL’e vedan eden Arian Foster, son iki sezonda sakatlıklardan yakasını kurtaramamıştı. Yıldız oyuncu 2010 ve 2012 sezonlarında tüm ligin en çok touchdown koşusu yapan oyuncusu olurken dört defa da Pro Bowl’a seçilme başarısı göstermişti.

Sezona Miami Dolphins’in as running back’i olarak giren Arian Foster, sezonun ikinci haftasında New England Patriots maçında sakatlanıp formasını Jay Ajayi’ye kaptırmıştı. Son iki haftadır sakatlıktan dönüp aktif olarak Dolphins’in kadrosunda yer alan Foster, bu iki maçta Jay Ajayi’nin üst üste 200 yarddan fazla koşması sonrası iyice geri plana atılmıştı. Öyle ki genç Ajayi, üst üste 200 yard koşarken Foster bu maçlarda sadece üçer defa top taşımıştı.

Ajayi’nin dev performanslarının hemen ardından Foster’ın emekliliğini açıklamış olması, NFL’in son altı yılına damga vurmuş yıldız oyuncunun geri planda kalmamak istememesi olarak da yorumlandı. Ancak Foster, yaptığı açıklamada vücudunun artık bir sakatlığı daha kaldıramayacağını, bu sebepten dolayı emekliye ayrıldığını dile getirdi.

“Bu oyun benim için her şey oldu… Benim terapim, benim eğlencem, benim avuntum ve benim düşmanım. Bu oyunun her yönünü sevmeyi öğrendim, başarının zirvesinden eleştirinin dibine. Bunlar bu yolculuğu değerli kıldı. Ligde birçok başarılı yıl oynayacak kadar şanslıydım. Bu oyuna çok şey verdim ve birçok şeyden vazgeçtim. Ancak bunun geri dönüşü isteyebileceğimden çok daha fazlasıyla geldi.”

Miami Dolphins organizasyonuna da teşekkürlerini sunan Foster, “Yüzü belli olmayan gladyatörler on yıllardır bu arenada mücadele etti ve bu mirasın bir parçası olmaktan onur duydum. Babam her zaman ‘Zamanı geldiğinde bırakman gerektiğini anlayacaksın’ derdi. Hiçbir zaman şimdiki kadar net olmamıştı. Huzurlu bir şekilde bırakıyorum. Sezonunun ortasında bırakmanın çok rastlanan bir durum olmadığını biliyorum ancak vücudum bu oyunun istediği cezaları artık kaldıramıyor.” dedi.

Kariyeri efsane olduğu Houston Texans yerine sadece dört defa formasını giydiği bir takımda bitmek zorunda kalan Foster, “Her sporcu Super Bowl MVP’si olarak, gün batımına seyirciler ismini haykırırken giderek bırakmak ister. Maalesef, hayatın başka planları vardır ve bunlar genellikle hayal ettiklerinizin tam tersidir. Ancak hayal etmek beni buralara kadar getirdi ve takım arkadaşlarımla birlikte başardıklarımdan daha fazla gurur duyamazdım.” açıklamalarında bulundu.

2009 yılında lige draft edilmemiş bir çaylak olarak giren Arian Foster, adeta dipten zirveye çıkarak muhteşem bir öyküye imza atmıştı. 2009 sezonunda Steve Slaton’ın sakatlığı sonra Houston Texans’ın antrenman kadrosundan as kadrosuna alınan Foster, 2010 sezonuna popüler çaylak Ben Tate’in sakatlığı sonrası ilk 11’de başlamış ve ligin altına üstüne getirmişti. Foster sonraki beş sezonunun dördünde Pro Bowl olmuştu.

Houston Texans tarihinin en fazla yard koşan, en fazla touchdown koşusu yapan, maç başına en fazla yard kat eden ve en çok skor üreten (kicker’lar dışında) ismi olan Foster, formunun zirvesindeyken sadece Adrian Peterson ile kıyaslanıyordu.

Arian Foster’ın NFL’e etkisini anlatmak için şöyle bir istatistik paylaşabiliriz: 2010 yılından beri 1,000 ve daha fazla top taşıyan running back’ler arasında Foster, maç başına en çok yard kat eden (115.2) isimdi. Aynı zamanda en fazla maçta 100 yard ve üstü koşan (31) isim olan Foster, 2010 yılından beri toplamda en çok touchdown (65) iki oyuncudan biri olarak sezonlara damgasını vurmuştu.

Sekiz sezonluk kariyerine 6,527 koşu yardı, 2,346 receving yard, 54 touchdown koşusu, 14 receiving touchdown ve bir touchdown pası sığdıran Arian Foster, NFL tarihinin en komple ve çok yönlü running back’lerinden biri olarak hatırlanacak.

Foster gibi dominant bir oyuncunun, kendisiyle özdeşleşen 23 numaralı Houston Texans forması yerine, önce 34 sonra 29 numaraları denediği Miami Dolphins’te bir başka 23 numaralı running back, Jay Ajayi’ye sahadaki yerini kaptırması, NFL’in running back’ler için ne kadar acımasız bir lig olduğunu tekrardan herkese göstermiş oldu.

Sakatlıklar olmasaydı belki NFL’de kırılmadık rekor bırakmayacak Arian Foster’ı, kariyeri boyunca maç kaçırmadığı ve ligin en çok koşan oyuncusu olduğu 2010 ve 2012 sezonlarındaki performanslarıyla hatırlayacağız… Arian Foster’ın kariyeri ise draft edilmemiş oyuncular için bir umut hikayesi olarak anlatılmaya devam edecek…