Haftanın mottosu : “Üzülmeyin, daha bunun draft’ı vaaar, ölü sezonu vaaaar, bir sonraki sezonu vaaaar” (Gevşek GM)

NFL’de playoff resminin iyice belli olmasının ardından sezon itibariyle sondan bir önceki güç sıralamamızı da yapıyoruz, sezon boyunca takipçilerimize yorumlarıyla bizlerin yazma şevkini artırdığı için de teşekkürler. Bundan sonra daha sert, daha heyecanlı maçlar sırada, ben de zaman zaman sizlerle playoff’un heyecanını yazılarımla yaşatmaya çalışacağım. Berabere kalan maçlar, sıralamarın belirlenmesi açısından bu sezon pek etkili oldu, bu AFC için playoff yarışının ligin bitmesinden bir hafta önce sonlanmasına neden oldu, NFC’de ise hala birkaç ihtimal var…

1- New England Patriots (13-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Sezonu Cowboys ile beraber en fazla domine eden takım Patriots oldu, AFC’de derece olarak en yakın rakipleri Oakland Raiders’ın yıldız QB’sini sakatlığa kurban vermesiyle beraber konferansı domine edecek güçte playoff kapısını açtılar.

2- Dallas Cowboys (13-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

NFL takip etmeye başladığımın ilk gününden itibaren bu takım Tony Romo’nun takımıydı, bu sene Dak Prescott her ne kadar gözümün zor alışmasına neden olsa da Cowboys’u başarıya taşımayı bildi. Playoff için önleri çok açık.

3- Oakland Raiders (12-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Derek Carr’ın sakatlanmasıyla beraber büyük bir çöküntü içine girdiler, ligin normal sezonunun son haftasında kazanmaya çalışıp en azından wild card mücadelelerini bay geçmeye çalışacaklar.

4- Kansas City Chiefs (11-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Denver Broncos’u resmen sahadan silerek playoff’u garantilediler. Andy Reid, bir şekilde normal sezonu iyi geçirmeyi başarıyor ancak playoff’ta istediği yere ulaşamıyor. Bu sezon da onlardan biri mi olacak, göreceğiz.

5- Pittsburgh Steelers (10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Ligin sonunu çok güçlü getirdiler ve Baltimore Ravens’a karşı kazandıkları karşılaşmayla da playoff’ta kendilerine bir yer edindiler. Steelers hem Big Ben, hem koşu hücumu, hem de yıldız WR’larından dolayı her daim çekinilmesi gereken bir ekip.

6- Atlanta Falcons (10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Bu sezon MVP yarışı çok ortada ve Matt Ryan da bu yarışın tam göbeğinde yer alıyor. Deneyimli QB kariyerinin en iyi sezonunu geçirirken takımını da başarıya taşımayı bildi, bundan sonra rüştünü esas ispatlayacağı yerde artık.

7- New York Giants (10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Giants savunma gücü ile lige damgasını vurdu bu sezon. Eli Manning ne kadar istikrarsız olsa da inanılmaz derecede kabiliyetli Odell Beckham Junior ile beraber playoff’a kapak atmayı başardılar. Koca şehirden sevinç nidaları yükselmekte.

8- Green Bay Packers (9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Bir Bears taraftarı olarak bu sezon başarısız olacaklarına dair çok umutlanmıştım, Aaron Rodgers yine o umutları teker teker bana yedirmeyi başardı. Bundan sonraki kısımda da, koşu yönünden çok kıt olmalarına rağmen Rodgers’a güvenmeyi deneyecekler, önce Lions karşısında galip gelerek playoff’u garantilemeleri lazım.

9- Seattle Seahawks (9-5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Russell Wilson takımın dümenine geçtiğinden bu yana playoff gediklisi oldular, Pete Carroll’ın yaratıcı bir koç olduğu gerçeği de önümüzde mevcut. Defanslarıyla bilhassa playoff için can yakıcı bir konumdalar.

10- Detroit Lions (9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Lions açısından en önemli maç bu hafta sonu oynanacak Green Bay Packers karşılaşması, galip gelen grup birinciliğiyle beraber playoff yapıyor, Dallas’a farklı kaybettikleri karşılaşmada da akıllarının o maçta olduğu fazlasıyla belliydi.

11- Miami Dolphins (10-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Sıcak iklimin takımı Dolphins, Ryan Tannehill’i sakatlık nedeniyle oynatamıyor olmasına rağmen uzun bir aranın ardından AFC’deki playoff yerini garantiledi. Bundan sonra Matt Moore’un eline bakarak ne kadar başarılı olacaklarını göreceğiz.

12- Houston Texans (9-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

AFC’de üst üste üçüncü sezon playoff’a kalma başarısını gösterdi. Tom Savage, Brock Osweiler’ı aratmayan (zira aranacak pek bir şeyi yok) performans göstermeyi başardı. Bundan sonra işin çoğunluğu defans takımında olacak.

13- Washington Redskins (8-6-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Pazar akşamı New York Giants karşısında galip gelmeleri gerekiyor playoff için, aslında formülleri pek de zor değil. Maçı kazan, ondan sonrasını düşünme modundalar.

14- Tampa Bay Buccaneers (8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Onlar için playoff denklemi biraz daha karmaşık ve açıkçası çok da ihtimalleri kalmadı gibi. İyi bir sezon geçirdiklerini söylemek lazım, beklentilerin üzerine çıkmayı başardılar ve gelecek açısından da durumları parlak.

15- Denver Broncos (8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Vasat bir QB ile dahi muhtemelen playoff yapacaklardı ancak ellerinde sezon boyunca o vasat QB bile yoktu. Denver Broncos’un bundan sonraki planlaması ya Paxton Lynch’in gelişimi üzerine olacak ya da deneyimli ve adı olan bir QB’yi takıma ekleyip yine Super Bowl peşinde koşacaklar.

16- Baltimore Ravens (8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Çok inişli çıkışlı bir sezon geçirdiler, sezon sonuna doğru vitesi artırmış olsalar da nefesleri Steelers karşısında kesildi. Joe Flacco, playoff için ideal bir QB doğru ancak takımını tek başına playoff’a taşımak için yeterli mi orası muamma.

17- New Orleans Saints (7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Drew Brees’in dahi elinden ancak bu kadar gelebiliyor. Sezon içinde nüanslarla kaybettikleri, hakem hatalarıyla yenildikleri karşılaşmalar da oldu, New Orleans’ın takımı, playoff dışında kaldı. Sean Payton’ın ise geleceği şimdilik belirsiz.

18- Tennessee Titans (8-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Hem playoff’tan hem de Marcus Mariota’dan oldular. Titans sezon da beklentilerin üzerinde seyretti, bundan sonra Los Angeles Rams’den topladıkları draft seçimleriyle beraber iyi bir iskelet yaratma şansına da kavuşmuş durumdalar.

19- Buffalo Bills (7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

New York’da tutunamayan Rex Ryan, New York’un kuzeyinde de kendisine bir yer edinemedi ve takımdan gönderildi. Buffalo Bills için Tyrod Taylor’a ne denli güvendikleri, arkasında ne kadar durabilecekleri belki de gelecek çizgilerini belirleyecek.

20- Arizona Cardinals (6-8-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Aslında nasıl bir takım olduklarını Seattle Seahawks karşılaşmasında gördük. Sezonun ilk maçında Patriots’a karşı alan golü kaçırarak mağlup olmuşlardı ve o günden beri de şansları bir türlü yaver gitmedi. Bruce Arians iyi bir koç, draft’ta geliştirecekleri bir QB’ye yatırım yaparlar mı hep beraber göreceğiz.

21- Indianapolis Colts (7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Andrew Luck’ın kazandırdığı maçların haricinde, Colts takımı neredeyse yokları oynadı. Deneyimsiz Titans, çok sorunlu Texans ve başarısız bir Jaguars’ın bulunduğu gruptan çıkamadılar. Andrew Luck uzun yıllar takıma hizmet etmeye devam edecek ama çevresini şekillendirmek çok önemli.

22- Minnesota Vikings (7-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Vikings, geçtiğimiz sezonun Atlanta Falcons’ı. Sezona muhteşem girdiler, Sam Bradford dahi herkesin ağzını açık bıraktı ancak öyle bir düşüş başladı ki rakip takımlar maç temposu kazanınca, o müthiş defansları dahi bir şey yapamadı.

23- Carolina Panthers (6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Bu sezon ligin diplerindeyken geçtiğimiz sezon Super Bowl oynuyorlardı, seneye de Super Bowl oynamamak için bir nedenleri yok, iyi bir kadroları ve iyi bir koçları var sadece yıldız QB’lerinin kafayı biraz toplaması elzem.

24- Philadelphia Eagles (6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Uzun zamandır kaybediyorlardı ve ligin iyi ekiplerinden Giants’ı yenmiş olmaları sezon sonunda bir moral olarak takımın hanesine yazılacak. Carson Wentz’den müthiş şeyler göremediğimiz muhakkak, idare etmesine etti ancak Eagles’ın seneye birkaç adım birden atabilmesi Wentz’in eline bağlı.

25- Cinncinati Bengals (5-9-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Şanssızlıklarla dolu bir sezon geçirdiler ve ayrıca özellikle defans takımı ligin “yaşlı” takımları arasında. Wild card’a kalıp sürekli elenmelerinin ardından tekrar ivmelenmeleri adına dibi görmeleri gerekiyordu, gördüler, umarım seneye toparlanmış dönerler.

26- San Diego Chargers (6-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Deneysel bir sezon geçirdi San Diego Chargers. Philip Rivers’dan yine iyi bir sezon, bol paslar gördük (gerçi interception miktarı da azımsanacak ölçüde değil) bunun yanında Melvin Gordon’ın performansından memnun kalmış olmalılar. Seneye hangi şehirde olacakları bilinmese de “mücadeleci” bir ekip olduklarını gösterdiler.

27- Chicago Bears (3-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Kendi desteklediğim takım olduğu için söylemiyorum, listenin son altı sırası haftalardır çöp takımlarla dolu ve Bears bu çöp takımlar içinde bir nebze de olsa izlenebilecek yegane takım. Matt Barkley beş interception salladıktan sonra geleceğine ilişkin sağlam söylemlerde bulunamaz herhalde. Ayrıca sevgili Bears GM’imiz, değiştirelim John Fox’ı, olmuyor işte.

28- New York Jets (4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Kötü geçen sezona rağmen seneye de Todd Bowles ile devam edeceklerini açıkladılar. Onlardan tuhaf bir beklentim var, kadrolarında yetenek düzeyi olarak birbirine yakın bunca QB varken, draft’ta bir QB daha seçsinler, ortam şenlensin.

29- Los Angeles Rams (4-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Aaron Donald haricinde izlenebilecek kimseyi göremiyorum Rams’de. Donald’ın gayretini merak etmesem, 45 dakikalık condensed maçlarına dahi bakmam sanırım.

30- Jacksonville Jaguars (3-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Titans’ın umutlarını bitirdiler. Tuhaf biçimde iki haftadır iyi oynuyorlar ancak tabi bu durum Gus Bradley’i kurtarmaya yetmedi. Draft pozisyonu açısından da hep görmeye alıştığımız yerlerde olacaklar.

31- San Francisco 49ers (2-13), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Colin Kaepernick takımına nazaran iyi bir sezon geçirdi aslında. Chip Kelly’nin onu takımda isteyip istemeyeceği belirsiz olsa da Kaepernick hala bir NFL QB’si olacağını gösterdi. Takımın onun haricinde kalan kısmı ise pek iç açıcı değil.

32- Cleveland Browns (1-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

San Diego Chargers’a karşı kazanırlarken, stadyumda bulunan hemen herkesi sevince boğdular, bir galibiyet dahi takımın özgüveni açısından çok önemliydi, ha bir de tarih kitaplarında berbat biçimde yer almama açısından…