Sevgili NFLTR okurları, geçtiğimiz Pazar gecesi playoff tarihine geçen bir maça tanık olduk. Sezon boyunca hiç kimsenin dilinden düşürmediği NFC’nin en iyi takımı Dallas Cowboys, ilk playoff maçında erken balığa çıktı. Öteki tarafta ise kimsenin şans vermediği Packers, oyun kurucusunun iki ay önce söylediği bir söz ile uyandı ve şimdi önlerinde kimse duramıyor. Geçen haftaki yazımda bu maçın kesinlikle sezon içerisindeki maçla karşılaştırılmaması gerektiğini belirtirken kazanan tarafın Packers olacağını yazmıştım. “Ezekiel Elliott’ı durdurursak kazanırız” parolasıyla maçı izledik. Fakat Elliott’ı hiçbir şekilde durduramadık. Peki nasıl kazandık? Bunun cevabını yazmaya gerek yok aslında ama yine de üstada ayıp olmasın: Aaron Charles Rodgers. Bu adamı yaklaşık iki aydır kimse durduramıyor. Şu anda ligin en formda ve en tehlikeli oyun kurucusu.

Packers ilk çeyrekte yaptığı koşu savunmasıyla fena iş çıkarmadı desek yalan olmaz. Burada Dak Prescott’ın çoğu zaman berbat Packers secondary’sinden faydalanmak için pas hücumuna yönelmesinin etkisi de var. Elliott’ın o patlayıcı koşularının neredeyse tamamı ikinci yarıda gerçekleşti. İkinci çeyreğin ortalarında uyanan Cowboys hücumu, Dez Bryant ile skoru 21-10’a getirdi. Cowboys touchdown’ı sonrası kick return’de topu elinden düşüren Christine Michael, Packers’ı altı yard çizgisinden hücuma başlattı. Sonrasında Rodgers’ı sack’lemeyi başaran Cowboys, ilk yarı bitmeden bir fırsat daha yakalamasına rağmen alan golüyle yetindi ve farkı sekize indirdi. Geçen haftaki Giants maçı gibi bu maçta da her iki takım ilk yarıda o kadar çok iniş çıkış yaşadı ki Packers skoru 21-3 yaptıktan sonra Rodgers, 0/4 isabet ve bir sack ile oynarken Prescott ise 6/9 isabet, 95 yard ve bir touchdown pası ile oynadı.

Hücumun en önemli silahı Jordy Nelson’ın yokluğunda, öne çıkacak birinin olması gerekiyordu. İkinci yarıya kısa süren kötü gidişat sonrası iyi başlayan Rodgers, ilacı dev adam Jared Cook’ta buldu ve farkı 15’e çıkardı. Sonrasında Elliott’ın patlayıcı koşularıyla yirmi yard çizgisine kadar gelen Cowboys, maç boyunca hiç sırıtmayan çaylak Prescott’ın attığı interception ile büyük bir fırsatı kaçırdı. Böylelikle “2 ve 1″deyken koşu oyununu tercih etmek yerine receiver’larına yönelen Prescott’ın hatasını Micah Hyde affetmedi.

Topu eline alan Rodgers çok geçmeden attığı interception ile Cowboys’a bir fırsat daha verdi. Böylelikle Rodgers, Kasım ayından bu yana ilk defa interception attı ve herkese “Ben de insanım” dedi. Bu fırsatı berbat secondary’miz sayesinde çok güzel değerlendiren Prescott, 34 yaşındaki Witten’a attığı touchdown pasıyla farkı sekize indirdi. Touchdown öncesi “3 ve 14″te rakibi durduramıyorsanız sonuca katlanacaksınız.

Maç boyunca karnımda ağrıların oluşmasına sebep olan Ladarius Gunter’ın yatacak yeri yok, haberi olsun. Burada savunma koordinatörü Dom Capers’ın da hatası var. Dez Bryant gibi bir adama safety yardımı olmadan Gunter’ı verirsen o adam uçar gider ve sen de öyle izlersin. Maç boyunca da izledik zaten. Nitekim Gunter, bitime dört dakika kala Bryant’ı yine boş bıraktı ve skor eşitlendi. Touchdown sonrası alan golüyle yetinen Packers, bitime bir buçuk dakika kala topu Cowboys’a verdi. İşte o an her şey bitti diye düşünürken tek eli sakat olan Nick Perry, Prescott’ın attığı pası engelledi ve bitime 35 saniye kala topu Rodgers’a verdi. Burada dürüst olacağım… Bu maç uzatmaya gittiği takdirde para atışını kaybetsek maçı büyük ihtimal kaybederdik. 2015 yılındaki konferans finali ve geçen seneki Cardinals maçında yaşananlar hala aklımdan gitmiş değil. Rodgers da bunu adı gibi biliyordu ve şansını sonuna kadar zorlayacaktı.

Bitime yedi saniye kala “3 ve 20″de olan Rodgers, herkes “Tamam maç uzatmaya gitti” derken attığı muhteşem pas ile tüm stadı sustururken bizi de koltuktan fırlattı. Üç saniye kala alan golü ile öne geçen Packers, maçı kazandı ve adını NFC Konferans Finali’ne yazdırdı. Running back’siz ve berbat bir secondary’ye rağmen bu adam herkesin arkasını topladı ve sezon başından beri Super Bowl için en çok konuşulan takım olan Cowboys bile Rodgers’ı durduramadı.

Maçın Kırılma Anı

Aslında bu maçın içinde o kadar çok kırılma anı var ki hangisini yazsak yalan olmaz. Uzatmaya gidecek dediğimiz maçı bitiren pozisyona ayak hazırladığı için Rodgers’ın Cook’a attığı pas her şeyi değiştirdi.

O Savunmayla Olmaz Dediniz, Bakın Ne Oldu Şimdi…

– Takımın en çok touchdown kaydeden oyuncusu Nelson’ın yokluğunda şans verilmeyen Peynir Kafalar, NFC’nin en iyi takımını kendi evinde susturdu ve adını konferans finaline yazdırdı.

– Kariyerindeki 10. playoff maçını kazanan koç McCarthy, efsane isim Vince Lombardi’yi geçerek takım tarihinde bunu başaran ilk isim oldu.

– Son iki dakikada iki tane 50 yard üzeri alan golü kaydeden Mason Crosby, son 15 yılda bunu başaran ilk isim oldu ve Packers’a galibiyeti getirdi.

– Nelson’ın yokluğunda sazı eline alan dev adam Jared Cook, maçı 104 yard ve bir touchdown ile tamamlarken maçın X faktörüydü.

Daha Super Bowl’a Gidecektik…

– Normal sezonda sadece üç mağlubiyet alan Dallas ekibi Super  Bowl için favori gösterilen takımların başında geliyordu. Son iki aydır kimsenin durduramadığı Rodgers’ı izlemekle yetindiler ve çıktıkları ilk maçta erken izne ayrıldılar.

– Maçı kaybetmelerine rağmen sonuna kadar mücadele eden Prescott ve arkadaşları gelecek için sağlam mesaj verdiler.

– Çaylak olmasına rağmen attığı interception dışında sırıtmayan Prescott, Tony Romo’ya off-season için adeta sinyal yolladı.

– Son 20 yılda iki playoff galibiyeti bulunan Cowboys için bu süre bir yıl daha uzamış oldu. Bu arada Jacksonville Jaguars’ın aynı süreçte üç playoff galibiyeti olduğunu da hatırlatalım.

Atlanta Falcons Maçı Hakkında

Bu maç hakkında uzun uzun analiz kasmanın lüzumu yok. Ligin en iyi hücum yapan iki takımının konferans finali mücadelesini izleyeceğiz. Savunmaların çarpıştığı bir maçta olmayacak. MVP’yi hak eden iki isimin konferans finalinde mücadele etmesinden başka güzel ne olabilir… (MVP yarışı hakkındaki yazıya şuradan ulaşabilirsiniz)

Mevcut Packers secondary’si wild card haftasında Odell Beckham Jr. ve sonrasında Dez Bryant önünde çok kötü bir sınav vermişti. Falcons recevier’larını ve özellikle Julio Jones’u mevcut görüntüyle durdurmaları çok zor. Dediğim gibi Packers için bu maçın skorunu belirleyecek olan isim, sekiz haftadır olduğu gibi yine Aaron Rodgers olacak. Çok yakın bir maç bekliyorum. Tıpkı sezon içerisindeki 33-32 biten maç gibi. Packers’ı bir adım önde görüyorum. Son olarak Super Bowl LI tahminimi yapıp yazının sonuna geliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Super Bowl LI: New England Patriots – Green Bay Packers