Cumartesi gecesi oynanan iki divisional round maçıyla, AFC ve NFC konferans finallerinde mücadele edecek ilk iki takım belli oldu. Gecenin ilk karşılaşmasında Atlanta Falcons, evinde Seattle Seahawks’ı 36-20’lik skorla alt edip dört sezon sonra yeniden konferans finaline yükselirken playoff’lara AFC lideri olarak giren New England Patriots, Houston Texans karşısında beklendiği gibi zorlanmadı ve sahadan 34-16’lık skorla galip ayrıldı.

Adı MVP ödülüyle anılan Falcons quarterback’i Matt Ryan, Seahawks karşısında attığı üç touchdown pasıyla karşılaşmanın yıldızı oldu. Running back Tevin Coleman ve Devonta Freeman ikilisinden ise Coleman ilk yarının sonunda yakaladığı bir touchdown pası, Freeman ise yaptığı toplam 80 yard’lık top tutuş ile Ryan’ın en büyük yardımcıları oldu.

Maça tight end Jimmy Graham’e attığı touchdown pasıyla fırtına gibi bir giriş yapsa da sonrasında dümeni doğrultamayan Seahawks quarterback’i Russell Wilson, maçın son çeyreğinde Doug Baldwin’i end zone’da topla buluşturmayı başardı ancak aynı çeyrekte iki de interception atınca takımını maça ortak etme şansını harcamış oldu.

Bu sonuçla Falcons, 2012 sezonundan sonra ilk kez yükseldiği playoff’larda yine o yılki derecesini tekrar edip konferans finaline yükselirken Seahawks, üst üste ikinci sezonunda playoff’lara divisional round’da veda etti. Seattle ekibi geçtiğimiz sezon divisional round’da Carolina Panthers’a boyun eğmişti.

Gecenin ikinci karşılaşmasında Foxborough deplasmanına çıkan Texans, Patriots’ı ilk yarıda biraz olsun zorlasa da gerisini getiremedi. Ev sahip ekip maçtan 36-13’lük skorla galip ayrılarak üst üste altıncı kez AFC Konferans Finali’ne yükseldi ve NFL tarihinde kırılması güç bir rekora ulaştı.

Maça damgasını vuran isim ise Patriots running back’i Dion Lewis oldu. Henüz ilk drive’da Tom Brady’den aldığı pası end zone’a kadar taşıyan Lewis, birinci çeyreğin bitimine bir dakika kala da kickoff return touchdown’a imza attı.

Çıkış yakaladığı 2015 sezonunun sekizinci haftasında ön çapraz bağlarını kopartan ve 2016 sezonunun 10. haftasına kadar kenarda kalan genç running back, güçlü Texans savunmasına karşı maçın sonunda bir de koşu touchdown’u kaydederek bir post-season maçında hem koşu hem reception hem de kickoff return touchdown’u gerçekleştiren ilk NFL oyuncusu olarak tarihe geçti.

Patriots’ın 39 yaşındaki efsane oyun kurucusu Brady, maçı iki touchdown pasıyla kapatırken geçtiğimiz hafta Oakland Raiders’a karşı oynanan wild card maçıyla ilk 11 formasını kapan Texans quarterback’i Brock Osweiler, bu maçta beklentilerin altında kaldı ve karşılaşma boyunca sadece 198 yard’lık pas atabildi.

İlk iki divisional round maçının ardından Falcons ve Patriots, adlarını konferans finaline yazdırmayı başardı. Falcons, 15 Ocak Pazar gecesi oynanacak olan Green Bay Packers – Dallas Cowboys maçının galibiyle 22 Ocak Pazar günü TSİ ile 11.05’te karşı karşıya gelecek. Eğer Cowboys, Packers’ı yenerse Falcons konferans finali için Dallas’ın yollunu tutacak. Şayet Packers, Cobwoys’a karşı kazanırsa NFC şampiyonunu belirleyecek olan maç Atlanta’daki Georgia Dome’da oynanacak.

AFC’nin birinci seri başı Patriots ise 15 Ocak Pazar gecesini 16 Ocak Pazartesi gecesine bağlayan gece TSİ 04.20’de oynanacak olan Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers maçının galibiyle, 22 Ocak Pazar gecesi TSİ 02.40’ta Foxborough’da bulunan Gilette Stadium’da iki sezon sonra yeniden Super Bowl’a yükselmek için mücadele edecek.