Kara Pazartesi’de head koçu Chip Kelly ile yollarını ayıran San Francisco 49ers, gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılan Kyle Shanahan hamlesini resmiyete kavuşturdu ve Super Bowl LI’de trajik bir yenilgi alan Atlanta Falcons hücum koordinatörü Shanahan’ı yeni head koçu yaptı.

49ers’ın, 37 yaşındaki Shanahan ile birkaç hafta öncesinde el sıkıştığı haberleri çıkmış olsa da San Francisco ekibi, anlaşmayı kamuoyuna duyurabilmek için Super Bowl’un geçmesini bekledi ve dev karşılaşmanın akabinde de yeni koçunu açıkladı. NFL’de daha önce head koçluk tecrübesi bulunmayan Shanahan, 49ers’ın dört sezondaki dördüncü farklı head koçu olacak.

49ers ile anlaşarak tarihin en genç head koçlarından birisi olmayı başaran Shanahan, yayımladığı açıklamasında “Genç bir koç olarak, San Francisco 49ers gibi köklü bir takımda bu imkanı bulduğum için mutluyum.” derken “Yeni genel menajer John Lynch ile çalışmak ise beni fazlasıyla heyecanlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Eğer Shanahan, geçtiğimiz sezondur 2-14’te kalan ve üç sezondur da playoff potasına giremeyen 49ers’ı bir mucize sonucu şampiyon yaparsa Super Bowl kazanan en genç koç olma rekorunu, 38 yaşında bunu Tampa Bay Buccaneers (2002) ile başaran Jon Gruden’ın elinden alabilir.

NFL tarihinin efsane head koçu ve eski bir 49ers hücum koordinatörü olan Mike Shanahan’ın oğlu Kyle Shanahan, Falcons’ta korkutucu bir hücum takım yaratmış ve normal sezonda Shanahan önderliğindeki takım, maç başına 33.8 sayı gibi akıl almaz bir istatistiğe ulaşmıştı. Öte yandan genç koç, playoff’ta rakipleriyle arasını çok çabuk açan ve sonrasında da arkasına bakmayan Falcons’ın 18 yıl sonra ilk kez Super Bowl’a yükselmesindeki kilit isim olmuştu.

Falcons, Super Bowl LI’de de oyununun büyük bölümünde rakibi New England Patriots’a büyük bir üstünlük kurmuş olsa da Patriots, 25 sayılık farkı sadece 18 dakikada kapatmış ve bu süre içerisinde gerçekleşen Falcons drive’larında koşu oyununa yeteri kadar ağırlık vermeyen ve sonuç olarak da süreyi harcayamayıp rakibine geri dönüş fırsatı sunan Shanahan’ın verdiği kararlar, maç sonunda büyük eleştiri konusu olmuştu.

Super Bowl LI’de tarihin en acı yenilgilerinden birisini alan Falcons, Kyle Shanahan’dan boşalan koltuğa ise tartışmalı koç Steve Sarkisian’ı getirdi. Kariyerinde USC gibi NCAA’in en köklü takımlarından birisini çalıştıran Sarkisian, madde bağımlılığı sebebiyle 2015 Ekim’inde Güney Kaliforniya ekibi tarafından kovulmuştu. Daha sonra kolej liginin bir diğer güçlü ekibi Alabama’da analist olarak görev yapan Sarkisian, hücum koordinatörü Lane Kiffin’in Florida Atlantic Üniversitesi’e head koçu olarak gitmesini takiben bir maçlığına onun görevini yürütmüştü.