Haftanın mottosu: “If I waited for things, I’d always be waiting” Meali: “Bazı şeyler için beklesem, hala bekliyor olurdum”, atıf yazının son satırında.

NFL’de sona yaklaşırken en iyiler ve en kötüler kendilerini sıyırmayı çok daha iyi başarmış durumda. Tepedekiler, bulundukları yerin hakkını verirken, kötü takımlar da sanki yıllarca düzelmeyecek gibi “destansı” kötü oyunlarını sahaya yansıtmakla meşgul. Son sıralardaki takımlardan bahsederken dilimde tüy bittiği için artık durumu gırgıra vurmak durumundaydım. Playoff tabloları gün be gün şekillenirken 13. hafta sonrası duruma gelin beraber göz atalım:

1- Dallas Cowboys (11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

TNF maçında yakın geçen karşılaşmada Minnesota Vikings’i geçmeyi başarıp dolu dizgin ilerlemeye devam ediyorlar. Texas, Amerikan futboluna duyulan sevgi-bağlılık açısından çok özel bir eyalet, Cowboys sadece bu eyaletin değil, ülkedeki bu oyunun tutkunu olan kişilerin takımı. Şöyle düşünelim, bir nevi NFL’in Real Madrid’i onlar, skandallarıyla, yıldızlarıyla. Bu durumda oynadıkları oyun, bulundukları yer çok özel. Playoff gelip çattığında “çaylak” olanlar takımı taşımayı başarabilecekler mi, onu izlemek de ayrı bir öykü olacak.

2- Oakland Raiders (10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Bol skorlu karşılaşmada Buffalo Bills’i kendi sahalarında geçmeyi başardılar. Derek Carr, Denver Broncos (unutmayalım ki geçtiğimiz sezonun şampiyon takımı) ve Kansas City Chiefs ile aynı gruptan Raiders’ı en başta çıkarmayı başarabilecek mi, normal sezonda izlenmesi gereken hikayelerden biri olacak. Cowboys aldı başını gidiyor, Raiders eski günlerine dönüyor, NFL’e gerçekten farklı bir soluk geliyor.

3- New England Patriots (10-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Tom Brady dümendeyken sorun var mı, yok. Sezonu kendileri için tökezlenmeye sokacak önemli olay ise Rob Gronkowski’nin kaybı oldu. Martellus Bennett her ne kadar pas oyunlarında vasat üzeri olsa da Gronk gibi bir canavarın yerini doldurmak öyle kolay iş değil. Tom Brady’e savunma takımı destek verebildiği ölçüde Super Bowl için yine en büyük adaylardan biri Patriots.

4- Seattle Seahawks (8-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Carolina Panthers’a ne yaptıklarını gördünüz mü? Eğer henüz bilmiyorsanız izin verin çok kısa özet geçeyim: Geçtiğimiz sezonki playoff karşılaşmasının hıncı alındı, cebe konuldu, dillere destan defansları Cem Newton ve ekibine göz açtırmadı, hücumları da bununla beraber tıkır tıkır işledi. Kendi gruplarında liderlik için de rahatlar zira diğer takımların durumu hiç iyi değil. Ayrıca yine belirtmek lazım, iç sahada bir başka oynuyorlar.

5- Kansas City Chiefs (9-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Defansları ve idare eden QB’leriYle, iyi yaptıkları koşu oyunuyla, ha bir de unutmadan bahsedilmesi gereken Andy Reid ile zor yolları aştılar, playoff kapısındalar artık. Bu hafta TNF maçında grup rakiplerinden Oakland Raiders’ı sahalarında ağırlıyorlar. Raiders’a mağlubiyet yaşatmışlardı daha önceden, tekrar bunu başarmaları takdirinde grup liderliği için kapılar sonuna kadar açılacak. İzlenmesi, kaçırılmaması gereken bir karşılaşma.

6- Denver Broncos (8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Paxton Lynch’in kumaşı iyi, kabul fakat Broncos’u tekrar şampiyonluğa götürecek isim değil, ha keza bu isim Trevor Siemian da değil. Normal sezonları ne kadar iyi geçerse geçsin, savunmaları ne denli harika olursa olsun şampiyonluk yüzüğü için “elit” olmasa bile “vasat üzeri QB” gerekiyor işte. Normal sezonda olduğu gibi playoff’ta her karşılaşmayı defans sayılarıyla vs. kazanmanız pek olası değil.

7- New York Giants (8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Bu takımın bazı gedikleri olduğunu biliyorduk zaten, Steelers karşısında da bunlar açığa çıktı. Karşılarına canavar bir QB çıkınca, rakibin koşu oyunu opsiyonu da sağlam olunca ne yapacağına karar veremeyen bir defansları var. Eli Manning oyununu çok olgunlaştırmasına rağmen her şey Super Bowl kazandığı senelerdeki gibi ardı ardına gelmiyor işte, fena değiller kabul fakat “bu sene o sene değil”.

8- Detroit Lions (8-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

NFC North’un zirvesindeler, herkesi şaşırtmaya hala devam ediyorlar, Lions için sezon başında yazdığım ne kadar şey varsa sindirme işlemiyle meşgulüm. Defansları da şaşırtıcı biçimde iyi, QB Matthew Stafford da “Calvin Johnson gölgesinden” kurtulurken zaman zaman resitaller sergiliyor. Bu hafta evlerinde grup rakiplerinden Chicago Bears’ı konuk edecekler, yazın efendim oraya bir W daha.

9- Pittsburgh Steelers (7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Kazanmak zorunda olduklarında bunu başarıyorlar, herkes yapamaz fakat bu sezon Steelers, istikrarlı serilerin takımı, şöyle ki, son üç maçlarını kazandılar (Giants, Browns, Colts) ondan önceki dört karşılaşmayı ise kaybederek bir seri kaydetmişlerdi (Cowboys, Dolphins, Ravens, Patriots). Önlerinde Bills, Bengals, Ravens ve Browns var, bu dört karşılaşmanın hepsinde kağıt üzerinde favori konumdalar, üçünü dahi kazansalar playoff için yeterli konuma geleceklerini düşünüyorum.

10- Miami Dolphins (7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Kazanma serilerine Baltimore’da bir son vermek zorunda kaldılar, üstelik sene başındaki görüntülerine dönüp aciz bir oyun sergileyerek. Dolphins için şunu söylemek lazım, derecelerini geliştirip maç kazanırken sadece istatistik kağıdını doldurmayıp aynı zamanda nasıl maç kazanacaklarının formülünü de bulmuşlardı, hala formül Adam Gase’in elinde, bu Pazar oynayacakları Cardinals karşılaşması sezon sonunda nerede olacaklarına dair önemli bir ışık tutacak.

11- Green Bay Packers (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Listenin en çok yer değiştiren takımlarından Packers. Aaron Rodgers ve ekibi üst üste iki galibiyet alarak kendilerini tekrar playoff yarışının içine atmış vaziyetteler. Houston Texans’a karşı karlı karşılaşmada kazanırlarken zorlandıklarını söylemek pek de doğru olmaz, esas zorlu sınav bu hafta ligin en belki de en iyi defansına, Seattle Seahawks’a karşı olacak. Bir yenilgi, tüm umutları tüketebilir.

12- Indianapolis Colts (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

New York Jets’e karşı ezici bir üstünlükle kazanmış olmaları sürpriz değil. Colts ile alakalı sevdiğim ve sevmediğim şeyler var, sevdiğim en önemli şey elbette ki Andrew Luck. Luck takımın başında olduğu müddetçe Colts, playoff için mücadele verebilir şekilde oynuyor, Luck’ın haricinde kalan kısım ise koşu oyunundan defans takımına, oradan koça kadar hemen her şey sevmediklerim arasında, Luck takımı sırtına almış taşıyor adeta. Texans ve Titans ile aynı dereceye sahipler, bu haftaki Houston Texans karşılaşmasıysa grup dinamiklerini derinden sarsacak nitelikte.

13- Atlanta Falcons (7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Sene başında çalışmalarının karşılığını playoff olarak almaları muhtemel, doğrudur. Chiefs’e kaybederken  kural değişikliklerinden sonra ilk kez karşılaştığımız üzere two-point conversation return yiyerek maçı kaybetmiş olmaları da üzücü oldu. Matt Ryan kariyerinin en iyi sezonunu geçirirken, Falcons’ı playoff’ta izlemek heyecanlı olacak.

14- Tampa Bay Buccaneers (7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Atlanta Falcons ile aynı gruptalar ve bir önceki satırda Falcons’ı henüz ligin bitmesine bir ay varken playoff’a soktum. Bunun nedeni aslında Tampa Bay’e karşı olan sonsuz “güvensiz” duruşumdandır. Son dört karşılaşmalarını kazanırlarken Seahawks ve Chiefs’in bileğini bükmüş olabilirler, defans takımları istim üzerinde olabilir, Jameis Winston iyi oynuyor olabilir ancak Tampa Bay gözümde bir playoff takımı değil. Yine de yiğidi öldürüyorum, diğer yandan da sıralamalarda basamak basamak yükseltiyorum.

15- Baltimore Ravens (7-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Defansı düzeltip kazanma serisine başladılar doğrudur, bu haftaki karşılaşmalarını izlerken Joe Flacco’nun kendini bir playoff maçında sandığını zannettim açıkçası, o nasıl bir performanstı öyle, bir maçlık da olsa takımı taşıdı denebilir, zaten bunun keyfini de çıkarmak gerekiyor zira Flacco normal sezonda senede ancak bir kere böyle oynar, tadını çıkarın.

16- Washington Redskins (6-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Redskins, Kirk Cousins öncülüğünde bazen topallayarak bazen ise şahlanarak geçiriyor sezonu. Dallas Cowboys ve New York Giants ile aynı grupta yer almaları belki de en büyük problemleri. Geçtiğimiz hafta Cowboys karşısında alınan yenilginin ardından güçlü ancak istikrarsız Cardinals’a da boyun eğdiler, önümüzdeki Eagles ve Panthers karşılaşmaları sezon sonu alacakları pozisyon için en belirleyici dönemeç..

17- Buffalo Bills (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Raiders karşısında sahadan galip ayrılmalarını bekleyenler az sayıdaydı belki de ancak defanslarının bu denli kötü performans sergileyeceği de düşünülmezdi. Güle oynaya maç verdiler. Rex Ryan’ın bahtsızlığına dair bir şeyler karalasam buralar inler herhalde, Tyrod Taylor da öyle bir QB ki, rezil etmez sizi ancak vezir de etmez.

18- Tennessee Titans (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Lige başlayıp sadece Browns haricinde buraya kadar dur durak vermeden maç oynayan tek takımdılar, Titans grubundaki Colts ve Texans’a nazaran en tecrübesiz playoff adayı. Marcu Mariota bu sezon her ne kadar ufak mucizeler göstermiş de olsa hala toy, artıları canavar bir koşu hücumuna sahip olmaları, playoff yolundaki mücadelelerini hep beraber izleyeceğiz.

19- Minnesota Vikings (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Müthiş düşüşlerine neden bulunamazken bu hafta da TNF karşılaşmasında Dallas Cowboys karşısında sahadan yenilgiyle ayrıldılar. Şunu söylemek gerek ki, sorun sadece Sam Bradford’da değil. Bu takımın hücum sistemi Adrian Peterson isimli bir canavar üzerine kurulmuştu, kendisi sakatlığa kurban verilince yerini doldurması gereken oyuncular da hiç performans vermeyince tökezliyorlar. Ayrıca sene başında taş gibi görünen savunma takımı da bocalayabildiğini gösteriyor zaman zaman.

20- Houston Texans (6-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Duygularımı açıkça belli etmem gerekiyorsa şöyle, Brock Osweiler’ı mümkünse bu sene playoff’ta pas atarken görmek istemiyorum. Playoff takımı oldukları takdirde hücumları en sınırlı takım olmayı başaracaklar, biraz alay konusu olup çabuk elenecekler, Texans’a bunu reva görmeyelim lütfen.

21- New Orleans Saints (5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Bu sene kazandıkları hemen her karşılaşmayı Drew Brees “sayesinde” kazanmışlardı, Detroit Lions karşısında maçı verirken de Drew Brees “sayesinde” maçı verdiler. Atlanta ve Tampa Bay her ne kadar inişli çıkışlı da olsa artık sezon çok kısaldı, bundan sonrası için playoff biraz hayalcilik olacak.

22- Philadelphia Eagles (5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

“Çaylak” olan çaylaklığını yapmaya başladığı günden beri Eagles’ın performansı düşüyor. Olay sadece burada da değil, defansları sezon başına göre daha kırılgan, koşu oyununda bir türlü ritm tutturamadılar, çok oyuncu değiştirmek durumunda kaldılar, e diğer yandan Philadelphia taraftarı her zaman çok aç ve saldırgan. Carson Wentz’den aldıkları ışık geleceklerine perspektif tutsa da şimdilik ortalama bir dereceyi hedeflesinler yeter.

23- San Diego Chargers (5-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Takımın sezonu sakatlığa daha sezon başında kurban gitmişti ve bu durumdan kendilerini Philip Rivers dahi kurtaramadı. Yine de geçtiğimiz seneye göre çok daha iyi bir Melvin Gordon’ları, WR opsiyonu için farklı isimleri var, bir de şehir değiştirecekler ya büyük ihtimalle, Chargers’ın değişimi pek çabuk olacak.

24- Arizona Cardinals (5-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Oynadıkları oyuna, David Johnson’a sahip olmalarına rağmen bu dereceyi yadırgıyorum onlar için. Ligin fena olmayan ekiplerinden Redskins’i yenerken aslında nasıl oynayabileceklerine dair kısa bir pasaj da sundular fakat şanssızlıkların, yakın geçen maçların kaybedildiği bir sezondu Cardinals adına, Bruce Arians sağ olsun kafi.

25- Cinncinati Bengals (4-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Bu sezonun diğer bir hayal kırıklığı yaşayan ekibi Bengals, yine de oyun motivasyonunu kaybetmemiş gibi Eagles karşısında galip gelmeyi başardı. Andy Dalton kötü bir sezon geçirmiyor, Jeremy Hill de öyle, A.J. Green de öyleydi, peki değişen ne diye bakacak olursak hep savunmasıyla öne çıkan Bengals’in artık o taraklarda pek işi kalmadığını görüyor olacaksınız.

26- Carolina Panthers (4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

NFL’in şöyle bir yönü var, bir sezon önce draft’ta ilk beş sıradan seçiyor olabilirsiniz ancak ertesi sezon Super Bowl’a gitmemeniz için bir neden yok. Bunun tam tersi de olabiliyor, Carolina Panthers’da bunu görebiliyoruz bu sezon. Yalnız çözmeleri gereken konu saha içi meselelerden çok Cam Newton’ın egosu.

27- Los Angeles Rams (4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:27

Los Angeles geceleri, Hollywood, mankenler-modeller, dünyanın en open-minded kafaları, koskoca bir stadyum, “Jeff Fisher”, futbola aç bir kalabalık, Los Angeles spor dünyası ile özdeşleşen sarı-lacivert renkler (Fenerbahçeli arkadaşlar uzak dura, Lakers’tan bahsediyorum), ciks mekanlar, pahalı içkiler, USC Hukuk Fakültesi… Bu söz dizisindeki ahengi bozan ögeyi bulunuz.

28- Chicago Bears (3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Karlı Chicago yollarında,

Jordan Howard üç TD yaptı.

Matt Barkley topu attı,

Kaepernick öylece baktı…

29- New York Jets (3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Sizi bu sene tüm acılara rağmen, sızlanmalara, gözyaşlarına, kalp kırıklıklarına rağmen takip etmemin tek bir nedeni var, New York’sunuz işte abi. İstanbul gibisiniz, hem nefret eder hem kopamazsın ya, New York’sunuz işte siz de, Todd Bowles ile, Brandon Marshall ile, Matt Forte ile ve Ryan Fitzpatrick ile o berbat hücum, size ait.

30- Jacksonville Jaguars (2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Hintli bir girişimci, para babası NFL’de bir takım alırsa başına ne gelir artık herkes biliyor. Bundan sonra Jaguars iflah olmayacak, tekrar yapılanmaya girecek, belki Blake Bortles’dan vazgeçilecek, yine yeni yeniden farklı koşucular denenecek, stadyumdaki taraftarlar Aralık ayında yine o havuza girecek, Jacksonville hayatı farklı dostum…

31-  San Francisco 49ers (1-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:31

Colin Kaepernick bir sonraki sezon serbest oyuncu olacağını açıkladı, adamın zaten aklı serbest, düşüncelerine zincir vuramıyorsun, artık bir işçi olarak da serbest bırakıyor kendini, ilk serbestiyetini karlı karşılaşmada Chicago’da yaşamak istedi, dördüncü çeyrekte kenara çekildi.

32- Cleveland Browns (0-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:32

Aslında Browns’ı anlamadık ve anlayamayacağız yıllarca da, yapmak istedikleri şey çok basitti, bir şey yapmadan maç kazanmak istediler, olmadı. Yazının başındaki cümleyi buraya tekrar yazıyorum, tüm kaybedenlere gelsin : “If I waited for things, I’d always be waiting” … (Çakıl Taşı Seven Bir Adam)