Kolej futbolunda sezonun en iyi oyuncusuna verilen Heisman Kupası’nın 2016 sezonu için finalistleri dün akşam itibariyle belli oldu. Ödül, 10 Aralık 2016 Cumartesi gecesi sahibini bulacak.

Louisville oyun kurucusu Lamar Jackson, Oklahoma oyun kurucusu Baker Mayfield, Michigan linebacker’ı Jabrill Peppers, Clemson oyun kurucusu Deshaun Watson ve yine Oklahoma’dan wide receiver Dede Westbrook finale kalan isimler oldu. Ödül töreni ise Manhattan’da yapılacak.

Louisville’de olağanüstü bir sezon geçiren Lamar Jackson ödül için favori gösteriliyor. Daha önceki NCAA haberinde Jackson’ın benim de favorim olduğunu söylemiştim. Takımının playoff’a katılamaması Jackson’ın yaptıklarına hiçbir şekilde dezavantaj sağlamadı. Sezonu 3,390 yard, 1,538 koşu yard’ı ve 51 tane touchdown pası ile bitiren birinin Manhattan’daki törenden eli boş döneceğini düşünmüyorum.

En son 20 ve üzeri touchdown koşusu ile sezonu tamamlayan oyun kurucular Tim Tebow ve Cam Newton’dı. Her ikisi de Heisman’ı kazandılar. Birazda diğer isimlere göz atalım…

Baker Mayfield, Oklahoma Sooners

Takımını Big 12 Konferans şampiyonluğuna ve Sugar Bowl maçına taşıyan isim olarak göze çarpan Mayfield sezonu 3,669 yard ve 38 touchdown pası atarak tamamladı. Sezon başında Ohio State ve Houston’a kaybedilen maçlar takımın playoff şansını derinden etkiledi.

Jabrill Peppers, Michigan Wolverines

Finalistler arasındaki tek savunma oyuncusu olan Peppers aynı zamanda bu sezon Michigan’ın punt return’lerinde görev aldı ve Big Ten konferansında bu alanda birinci sırada sezonu tamamladı. Heisman tarihinde bu ödülü alan tek savunma oyuncusu efsane isim Charles Woodson’du. Woodson’ın ödülü 97 yılında Michigan forması altında kazandığını da hatırlatalım.

Deshaun Watson, Clemson Tigers

Daha ilk yılı olmasına rağmen iyi işler çıkaran Watson, sezon içinde Lamar Jackson’lı Cardinals’ı mağlup etmeyi başarmıştı. İlk yılı olması sebebiyle çok interception atan Watson sezonu 37 touchdown ve 15 interception atarak tamamladı.

Dede Westbrook, Oklahoma Sooners

Bu sezon ligin en iyi receiver performanslarından birine imza atan Westbrook sezonu 1,465 yard ve 16 touchdown ile tamamladı. O da takımı gibi Ekim ayı itibariyle çıkışa geçti ve Big 12 Konferans şampiyonluğunda büyük rol oynadı. Kendisinin ve takım arkadaşı Mayfield’ın Heisman finaline kaldığını öğrenen Westbrook’un tepkisi de böyle oldu: