Merhaba sevgili NFLTR.com okurları, ligin ortasını da geride bırakmış vaziyetteyiz. Artık daha da çekişmeli geçen maçlarla beraber, üst üste beraberlikler görmeye başladık, diğer tarafta sürpriz sayılabilecek galibiyetler de alınırken, birçok grup için rekabet içeren karşılaşmayı da bu hafta içinde seyretmiş olduk, gelelim haftanın görünümüne…

1- New England Patriots (7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Daha kaç defa harika oynadıklarını söylemem gerekiyor bilmiyorum. Randy Moss’lu namağlup gidip Super Bowl kaybettikleri seneden sonra belki de en dominant zamanlarını 2016 sezonunda geçiriyorlar. Oyunu çok başka seviyeye taşıyan Tom Brady var evet ancak Patriots defansını hiç yabana atmamak gerek, bunu da geçmeyelim. Rex Ryan, Jets günlerindeki gibi Bellichick’i terletmeyi başaramadı belki ama bunda Bills’in acizliğinden çok Patriots’ın müthiş performansı etkili oldu.

2- Dallas Cowboys (6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Onlar da Patriots’ın ardından ikinci sıraya kapak attılar diyebiliriz. Bu hafta kendi sahalarında Philadelphia Eagles’ı geçerken zorlandılar belki ancak Dak Prescott ve Ezekiel Elliot ikilisi takımı sırtlarına aldılar taşıyorlar. Biri tökezlese, diğeri onun açığını kapayıveriyor. Çok agresif olan defans sistemleri de rakipleri çok fazla zorluyor. Her ne kadar geçtiğimiz sene sakatlıklar açısından sezonu bir nevi çöpe atmış olsalar da, bunu Ezekiel Elliot gibi yıldız bir adama çevirmeyi başardıktan sonra önlerinde kolayca durulamaz.

3- Denver Broncos (6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

San Diego Chargers’ı geçerken zorlandılar belki, Siemian belki yine güven vermedi tam olarak, belki de San Diego’nun performansıyla şaşırdık yine fakat Broncos defansla, koşuyla kazanmayı bildi. Devoente Booker, C.J. Anderson’ın sakatlığı sonrasında ilk 11’de yerini almayı garantilemişti, bu haftalardaki performanslarıyla da takımın geleceğinde yerini almayı garantileyecek gibi.

4- Kansas City Chiefs (5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Sezon başında Jamaal Charles’ın sakatlığıyla beraber Chiefs’e pek sıcak bakmayan, başarılı olamayacaklarına dair nedenler sıralayanlar vardı. Alex Smith maç içinde sakatlandı, Los Angeles Rams ile geçtiğimiz sezon kendisini ve kariyerini çizdiren Nick Foles onun yerini aldı, Chiefs taraftarı telaşlandı fakat bir sorun çıkmadı. Chiefs, sezona yavaş giriyor olması haricinde iki sezondur bir sorun yaşamıyor aslında, gidebilecekleri yere kadar gidiyorlar, bu sene de öyle yapacaklar gibi duruyor.

5- Oakland Raiders (6-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Raiders taraftarıysanız sizin için üzgünüm, bu sezon bu iyi takımın herhangi bir karşılaşmasını arkanıza yaslanarak “oh be” diyerek, üçüncü turda seçilen QB Connor Cook’un çoktan kazanılmış bir karşılaşmanın dördüncü çeyreğinde oyuna girip attığı pasları izleyerek geçiremeyeceksiniz. Bunun yerine maçı beraberliğe götürecek PAT yerine iki sayı denemeleri, Derek Carr’ın elinden çıkabilecek hem mucize hem de bomba ihtimalleri ile geçecek karşılaşmalar. Diğer yandan, Oakland Raiders’a karşı oynayan takımın taraftarıysanız sizin için daha da üzgünüm dördüncü çeyrekte önde de olsanız, oyun sizin kontrolünüzde de görünse maçı kaybetmeniz muhtemel.

6- Minnesota Vikings (5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

NFL’de haftadan haftaya çok fazla şey değişiyor. Vikings takımının defansının canavar olması konusu değişmedi, burada bir sıkıntı yok. Vikings’in koşamıyor olması da değişmedi, lig sonuncusuydular ve hala öyleler, Vikings’de Sam Bradford değişti. Top tutucularla doğru paydada birleşemedi, önündeki hücum çizgisi kendisini pek fazla koruyamadı ve sakatlık geçmişi olan bu adam, maç boyunca “tetenek” oynadı. İki haftadır sağlam dayak yiyen Bradford’ın kendisi ve takımı için bir yerde toparlanması takıma adına hayırlı olacak.

7- Seattle Seahawks (4-2-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

New Orleans Saints deplasmanında Drew Brees’e yenildiler. Kendileri açısından çok önemli bir karşılaşma olduğu söylenemez, Russell Wilson’ı korumak konusunda hala büyük sorunlar yaşıyorlar, görece gruplarındaki rakiplerine göre zaten iyi durumdalar. Geçtiğimiz haftadan bu yana takımlarında değişen bir şey olmadı aslında, her an farklı bir şey yapıp maçı kazandıracak bir savunmaya sahip olmaları da işin cabası.

8- Atlanta Falcons (5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Green Bay Packers’a karşı soluk kesen bir karşılaşma sonrasında kazandılar. Hücumda Matt Ryan’ın, Julio Jones haricinde opsiyonlara gereksinimi vardı ve Muhammed Sanu ile bunu bulmuş gibi duruyor. Kendi evlerinde daha farklı bir motivasyonla oynadıkları da kesin.

9- Green Bay Packers (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Running back pozisyonunda büyük sıkıntı yaşamaya devam ediyorlar ve bu durum rakiplerin de savunmada işlerini kolaylaştırıyor. Buna rağmen, Aaron Rodgers yeni yıldız receiver’lar yaratmaya devam edecek gibi. Aslında receiver ve RB konusunda bu denli kıt kanaat bir takımın deplasmanda komple karşılarına çıkan Falcons’ı zorlaması dahi takdire şayandır.

10- Pittsburgh Steelers (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Haftayı bay geçtiler, esas maratonları ve sınavları bundan sonra başlıyor. Landry Jones ya rüştünü ispat edecek ya da her sene sakatlıklardan bolca çeken Steelers bu sezonu playoff için boş geçecek. Formül bu kadar açık aslında…

11- Philadelphia Eagles (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Bu hafta uzatmalarda Cowboys’a kaybetmeleri gruplarındaki yerleri açısından hiç iyi olmadı doğrudur. Ancak çaylak bir QB’ye sahipsiniz ve en zorlu grup içerisinde, belki de en istim üstünde olan rakibinize karşı deplasmanda birkaç mucize sonucunda maçı veriyorsunuz… Bundan ötürü mutlu olmanız gerekir. Defans takımlarını ve özel takımları çok efektif kullanmaya devam ediyorlar.

12- Washington Redskins (4-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Cinncinati Bengals karşısında Londra’da çetin bir karşılaşma sonrasında beraberlikle sahadan ayrıldılar. Kendileri açısından Bengals’a yenilmemelerini artı olarak sayabiliriz, diğer yandan gruplarında her şey karmakarışık. Cowboys artık diğerlerinden biraz daha uzaklaşan takım olurken, Giants ve Eagles ile kıyasıya mücadele eden takım Redskins olacak gibi. Nefesleri nereye kadar yetecek orası meçhul.

13- Houston Texans (5-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Hala Brock Osweiler’a güvenmek pek kolay değil. Bu hafta açısından şansları, karşılarında kötü bir Lions bulmalarıydı. Dereceleriyle gruptaki diğer rakiplerinden ayrılıyor gibiler. Diğer rakipler demişken sadece QB ile maçlara çıkan Colts, ne zaman ne yapacağı belli olmayan Titans, bu sene ne yaptığı hiç belli olmayan Jaguars gibi takımlara karşı şansları bolca var.

14- Cinncinati Bengals (3-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Ritim bulamadılar bir türlü. Andy Dalton, favori isimlerinden Tyler Eifert’ın sahalara dönmesinden dolayı mutlu gözükse de, defansları geçtiğimiz seneye hiç benzemiyor. Uzun yıllardır ucundan bucağından da olsa playoff’a kalmayı başarıyorlardı, sezon öncesinde önemli favorilerdendi ancak sezon içinde o beklentilerden çok uzakta seyrediyorlar.

15- Buffalo Bills (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Favori takımlarımdan Bills, Rex Ryan önderliğinde 2016 sezonunu artık seriye bağladı. Seri şöyle: sezona iki yenilgi ile başla, sonra dört galibiyet al, sonra grup rakiplerine iki defa yenil. Rex Ryan sezon başında “ya hep ya hiç” gibi bir anlayışla sezona başladı, ondan olacaktır ki iki senedir ligde adam gibi top oynamayıp emekli olan Percy Harvin’i receiver olarak takıma kattılar (ironidir).

16- New York Giants (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Haftayı bay geçen diğer bir takım da Giants idi. Sezon içinde galibiyet sayıları kadar hak edilmiş galibiyetleri olmadığını gözlemlemek pek zor değil. Bundan sonra grup maçları onlar için hayati olacak ancak Eli Manning sahaya hiç geçtiğimiz seneki iyi oyununa benzer bir şey koymuyor…

17- Tennessee Titans (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Grubunuzda Jaguars gibi, Colts gibi takımlar varsa ilk sekiz karşılaşmanızda dört galibiyet almanız için mucit olmanıza gerek yok. Marcus Mariota da kolej kariyerini “henüz” NFL’e yansıtamamış bir isim, daha ona da mucit demeye dil varmaz. Bunun yanında çok verimli bir draft sınıfı ve doğru ölü sezon hamleleriyle beraber, en kötü takımlardan biriyken kendinizi playoff yarışında bulabilirsiniz bu ligde, bkz: Titans.

18- Detroit Lions (4-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Uzun zamandır kendileriyle alakalı iki şey söylüyorum, ilki sezon başında NFC’nin dibinde olacaklarını düşünüyordum, Matthew Stafford beni hayretlere sevk ediyor; ikincisi, kendi evinde ve deplasmanda bahar aylarındaki gece gündüz sıcaklık farkı kadar bir başkalaşım geçiren bir takım daha yok. Artık bu hafta itibariyle Lions ile alakalı bir şey daha ekliyorum, gruplarında birinci olan Vikings’den iki, Packers’dan ise sadece bir mağlubiyet fazla almış durumdalar. Yarış varsa, onlar da bunun içinde.

19- New Orleans Saints (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Ligin en iyi defanslarından birine karşı da daha önce onlarca kez ispat ettiği şeyi tekrar sahaya yansıttı Drew Brees. O da, bu ligin en iyi QB’lerinden biri olduğu gerçeği. Seahawks karşısında kazanmak onları muhtemelen playoff’a taşımayacaktır ancak Brees çok farklı bir mücadele içinde bu sezon, güdülenme ve ispat mücadelesi.

20- Los Angeles Rams (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Londra’da karşılaşmalarını oynayanlar bir sonraki haftayı bay geçiyor ve Rams de bu takımlardan biri. Aslında bay haftası onların da işine çok gelecek bir zaman diliminde oldu. Jared Goff’un ne kadar ilerleyebildiğini, top tutucuların ellerini ne zaman semaya açacakları konusunda iyi çalışmışlardır diye umuyorum.

21- Baltimore Ravens (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Umuyorum ki hücum konusunda da savunma konusunda da bay geçtikleri haftada pek fazla çalışma olanaklarını bulmuşlardır. Joe Flacco’nun da “cool” tavırlardan çıkıp biraz daha “franchise qb” havasına bürünmesi, en azından sağlam bir receiver opsiyonu daha bulmaları, koşucu için de doğru yolları açmaları gerekiyor. Zira defans takımı kendini toparlayacak isimlere de sahip…

22- Arizona Cardinals (3-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Yazılarıma göz ucuyla da bakıyor olsanız Bruce Arians’a hayranlık duyduğumu anlayabilirsiniz, bu nedenle hele bir de David Johnson ve Larry Fitzgerald gibi isimler varsa takımda Cardinals’ın kredisi sonsuz bende. Gel gelelim, bu hafta Panthers, sezonun acısını onlardan çıkardı. Aynı geçtiğimiz sezon Super Bowl’a giderken önlerini kestiği gibi defanslarıyla boğdular Cardinals’ı. Meşhur Cardinals blitz’leri de Cam Newton’a pek sökmedi, sezona yavaştan el sallamaya başlayacaklar gibi.

23- San Diego Chargers (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Chargers’ın Broncos karşısında kazanması pek beklenen bir şey değildi. Chargers’ın bu sezon kazandığı üç karşılaşmayı kazanması da pek beklenen şey değildi. Sadece farazi olarak düşünüyorum, takım yapısından, koçun hangi hücumu sevdiğinden falan bağımsız olarak, Philip Rivers tek eksiği QB gibi duran takımlardan birinde olsa (mesela Texans) nasıl olurdu, ne olurdu?

24- Indianapolis Colts (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Colts’un da üç galibiyet alabilmesinin tek nedeni Andrew Luck. Bu sezon yavaştan elden kayıyor gibi, kurtarmak açısından pek ışık veren bir şey de kalmadı geriye. Colts açısından bundan sonra önemli sorulardan biri, Andrew Luck’a verilen dev kontrat sonrası salary cap’in dolmasından ötürü takım kurulurken ne kadar başarılı olunacağı…

25- Miami Dolphins (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Onlar da üst üste iki galibiyet sonrasında hem biraz soluklanmaları hem de iyi yaptıklarını daha bir keskinleştirmeleri açısından bye haftası kendilerine yaradı gibi. Bir sonraki maçta da Jay Ajayi o geçtiğimiz iki haftadaki performansı gibi oynarsa işte o zaman takımı sırtında taşıyacak adamı bulmaya bir adım daha yaklaşmış olacaklar.

26- Carolina Panthers (2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Arizona Cardinals yazarken belittiğim üzere adeta bu hafta bir patlama gerçekleştirdiler. Hem savunmada, hem hücumda geçtiğimiz sene sahada gördüğümüz Panthers’i gördük. Cam Newton bu kadar kötü giden sezonda bir galibiyet daha alınca yine coşabileceğini gösterdi o başka…

27- Tampa Bay Buccaneers (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Jameis Winston sezona başladığı zaman birçok takımın canını yakacak gibi hissettim ancak haftalar ilerleyip her takım oturunca Jameis Winston’ın da pek numarası kalmadı açıkçası. Tampa Bay de sakatlıklardan çekiyor doğrudur fakat en fazla çektikleri yer, defensive back pozisyonu gibi duruyor, pas savunmasına bir çözüm bulamadıkça “günümüz NFL’inde” başarılı olmanız pek kolay değil.

28- Chicago Bears (2-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Ligin en iyi takımlarından Minnesota Vikings’e hücumda nefes aldırmadılar. Üstelik son beş haftayı kaçıran QB Jay Cutler takıma iyi döndü ve kısıtlı Bears hücumu “gayet iyi” Vikings defansına sağlam durabilmeyi başardı. Linebacker ve defensive line oyuncuları konusunda bir sorun yok ancak safety ve cornerback’ler evlere şenlik, sene başından beri milyon adam değişen bu pozisyonlar takımın en yumuşak karnı gibi duruyor.

29- Jacksonville Jaguars (2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Artık 2017 NFL Draftı ile alakalı haberleri okuduğum zaman Jacksonville Jaguars’ın ilk beş içinden kimi seçeceğine dair bilgilerle karşılaşmak istemiyorum. Eminim koç Gus Bradley de bunu istemiyor ve kredisi de bitti bitecek. Müthiş geçirdiklerini duyduğumuz 2016 NFL Draftı sınıfından pek bir numara göremedik, geçtiğimiz sene müthiş oynayan QB Blake Bortles da bu sezon neden saçmalıyor kimse anlamış değil. En büyük sorunlarını da söylüyorum; (kendileri herhalde farkında değildir, buradan okurlarsa aydınlanma yaşarlar) maç içinde çok çabuk motivasyonlarını kaybediyorlar.

30- New York Jets (3-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Browns’a karşı kazanıp NFLTR.com güç sıralamasında onların bir üstüne çıktılar, başarılı… Bunun haricinde takımlarında değişen bir şey yok, Fitzpatrick haricinde ellerinde olan Hackenberg ya da Petty opsiyonlarını ne zaman kullanacaklar, bu adamları ne zaman deneyecekler bilemiyorum.

31- Cleveland Browns (0-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Yine kazanabilecekleri bir maçı kaybettiler. Josh McCown takıma geri döndü, fena da dönmedi, sezon içinde çok fazla yaşadıkları üzere önemli bir sayı miktarıyla öne geçip, maç içinde bunları cepten yiyip yiyip maçı kendi elleriyle teslim ettiler. 0-16 olacaklarını düşünmüyorum, bir galibiyet, Cleveland şehrini sevince boğar (yerseniz).

32- San Francisco 49ers (1-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Onlar hakkında çok yazdım çizdim, bu haftayı bay geçtiler, haftaya kendileri hakkında uzun uzun ironi yapmaya kaldığım yerden devam edeceğim.

Dokuzuncu hafta sonrası görüşmek üzere sevgili okurlar…