Normalde sezon ilerledikçe güç sıralamalarını yapmak zorlaşır ancak bu sezon tam tersi bir durum söz konusu. Sezonun en iyi beş, altı takımı aşağı yukarı belli oldu ancak henüz 12. haftanın bitimiyle iki takım matematiksel olarak playoff’tan elenince doğal olarak ligin ortasında bir yığılma söz konusu oldu. Bu hafta itibariyle altı galibiyette olan tam sekiz takım var. Çağatay Akkaya yoğun olduğundan dolayı 12.haftada güç sıralamasını düzeltmek, pardon yazmak bana kaldı… :)

1- Dallas Cowboys (10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Sezonun ilk maçında wide receiver Terrance Williams, akıl donması yaşamayıp süreyi takip etse belki de şu anda Dallas Cowboys için “perfect season” ihtimalinden bahsediyor olurduk. Takım beklendiği gibi Redskins’i yenerken sahada yine bir Dak Prescott – Ezekiel Elliott resitali vardı. Ligin durdurulması en güç takımı olarak göze çarpıyorlar.

2- Oakland Raiders (9-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Carolina Panthers maçında aldıkları galibiyet ile Derek Carr, bu takım için önemi bir kez daha gösterdi. Sağ el serçe parmağından sakatlanıp bir süre kenara geldiğinde Raiders hücumu adeta adım atamadı. Son çeyrekte geriye düşseler de kazanacaklarından emin görünüyorlardı. Ligin en formda quarterback ve linebacker ikilisine, Derek Carr ve Khalil Mack’e sahipler ve 15 yıl sonra tekrar Super Bowl’a adaylar.

3- New England Patriots (9-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

New York Jets karşısında sürpriz bir şekilde zorlandılar ancak galibiyet son çeyrekte geldi. Bir süredir çoğu maçı domine ettikleri için Tom Brady’nin dördüncü çeyreklerde ligin en etkili quarterback’lerinden biri olduğunu unutmuştuk. İyi oldu, onu hatırladık. Maç sonrası Rob Gronkowski’den kötü bir haber aldılar ve sezonun geri kalanında büyük ihtimalle en önemli hücum silahlarından yoksun kalacaklar. İyi haber şu ki quarterback’lerinin Gronk’suz da kazandığı üç Super Bowl’u bulunuyor.

4- Kansas City Chiefs (8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

AFC Batı grubunu çok büyük bir aksilik olmazsa Oakland Raiders alacak gibi gözüküyor. En büyük takipçileri ise Kansas City Chiefs ve son şampiyon Denver Broncos. Chiefs, bu hafta Broncos’u yenerek playoff yarışında altın değerinde bir galibiyet aldı. Uzatmalara giden maç, berabere bitmek üzereyken kicker Cairo Santos’un direğe çarpan alan golü denemesinin goal post’un içene düşmesi, Chiefs’i grupta Broncos’un bir adım önüne koydu.

5- New York Giants (8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Geçtiğimiz sezon son dakikalarda kaybettikleri maçlarla rezilleri oynayan Giants, sessiz sedasız bir biçimde altı maç üst üste kazanıyor! NFC’de Dallas Cowboys’tan sonra en çok maç kazanan ikinci takımlar, şanssızlıkları Dallas Cowboys ile aynı grupta yer almaları. Rahat yendikleri takımın Cleveland Browns olması sizi yanıltmasın, Dallas Cowboys’u bu sezon tek yenen takım da New York Giants.

6- Denver Broncos (7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Chiefs’e karşı uzatmalarda son ana kadar yakın geçen bir maçı kaybettiler. Savunmaları geçtiğimiz sezona yakın bir performans sergiliyor ancak hücumda asıl sorun quarterback pozisyonu değil. Ne Peyton Manning ne Brock Osweiler, bu takım Trevor Sieman ile gayet güzel ancak aradıkları asıl adam running back C.J. Anderson. Bir de bu hafta Jacksonville Jaguars karşısına Sieman’ın sakatlığından dolayı Paxton Lynch ile çıkacaklar. 2016 NFL Draftı’nın popüler quarterback’ine tekrar bir göz atmak isteyenler için güzel bir fırsat.

7– Seattle Seahawks (7-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Tampa Bay Buccaneers, Seattle Seahawks’ı yenerek büyük bir sürpriz yaptı ancak asıl konu Seahawks’ın bu maçta sadece beş (5) sayı yapabilmesi. Ayrıca bu maç Seahawks hücumunun bu sezon sahadan silindiği ilk maç da değil. Super Bowl adaylığından bahsediyorsak ve hücumunuz tökezlediği maç sayısı bir elin parmaklarına yaklaşıyorsa biraz telaş yapmaya başlamak lazım. Carolina Panthers maçı güzel bir test olacak.

8- Miami Dolphins (7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Sezona 1-4 başlayan takım şimdi zorlu AFC’nin en büyük wild card adaylarından biri haline geldi. New England Patriots ile aynı grupta olmak doğal olarak en büyük dezavantajları. Hücumda Ryan Tannehill, ritmini buldu ve 49ers karşısında kendi adına sezonun en iyi maçlarından birini çıkardı. Savunmada ise Kiko Alonso sonunda potansiyeline ulaşmış bir performans ortaya koyuyor. Yılın en iyi savunma oyuncusu ödülüne şimdiden aday.

9- Detroit Lions (7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Grubunda liderlik için yarıştığı Minnesota Vikings’i Şükran Günü’nün ilk maçında herkesin gözü önünde devirerek, “Bu sezon Kuzey’in kralı biziz!” dediler. Sezon başına göre beklentileri en çok aşan takımların başında geliyorlar. Green Bay Packers, muhteşem bir çıkışa imza atmazsa NFC North’un birincisi olarak playoff biletini ceplerine indirmeleri yakın.

10- Atlanta Falcons (7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Sezon başına göre biraz yavaşlasalar da Arizona Cardinals gibi ligin kağıt üstünde en iyi savunmalarından birine karşı oldukça rahat bir galibiyet aldılar. Yine de sezon başında verdikleri izlenime göre NFC Güney grubunda arayı daha erken açmalarını beklerdim. Bu hafta bir diğer güçlü savunma takımı Kansas City Chiefs’e karşı oynayacaklar. Onları da yenerlerse önlerinde saygıyla eğilip, listede birkaç basamak yükseltiriz kendilerini…

11- Pittsburgh Steelers (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

O dört maçlık hiç bitmeyecekmiş gibi gözüken mağlubiyet serilerini önce Cleveland Browns’ı yenerek sonlandırdılar sonra Şükran Günü’nün son maçında Andrew Luck’sız Indianapolis Colts’u güle oynaya geçtiler. Bu hafta New York Giants maçında eski güçlü Steelers’ın geri dönüp dönmediğini anlayacağız.

12- Buffalo Bills (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Buffalo Bills, gruptaki rakibi Miami Dolphins gibi sezonun başındaki o berbat görüntüsünü aşıp playoff yarışına giren bir başka takım. 12. haftada da Jacksonville Jaguars’a karşı sürprize izin vermediler. Ancak Dolphins, Patriots, Seahawks gibi ligin güçlü takımlarına diş geçiremiyorlar. Bu hafta Oakland Raiders karşısında şeytanın bacağını kırmaya çalışacaklar.

13- Baltimore Ravens (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bu sezon son beş yıldaki istikrarlı halinden eser kalmayan Cincinnati Bengals’ı yenerek AFC North grubunda zirvede kalmayı başardılar. Ancak Pittsburgh Steelers ile aynı galibiyet oranında olduklarını hatırlatmakta fayda var. İki takım arasındaki playoff yarışı son haftaya kadar sürecek gibi duruyor. Burada Ravens’ın dez avantajı fikstürü. Arka arkaya oynayacakları Miami Dolphins ve New England Patriots maçlarından bir galibiyet çıkarsalar oldukça rahatlayacaklar.

14- Washington Redskins (6-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Ezeli rakipleri Dallas Cowboys’un bu sezonki formuna bakacak olursak Şükran Günü’nde bu takıma yenilmeleri normal bir durumdu. Ancak son haftaların formda ismi çaylak running back Robert Kelly, maç öncesi Cowboys ile sosyal medyada “Cowgirls” diye alay edip maçta da hiçbir varlık gösteremeyince herkesin antipatisini kazandı. Bir de Josh Norman’ın maç içinde ve maç sonunda Dez Bryant ile girdiği ağız dalaşı var ki sormayın. Kirk Cousins ve DeSean Jackson da zaten çıkışlarıyla, garip açıklamalarıyla bilinen isimler. Şimdi NFC East’te playoff yarışında Cowboys’un dört, Giants’ın iki maç gerisindeler. Takım başarılı olsa NFL’in en sevilmeyen takımı unvanını Patriots’tan ve Cowboys’tan söküp alacak gibi gözüküyor.

15- New Orleans Saints (5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Derecelerine bakıp neden burada olduklarını sorgulayabilirsiniz ancak Saints’in son üç maçından ikisinde birinde bariz bir hakem hatasıyla sahadan yenik ayrıldığını diğerinde de çok yakın geçen bir maçta ucu ucuna yenildiğini hatırlamakta fayda var. Bu hafta Rams maçında Drew Brees, dört touchdown pası ve bir touchdown koşusuyla adeta gözlerimizin pasını sildi. Sezonun flaş wide receiver’ı Willie Snead IV bile touchdown pası attı. İki maçlık mağlubiyet serilerine son verdiler ve bu hafta Lions’ı yenerlerse önleri çok açık. Gruplarının lideri Falcons ile aralarında iki maç fark var. Son hafta da onlara karşı oynuyorlar.

16- Green Bay Packers (5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Philadelphia Eagles’ı yenerek uzun süren mağlubiyet serilerini noktalamayı başardılar. Hepsinden öte gerçek bir Green Bay Packers gibi oynamayı başardılar. Savunma fena değildi, Aaron Rodgers ise takımı kazandığında tekrardan ligin en iyi quarterback’lerinden biri olduğunu bizlere hatırlattı. Son beş maçtır istatistiki anlamda ligin en formda quarterback’ine sahip olan takımın bu maçlardaki derecesinin 1-4 olmasının en büyük sebebi bence coaching’tir.

17- Houston Texans (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18 

Brock Osweiler’ın bu sezonki quarterback reytingi 72.2! Bu istatistik onu Houston Texans tarihinin en kötü quarterback reytingine sahip oyuncusu yapıyor. Yani Osweiler, geçen sezonki Brian Hoyer’dan da ondan önceki sezonki Ryan Fitzpatrick’ten de kötü. Yazık bu adama verilen paralara. Braxton Miller, quarterback pozisyonuna geçse belki takım daha iyi olur. Klasik Texans işte, takım iyi quarterback vast. İçinde bulundukları grup yüzünden playoff adayılar hala.

18- Tennessee Titans (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Texans’ın aksine Titans her hafta umut vermeye devam ediyor. Marcus Mariota’ya artık gönül rahatlığıyla Derek Carr’dan sonra ligin en iyi genç quarterback’i diyebiliriz. Chicago Bears karşısında sürprize izin vermediler ve Texans’ı takiplerini sürdürdüler. Bu hafta dinlenip önümüzdeki hafta çok zorlu bir fikstüre doğru yol alacaklar. Önce Denver Broncos sonra Kansas City Chiefs. Bu iki maçtan birinde alınacak galibiyet takımı playoff’a taşıyabilir.

19- Tampa Bay Buccaneers (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Sezon başında Buccaneers oyuncuları ligin en iyi savunma takımlarından biri olacaklarını söylediklerinde herkes gülmüştü ancak ne olursa olsun Seattle Seahawks gibi bir şampiyonluk adayını beş sayıda tutmak büyük bir başarı. Hücumda koşu hücumunda Charles Sims de güzel oynuyordu Jacquizz Rodgers da ancak Doug Martin’in dönmesi onlara pas hücumunda da bir silah kazandırdı. Jameis Winston, bu aralar çok formda, Mike Evans da artık ligin süperstar wide receiver’larından biri olmuş durumda. Playoff için yarıştıkları Atlanta Falcons ile aralarında sadece bir maç fark var. Evet, o son yılların en iyi Atlanta Falcons’ı, Julio Jones’lu, Matt Ryan’lı takım ile bizim gariban Bucs arasındaki fark sadece bir (1) galibiyet!

20- Minnesota Vikings (6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Minnesota Vikings’in 5-0 olduğu dönemleri hatırlıyor musunuz? O dönemde demiştim, bu kadar formdayken bay haftasına girmek istemezler herhalde diye… İşte giriş o giriş… Sezonun altıncı haftasında bay haftasına giren Vikings ile oradan çıkan Vikings arasında çok büyük bir fark var. Running back’siz bir Sam Bradford ile olmuyormuş demek ki…

21- Philadelphia Eagles (5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Green Bay Packers’a yenilerek gruplarında son sıraya yerleştiler. Sezon onlar için hayal gibi başarılı bir biçimde başlamıştı. Tıpkı Minnesota Vikings’e olduğu gibi. Ancak bu yıl Philadelphia Eagles için yeniden yapılanma sezonu olacaktı, o doğrultuda da gitmeye başladı. Bir sürü draft hakkı vererek geleceklerin zaten ipotek altına aldılar. En büyük arzuları Carson Wentz’in ikinci senesinde Marcus Mariota, Derek Carr gibi bir atılım yapması…

22- Indianapolis Colts (5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Bir hafta önce Titans’ı ucu ucuna yenerek çok önemli bir galibiyet almışlardı ancak Andrew Luck’sız çıktıkları Pittsburgh Steelers maçında yokları oynadılar. Colts artık tamamen tek adama bağlı bir takım haline geldi o da Andrew Luck. Bu hafta Jets karşısında Luck sahada olacak ve 27 yaşındaki oyuncu 2014 sezonundaki performansına dönerse Colts, Texans ve Titans’ın gerisinde kaldığı grubu rahat alabilir. Beş maç daha var. Ancak Luck tekrar öyle oynayabilecek mi, en büyük soru işareti o…

23- San Diego Chargers (5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Bu takım buralarda olmayı hiç hak etmiyor. Onca sakata rağmen birçok maçı son anlarda kaybettiler. 12. haftada grubundan ötürü büyük ihtimalle playoff yapacak olan Houston Texans’ı yenerek bitmek üzere olan playoff ümitlerini çok az da olsa canlandırdılar. Ancak gruplarındaki diğer üç takım şu sıralamanın ilk altısında yer alıyor. Oynadıkları oyun 5-6 derecesinden daha fazlasını hakkediyor.

24- Carolina Panthers (4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

2016 sezonu Carolina Panthers’ın sezonu değil artık bu anlaşıldı. Sezona 1-5 başladıktan sonra bir çıkış yakaladılar ancak bu hafta Oakland Raiders’a 35 – 32 yenilerek artık havluyu neredeyse attılar. Luke Kuechly’nin olmadığı maçta Raiders ile kafa kafaya oynamak güzel bir şey ancak Cam Newton, screen pasta interception falan atıyor. Panthers sezonu çoktan kafada bitirmiş.

25- Arizona Cardinals (4-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Atlanta Falcons’a farklı yenilerek playoff umutlarını oldukça azalttılar. Kazansalar Seattle Seahawks ile aralarındaki fark iki maça inecekti ancak büyük bir fırsat teptiler. Geçtiğimiz sezon MVP adaylarından biri olan tecrübeli quarterback Carson Palmer belki de kariyerinin en kötü performanslarından birini ortaya koyuyor bu sezon. David Johnson, Larry Fitzgerald, Patrick Peterson, Tyrann Mathieu gibi bireysel olarak izlenecek çok isme sahipler ancak QB’lerinin vasat performansları ve Bruce Arians’ın kötü yönetimi Super Bowl adayı takımı bu noktalara kadar getirdi.

26- Cinncinati Bengals (3-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Hem A.J. Green’i kaybettiler hem de pas hücumunda çok önemli bir silah olan Giovani Bernard’ı… Üstüne üstlük dört maçtır da galibiyete hasretler. Bu sezon Bengals için büyük hayal kırıklığı oldu. Ancak önümüzdeki iki maçları Philadelphia Eagles ve Cleveland Browns ile ve Bengals her şeye rağmen bu iki takımı yenebilecek güçte. Artık bu maçlardan alınacak iki galibiyet ile taraftar biraz da olsun mutlu edilebilir.

27- Los Angeles Rams (4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Sezon başında Rams, Arizona Cardinals ile aynı derecede olacak deseler tüm taraftarları çok sevinirdi ancak gelin görün ki Rams, Cardinals seviyesine çıkmadı, Cardinals, Rams seviyesine indi. Jared Goff, New Orleans Saints maçında üç touchdown pası attı ki uzun süredir bir Rams oyun kurucusu bunu başaramamıştı. Bu hafta New England Patriots’a karşı oynuyorlar. Head koç Jeff Fisher olaydan o kadar alakasız ki dört sene önce takımdan ayrılan Danny Woodhead’i hala Patriots’ta sanıyor, bu sezon sadece bir iki defa top taşıyan Brandon Bolden için, harika işler başarıyor falan diyor… Anlayın yani Rams’in içinde bulunduğu durumu.

28- New York Jets (3-7) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Şaka maka az kalsın New England Patriots’ı yeniyorlardı. Jets’te sezonun bu kadar kötü gitmesinde ihale quarterback Ryan Fitzpatrick’e kalmış gözüküyor ancak savunmada NFL tarihinin en önemli cornerback’lerinden biri olan Darrelle Revis tanınmayacak kadar kötü oynuyor. Öyle ki adı olmasa yedeğe çoktan çekilirdi. Bu yıl Jets için hiçbir şey olumlu gitmedi…

29- Chicago Bears (2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Chicago Bears, Titans’a altı sayı farklı yenilirken Matt Barkley kendinden beklenmeyecek bir şekilde iyi oynadı. Maçın bazı bölümlerinde neden beş yıl önce bu adama “Draft’ta ilk sıradan gider” tarzı yorumlar yapıldığını hatırlar olduk. Bir maçta üç touchdown pası, Rams gibi Bears taraftarlarının da son yıllarda unuttuğu şeylerden biri. Sanırım receiver’lar da unutmuş olacak ki resmen dördüncü touchdown pasını engelleyip maçı kazanmayı engellercesine bir performans sergilediler. Bu kadar kritik pasın düşürüldüğü bir maçı uzun süredir izlememiştim.

30- Jacksonville Jaguars (2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Buffalo Bills karşısında beklenen bir yenilgi almadılar. Oyun kurucuları Blake Bortles’ın geçtiğimiz sezonki performansından çok uzak olduğunu artık herkes gördü. Ancak Bortles, adeta pas atmayı unutmuşçasına oynuyor bu sezon. O yüzden olacak ki Bills maçında, biraz koşabildiğini gösterircesine oynadı. Önümüzdeki sezon Jaguars’ın Bortles’tan artık vazgeçebileceği konuşulmaya başlandı bile…

31- San Francisco 49ers (1-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

49ers, Miami Dolphins’e yenilerek playoff’lara henüz 12. haftanın sonunda veda ettiler. Aslında Colin Kaepernick başta olmak üzere sezonun en iyi performansına imza atmışlardı. Kiko Alsonso maçın son saniyelerinde Kaep’i durdurmasa iki belki ikinci galibiyetlerini alacaklardı diyeceğim ama büyük ihtimalle o zaman da gider ya ekstra sayıyı kaçırırlardı ya da uzatmada kaybederlerdi.

32- Cleveland Browns (0-12) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Cleveland Browns hakkında artık diyecek pek fazla söz kalmadı. New York Giants karşısında sahada hiç varlık gösteremediler. Detroit Lions’ın ardından bir sezonu 0-16 ile kapatan ikinci takım olmaya koşar adımlarla ilerliyorlar. Neyse ki bu hafta bay haftaları ve biraz dinlenecekler. Şu takımın bay haftasını da 13. haftaya koymak Browns taraftarına yapılmış bir işkenceydi adeta. Özetle, ilk defa bir haftayı mağlubiyet almadan kapayacaklar…