Haftanın mottosu “Bir hafta önce sözleşme yenilediğin koçu kovman ne saçma şey öyle” (Bir Hint Bilgesi)”

Bol maçlı NFL normal sezonunun kapanmasına artık bir aydan az bir süre kalmış durumda, üzülüyoruz, yine damakta kalan bir tat olacak. En kötülerin daha kötü, en iyilerin daha iyi olma mücadelesinde, orta sınıf takımlar wildcard mücadelesini sürdürürken haftaya Jeff Fisher’ın kovulma haberi damgasını vurdu. Henüz bir hafta öncesinde takımı Los Angeles Rams ile sözleşme tazeleyen Jeff Fisher, NFL tarihinin “en çok maç kaybeden koçu” unvanını aldığı hafta takımdan gönderildi. Diğer sporlara göre NFL’de günlük karar değişimlerinin bile ne kadar keskin olduğunu böylece tekrar görmüş olduk, elleri ovuşturarak izleyeceğimiz bir ölü sezon daha geliyor belli ki. Şimdi de 14.hafta sonrasında oluşan güç sıralamamıza bakalım:

1- New England Patriots (11-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Tom Brady var, sorun yok. Her ne kadar özellikle son yıllarda playoff mücadelelerinde Ravens’a karşı şansı tutmasa ve maçın sonunda zorlanmış olsa da Patriots, Ravens’ı dize getirmeyi başardı. Sırada geçtiğimiz sezon konferans finalinde canlarını yakan Denver Broncos ile karşılaşmak ve belki de Broncos’un playoff ümitlerini suya düşürmek var. Brady ve Belichick’in hafızaları fil hafızasıdır gençler, onlar intikam için yaşarlar.

2- Dallas Cowboys (11-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Hücum anlamında en kısır karşılaşmalarını Giants karşısında geride bıraktılar. Dak Prescott ve Ezekiel Elliot için Giants defansı sihirli formül bulmuş gibiydi ancak tek maçla tüm sezonu yerle yeksan etmemek lazım, Cowboys NFC’nin görünürdeki en güçlü takımı, tek eksikleri deneyim, bu eksiklik de playoff zamanında ne kadar etken olacak, hep beraber göreceğiz.

3- Kansas City Chiefs (10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Şiir gibi defansları var. Derek Carr ve ekibini durdurmak, hem de her kritik evrede durdurmayı başarmak kolay iş değil. TNF karşılaşmasında aldıkları galibiyetle Oakland Raiders’ı sezon içinde iki defa hüsrana uğratmış oldular. Sezonlarında geride kalan maçlarda Broncos haricinde tökezleyebilecekleri bir karşılaşma bulunmamakta, muhtemel grup lideri olarak Andy Reid’in takımını -büyük olasılıkla- ilk turu bay geçerken göreceğiz.

4- Oakland Raiders (10-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Derek Carr bir Superman ve Superman’in kriptoniti de sezon içinde ortaya çıktı: Chiefs savunması. Aslında Derek Carr’ın bu denli eli kolu bağlı olacağını sanmazdım fakat basireti bağlanmış gibi oynadı, attığı toplar, yönettiği hücumlar hep bir biçimde Chiefs savunmasına takıldı. Neredeyse playoff’a kaldılar diyebiliriz artık fakat karşısına çıkan savunmaya göre Derek Carr’ın bulacağı çözümler, Raiders’ın sezon kaderini belirleyecek.

5- Detroit Lions (9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Bears karşısında zorlandılar ancak çok kötü bir takım olmasına rağmen Bears savunmasının son haftalarda toparlandığını da göz ardı etmemek lazım. Bu sezon son çeyreğine geride girip kazandıkları yedinci maç oldu Chicago Bears karşılaşması. Herhalde Detroit Lions’ın sezon özeti gibi bir şey bu, hiçbir zaman maçı bırakmamak, ne olursa olsun mücade etmek, bunun mükafatını da sezon içinde defalarca aldılar. NFC North grubunda sezon başında, kağıt üzerinde en kötü takımı (kanımca öyleydi) sezon sonunda grubu lider tamamlıyor olacak, takdir edilesi.

6- New York Giants (9-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Cowboys karşısında geçirdikleri maç, tabir-i caizse “Anadolu takımının İstanbul deplasmanındaki oyun taktiği” gibiydi. “Rakibi oynatma arkadaş” ile wildcard yolunda kendileri açısından çok önemli bir karşılaşmayı kazanmış oldular. Rakibi oynatmamayı başarırken aslında kendileri de şakır şakır top oynamadı, onu da belirtmek lazım. Yine de New York Giants’ın neredeyse 0 (yazıyla sıfır) koşu hücumuna rağmen sadece Eli Manning gibi aslında dengesiz bir QB ile şu ana kadar dokuz maç kazanması büyük başarı.

7- Pittsburgh Steelers (8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Steelers, dümende Ben Roethlisberger olduğu müddetçe Steelers olmaya devam edecek (haftasonu Bills karşılaşmasında iyi oynamasa da gerçek bu). Ciddi sakatlıklar yaşamadıkları sürece her daim playoff için yarışabiliyorlar, üst üste dört karşılaşma kazanmış durumdalar, Le’Veon Bell’in bu haftaki şiirsel performansı da elbette göz ardı edilemez, Bills gibi aslında koşu hücumunu iyi durduran bir takıma karşı 236 koşu yardı, 62 pas yardı, üç TD ile oynamayı başardı. Takımına tek başına maçı kazandırdı, Big Ben tutukken böyle bir performansa ihtiyaçları vardı.

8- Seattle Seahawks (8-4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Herkesin kötü maçı olur ancak Russell Wilson’ın Packers karşısında düştüğü durum, genç yaşta iki Super Bowl görüp birini kazanan, diğerinde de yüzüğün ucundan dönen bir oyuncuya yakışmadı. Üstelik Packers savunmasının sezon boyunca dertli olduğunu görmüştük. Yalnız bu hata sadece Russell Wilson’ın değil, sezon başından beri ara ara belirttiğim üzere, Seahawks’ı büyük başarılardan edecek yegane şey, berbat bir hücum çizgisi olması. Russell Wilson’a sorsan her QB gibi cepte biraz daha zaman kazanmak ister ancak öyle durumlara düşüyor ki kendisini koruması gereken oyunculardan ötürü, sürekli zorlama bir şeyler yapmaya çalışırken kendisini görüyoruz. Adam da haklı beyler!

9- Denver Broncos (8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Trevor Siemian ya da Paxton Lynch ile peynir gemisi rahat yürümüyor belli ki. Titans’a karşı kaybederlerken özellikle hücumda yaşadıkları sorunlar karşılaşmanın elden kaçmasına neden oldu, kendileri açısından üzücü ve stresli olan durum şudur ki, sezonlarının da elden kaçma ihtimali hiç de az değil. Sezonun geri kalanındaki üç karşılaşmalarını sıralıyorum: Patriots, Chiefs (D), Raiders. Gelin kararı siz verin, Trevor Siemian ya da Paxton Lynch önderliğindeki takım bu üç maçtan kaç galibiyet çıkarır?

10- Green Bay Packers (7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Aaron Rodgers, her daim Aaron Rodgers işte. Brett Favre’ın dahi Packers kariyerini erken bitirmesine neden olan, Super Bowl kazanan, MVP’ler alan bu adam, yine takımını en azından playoff’a sokmak için büyük mücadele sergiliyor. Bunu yaparken neredeyse yardım alamadığı bir defans takımı, ayrıca WR’dan devşirme koşu oyuncuları ile sezonun büyük kısmını geçirdiği söylemek lazım. Aaron Rodgers’ı biraz korumak, ekstradan ona bir saniye bile kazandırmak çok önemli, Green Bay Packers da yıllardır hücum çizgisi oyuncularına yatırım yapıyor ve haklılar da!… Bu hafta Soldier Field’da ezeli rakip Chicago Bears ile karşılaşacaklar, güzel maç olacak ve kazanacaklar, esas karşılaşma ise 16.haftada Lions karşısında.

11- Miami Dolphins (8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Fırtınalar dahi Adam Gase’in takımını durdurmaya muktedir olamadı. Sezon başında yüzüne dahi bakmak istemediğim Miami Dolphins, yine sezon başındaki şampiyonluk favorim Arizona Cardinals’ı kendi sahasında geçmeyi başardı, ne kadar tuhaf (zaten haftalık tahminlerde de sonuncu olduğumu görüyorsunuz, anlamışsınızdır bu beceriksizliğimi). Ryan Tannehill’in kötü oyununu tolare edebilecek bir sistem hazırladı Adam Gase, ayrıca Cardinals karşısında Tannehill sakatlanınca yerine giren Matt Moore da hiç starter QB performansını aratmadı, maçı alan golü ile kazanmayı bildiler.

12- Atlanta Falcons (8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

“Tutturdukları zaman acayip top oynuyorlar bea” diye bir tabir vardır ya (hatta bea kullanıldığı için Trakya’da geçmiş olabilir), işte bu tabir tam da Atlanta Falcons’a uyan tabir. Bir oyuncuları gününde olmayagörsün, hemen takım halinde kolektif bir sinerji yakalıyorlar olumlu anlamda, diğer yandan bir oyuncuları hata yapsın, defansı hücumu topyekün maçtan düşüyorlar. Bu moral dengesi ile playoff yakalanır ancak playoff başarısı pek kolay iş değil.

13- Tampa Bay Buccaneers (8-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Sezonun başından beri mesafeli durduğum bir takım Bucs, yazılarımı okuyorsanız muhtemelen görüyorsunuzdur. Fakat bu sezon onlarda ilginç bir şey var, sene başında defans oyuncularından biri “lig tarihinin en iyi defansına sahip olabiliriz” demişti, katıla katıla gülmüştüm, lig tarihinin olmasa da şu anda ligin en iyi defanslarından biri olabilirler (hatta son birkaç hafta performansıyla beraber belki de en iyisi). Hal böyle olunca, playoff yarışının göbeğinde oluyorlar. Cowboys karşısında çok zorlu bir hafta onları bekliyor. Ayrıca Tampa Bay’in ilginç bir tarafı var, iç saha karşılaşmalarında dereceleri 3-4 iken, deplasmanlarda 5-1 durumundalar, Cowboys ve Saints deplasmanları onlar adına iyi bir haber mi yoksa…

14- Washington Redskins (7-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Washington Redskins’i ve QB’leri Kirk Cousins’ı takip etmek zor. Neyi kazanıyorlar, niye kazanıyorlar, neyi kaybedip niye kaybediyorlar anlaşılamıyor. Bu hafta grup rakiplerinden Philadelphia Eagles’ı yenerek Eagles’ın acısına bir son verirken, kendi ümitlerini diri tutmayı başardılar. Karşılaşmayı son çeyrekte lehlerine çevirdiler, sezon içinde arkadan gelip kazanmayı başaran bir başka takım olarak göze çarpıyorlar. Havlu atmış Panthers ve Bears ile karşılaşacaklar önümüzdeki iki hafta, eğer bu maçlardan sağ çıkabilirlerse son hafta New York Giants ile erken bir playoff karşılaşması oynayacaklar.

15- Tennessee Titans (7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Titans sempatik bir takım, her ne kadar kağıt üzerindeki kadroları muazzam olmasa da şahsım bu takımı playoff’ta görmek istiyor. Bir de Oregon zamanından beri takip ettiğim ve aslında çok sevdiğim Marcus Mariota’nın başarısını izlemek de ayrı keyif oluyor. Gruplarında Texans bu hafta Colts’u yenmeyi başardı. Bu hafta Chiefs ile oynuyorlar (muhtemelen kaybediyorlar), ardından Jaguars maçı ve ligin sonunda, büyük olasılıkla grup birinciliği ve playoff’a çıkma maçını kendi evlerinde Houston Texans’a karşı oynayacaklar.

16- Baltimore Ravens (7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Alışılageldiği üzere Baltimore Ravens, New England Patriots’a zorluk çıkardı, yine de galibiyet için nefesi yetmedi. Sezonlarının gidişatını belirleyecek karşılaşmaya iki hafta sonra Steelers karşısında deplasmanda çıkacaklar. Joe Flacco’nun performansı son haftalarda artmış olsa bile, Steelers ile aynı grupta bulunan Ravens’ın playoff’a nefesinin yetmesi hiç de kolay değil.

17- Minnesota Vikings (7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Jaguars karşısında galibiyete zor da olsa uzanarak bir nefes aldılar. NFC North’daki işlerinin kolay olmadığını söylemek lazım, Green Bay Packers doludizgin geliyor, Detroit Lions almış başını gidiyor ve sürekli iniş çıkış gösteren Sam Bradford bunlara yanıt veremiyor. Sene başında “geçilemez” gibi görünen defanslarını da önüne gelen şu aralar yarıp geçiyor.

18- Houston Texans (7-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Grup liderliği için Indianapolis Colts karşısında çok önemli bir galibiyet aldılar. Bundan sonra daha çok Titans ile çekişecekler gibi. Jadeveon Clowney, J.J. Watt’ın yokluğunu, Lamar Miller ise Arian Foster’ı aratmasa da takımlarının çehreleri değişmiş durumda, Brock Osweiler’a yapılan yatırım, bu sene için karşılığını bulamayabilir.

19- Cinncinati Bengals (5-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Cinncinati Bengals, kafası rahat olunca rahat rahat top oynayan bir takım. Her ne kadar ligin en kötü takımı Cleveland Browns’a karşı alınmış bir galibiyet olsa da sezon içindeki iniş çıkışlı grafiklerine bir nebze olsa düzen vermeyi başardılar. Sezonun ortasında playoff trenini kaçırmışlardı, geriye kalan onurları için mücadele veriyorlar.

20- Buffalo Bills (6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Rex Ryan bahtsız bir bedevi, artık kardeşi Rob Ryan’ı yanına aldığı için Ryan ailesine dönük bir lanetten söz etmek de mümkün olabilir. Mark Sanchez’i adam etmeye çalışırken Bills yolunu tutan Rex Ryan, burada da QB sorunsalını Tyrod Taylor ile aşmaya çalıştı ancak çok başarılı olduğu söylenemez. Bills’in sezon sonunda Rex-Rob kardeşlere elveda diyeceği, bunun yanında geride kalan bazı karşılaşmalarda da Ohio State çıkışlı, ulusal şampiyonluk kazanmış ancak sorunlu QB Cardelle Jones’un deneneceği de gelen haberler arasında. Bills, belini doğrultmak için zamana ihtiyaç duyuyor ve bu gereken zaman bu sezonun da ötesinde gibi.

21- New Orleans Saints (5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

“Drew Brees varsa sorun yok” isimli tek perdelik oyunumuza bu hafta kısa bir “es” vermek durumunda kaldık. Brees ve takımı Tampa Bay engeline takılırlarken karşılarında çok sağlam bir defans buldular. Hal böyle olunca zaten tartışmalı kararlar, özel takım oyunları ile sezon içinde maçlar kaybeden ve motivasyonu azalan Saints karşılaşmayı pek direnemeden kaybetti. Sezon sonu planlamalarında neler yapacakları merak konusu, ihtimal dahilinde olan Drew Brees takası dedikoduları gelmekte.

22- Indianapolis Colts (6-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Andrew Luck’a çok değer veriyorum, ligin en elit genç QB’lerinden olduğunu, NFL’in gelecek yıllarına damga vuracağını düşünüyorum, Colts yönetim kadrosu da benle paralel düşünüyor olmalı ki NFL tarihinin en büyük kontratını Luck ile imzaladılar. Fakat Andrew Luck bu hafta Houston Texans karşısında bir nevi “tamam-devam” maçını hiç iyi kotaramadı. Zaten sorunlu olan koşu hücumu da Colts’a destek veremeyince maç ellerinden kayıp gitti, bu durumda ufaktan yeni sezon hazırlıkları başlamış oldu.

23- San Diego Chargers (5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

San Diego Chargers büyük sorunlarla baş etmeye çalıştığı 2016 yılında, yavaştan arka sıralara doğru kaymasını sürdürüyor. Kalan karşılaşmaları Chiefs, Raiders ve Browns’a karşı, çıkaracakları galibiyet sayısı da bir olarak duruyor. Philip Rivers, kariyerinin tümünü geçirdiği Chargers forması altında yerel bir efsaneye dönüşmüş olsa da, bu şöhretini ulusal düzeye bundan böyle taşıması zor.

24- Arizona Cardinals (5-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Senenin en büyük hayal kırıklığı Cardinals, en azından başarı anlamında. Larry Fitzgerald, David Johnson gibi oyuncuları bir başka takıma koyduğunuz zaman da 5-6 galibiyeti zorlarlar, üstelik takımın başında Carson Palmer gibi deneyimli bir oyuncu varken, hatta bir üstelik daha, takımın defansı da hiç o kadar kötü değilken. Bruce Arians ve ekibinin şapkayı önüne koyup düşünmesi lazım, gerçi Arians’ın başındaki şapkayı ondan çıkarabilene de helal olsun.

25- Carolina Panthers (5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:26

Geçtiğimiz sezon yakın karşılaşmaları kazanarak Super Bowl’a çıkmış, takım kimyası kazandıkça olumlu bir yükselişe geçmişti. Bu sezon başlarına gelen şey, tam tersi, yakın maçlar kaybediliyor, takımın içinden çatlak sesler çıkıyor ve Cam Newton oyunundan çok karekteri-söyledikleri-yaptıklarıyla medyada kendine yer buluyor. Sezonlarının özeti bu biçimde…

26- Philadelphia Eagles (5-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Önünü alamadıkları bir düşüş içindeler. Üst üste kaybettikleri dört karşılaşma (sırasıyla; Seahawks, Packers, Bengals, Redskins) kaybedilecekler maçlardı kabul. Diğer yandan bu karşılaşmalarda hücumları neredeyse bir etkinlik gösteremedi. Carson Wentz ikinci sıra seçimi bir çaylaktan çok, draft edilmemiş bir QB gibi oynadı, özel takımlar işini yapsa da savunma takımı aksadı ve nihayetinde mağlubiyet silsilesi kendini gösterdi.

27- Chicago Bears (3-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Chicago Bears, bir önceki hafta karlı karşılaşmada San Francisco 49ers’a karşı kazandıktan sonra, grup lideri Detroit Lions’a diş geçirmeyi başardı. Matt Barkley, “NFL QB’si” olamayabilir belki, bir takım emanet edilmeyebilir ancak takımların gelecek planında yedek QB için düşünülebilecek bir adam olduğunu kanıtladı. Diğer yandan RB Jordan Howard, şiir gibi geçirdiği sezonda, takımın koşu yükünü gelecek yıllarda çekeceğini garantiledi, ilk tur draft seçimi Leonard Floyd da fiziğinden duyulan şüpheyi haksız çıkarmış durumda. Bears ligin en genç yaş ortalamasına sahip olan takımı. Gelecek için umutlanmak taraftarlar için vazgeçilmez bir şeydir, ben de Bears’ın geleceğinden umutluyum, bu sezon da olabildiğince kaybetmelerinde bir mahsur yok.

28- New York Jets (4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

New York Jets, sanırım kazanmak için Bilal Powell’ın dev performans sergilemesini bekledi. Gerçi San Francisco 49ers’ın NFL’in en kötü koşu savunmalarından birine sahip olduğunu biliyoruz, Powell’ın performansının abartılacak bir yanı yok, diğer taraftan QB pozisyonunda “denenen” Bryce Petty de hünerlerini pek sergileyemedi. Baylor çıkışlı oyuncu, altıncı turdan draft edildikten sonra preseason haricinde geçtiğimiz birkaç maça kadar snap alamamıştı, 2016 sezonu tamamlandığı zaman da NFL kariyerini tamamlayacak gibi duruyor.

29- Los Angeles Rams (4-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Geçtiğimiz hafta bir yapboz sormuş ve bu yapboza uymayan parçanın bulunmasını istemiştim. Los Angeles Rams yönetimi sanıyorum ki yazımı okumuş, bir hafta önce kontrat yeniledikleri Jeff Fisher’ı takımdan gönderdiler zira, fakat düşünmek lazım, nasıl göndermesinler? “En azından savunmamız yerinde” diye övünen bu takım, istikrarsız ve eksik Atlanta Falcons’dan kendi evinde 42 sayı yedi. Bu ne olursa olsun kabul edilemez bir durum, ayrıca Jeff Fisher’ın genel NFL bilgisi de ortalama bir A.B.D. vatandaşı düzeyinde. Patriots ile oynayacakları karşılaşma öncesinde takımın koşu oyuncusunun adını dahi yanlış zikreden bu şahsiyeti mümkünse tekrar NFL semalarında görmeyelim. Haftanın mottosu Los Angeles Rams içindi…

30- Jacksonville Jaguars (2-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Haklarında söylenecek az şey var ve çok kolay özet yapılabilir: Hava koşulları, saha şartları, rakip takımın durumu, kendi oyuncularının performansları, stadyumdaki seyirci sayısı, QB performansları, müthiş draft seçimleri, hiçbir etken Jacksonville Jaguars’ı “kaybetmek”ten alıkoyamıyor. Kodu bozuk takımın…

31- San Francisco 49ers (1-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

En kötü takımlara da şiir gibi kaybediyorlar, onlar da Jaguars gibi kimseyi ayrı koymuyor, önüne gelene koşu yardı veriyor, hücumda aksıyor, özel takımlarda hiçbir şey yapmıyorlar. Chip Kelly kafası biraz farklıdır aslında, bir yerde takımı çekip düzelteceğini düşünüyordum, buradan anladım ki aslında benim kafa biraz farklı, hep iyimser davranıyormuşum.

32- Cleveland Browns (0-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Detroit Lions’ın tüm maçlarını kaybettiği sezonu ben izlememiştim, bazı kişilere göre Browns, o takımdan da kötü bu sezon, daha da denecek, eklenecek bir şey yok herhalde, RGIII’nin de kariyeri burada gömülecek gibi.

Bir sonraki yazıda tekrar görüşmek üzere sevgili NFLTR.com okurları…