Divisional hafta sonunda AFC’nin iki ve üç numaralı takımları Arrowhead’te Pazar TSİ 21.05’te kimin AFC şampiyonluk maçına çıkacağını belirlemek için karşı karşıya geliyor. İyi bir wild card galibiyetinden gelen ve şu an çok formda olan Steelers mı yoksa ilk haftayı bay geçen, dinlenmiş ve ev sahibi avantajına sahip Chiefs mi kazanır bilinmez ama biz yine de iki takımın şu anki durumundan bahsedelim…

Chiefs ile Steelers bu sezon dördüncü haftada karşı karşıya gelmiş ve Heinz Field’ta, Steelers, 43-10’luk rahat bir galibiyet almıştı. Ancak bu haftaki maç birincisi Heinz Field’ta olmayacak, ikincisi ise derenin altından çok sular aktı, o zamandan bu zamana. Chiefs de Steelers da o zamanki takımlarının üzerine çok şey ekledi ama bir o kadar da kayıp mevcut. Steelers’ın büyük üçlüsünden bahsedilir Ben, Bell ve Brown diye ama Chiefs’in de büyük üçlüsü mevcut. Nedir onlar Tyreek Hill, Travis Kelce ve Arrowhead Stadyumu’nu dolduracak 77,000 seyirci.

Chiefs Neden Kazanır? 

1- Arrowhead stadyumu Century Link Field (Seattle Seahawks’ın stadyumu) ile beraber deplasman takımları için ses açısından korkulu rüyalardan bir tanesi. Steelers için çok sorun olmasa da rüzgar ve soğuk hava da bunun cabası. Bu hafta Arrowhead’teki ses ile alakalı konuşan Steelers, OT’si Marcus Gilbert, Arrowhead’i hayatında gördüğü en sesli stat olarak tanımladı. Aynı zamanda Chiefs genel menajeri bu hafta içinde Arrowhead’teki 77,000 biletin hepsinin satıldığını duyurdu. Steelers hücumu bu kadar ses altında nasıl iletişim kuracak, bekleyip göreceğiz…

2- Tyreek Hill, dördüncü haftaki maçta sadece özel takım returner olarak oynarken sonraki dönemde büyük bir tehdit haline geldi. Özellikle açık alandaki hızı diğer takımlara büyük sıkıntı yaratmakta… Bu sezon gösterdiği dokuz TD’lık (bir kick return, iki punt return) performans ise bir çaylak için hiç fena değil. Özellikle son haftalarda Hill’i reverse oyunlarında kullanarak yüksek yardlar kazanması da koşu oyununa da katkısı olduğunu gösteriyor.  Tyreek Hill’ın çevikliği en iyi tackle yapan LB/safetyleri bile çok sıradan gösterdi. Tyreek Hill’in hem özel takımlardaki, hem de hücumdaki performansı maçın sonucu için kilit durumda.

3- Bu sezon performansı ile göz dolduran başka bir oyuncu ise tight end Travis Kelce. Bu sezon 85 yakalamada toplam 1125 yard alan Travis Kelce karşı takımların savunmaları için çok büyük sıkıntılar doğuruyor. 195 cm boyundaki TE iri cüssesine rağmen çok hızlı olduğu için ne safety’ler onu durdurabiliyor ne de linebackerlar onun hızına yetişebiliyor. Ne kadar hızlı olduğunu Broncos maçında yaptığı 80 yardlık yakalama sonrası TD koşusu ile gösterdi. Bloklama konusunda çok fazla görünmese de receiver olarak Kelce Steelers’ın önlem alması gereken  başka bir silah.

4- Chiefs savunma olarak NFL’in en iyi takımlarından. Maç başına karşı takımlara 368 yard toplam hücum veren Chiefs, maç başına 19.4 sayıya izin vererek bu kategori de yedinci sırada yer aldı. Top kaybı farkı Chiefs’in en üst sıraya yükseldiği istatistiklerden biri. Bu sezon Chiefs top çalma-kaybetme farkı istatistiğinde 16 gibi çok iyi bir rakam yakaladı. Bu istatistiğin oluşmasında savunmanın başarısı yanında Alex Smith’in top kaybetmemesi de rol oynasa da savunma top çalma konusunda oldukça başarılı. Savunma da Tamba Hali, Derrick Johnson ve Dontari Poe gibi ön yedilisinde güçlü isimlere sahip Kansas City, iki haftalık dinlenme ile sakatlıktan tamamen kurtulan Justin Houston’ın dönüşü ile Big Ben’in rüyalarına girmeye başlamıştır. Ön yedili dışında secondary kısmında da Kansas City Chiefs Eric Berry gibi yılın defansif oyuncusuna aday bir oyuncuya sahip. Berry’e artı olarak pro-bowl cornerback Marcus Peters, altı interception performansı ile formunu koruyor. Gerek ön yedilisi, gerek secondary’si ile Chiefs evinde Steelers hücumuna zor anlar yaşatabilir.

Chiefs Neden Kaybeder?

1- Chiefs genel olarak top kaybetmeyen ve düzenli hücum eden bir takım olarak biliniyor. Kısa paslar ve screen oyunları sayesinde kısa yardlar kazanarak saatin büyük kısmını eriten Chiefs takımı genelde yakalama sonrası alıncak yardlar ile hücumunu ilerletiyor. Koşu oyununda da gerek Spencer Ware ya da Charcandrik West çok büyük tehdit koşucular olarak görünmese de Tyreek Hill ara ara patlayıcı hücumlar yapabiliyor. Ama bu rakam ortalama bir playoff takımı için oldukça düşük. Bu oyun tarzında Alex Smith, oyun yöneticisi olarak biliniyor. Bazen bazı görüntüleri beğenmediğinde direk topu dışarıya atıyor. Bu oyun tarzı yüksek skor yapan Steelers takımına karşı çok başarılı olmayabilir ve eğer uzun pasa zorlanırsa Alex Smith’in Ben Roethlisberger’e yetişmesi çok olası görünmüyor. Aynı zaman da Alex Smith bu tarz bir oyuna zorlandığında top kaybetmeyeceğinin garantisi yok. Buna ek olarak takımda Jeremy Maclin dışında iyi bir wide receiver olmaması büyük bir sıkıntı.

2- Çok başarılı bir secondary’e sahip olan Chiefs takımında hala cornerback’ler tecrübeli QB’lere karşı yavaş kalabiliyor. Örneğin Marcus Peters, snap’ten sonra iki-üç saniye QB’ye bakıyor ve bu süre zarfında birebirinde hızlı bir receiver’a yeniliyor. Bu oyunun sonucunda kolu kuvvetli ve tecrübeli QB’ler Marcus Peters’ı cezalandırıyor. Bu sıkıntı sadece Peters’ın değil aynı zaman Berry ve diğer cornerback Phillip Gaines içinde geçerli. Bu sezon içinde oynadıkları Steelers, Falcons hatta Chargers maçları ile geçen sene Patriots deplasmanındaki maçı tecrübeli QB’lerin genç Chiefs secondary’sini büyük sorunlara sokabileceğini gösterdi. Bu secondary bu kadar agresif oynamak yerine daha stabil bir görüntü verse rakip takımlar çok kere 3 deneme ve dışarılar ile günlerini geçirirler ama agresif yaklaşım savunmayı zor durumlarda bırakabiliyor.

3- Andy Reid çok başarılı bir koç olsa da geçen sene playoff’ta Patriots maçında geriden gelirken saati ayalama konusunda saçmalaması Chiefs için büyük bir sıkıntı. Chiefs takımı geriden gelip kazanma konusunda çok başarılı durumda değil. Bu sezon içinde Chargers ve Falcons’a karşı geriden gelerek kazansa da genel olarak geriye düştüğünde kaybeden takımlardan birisi. Bunun dışında bazen oyun başlarında yakaladıkları fark ile hücumu gerepinden fazla yavaşlatmaları da başka bir sıkıntı. Bu sezon Titans’a kaybettikleri maç da Andy Reid’in hücumu fark yakaladıklarında oyun içinde tutma da sıkıntı çekmesi bu playoff maçlarında büyük sıkıntılar doğurabilir. Andy Reid her zaman iyi bir koç olarak anılsa da, zor durumlarda cesaret isteyen şeyleri yapamaması ve saat yönetimi konusundaki fiyaskoları dolayısıyla Chiefs bu maçı kaybedebilir.

Steelers Neden kazanır?

1- Steelers hücumunun en büyük avantajı üç Super Bowl oynamış, iki kere de bunu kazanmış bir QB’ye sahip olması. Big Ben özellikle Todd Haley’nin ve eski Hall of Fame oyuncusu ofansif line koçu Mike Munchak’in gelişi ve de birkaç birinci tur ofansif line draft’ından sonra, QB korunması konusunda iyi zamanlar geçiriyor. Wild card hafta sonunda Miami Dolphins’e karşı attığı ilk 11 pasın 11’inde de başarılı olan Ben ne kadar tehlikeli bir QB olduğunu gösterdi. Aynı zamanda gerek no huddle hücumda, gerekse savunmanın gösterdiği görüntüleri anlama konusunda başarılı olan Ben her zaman Steelers’ın başarısı için en önemli parça olduğunu pek çok kere gösterdi. Aynı zamanda Ben’in yarattığı derin pas tehdidi savunmaları çoğu zaman 2 derin safety şeklinde oynamaya zorlamakta. Bu da Steelers’ın koşu oyununun başarısı açısından önemli. Ben’in başka bir artısı ise sadece yıldız oyunculara zorlamak yerine tüm ofansa paslarını dağıtması karşı savunmaları zorlamakta. Kariyerinin ilk yıllarındaki gibi topu elinde uzun süre tutmayan Ben, kısa pas oyununda da kendini geliştirdi ve eskisi kadar çok sayıda sack vermiyor. Dolphins maçında maçın ilk devresinde bir darbe bile yemeyen Ben, Suh ve Wake’li Miami savunması tarafında sadece iki kere sack’lendi. Ben bu sezon çok yüksek yard ya da TD istatistikleri ile oynamasa da Steelers takımı için en önemli oyuncu.

2- NFL’de bir running back için başarı genelde sezon içinde 1,000 yard koşu ya da toplamda 1,500 yard hücum göstermesi olarak düşünülebilir. Le’Veon Bell bu kategorileri sadece sekiz maçta doldurdu. Steelers’ın son sekiz maçlık kazanma serisinde Cleveland maçında oynamamasına rağmen 1,002 yard koştu. Ligin en sabırlı koşucusu olarak görülen Bell’in alışılanın dışındaki koşu stilinden ötürü bu hafta bir röportajında kendisini NBA yıldızı Stephen Curry’e benzetti. Bell, kendisinin RB pozisyonunu değiştirdiğini ve yeni stilin gençler arasında ön plana çıkacağını savundu. Böyle olur mu olmaz mı bilinmez ama Bell şu an NFL’de en tehlikeli oyuncu olarak görülmekte. Miami maçında Steelers’ın üçüncü hücumunda 11 oyunda 11 kere koşup 96 yard alması herkesin ağzı açık izlemesine sebep olmuştu. Özellikle Ocak ayında bu kadar iyi koşu hücumu playoff başarısı açısından çok önemli. Başarılı bir koşu hücumu aynı zamanda play-action üzerinden pas oyununu da açmakta ve dengeli Steelers hücumu her takımı yenebilecek güçte. Bell gerek koşu stili, gerek pas yakalama ve rota koşma başarısı ile karşı takımlara karşı birebir kabusu. Eğer ön yediliyi aşıp secondary’e gelirse fiziksel üstünlüğü ile pek çok oyuncunun üzerinden silindir gibi geçiyor. Bell’in ilk playoff maçında ortaya çıkan istatistikler efsanevi seviyede, bakalım bu performansı ikinci maçında da gösterebilecek mi? Koşu oyunu ile ilgili Bell’in arkasında olan DeAngelo Williams’ın da sağlıklı olması ve sigorta olarak beklemesi Steelers’ın elini güçlendiriyor.

3- Bu sezon Bell kadar ışıklar onun üzerinde olmasa da Antonio Brown hala Chiefs savunması için büyük sıkıntı. NFL’de normal sezonda en çok pas yakalamada ve toplam TD sayısında ilk beşte olan Antonio Brown tüm maç boyunca iki ya da üç savunma oyuncusu tarafından durdurulmaya çalışıyor. Bu da Big Ben’e diğer oyuncuları da pas oyununa dahil etme konusunda yardımcı oluyor. Bu sezon 106 pas yakalama da 1284 yard alan Antonio Brown, 3 sene üst üste 100 pas üzerinde yakalayarak Marvin Harrison’ın rekoruna ortak oldu. Brown açık alanda ne kadar tehlikeli olduğunu Dolphins maçında, Steelers’ın ilk iki 50 ve 62 yardlık kısa pas üzerine koşu  ve TD oyunlarında gösterdi. Fiziksel olarak çok büyük olmasa da (178 cm) pası yakaladıktan sonra hızlanması ve öldürücü stiff-armı ile savunmalara zor anlar yaşatan Brown’ın özel takımlarda puntları döndürmesi de Chiefs takımını punt yaparken tekrar düşündürecek. Bu sezonki ilk buluşmada dört pas yakalamada 64 yard alıp bunu iki de TD ile süsleyen Brown bu hafta Steelers’ın kazanması için önemli faktörler arasında.

4- Maç başına 20.4 sayı vererek bu kategori de 10. sırada olan Steelers savunma takımı özellikle sekiz maç üst üste kazanma serisinde toplamda 30 sack ile şu an bu kategoride birinci sırada yer alıyor. NFL’e alışan çaylak oyuncular Artie Burns, Sean Davis secondary’de, Javon Hargrave ise defansif line’da başarılı performans gösteriyorlar. Bunlara ek olarak 10. haftada takıma dönen Bud Dupree ve 38 yaşında ikinci bahar yaşayan James Harrison her maç en az bir sack ile oynuyor ve buna ek olarak gerek koşu savunmasında gerekse de QB vuruşlarında en üst sıralarda yer alıyorlar. Bunun dışında son üç maçında birer interception ile oynayan iç linebacker Ryan Shazier, sağlıklı olduğunda ne kadar tehlikeli bir oyuncu olduğunu gösterdi. Üç maçını diz sakatlığı ile kaçırdıktan sonra geri dönüş yapan Tuitt Miami’ye karşı gösterdiği performansı tekrarlarsa Chiefs’in hücumda işi zor gibi görünüyor. Bu hafta içinde göz altına alınan ve takımla ilişiği kesinlen linebacker koçu Joey Porter’ın etkisi de belirsiz ama çok etkileyeceği tahmin edilmiyor.

Steelers Neden Kaybeder?

1- Big Ben hakkında ne kadar iyi şeyler söylesek de son üç maçta attığı yedi interception soru işareti olarak oluşturmakta. Bazı durumlarda oyunu yanlış okuması ya da bazı pasları çok zorlaması sonucunda attığı interception’lar Steelers’ın başını ağrıtabilir. Geçen hafta sondan bir önceki hücumda maç kesin kazanılmış olmasına rağmen Tomlin tarafından oyunda tutulan ve üçüncü deneme de Cameron Wake tarafından aldığı darbe sonucu ayağından sakatlanan Ben’in bu hafta ne kadar hareket edebileceği en büyük soru işaretlerinden. Buna Big Ben’in deplasman performansını da eklersek Ben’in bu hafta ne yapacağı pek belli olmayacağa benziyor. Daha önce pek çok durumda sakat sakat oynasa da Ben bu haftaki sakatlığının ciddiliği ve ne kadar hareketli olacağını maç içinde göreceğiz. Özellikle Justin Houston’ın dönüşünden sonra ofansif line oyunu ve Ben’in kararları maçın sonucunu belirlenecek.

2- Steelers savunması son zamanlarda çok iyi iş yapsa da patlayıcı oyunlara karşı hala basit hatalar yapabilmekte. Bu sezon 70 kere 20 yard üzeri oyun veren Steelers’ın en büyük sıkıntısı, çabuk ve screen pas oyunu oynayan Chiefs hücumuna karşı iyi tackle yapamamaları. Bu sezon içinde özellikle çaylak oyuncular Burns ve Davis’in coverage ya da tackle kaçırması sebebiyle çok sayıda büyük oyun veren Steelers, özellikle Jeremy Maclin ve Tyreek Hill’e karşı zorlu bir mücadeleye çıkacak. Onun dışında Charchandrik West gibi küçük bir check-down’ı 50 yardlık bir kazanca çevirebilmesi de Steelers’ın dikkat etmesi gereken başka bir etken. Genel olarak deplasmanda konsantre olup düzgün tackle yapmada sorun yaşayan Steelers, ne yapar bilinmez.

3- NFL’in en iyi koçlarından bir tanesi olarak görülen Tomlin bazen gereksiz agresif kararları sebebiyle takımı zor durumlara sokabiliyor. Gereksiz yerlerde dördüncü denemelere gitmesi ya da TD sonralarında extra sayı yerine, iki puan denemelerine gitmesi de Tomlin’in agresifliğini gösteriyor. Özellikle bu seneki Dallas maçında beş kere iki puana gidip hiçbirini alamaması da beş sayı farkla biten maç için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Genelde iyi bir oyun planı ile maçlara çıkan Steelers’da, Tomlin’in işler kötüye gittiği zaman bazen gerekli düzeltmeleri yapamaması ya da oyuncuları oyuna geri getirememesi de Steelers’ın yaşayabileceği sorunlardan bir tanesi…