2017 NFL Playoff’larında en sonunda heyecanlı bir maç yaşandı. Divisional round’da Dallas’a konuk olan Green Bay, maçın bitmesine 35 saniye kala Rodgers’ın yine Rodgers’lığını yapmasıyla bir şekilde maçı kazandı. Arka arkaya dört maç kaybedip durumunu 4-6’ya düşünce çoğu yorumcunun defterinden silinen Green Bay, oyun kurucusunun “kalan maçları kazanırız” iddiasından beri ikisi playoff maçı olmak üzere sekiz maç kazandı.

NFC’den çıkan ikinci şampiyon ise Atlanta Falcons, yani 2017 sezonunun MVP’si olmaya en yakın aday Matt Ryan, yani NFL’in belki en iyi receiver’ı Julio Jones, yani NFL’in en iyi running back çifti Coleman ve Freeman, yani Tyreek Hill’in NFC versiyonu Taylor Gabriel, yani perde arkasındaki büyücü hücum koçu Kyle Shanahan, yani savunmada durdurulamayan güç Vic Beasley, yani NFC South’a bomba gibi düşen koç Dan Quinn.

Super Bowl’a bir adım kala, Pittsburgh Steelers – New England Patriots maçının galibinin belirlendiği AFC Finali’ne değil NFC Finali haftasına hoş geldiniz. Sizi hemen aşağıya alalım…

Packers Hücumu – Falcons Savunması

Bir oyun kurucu, takımını ne kadar taşıyabilir? İşte tam bu kadar. Haftalardır kadrosu kendinden üstün takımları Rodgers’ın dillere destan oyunuyla bir şekilde geçen Green Bay hücumu, oyun kurucusunun yetenekleri yüzünden sanki çok şahane receiver’lara sahipmiş gibi görünüyor. Ev ödevi: Green Bay’den ayrılıp da yüksek parayla sözleşme imzaladıkları takımda başarılı olan receiver’ları bir elinizin parmaklarıyla sayınız (istediğiniz eli kullanabilirsiniz). Takımın doğru dürüst bir koşu oyunu yok, ancak hücum line’ın kalitesi ve rakibin pasa odaklanmasından dolayı receiver Ty Montgomery, Christine Michael ve fullback Aaron Ripkowski göreceli başarı yakalayabiliyorlar.

Falcons, savunmada en büyük öncelik olarak Vic Beasley ile Aaron Rodgers’a baskı kurmaya çalışacak. Pas oyunlarında Rodgers’a verilen süre arttıkça, rakip oyunculardan sıyrılma özürlü Packers receiver’ları bile bir top boyu ara açabiliyorlar. Atlanta temsilcisinin savunmada bariz bir güçsüz yanı yok.  Sabırlı ve disiplinli bir oyun oynayıp Rodgers’ı 25 sayı altında tutmaları, maçı kazanmalarına yetebilir.

Falcons Hücumu – Packers Savunması

Packers’ın son üç maçında hep aynı temayı yazdım. Bu kadar sorunlu bir arka dörtlü ile Marvin Jones ve arkadaşlarını (ya da Odell Beckham ve arkadaşlarını ya da Dez Bryant ve arkadaşlarını) durdurmakta sorun yaşanacaktı. Bu sefer de Julio Jones ve arkadaşları LaDarius Gunter’ın (kimin?) karşısına çıkacak. Julio, Sanu, Gabriel, Coleman ve Freeman’ın hangi birini tutacaksın? Son ikisini özellikle yazdım çünkü linebacker ile bu adamlara pas koruması yapan bunun bedelini öder.

Falcons’ın hücumu tam dengeli. Yani koşu ve pas oyunlarını rakibin dizilişine göre aynı etklinlikle gerçekleştirebiliyorlar. Hücum koçu Kyle Shanahan, Matt Ryan’ın yeteneklerini şimdiye kadar hiç olmadığı kadar öne çıkarabildi. Gerçekten düello adayı bir maç olabilir. Öte yandan  Falcons ilk yarıyı bir, iki touchdown önde kapatırsa, etkili koşu oyunlarıyla maçın üstüne yatabilir.

Diğer Notlar:

– Hücum maç, savunma şampiyonluk kazandırıyorsa neden son dörde kalan oyun kurucuların soyadı Roethlisberger, Brady, Rodgers ve Ryan?

– İki takımın son maçını  yine bu sezon Atlanta tek sayıyla kazandı. Playoff’lardaki son karşılaşmaları ise 2010 sezonunda (maç tarihi 2011 olsa da) Packers’ın üstünlüğüyle sonuçlandı. Packers o sene Super Bowl’u kazandı. Bakın burası çok enteresan: Aynı sene Atlanta, Super Bowl kazanamadı.

– NFL tarihinde playoff’ta maç kaybedip Super Bowl kazanabilmiş bir takım henüz yok.

– Atlanta ve Green Bay, 2002 ve 2010 yıllarında hem normal sezon’da, hem de playoff’larda karşılaştı. İki seferde de, normal sezonun kaybedeni playoff’da intikamını aldı.

– Son üç yılda en az iki kere NFC şampiyonluk maçına çıkan tek takım Green Bay.

– Atlanta, takasla Brett Favre’ı Green Bay’e verdikten sonra hiç Super Bowl kazanamadı.

– Atlanta, Brett Favre takasından önce de Super Bowl kazanamadı.

– Atlanta, Super Bowl kazanamadı.

– FOX’da yayınlanacak maçın sunucuları yine Joe Buck ve Troy Aikman. Ev Ödevi: Joe Buck’ın soyadında tek harf değiştirerek, “Buck – Aikman” kelime grubunu, Packers taraftarlarının Aikman hakkındaki duygularını ifade eden bir cümleye döndürünüz.

– Clay Matthews’un babası Falcons’da oynamıştır, kuzeni Jake de halen Falcons oyuncusudur. Clay ajandır. Maç satılmıştır.

– Ve en heyecanla beklediğiniz bölüm! Maçın hakem ekibi, Bill Vinovich ve arkadaşları:

– Umpire’ların kralı: Paul King! (espriyi anlamayan browser’ı kapatabilir)

– En kafa Head Linesman: Mark Hittner! (Kafa? Head? Browser?)

– Çizgilerin hakimi Line Judge: Julian Mapp! (bkz: line, bkz: judge)

– Adı kısa kendi uzun Field Judge: Tom Hill!

– Ekibin en yancısı, Side Judge: Greg Gautreaux

– Back Judge: Scott Helverson.

– Ne var?

NFC’yi Super Bowl’da temsil edecek takım bu maçta belli olacak. Ekranlarda Green Bay Packers @ Atlanta Falcons yazsa da, maçın adının Aaron Rodgers vs. Matt Ryan olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu güzel maçı, peşinden gelen Steelers – Patriots maçıyla birlikte seyredip eğlenceyi tavana vurabilirsiniz. Seyretmeyip de sonradan kafanızı duvarlara vurabilirsiniz. Tek bir şeye dikkat edin, Odell’i duvardan uzak tutun ve futbol zevkiniz azalmasın.

Not: İkinci ev ödevinin yanıtı: “Luck Aikman”. “Şifo Mehmet” gibi bir tatlı bir lakap. Seviyorlar Aikman’ı…