Miami Dolphins’e kaybedip mantık çerçevesi içinde bir sezon sonu geçireceğimizi varsayarak playoff umutlarını yerle bir eden San Diego Chargers, kendilerine yakışan bir hareket ile Arap atı gibi sonradan açılıp kritik galibiyetleri dizmeye Houston Texans deplasmanında başladı. Maçın kendi içinde çelişkileri olsa da Chargers standartlarına göre rahat ve temiz bir galibiyet olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bana gelecek olursak, maçı deplasmanda, düşman topraklarda izledim, yazıyı da yavaşça oradan uzaklaşırken Berkeley’de yazıyorum. Thanksgiving tatili için gittiğim Bay Area’dan Raiders taraftarları arasında kafamda Chargers şapkası ile metro ile döndüm. Hayatımın en uzun 20 dakikası böylelikle başladı. Chargers – Texans maçının son dakikaları bu anımın yanına bile yaklaşamasa da benzeyen durumlar vardı. Mesela maç çıkışı vagonu doldurmuş Oakland taraftarlarının arasına adım attığımda bana, daha doğrusu şapkama dönen gözler, Rivers’ın ilk yarıda attığı interception’a oldukça benziyordu. Hemen ardından ışık hızında geri vitese takıp “Let’s go Raiders!” diye tamamen samimiyetsizce bir hayatta kalma çabası göstermem ve beni yadırgamayan sevgili Oakland’lı dostlarım sayesinde hayatın normale dönmesi ise intercept edilen pasın hemen ardından ekranda uçuşan sarı renkler ve pass interference nedeniyle topun Chargers’da kalmasına eş değer. Maçın sonunda Houston’un denediği onside kick’in başarılı olması ve Texans’ın iki kez hail mary deneme şansı elde etmesi ise koltukta oturan bir metre kadar pitbull cinsi köpek ile göz göze gelmeme benziyor. Dexter McCoil’in maçı bitiren interception’ı ise köpeğin sahibinin bacağına kafasını koyup yolculuğun geri kalanında mışıl mışıl uyuması ile eşit.

Demem o ki gururlu bir Chargers taraftarı olarak Kuzey California’da yaşamak zor, arkadaşlarının Bay Area’da kalması ise işi hiç kolaylaştırmıyor. Bir daha böyle bir deneyimde bulunmak gibi bir amacım olmadığından ya Raiders maçı olmayan gün kovalayacağım, ya da Amtrak’a bineceğim, şimdiden söyleyeyim. İsterseniz şöyle bir ceketinizi çıkartın rahatlayın da maçtan notlara geçelim:

1) Joey Bosa üç maçlık yıldız değilmiş. Son birkaç maçtır oldukça etkisiz bir görüntü ortaya koyan Bosa, bu maçta özellikle koşu oyununda etkisini gösterdi, tek özelliği uzun olması ve kolunu ileriye oynatma yetisine sahip olması olan Brock Osweiler’ı da sürekli rahatsız etti. Maçın son oyununda kendisine “C’mon Man” de yer edinmiş olma olasılığı yüksek olsa da bu tamamen maç boyunca canını dişine takıp aşırı derecede yorulduğu için.

2) Philip Rivers’ı beş adet trafik konisi koruyor. Hadi, tamam, Slauson’ın hakkını yemeyelim dört adet. Ofansif çizgi rezalet bir durumda ve bu yaz Tom Telesco’nun bir numaralı önceliği olmalı. Bir Vikings çizgisi değiller ama yakın sayılırlar.

3) Trevor Williams şimdiden Craig Mager’dan daha iyi bir oyuncu. Bu yıl draft edilmeyen ve takıma sonradan eklenen rookie cornerback şimdiden 2015 draft’ında üçüncü turdan seçilen Mager’dan iyi oynuyor. Takımda geleceği olduğunu düşündüğüm bir oyuncu.

4) Yazının final kısmına geçiş yapmadan önce bir başka sıkıntılı pozisyon olan safety’lere bakalım. Addae bu maçta takıma uzun bir arada sonra geri döndü ve getirdiği mentalite, agresiflik hemen kendisini belli etti. Addae ne olursa olsun uzun vadeli çözüm değil ve Lotwery iyi oynasa da bir “upgrade” gerekli.

2017 Twilight Zone, Vol 1:

Safety değerlendirmemiz çok yerinde bir zamana denk geldi. Nedenini az sonra göreceksiniz ama öncesinde Chargers’ın elinde bulundurduğu safety’lere ve hangisinin kontrat durumunun ne olduğuna ve aşağı yukarı nasıl oyuncular olduklarına bir bakalım:

Jahleel Addae: Sene sonunda boşa çıkıyor. Puan = B-

Dwight Lowery: Ucuza oynuyor. C+

Darrell Stuckey: Kesilirse 2 milyondan fazla para kurtarır. Özel takımlar kaptanının bir ayağı çukurda D

Adrian Philips: Ucuza oynuyor. D

Dexter McCoil: Ucuza oynuyor . C

McDonald (practice squad): D+

Gelecek sene boşa çıkacak veteran safety’ler ise şu şekilde:

Eric Berry: 10 milyon civarı bir para ister ve Chiefs’in bırakması zor gibi. Puan = A

Nate Allen: Ortalam bir fiyata alınabilir, Raiders’ın da Mack, Carr, Cooper gibi oyunculara para ayırması lazım. B

Barry Church: Cowboys’un yıllardır oynattığı bir oyuncu, ortalama bir adam. B-

Anlayacağınız öyle çok iyi bir oyuncu yok ama buralarda Darian Stewart, gibi birisi olsa da Chargers’ın bir oyuncu alması lazım.

Draft Top Three + Wild Card:

Jabrill Peppers: Peppers hangi listeye bakarsanız birinci turda seçilecek bir oyuncu gibi gözüküyor. Benim anlamadığım ise hangi pozisyondan seçileceği. Ben kendisini safety olarak yazıyorum. İnanılmaz atletik bir oyuncu ve sahadaki herkesi hem gücü hem hızıyla yenebilecek bir oyuncu. Burada geriye kalan soru vizyon ve football IQ’su ne seviyede? Bunlar ileri seviyede gelişebilecek yetenekler olsa da Tyrann Mathieu ile zirveye ulaşan hybrid safety/LB pozisyonunun geleceği Peppers değil. Mathieu LSU’dan çıkarken çok daha hazır bir oyuncu görünümü veriyordu. Peppers hem zaman zaman kendisini kontrol etmekte zorlanan, hem de medya tarafından şişirilmiş bir oyuncu. Bunlar benim kafamda “BUST” ışıklarını yakan özellikler. Bütün pozisyonlarda oynamış olması ise iyi bir atlet olması dışında bir şey göstermiyor özellikle Kolej seviyesinde. Bana geçen yılın draft’ından Myles Jack’i hatırlatıyor, sakatlık geçmişi dışında. Jack’in herhangi bir sakatlığı olmamasına ragmen şu anda sahada yok gibi. NFL Comparison: Charles Woodson’ın kötü hali. Puan = B+

Malik Hooker: İnanılmaz olmasa da radarın altında başarılı ve üretken bir sezon geçirdi Ohio State’de. Bu draftta free safety pozisyonunun en iyisi olduğu kesin. Peppers’dan bir üstünlüğü daha fazla turnover yaratmış olması. Bana kalırsa Peppers’dan daha iyi bir oyuncu ve daha güvenli bir seçim. NFL Comparison: Eric Berry. Puan = A+

Jamal Adams: LSU’nun strong safety’si pozisyon için biraz küçük olsa da etkili bir oyuncu. Draft’a girmesi bile henüz kesin değil fakat büyük bir şok olmazsa girecek gibi duruyor, çünkü birinci tur konuşuluyor onun için. Okul, pozisyon ve boy dikkate alınınca onu başka birisine benzetmemek imkansız, hatta bana göre en az onun kadar yüksek bir tavanı var. NFL Comparison: Tyrann Mathieu. Puan = A+

Wild Card: Bu oyuncu eğer Chargers ilk turda başka bir pozisyona yönelirse draft’ın geri kalanında seçilebilecek ve beğenilen birisi. Bu pozisyon için bu kişi Xavier Woods. Woods, Lousiana Tech’de oynuyor ve öyle çok konuşulan bir isim değil haliyle. Fakat tape’ini izleyince oyunu ne kadar iyi okuduğu ve atletizmi ortaya çıkıyor. Chargers’ın bu sene beşinci turda bulduğu Jatavis Brown gibi bu sene de Woods’u bulmasını ben isterim.