İnanılır gibi değil. Göz açıp kapayıncaya kadar sezonun son haftasına geldik. Bu haftanın maçları sonunda üç haftalık bir playoff rüzgarı (toplamda 11 maç), neredeyse devre arasındaki konser kadar kısa süren bir Super Bowl ve arkasından aylarca sessizlik. Sezonun hakkını verdiğinizi hissetmiyorsanız bile, son haftanın en son ve en önemli karşılaşması olan Green Bay Packers @ Detroit Lions maçını seyrederek sezonu bomba bir veda ile kapatabilirsiniz.

Başlıktaki soru aslında hilelidir, çünkü Kuzeyin Kralı Jon Snow’dur. Ancak kendisi Amerikan futbolu gibi fuzuli konularla uğraşmadığı için bizim derdimiz NFC North grubunu belirleyecek maç elbette. Pazar gecesini Pazartesi sabahına bağlayan gece (artık ucu kaçan) Türkiye saati ile 04:30’da başlayacak karşılaşma, kendisinden önceki maçta New York Giants’ın Washington Redskins’e yenilmesi durumunda ayrıca Rodgers ve Stafford’dan birini playoff’ları evinden seyretmek zorunda bırakacak.

Sizin bu önemli maçtan azami seyir zevki ile ayrılmanız için takımlarla biraz tanışmanızı sağlamak ve maçın etrafında dönen bazı hususlara değinmek isteriz. Başlayalım mı?

Lions Hücumu – Packers Savunması

Geçtiğimiz sene sonunda NFL’in en yetenekli receiver’larından Calvin “Megatron” Jonhson’ın emekli olmasıyla, zaten bir şeye benzemeyen Lions pas hücumunun derin yara alacağı düşünülüyordu. Ancak bu mevkiyi geçtiğimiz yıllarda dış transferle güçlendiren Lions, 2016 sezonuna ilk üç receiver olarak Marvin Jones, Golden Tate ve Anquan Boldin ile girdi. Oyun kurucu Matthew Stafford’ın sonunda ilk sıra draft seçimi kalitesinde oynaması, maçların çoğunluğunu son 30 saniyede kazanmaları ve NFC North’u paylaşacakları düşünülen Packers ve Vikings gibi takımların önüne fırlamalarıyla birlikte Lions, NFC’nin sürpriz takımlarından biri oldu.

Üçüncü hafta Lambeau Field’da yapılan karşılaşmada Lions, ilk yarının bitmesine bir dakika kala 31-3 gerideydi. Maça oradan ortak olan Detroit takımı, son düdük çaldığında zaman yetmediğinden 34-27 kaybetmişti. Sezonun devamında Stafford elit oyun kurucuların kulübünün kapısını yoklarken, Packers savunması, özellikle ilk üç cornerback’ini kaybedince Falcons, Colts, Titans ve Redskins karşısında Erol Taş ve arkadaşlarının eline düşmüş gibi sırayla tokat yedi. Bundan sonrasında ise oyun kurucu Aaron Rodgers’ın “Sıkıntı yok, maçların geri kalanını kazanırız” (“run the table”) demecinden sonra kalan maçları kazanan peynir kafalılar, Rodgers’ın MVP kalitesindeki oyununa fırsatçı bir savunma anlayışıyla eşlik edince NFC’nin kabus takımlarından bir oldu.

Ezekiel Elliott karşısındaki eziklik dışında sağlam bir koşu savunmasına sahip olan Packers, asıl sınavını Matthew Stafford’ın koluna (ve hafif sakat eline) karşı verecek. Jones, Tate ve Boldin üçlüsünü belirli bir saniyenin üzerinde tutmak zor olduğu için, Stafford’a Clay Matthews, Julius Peppers ve Nick Perry ile baskı kurmak zorunda. Matthews’un sakat omzu, Perry’nin alçıdaki eli ve Peppers’ın kadayıf olmuş tailpadi’nden gelecek performans, rakip mavi-beyazların sahadaki skor kabiliyetinin asıl göstergesi olacak.

Packers Hücumu – Lions Savunması

Rodgers, sezonun son beş haftasının MVP’si olduğu için Lions’ın tek endişesi pas oyunu olacak diye bir şey yok. Bears’i koşu oyunuyla geçen Packers, Vikings’i yalnızca pas ile yendi. Sene başından beri aranan dengeli oyunu az çok yakalayan koç McCarthy’nin hücum takımı, yine maça koşuyu oturtarak başlamak isteyebilir.

Bunun kararı ise Lions savunmasının iki önemli oyuncusu cornerback Darius Slay ve linebacker DeAndre Levy’nin sakatlıklarına bağlı olabilir. Packers receiver’ı Jordy Nelson, ACL sakatlığından fırtına gibi döndü ve şu anda 14 pas touchdown’ı ile bu kategoride NFL’in zirvesinde. Randall Cobb’ın sakatlığını bir kenara bırakalım, Davante Adams, tight end Jared Cook ve resmen running back’e dönen Ty Montgomery, Packers’ın hücum silahları. Dallas ve benzerleri ile yarışmasa da Packers’ın hücum line’ı tutarlı ve güvenli oyunu ile Rodgers’a gerekli süreyi tanıdığı için Lions’ın arkada çok sağlam savunması yapması gerekiyor.

Diğer Konular

– Special Teams’de çok yard veren Packers’ın, Lions return oyuncusu Andre Roberts’a karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Bunun dışında field goal ve PAT’lerin kaçması bu sezon NFL’de neredeyse tam bir yazı tura halini aldı.

– Packers bu hafta playoff’lara kalırsa, New England Patriots ile birlikte en uzun playoff’lara kalma serisini sürdürecek (sekizer). Lions ise en son playoff’lara iki sezon önce kaldı, ancak son sekiz playoff maçını kaybetti.

– Aaron Rodgers’IN Lions karşısında 12 galibiyeti ve üç mağlubiyeti bulunuyor.

– Maçı, Pazar gecesi oynanacağı için NBC yayınlayacak. Spiker Al Michael ve yorumcu Cris Collinsworth benim favorim.

– Maçın hakemliğini Jerome Boger ve ekibi yapacak.

– Jerome Boger’ın oğlu Tra Boger, 2006 yılında Green Bay tarafından takıma alınıp dört ay sonra kovulmuştur.

– Yukarıdaki sebepten dolayı maç satılmıştır. Lions taraftarlarına NFC North şampiyonlukları hayırlı olsun.

– Boger’ın yardımcı hakemlerinden Walt Coleman IV’ün babası Walt Coleman III ve diğer bir yardımcı hakemi Tony Steratore’nin kardeşi Gene Steratore yine NFL’de baş hakemdir.

– Gene Steratore NFL’in en iyi baş hakemidir.

– Jerome Boger Super Bowl XLVII’nin baş hakemiydi. Maçta elektrik kesintisi sona erince oyunun devamını “Let’s go!” ile duyurdu.

– Jerome Boger 23 numara giyiyor.

– İki takım, 1993’ten beri ilk defa sezonun son maçında Detroit’te karşılaşacaklar. (Hayırdır, doymadınız mı Jerome Boger’a?)

Playoff’lardan önceki son maç ancak bu kadar güzel denk gelebilirdi. Umarım maç deneyiminize biraz katkımız olur. Siz de maçın hakkını verin, kendi takımınız playoff’lara çıkamadıysa çıkanlardan birini seçin, Raiders taraftarı iseniz Lombardi Baba Türbesi’nde mum yakın. Herkese iyi seyirler ve futbol zevkiniz azalmasın.

(Not: Jerome Boger ’55 doğumludur. Lions’ın eski linebacker’ı Stephen Tulloch 55 numara giymiştir. Tulloch, 1 Ocak doğumludur. Tesadüfe bakın ki (!!!) Maç 1 Ocak’ta oynanacaktır. Buna göre maç satılmıştır… Ve Packers-Lions rekabetinin 86. Yılı!!!)