New England Patriots’ın tarihe geçen Super Bowl zaferiyle bir NFL sezonunun daha resmen sonuna geldik. Neredeyse yedi ay futbol izleyemeyecek olmak insana kötü hissettirse de bu süreç aslında dışarıdan gözüktüğü kadar kötü bir süreç değil. En azından benim gibi draft sürecinden zevk alan biriyseniz. 2017 NFL Draftı için önümüzde daha aylar olsa da hiçbir zaman mock draft için erken değildir. Bu sezon kaç tane mock yayınlayacağımı kestiremiyorum fakat draft sürecinin önemli dönüm noktalarının ardından güncellemelerimiz olacak tabiî ki. O zaman Super Bowl sonrası veya scouting combine öncesi diye tanımlayabileceğimiz mock draft’ımıza başlayalım..

Not: Indianapolis Colts ve Minnesota Vikings, sezonu aynı derecede ve aynı maç takvimi zorluğunda bitirdikleri için birbirlerine karşı herhangi bir tie-breaker üstünlükleri yok. Vikings’in ilk tur hakkı Philadelphia Eagles’ta olduğu için Eagles ve Colts arasında kimin daha önce seçim hakkına sahip olacağı atılacak yazı-tura sonrası belli olacak. Ben kendi para atışımı yaptım ve buna göre Eagles 14, Colts 15. sırayı aldı. :)

1) Cleveland Browns – Myles Garrett, DE, Texas A&M

Myles Garrett, pozisyon gözetmeksizin bu draft’ın en yetenekli ve potansiyeli en yüksek oyuncusu. Öyle ki son zamanlarda lige gelecek en yetenekli pass rusher’lardan biri olarak gözüküyor ve Von Miller, Khalil Mack tarzı franchise kurtarıcı bir savunma oyuncusu potansiyeli var. Garrett’a baktığımız zaman klasik bir 4-3 formasyonu defensive end’i olarak tanımlayabiliriz. Mevcut oyuncular içinde benzer bir kıyas yapmak zor olacak fakat pozisyon itibariyle Mack, oyun tarzı olarak da Von Miller’ı andırıyor. Bir pass rusher için en önemli özellik olan kalça esnekliğine sahip, aslında onu bu kadar özel kılan da bu. Kolejdeki ilk sezonlarında saf bir pass rusher olarak oyunu dominant etse de koşu savunmasında eksik yanları vardı. Son yılında koşuya karşı da çok iyi performans göstererek komple bir savunmacı olma konusunda önemli aşama kaydetti. Cleveland Browns’ın neredeyse 20 yıldır olduğu gibi hala franchise quarterback’e ihtiyacı var fakat hem bu draft’ta Garrett dururken birinci sıra değeri olan bir QB yok hem de Browns, 12. sıradaki diğer hakkını hala qurterback’ten yana kullanabilir.

2) San Francisco 49ers – Mitch Trubisky, QB, North Carolina

Normal şartlarda bu draft’ta ilk 15 sırada seçilecek değerde bir QB mevcut değil fakat bu yıl QB ihtiyacı üst düzey olan takımların üst sıralarda sıraya girmiş olması birinden birinin ilk beş içinde QB seçeceğine işaret ediyor. Ben ise bu takımın 49ers olmasını daha muhtemel görüyorum. Tabi bunda en büyük neden ise 49ers’ın yeni sezona hazırlanırken kadrosunda kontrat altında bulunan bir tane bile QB olmaması. 2017 sınıfı QB’lerini bu eziklediğimiz yeter, kötünün iyisi olarak duran isim ise Mitch Trubisky. En azından diğerlerine göre daha çok NFL quarterback’ine benziyor ve yeni head coach Kyle Shanahan’in sistemine uyacak tarzda bir oyuncu. Fakat North Carolina’da sadece bir tam sezon starter olması tecrübe konusunda kırmızı bir bayrak. Yine de Trubisky, tek tam sezonunda draft değerlendiricilerini etkileyecek kadar başarılıydı.

3) Chicago Bears – Jonathan Allen, DE, Alabama

Ryan Pace, muhtemelen kendini bu sıraya değecek bir QB için ikna etmeye çalışacak ancak görünen tabloda hala çok yetenekli oyuncular dururken ihtiyaca yönelik QB seçip yapılacak reach uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bears’ın kağıt üzerinde NFC North’ta mücadele edecek bir kadrosu var ve evet, QB’ye ihtiyaçları var ancak buradan seçilecek bir QB bütün sorunları çözmeyecek. Jonathan Allen, değer ve yetenek olarak Myles Garrett’a çok yakın bir isim ve tam olarak Fangio’nun 3-4 savunması için biçilmiş kaftan. Üç sezondur yıldızlarla dolu Alabama defansının kalbi olan Allen, Bears çizgi savunmasına ve pass rush departmanına seviye atlatabilir. Floyd, Goldman gibi genç parçalara eklenecek olan Allen, buradan seçilecek DeShaun Watson veya Dashon Kizer’dan daha yararlı olacaktır.

4) Jacksonville Jaguars – Leonard Fournette, RB, LSU

Jaguars, bu sene o sene diye diye her sene bir şekilde hala ilk beşten seçmeye devam ediyor. Bu sayede kadrolarının büyük kısmı hazır durumda ve büyük eksik olarak biteleyebileceğimiz az pozisyon var. Jags’in aslında en büyük ihtiyacı offensive tackle fakat tarihin en kötü tackle sınıflarından biriyle karşı karşıya olduğumuz için dördüncü sıraya değecek bir OT mevcut değil. Onun yerine hücumun sıradaki sıkıntısına yönelebilirler. Jaguars, iki sene önce Yeldon’ı ikinci turdan draft etti ve geçen sene de Chris Ivory’ye top paylaşsın diye eşek yüküyle para verdi. İki oyuncu da takımın koşu sorununa merhem olmuş değil. Fournette, tüm draft’ın en yetenekli beş oyuncusundan birisi. Lise yıllarından beri Adrian Peterson’dan sonra gelen en iyi runing back potansiyeli olarak lanse ediliyor. En azından Peterson’dan sonra gelen Peterson tarzındaki en iyi running back olduğunu söyleyebilirim. Son yıllarda üst sıralardan korkusuzca yetenekli RB draft eden takımların ödüllendirildiğini de gördük. Jaguars’ın Fournette’i seçerek Bortles’ın hücumdaki yükünü hafifletmesi akıllıca olacaktır.

5) Tennessee Titans (Rams’den Gelen Hak) – Mike Williams, WR, Clemson

GM Jon Robinson’ın yönetimi ele almasından sonra mükemmel bir şekilde yapılanan Titans için bu draft artık puzzle’ın son parçalarını tamamlama draft’ı. Marcus Mariota etrafından ilk etapta sağlam bir hücum çizgisi ve güçlü koşu oyunu oluşturuldu. Şimdi sıra Mariota’ya birlikte büyüyebileceği silahlar vermekte. Bu formül Raiders’ta Carr ve Cooper örneğiyle çok başarılı oldu. Mike Williams, draft’ın en iyi pozisyon reciever’ı ve bu şuan Titans’ta bulunmayan bir kavram. Ellerinde bazı iyi reciever’lar olsa da gerçek bir bir numaradan yoksunlar ve Williams, ilk günden itibaren bu boşluğu doldurabilir.

6) New York Jets – Malik Hooker, FS, Ohio State

New York Jets savunmasının sadece bir sezonda yaşadığı düşüş gerçekten inanılmazdı. Ligin en iyi ön alan savunmalarından birine sahip olsalar da savunmanın arka kısmının ligin en kötüsü olduğunu iddia ediyorum. Fitzpatrick ve diğer dramaların gölgesinde kalsa da gerçekten rezil bir secondary performansına şahit olduk. Takım ciddi bir quarterback ihtiyacı olsa da üç senedir yüksek turlardan QB seçiyorlar ve buradan seçilecek bir QB daha hatalar zincirine yenisini ekleyebilir. Yapılacak en doğru hamle pozisyon gözetmeksizin en iyi secondary oyuncusunu draft etmek olacak. O isim de Ohio State’in interception makinesı Malik Hooker. Kendisine yapılan Ed Reed benzetmeleri boşa değil, uzun zamandır izlediğim en playmaker safety. Jets secondary’sinin yeniden inşası için kilit isim olacaktır.

7) Los Angeles Chargers – Jamal Adams, SS, LSU

Kilit pozisyonlarda yaşanan sakatlıklar olmasa Chargers, playoff yarışı yapacak kapasitede bir takım. Joey Bosa’nın sınırlı süre almasına rağmen yaptığı etkiyi gördükten sonra savunma bu takım için önümüzdeki sezonlarda itici güç olabilir. Ancak Eric Weddle’ın ayrılmasının ardından secondary’de lider oyuncu eksikliği yaşıyorlar. Jamal Adams, Weddle ile bire bir aynı safety pozisyonunu oynamasa da Chargers’ın safety ihtiyacını draft’taki en iyi oyunculardan birisiyle gidermesi demek. Adams, geride kalan sezon LSU’nun tartışmasız en iyi savunmacısıydı ve bu draft’ın en komple safety’si. Bir box safety olması zaman zaman koşuya karşı sıkıntı yaşayan Chargers için başka bir tercih sebebi.

8) Carolina Panthers – Marshon Lattimore, CB, Ohio State

Panthers, geçtiğimiz sezon takımın yıldızlarından Josh Norman’ın ayrılmasına izin vererek secondary bölgesinde sıkıntılar yaşadı. Aslında James Bradberry ve Darryl Worley, beklenenden daha iyi oyunlar ortaya çıkarsa da ikisi de Norman kalibresinde birer cornerback değil fakat Lattimore öyle. Redshirt sophomore olarak draft’a gireceğini açıklaması oynama süresi olarak soru işaretleri oluştursa da Lattimore, yakın tarihin en heyecan verici cornerback sınıfına sahip bu draft’ta en iyi isim olarak öne çıkıyor. Uzun boyu, güçlü yapısı, akıcı hareket kabiliyeti ve kısa mesafe hızlanmasıyla üst düzey NFL cornerback’i olabilecek materyale sahip.

9) Cincinnati Bengals – Rueben Foster, LB, Alabama

Üst üste beş sezon boyunca playoff’ta boy gösteren Bengals, geçtiğimiz sezon seriyi bozdu. Bu başarısızlık moralleri bozmuş olsa da aslında hala iyi bir kadroya sahip olan takım için ilk 10 sıradan yapılacak seçim büyük nimet. Buradan seçilecek fark yaratan bir oyuncu Bengals’ın tekrar playoff’a dönmesi anlamına gelir. Şanslarına tam da ihtiyaçları olan bir fark yaratıcı kucaklarına düşüyor. Değişen oyunla birlikte NFL’de her şeyi yapabilen iç linebacker’ların değeri hiç olmadığı kadar fazla. Rueben Foster, koşuya karşı duvar olabilme, sahayı yatay olarak vakit kaybetmeksizin geçebilecek derecede hızlı ve atlet olabilme, tight end ve running back’lerle birlikte hareket edebilecek kadar cover yeteneğine sahip olma özellikleriyle modern NFL’in linebacker prototipi adeta.

10) Buffalo Bills – Marlon Humphrey, CB, Alabama

Arka arkaya Alabama! Hayır, DeShaun Watson hala seçilmemiş bir şekilde tahtada beklerken Bills’in gidip cornerback seçmesi hiç anormal bir durum değil. Son zamanlarda Bills ve Tyrod Taylor’ın kontrat meselesinde orta yolu bulmaya yakın oldukları haberleri dolaşıyor. Ayrıca Bills’in yeni ofansif koordinatörü Rick Dennison, Taylor’ın Ravens’tan eski koçu ve iki sene önce Broncos’ta OC olduğu zaman Taylor’ı ısrarla istemiş. Yani şimdilik Taylor’ın takımda kalması daha olası. Ancak zayıf CB free agent piyasasında Bills’in starter corner’ı Stephone Gillmore’u takımda tutabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Neyse ki cornerback açısından derin ve kaliteli bir draft sınıfı var. Alabama’dan Humphrey, Bills’in diğer cornerback’i, Ronald Darby’nin yapamadığı her şeyin cevabı. İri bir pres corner olan Humphrey, rakibin uzun reciever’ları ile eşleşebilecek güçte.

11) New Orleans Saints – Solomon Thomas, DE, Stanford

Bir sezon daha geçmiyor ki Saints, pas savunmasında ligin sonuncu sırasında yer almasın. Bu takımın artık Cameron Jordan’a bir partner bulması gerekiyor. Solomon Thomas, sezon sonuna doğru çıkışa geçen ve Sun Bowl’da zirveye ulaşan bir isim. Saf yetenek olarak baktığımız zaman tüm draft’ın en iyi oyuncusu olabilecek kumaşı var. Ancak işlenmemiş olması biraz zamana ihtiyaç duymasına sebep olacak. Yine de Saints’in bu noktada seçebileceği en iyi savunma oyuncusunu seçmeye ihtiyacı var ve o isim Thomas.

12) Cleveland Browns (Eagles’tan Gelen Hak) – DeShaun Watson, QB, Clemson

Browns için rüya senaryo gerçek oluyor. Son raporlar, Hue Jackson’ın bu draft’ta en çok istediği QB’nin Watson olduğu yönünde ancak onun için birinci sıradan ziyade bu sırayı hedefliyorlar. Watson’ın buraya kadar düşmeme ihtimali olsa da bu mock’taki gibi bir senaryo da Browns’ın gözü kapalı yapacağı seçim olacak Watson. Browns’ın QB sorunlarından bahsetmeye gerek bile duymuyorum. Watson, bir önceki sezonun aksine beklenen gelişimi gösteremeyip, karar mekanizması konusunda da bazı alarmlar vermiş olsa da mental olarak açık ara en önde olan QB ve çoğu durumlarda NFL’de QB olarak başarılı olmanın kriteri mental olgunluk oluyor. Hepsinden öte Watson, kazanan bir QB ve Browns’ın da tam olarak kazanma kültürünü getirecek birine ihtiyacı var.

13) Arizona Cardinals – Sidney Jones, CB, Washington

Buraya her ne kadar en büyük sleeper adayım olan quarterback Patrick Mahomes’u yazmak istesem de Cardinals, bir proje QB için bu kadar yüksek draft sırasını harcamaya yanaşmayabilir. Onun yerine bir daha running back’ten cornerback yapmak gibi saçma sapan işlere girişmemeleri için gerçek bir cornerback seçmeleri herkes için en iyisi olacak. Jones, geride kalan sezonda harikalar yaratan Washington secondary’sinin en öne çıkan ismiydi. Oyun özellikleri olarak Lattimore’a çok benziyor ancak uzun boyuna rağmen biraz ince fiziğe sahip. Adama adama cover yetenekleri gelişmiş, gelecekte shutdown corner potansiyeli taşıyor.

14) Philadelphia Eagles (Vikings’ten Gelen Hak) – Dalvin Cook, RB, Florida State

Bu gibi bir senaryo Eagles’ın seçim yapmakta en çok zorlanacağı olacaktır. Baktığımız zaman göze çarpan üç önemli eksikleri var, bunlar CB, RB ve WR. Cornerback sınıfının derin olması ve bana göre en iyi “pure cover” corner’lar olan Lattimore ve Jones’un seçilmiş olması Eagles’ı iki isim arasında bırakıyor; Corey Davis ve Dalvin Cook. Eagles hücumuna baktığımız zaman çölde su gibi no.1 WR ihtiyacı olduğunu görüyoruz ancak Doug Peterson’ın oluşturmaya çalıştığı Chiefs tarzı hücum modelinde RB, daha önemli konumda. Dalvin Cook, benim bu sınıfta en beğendiğim running back. Oyunun her kademesinde etkili ve Fournette’ın sahip olmadığı ani yön değişikliği ve yatay çabukluk gibi özelliklere sahip. Aslında tam da Peterson’ın aradığı Jamal Charles tarzı bir oyuncu. Eagles’ın Ryan Matthews’tan pek memnun olmadığını biliyoruz, Sproles da bu yaşından sonra üç down oynayamayacağına göre Cook ağır basan tercih.

15) Indianapolis Colts – Derek Barnett, DE, Tennessee

Colts’un kadrosundaki açıklar tek bir draft ile kapatılamayacak kadar fazla fakat ellerinde Andrew Luck gibi bir adam olması, kritik noktalara yapılacak etki yaratan takviyelerle zirveye oynamalarına yardımcı olabilir. Geçtiğimiz sezon ve aslında birkaç sezondur Colts defansı neredeyse yok gibiydi. Ön alanda sınırlı yeteneklerle zaman zaman ışık verseler de bu takımın gerçek bir pass rusher’a ihtiyacı var. Tennessee’den Derek Barnett, bu draft’ın premium pass rusher’larından birisi. Okulda kaldığı üç sene boyunca üstün bir performans ortaya koyarak Reggie White’ın 33 sack’lik rekorunu kırdı. Fizik olarak biraz ufak kalması ve koşuya karşı ortalama bir lineman olması nedeniyle kuşkuyla bakılıyor olabilir fakat pass rush yetenekleri tartışma kabul etmiyor.

16) Baltimore Ravens – Zach Cunningham, LB, Vanderbilt

Ravens gibi savunma genleri olan bir takımın savunmasında bu kadar sorun varken ilk tur hakkıyla buraya yatırım yapacağını düşünüyorum. Savunmanın üç kademesine de oyuncu ihtiyaçları var ancak Zach Orr’un hesapta olmayan emekliliği defansın ortasında büyük bir boşluk doğurdu. O zaman bir Zach’in yerini diğer Zach ile dolduralım. Cunningham, NCAA’de bulabileceğiniz en efektif oyuncuların başında geliyor. Oldukça mobil, cover yeteneği gelişmiş bir linebacker. Tek sorun pozisyon için ince kalan fiziği. Bu bazen pozisyonları yeterince güçle bitirememesini ve bloklara takılmasına sebebiyet verse de günümüz futbolunda Cunningham gibi uçan linebacker’lar karşı konamaz cazibeye sahip.

17) Washington Redskins – Malik McDowell, DT, Michigan State

McDowell, esasında tartışmalı bir oyuncu. Hiç maçını izlemeseniz sadece görünüşü ve atletizmi ile ilk beşten seçilmesi gereken bir adam dersiniz. Günümüz futbolunda defensive tackle dendiği zaman Vince Wilfork gibi 150 kiloluk adamlardan ziyade Aaron Donald gibi atletik adamlar akla gelmeye başladı. McDowell da bu türe uyan 3-teknik olarak niteleyeceğimiz iç bölgeden pass rush yapabilen bir savunmacı. Uzun boyu ve atletik yapısı Calais Campbell’a çok benziyor. Kendisiyle alakalı sıkıntılara gelecek olursak bir DT için yeterince güçle oynamıyor ve yine inside rusher olarak sack sayısı çok düşük. Bunların dışında istikrarsız olduğundan da bahsedebiliriz. Yine de Redskins’in onun gibi birine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve ayrıca hem 3-4 hem de 4-3 ön alanlarına uygun olması hissesine değer katıyor.

18) Tennessee Titans – Quincy Wilson, CB, Florida

Titans’ın ilk seçiminde bu draft’ın artık onlar için son rötuşlar olacağını söylemiştim. En büyük iki eksiklerinden biri olan wide reciever boşluğunu ilk haklarıyla doldurmuşlardı, sıra geldi diğerine. Titans, geride kalan sezonda efektif bir pass rush’a sahip olmasına rağmen pas savunmasında ligin en kötü takımlarındandı. Bunu da kötü secondary performansına borçlular. Jason McCourty ellerindeki tek iyi cornerback ve o da 30 yaşına geldi. Playoff ve ötesi hedefleniyorsa bu pozisyonun güçlendirilmesi lazım. Quincy Wilson, dönem dönem sınıfın en iyi cornerback’i olarak lanse edildi hatta bazı draft değerlendiricileri tarafından hala öyle gösteriliyor. Uzun boyu ve gelişmiş top yetenekleriyle Titans’ın ihtiyaç duyduğu bir cornerback.

19) Tampa Bay Buccaneers – Corey Davis, WR, Western Michigan

Mike Evans inanılmaz bir wide reciever ve genelde Jameis Winston’ın hep down’da aradığı isim. Ancak Buccaneers’ın rakip defansın ilgisini paylaştıracak başka bir silaha daha ihtiyacı var. Evans-Vincent Jackson ikilisi kağıt üzerinde heyecan vericiydi fakat sahaya pek yansımadı. Corey Davis, zayıf diyebileceğimiz wide reciever sınıfının en iyi iki oyuncusundan biri ve bu ikiliden sonra büyük bir kalite düşüşü var. Davis, pozisyon reciever’ı olarak rol alacak kadar kuvve ve boya sahip. Onu özel kılan ise aynı zamanda gayet iyi patlama gücüne ve atletizme sahip olması. Komple bir reciever ve NCAA tarihinin en üretken wide reciever’larından birisi.

20) Denver Broncos – O.J. Howard, TE, Alabama

Offensive tackle büyük ihtimalle Broncos için öncelikli draft hedefi olacak ancak O.J. Howard’ı kucaklarında bulurlarsa ikinci kez düşüneceklerini zannetmiyorum. Julius Thomas’ı kaybettikten sonra pas yakalayan tight end olarak ellerinde koca bir sıfır var. Siemian ve Lynch gibi iki tecrübesiz quarterback için can simidi olabilecek bir tight end çok önemli. Howard, günümüz tight end’i ve klasik tigh end anlayışının mükemmel bir hibriti. Pozisyon için gerekli size’a sahip, inanılmaz bir atlet ve tüm bunlara rağmen çok da iyi blokçu. Alabama’da tam veriminde kullanılmadığı için istatistikleri göze düşük gelebilir fakat Howard’ın gerçek potansiyelini görmek isterseniz son iki yılın ulusal şampiyonluk maçlarına bakabilirsiniz.

21) Detroit Lions – Tim Williams, OLB, Alabama

Detroit Lions’ın sıkıntılarının tamamı topun savunma tarafında. Evet, gerçek bir numara wide reciever’a ihtiyaçları var ama bulundukları noktada onlardan bir tane seçme şansını kaçırdılar. Lions, pas hücumlarının durdurmak adına neredeyse hiçbir şey yapamıyor. Öyleyse buradan seçilecek bir pass rusher veya cornerback iş görebilir. Alabama’dan Tim Williams, saf pass rusher olarak bu sınıfta hemen Garrett’ın arkasında. Fakat son zamanlarda bazı nedenlerden dolayı hissesi düşüşte. Bunları saha içi ve dışı olarak ayırabiliriz. Williams, Alabama’da genelde iki-down oyuncusu olarak kullanıldı yani sadece pass rush yapılacağı zaman sahadaydı. Bu nedenle NFL takımları onun koşuya karşı durabilme yeteneğine soru işaretiyle bakıyor. Benim fikrim Williams’ın pass rush yetenekleri o kadar değerli ki Alabama gibi zengin bir savunmada koşuyu durdurabilecek başkaları varken gereksiz yorulmaması için böyle oynatıldı. Saha dışı nedenler ise klasik saha dışı olayları. Silah bulundurma, tutuklanma vs. Yine de Williams, kusurlarına rağmen NFL yöneticilerinin pass rush yeteneklerine aşık olacağı bir oyuncu, o yüzden düşüşte olsa da ilk turun dışına çıkacağını sanmıyorum.

22) Miami Dolphins – Taco Charlton, DE, Michigan

Taco, freshman ve sophomore yıllarına kıyasla geride kalan junior sezonunda pass rusher olarak büyük aşama kaydetti. Bir önceli yıl sadece beş sack’te kalan defensive end geride kalan sezonu 10 sack ile bitirdi ve Michigan’ın gösterdiği savunma gücünün öenmli parçalarından oldu. Fizik olarak tam NFL’de bir left defensive end’den istenen boyutlarda. Bu fiziksel özellikleri koşuya karşı da durabilmesini sağlıyor. Dolphins en son Mario Williams’ı serbest bıraktı ve yeni sözleşme imzalayan Cameron Wake, takımın tek güvenilir pass rusher’ı fakat o da 35 yaşına geldi. Charlton’ın daha üst sıralardan da gidebilme ihtimali var ancak buraya düşerse Dolphins affetmez.

23) New York Giants – David Njoku, TE, Miami

Tight end aslında Giants’ın elzem ihtiyaçlarından birisi değil fakat Njoku pas geçmek için çok ışıltılı bir potansiyel. Redshirt sophomore olmasından dolayı kimse draft’a girmesini beklemiyordu, o yüzden hissesi son dönemde uçuşa geçti. Tight end pozisyonu için elit sayılabilecek bir atletizme sahip. Eski bir wide reciever olarak elleri de gayet sağlam. Ancak yine eski bir wide reciever olmasından dolayı pozisyon bilgisi ve blok yetenekleri daha az gelişmiş. Yine de başta hızı ve atletik yetenekleri onu çok özel kılıyor. Giants, hücumda zaten OBJ gibi inanılmaz bir atlete sahipken onu bir de Njoku ile ikilerse Eli stabil oynadığı sürece NFL defansları için kabus gibi bir takım olabilir.

24) Oakland Raiders – Jarrad Davis, LB, Florida

Khalil Mack ve Bruce Irvin’in tam kapasitede oynaması için iç bölgeden pass rush yapacak bir oyuncu Raiders için bu offseason’ın olmazsa olmazı. Ancak bu sıradan seçmeye değecek bir üç-teknik defensive tackle bence yok. Fakat yine de Clab Brantley ve Jaleel Johnson burada tercih edilebilir. Benim tercihim ise yıllardır geç turlardan seçilen oyuncularla doldurulmaya çalışılan fakat başarılı olunamayan middle linebacker pozisyonu. Florida’dan Jarrad Davis, tam bu noktada seçilebilecek bir isim. Yetenek dolu Florida defansının lideri ve savunmanın quarterback’i olacak derecede zeki. Takım oyuncusu olması ve koçluk edilebilir olması da tam Reggie McKenzie’lik bir seçim olarak öne çıkıyor. Raiders, geçen sezon koşuya karşı ligin en kötü savunmalarından birisiydi ve bu departman Davis’in oyununun en güçlü yanı.

25) Houston Texans – Jabrill Peppers, SS, Michigan

Peppers, draft’ın hype olarak bir numaralı oyuncusu fakat eskiden olduğu gibi ilk beş veya ilk on sıra oyuncusu değil. Nedeni aslında basit, çok iyi bir atlet olmasına rağmen çok iyi yapabildiği bir şey yok. Michigan kariyeri boyunca cornerback, safety, linebacker, wide reciever, running back gibi birden çok pozisyonda oynadı ve NFL’de ne olacağı hakkında herkesin farklı bir fikri var. Bana kalırsa oyun özellikleri bir üst seviyede onu etkili bir strong safety yapabilir. Yine son zamanların modası olan sfety-linebacker hibriti bir oyuncuya da dönüşebilir. Her ikisi de ligin en iyi savunması Texans defansının ihtiyaç duyduğu şeyler. Texans’ın sahanın ortasını cover edebilen bir oyuncuya ihtiyacı var. Peppers, NFL’de SS de olsa linebacker da olsa görevi tight end ve running back cover etmek olacak. Bunu yapacak atletizme ve yeteneğe sahip.

26) Seattle Seahawks – Ryan Ramczyk, OT, Wisconsin

Seahawks, 2014’te şampiyon olduktan sonra her sezon ligin en kötü offensive line’ı konusunda Colts, Jaguars vb. takımlarla yarıştı ve bu şampiyonluktan sonraki sezonlarda da onları başka bir Lombardi kupasından uzak tutan etken de bu oldu. Seahawks’ın sadece bir değil iki tane starter tackle’a ihtiyacı var. Bu draft OT açısından belki de NFL tarihinin en kötüsü. Birleşmeden sonra ilk defa ilk 20 seçim içinde offensive line oyuncusunun seçilmesi beklenmiyor. Ancak bu kötü sınıfın içinden sıyrılan bir-iki isim var ki Ramczyk de onlardan biri. Son zamanlarda Ricky Wagner, Travis Frederick ve Rob Havenstein gibi kaliteli offensive lineman’lar üreten Wisconsin üniversitesinin son ürünü. Her iki tackle pozisyonunda da oynayabilecek fiziksel özelliklere ve atletizme sahip. NFL’de ilk sezonundan itibaren ortalama üstü bir tackle olarak izleyebiliriz. Gelecekte de Pro Bowl potansiyelinden bahsetmek mümkün.

27) Kansas City Chiefs – Jalen “Teez” Tabor, CB, Florida

Chiefs, draft’ın iyi iç linebacker’larından birinin onlara kalması için dua edecek fakat bizim senaryomuzda bu gerçekleşmiyor. O zaman kalan en iyi oyunculardan olan ve bir diğer açığı kapatacak olan Teez Tabor’a geçiyoruz. Marcus Peters, şimdiden ligin en iyi cornerback’lerinden birisi oldu bile ancak Chiefs, karşı kanadından aynı tarzda bir verim alamıyor. Florida’da Quincy Wilson ile beraber ülkenin en iyi corner tandemlerinden birini oluşturan Tabor, bu ihtiyacı giderebilecek nitelikte. Bu corner sınıfının genel özelliği olan “aranan size” onda da mevcut. Uzun boylu ve dar alanda ayak çabukluğuna sahip. Agresif bir corner. Açıkçası benim bu sınıfta en beğendiğim cornerback diyebilirim, tabi bu en iyisi demek olmuyor. Kendisini biraz Sean Smith’e benzetiyorum. Tüm olumlu özelliklerinin yanı sıra geniş alanda ve derine atılan paslarda hızlı reciever’lara ayak uyduracak seviyede patlayıcılığa sahip değil.

28) Dallas Cowboys – Takkarist McKinley, DE, UCLA

Dallas Cowboys, geçen yılın draft’ında Elliottt ve Prescott seçimleriyle büyük ikramiyeyi vurmuştu. Geride kalan sezondaki başarılı performans sonrası bundan sonraki sezonlarda onlar için en düşük hedef artık Super Bowl. Fakat bu hedefin gerçekliğe dönüşmesi için savunmanın ön alanında ciddi bir geliştirme operasyonuna ihtiyaçları var. Son yıllarda pass rusher konusunda Randy Gregory gibi sorunlu isimlere yönelerek kumar oynadılar ve artık Ware sonrası bir türlü bulamadıkları o adamı bulmaları gerekiyor. Takkarist McKinley, 28. sıra itibariyle hala tahtada duruyor olursa Cowboys için rüya senaryolardan biri gerçekleşmiş olur. McKinley, bir DE için kısa olsa da bu açığını çabukluk ve atletizm ile kapatıyor. Eski bir atletizm sporcusu olmasının da bunda payı büyük. 120 kiloluk bir adam ama çok daha azıymış gibi hareket kabiliyetine sahip. Geçen sezon UCLA’da 10 sack ve 18 yard kaybettiren tackle gibi çok iyi istatistiklere ulaştı. Cowboys’un Super Bowl koşusu için ihtiyaç duyduğu bir pass rusher.

29) Green Bay Packers – Gareon Conley, CB, Ohio State

Tahmin ediyorum ki Green Bay taraftarlarının büyük kısmı bu seçimden oldukça hoşlanacak. Geçen sezonun büyük kısmını secondary’de sokaktan topladıkları adamlarla oynamak zorunda kaldılar. Sam Shields yokken takımın cornerback kalitesi çok büyük düşüş yaşıyor. Randall ve Quinten Rollins iyi cornerback’ler ancak bir çok kez gördüğümüz gibi yetersiz kalıyorlar. Conley, Ohio State’te daha tecrübeli olan cornerback olsa da draft prosesi süresince “diğer cornerback” olarak gösteriliyor. Doğruya doğru, Lattimore şu noktada daha iyi bir potansiyel fakat Conley de çok uzak değil. Bir kere Packers’ın şuan sahip olmadığı press cover cornerback. Yine diğerlerinin aksine rakibin iri recieverları ile eşleşebilecek size’a sahip. Genel olarak hızdan çok fiziksel özellikleriyle oynayan tarzda bir corner.

30) Pittsburh Steelers – Haason Reddick, LB, Temple

Reddick, 2017 draft’ının en enteresan oyuncusu diyebiliriz. Kariyerine cornerback olarak başladı, devamında safety’ye geçti ve Temple’daki son sezonunda enteresan bir şekilde defensive end olarak izledik onu. Bazı pozisyonlar arası geçişler aslında gayet doğaldır ancak ben secondary’den defensive lineman’a evrilen bir oyuncuyu ilk defa görüyorum. Doğal olarak NFL’de DE olarak oynaması size olarak imkansıza yakın. O yüzden linebacker olarak yeniden sınıflandırıldı. İlk kez Senior Bowl’da linebacker olarak antrenmanlara çıktı ve maçta da linebacker olarak oynadı. İşin ilginç kısmı ilk kez oynadığı pozisyonda Senior Bowl’un en etkileyici isimlerinin başında gelmesiydi. Kısacası değerine değer kattı ve hissesi şuan büyük bir yükselişte. Eski bir secondary oyuncusu olarak hareket kabiliyeti ve cover yetenekleri gelişmiş düzeyde. NFL’de oldukça iyi bir weakside yani “will” linebacker olma potansiyeline sahip. Steelers’ın ise savunmasını geliştirmesi gerekiyor. Secondary de onlar için bir ihtiyaç ancak geçen sezon draft edilen Sean Davis ve Artie Burns büyük umut veriyor. O nedenle Bud Dupree’nin paralelinde oynayabilecek bir linebacker önemli bir eksiklerini giderecektir.

31) Atlanta Falcons – Charles Harris, DE/OLB, Missouri

Bu draft’ın özelliklerinden biri de geniş bir pass rusher havuzuna sahip olması. Öyle ki ilk turun sonuna geldiğiniz de bile Charles Harris gibi kaliteli edge rusher bulabiliyorsunuz. Falcons, ligin en iyi hücumuna sahip olması sayesinde Super Bowl’a kadar yükseldi ancak yabana atılmaması gereken bir savunma yapılanmasından da bahsetmek gerek. Çok kaliteli bir genç çekirdeğe sahipler ve neredeyse hazır durumdalar. Bir kaç dokunuşla dominant bir ekibe dönüşmeleri gayet olası. Charles Harris, Missouri forması giydiği her sezonda NCAA’in en efektif ve dikkat çeken pass rusher’larından biriydi. Savunma şeması açısından çok yönlü olması iştah kabartıyor. 4-3 şemasında defensive end, 3-4’te ise OLB olarak rahatlıkla forma giyebilir. Oyununun en önemli özelliği çabuk bir ilk adıma sahip olması. Son iki sezonun toplamında 30,5 yard kaybettiren tackle ne kadar tehlikeli bir penetreci olduğunu gösteriyor.

32) New England Patriots – Tre’Davious White, CB, LSU

Şampiyon Patriots’ın bu offseason’da birden fazla secondary oyuncusunun kontratı sona eriyor. Malcolm Butler’ın büyük ihtimalle takımda kalacağını düşünürsek diğer starter cornerback Logan Ryan’ı kadroda tutmaları pek mümkün gözükmüyor. Neyse ki ilk turun sonuna geldiğimizde hala iyi cornerback potansiyelleri mevcut. Tre’Davious White için LSU gibi secondary üretiminde üst düzey bir okuldan gelmek yeterli referans aslında. Hem slotta hem kenarda oynayabilmesi avantaj. Esnek kalçası, çabuk ayakları ve yapışkan tarzdaki cover yetenekleriyle LSU’da lockdown corner olarak izledik. En büyük dezavantajı ise sınıfının diğer cornerback’lerinin aksine ufak bir CB olması. Bu kendinden daha iri ve güçlü reciever’lara karşı sorun yaşamasına neden olabiliyor. Ancak NFL’de parlak bir slot corner potansiyelinden bahsedebiliriz…