2017 NFL Playoffları’nın ilk haftası olan wild card turu geride kaldı. Geçen hafta sekiz takım maç yaptı, bu hafta da sekiz takım maç yapacak. Nasıl olacak derseniz, geçen haftayı bay geçen dört takım, playoff’lara anca bu hafta teşrif edecekler, o yüzden. Bu teşrifçilerin biri de normal sezonu  NFC’nin en iyi puan durumuyla kapatan Dallas Cowboys. Rakibi de geçen hafta Amerikan güreşi gibi maçın yarısı dayak yiyip öbür yarısı dayak atarak New York Giants’ı eleyen Green Bay Packers.

Aslında Green Bay sezon içinde NFC’de playoff yapan tüm takımlarla olduğu gibi Dallas ile de karşılaşmış, Ezekiel Elliott’ın önünde paspas olmuştu. Aaron Rodgers da o zamanlar 2016 eğrisinin iniş kısmında olduğu için cevap verememiş, hem yenilip hem ezilmişti Packers.

Ancak bu sefer farklı. Gümbür gümbür geliyor Green Bay! Rodgers, Cowboys savunmasını delik deşik ederken; Packers savunmasından Matthews, Peppers ve Perry, Dak Prescott’a çaylak olduğu hatırlatacak. Prescott o kadar zorlanacak ki, maçın ikinci yarısına Tony Romo başlayacak. Yine de Green Bay en az 20 fark atacak.

Üstteki paragraftaki gibi yazsam yine beğenir miydiniz yazdıklarımı? “Şu anda bile beğenmiyoruz ki” dediğinizi duyar gibiyim. Lombardi çarpar adamı. Evinizin duvarını OBJ yumruklar. Şaka bir yana, bir maçta olacakları bu kadar tahmin edebilmek için herhalde yakın ailenizde iki-üç müneccim olması gerek. Biz en iyisi elimizin yettiği kadar ön analizimizi yapalım, zarları atıp tavlayı oynamayı da sahadakilere bırakalım.

Packers Hücumu – Cowboys Savunması

Aslında New York Giants savunması, ligin en iyileri arasında gösteriliyordu. Free agent’lara bu kadar yüklenince o deney elinizde patlar genelde, ancak Giants sezon öncesi gerçekten kaliteli bir savunma kadrosu kurmayı başarmıştı. Bu savunma, wild card turunda Packers hücumunu arka arkaya beş kere punt yapmaya zorladı, ancak ikinci çeyreğin sonlarına doğru Mike McCarthy gerekli ayarlamaları yapıp Rodgers’ın receiver’larına top atabileceği ufak açıklıkları sağlamayı başardı.

Dallas savunması aslında New York’tan çok da kötü değil. Eski yıllardaki savunma line’ı olmasa bile, arkada Barry Church ve Morris Claiborne, Jordy Nelson’sız Green Bay receiver’larını fazla boş bırakmayacaktır. Ancak arkada receiver’ları altı, yedi saniye tutabilseler bile, Rodgers’ın hiç bitmeyecek gibi gelen cep içinde dansetmeleri yüsünden sekizinci saniyede pası yiyebilirler. Burada açıkçası bir iradeler savaşı yer alacak. Ev sahibi olmanın avantajının en işe yarayacağı yerlerde biri burası olsa gerek. Green Bay’in ise boğucu bir pas savunmasıyla karşı karşıya kalmaması için, pas korumasında iyi olan hücum line’larının biraz da koşu bloğu yapmayı öğrenmeleri gerekiyor.

Cowboys Hücumu – Packers Savunması

Dallas için maçı kazanmanın en kolay yolu, kesinlikle koşu oyununu kullanarak uzun drive’larla saati kontrol altında tutmak ve Aaron Rodgers’ı saha dışında tutmak. Geçen hafta Giants packers’ı ilk beş drive’da beş punt’a zorlasa da, kendileri de o sürede yalnızca altı sayı alabilmişlerdi. Ne zaman bir maç düelloya gitse, kolu iyi olan oyun kurucu genelde maçtan da galip ayrılıyor. Dak Prescott ne kadar iyi bir çaylak sezon geçirirse geçirsin, Pazar güne misafirliğe gelen oyun kurucu kadar pas yeteneği henüz yok. O yüzden olay Ezekiel Elliott’da bitiyor.

Packers savunması aslında geçen hafta secondary’deki eksikliklerine rağmen Giants hücumunun etkili receiver’ları Odell Beckham Jr, Sterling Shephard ve Victor Cruz’un tesirini oldukça azaltmayı başardı. Tabii bu özellikle OBJ kendinden beklenmeyen topları düşürmese, maç çok farklı bir çehre kazanabilirdi. Pazar günü ise Dez Bryant, Terrance Williams, Cole Beasley ve Jason Witten’ın aynı topları düşüreceğinin garantisi yok. Green Bay’in elindeki bir koz ise Dak’in çaylak haliyle Dom Capers gibi eski çakalın karşısına çıkacak olması. Dak çaylak duvarına toslamıyorsa, duvar ona getirilmeli. Gerçi Ezekiel Elliott’ı durduramadıktan sonra bütün bu pas oyunu tartışmasının pek bir önemi kalmıyor.

Diğer Notlar

– Dak, Zeke, Dez diye isim mi olur? Karşılarında Clay, Ty ve elbette ki Geronimo!

– Maçın hakemi Tony Corrente, kariyerinin ilk NFL maçında Green Bay – Oakland maçını yönetmiştir, maçı Green Bay kazanmıştır. Buna göre, Dallas – Green Bay maçı da satılmıştır.

– Super Bowl hakemleri, divisional round’da maç yöneten ekiplerden seçiliyor. Bu sene artık Gene Steratore’un senesi olsun lütfen.

– Chargers, bir dur iki dakika; zaten ortalık karışık.

– Roger Goodell’in doğumgünü 19 Şubat’tır, yani 19.02. 19×02 = 38, Dallas’ta bu formayı giyen Jeff Heath’dir. Heath’in doğumgünü 14 Mayıs, yani 14.05’dir. 14×05=70. Dallas’ta 70 giyen oyuncu Zack Martin, Notre Dame mazunudur. Notre Dame katolik okuludur. Katolik okullarda Hail Mary duası okunur. Rodgers geçen hafta Hail Mary pası ile touchdown bulmuştur. Maç satılmıştır.

– Yorumcular Joe Buck ve Troy Aikman. Aikman 21.11 doğumludur. 2 + (1+1) x 1 = 4’tür. 4, Dak Prescott’ın numarasıdır. Bu yüzden Troy Aikman Dallas’tan yanadır.

– Az önce yayın yönetmenimizden aldığımız habere göre Tory Aikman Dallas’ta 12 sene oynamış, tam üç Super Bowl kazandırmış bir oyun kurucuymuş. Yazılarda sayısal şaklabanlığa yer yokmuş.

Sonuç olarak harika bir playoff haftası var önümüzde. Houston – New England maçı dışındakilerin hepsi gözlerimizi ekranlara kilitleyecek kalitede. Bu maçların arasında da belki en heyecanlısı Green Bay ve Dallas arasında oynanacak. Siz de maçı kaçırmayın, Odell Beckham Jr. evinizin duvarını yumruklamasın ve futbol zevkiniz azalmasın.