2017 NFL Draftı genel olarak savunma oyuncuları yönüyle sivrilen ve özel olan bir draft sınıfı ancak bu, topun diğer tarafında da yetenekli oyunculardan oluşan pozisyon grupları yok anlamına gelmiyor. Genel olarak zayıf bir hücum sınıfından bahsetmek mümkün olsa da iki pozisyon sivriliyor. Bunlar tight end ve running back pozisyonları. Her iki pozisyon için de yetenek ve derinlik olarak üst seviye tabirini kullanabiliriz. NFL her geçen yıl daha da pasa dayalı bir hale gelse de bir dönem unutulan running back’lerin değeri LeVeon Bell, Ezekiel Elliott ve David Johnson gibiler sağ olsun yeniden hatırlanmaya başlandı. Bu yazıda 2017 sınıfıyla beraber lige girecek olan running back’lere odaklanacağız.

NFL seviyesinde henüz sahaya bile çıkmamış oyuncuları gelmiş geçmiş en iyi RB sınıfı diye etiketlemek biraz geniş bir hareket olacaktır. Fakat bu tarz söylemler heyecan verici bir grup ile karşılaşıldığında bol bol telaffuz ediliyor. Modern zaman olarak ele aldığımız zaman tarihin en iyi RB sınıfına 2008 sınıfı desek pek yanılacağımızı sanmıyorum. Baktığımız zaman o sene lige giriş yapan grupta Darren McFadden, Jonathan Stewart, Jamaal Charles, Rashard Mendenhall, Chris Johnson, Matt Forte, Ray Rice, Felix Jones gibi isimler olduğunu görüyoruz. Gerçekten sağlam bir grup. 2017 running back’leri ise gelecekte bu sınıf gibi hatırlanacak ve belki de daha iyi olabilecek bir potansiyele sahip. Üstelik Royce Freeman ve Nick Chubb gibi önde gelen oyuncuların son anda draft’a girmekten vazgeçmesine rağmen. Kendi sıralamam ile 2017 running back’lerini tanımaya başlayalım o zaman.

1) Leonard Fournette, LSU

Andırdığı Oyuncu: Adrian Peterson

Superstar. Fournette, bu draft’ın gerçek anlamda birkaç süperstarından biri. NFL onu daha lise yıllarında oyunu domine etmeye başladığından beri bekliyor. Son yılların en çok yankı uyandıran running back potansiyeli. Todd Gurley, Melvin Gordon, Ezekiel Elliott vs. hepsini unutun, bu adam daha büyük bir hype ile geliyor. NCAA’de başarı elde eden neredeyse her running back’e yeni Peterson yakıştırması yapılır fakat Fournette, en gerçek yeni Peterson. Neredeyse benzer fiziksel özelliklere sahipler. Bunun yanında oyun tarzları da birbiriyle ölçüşüyor. Aslında NFL takımları artık güçlü bir running back’ten ziyade giriş kısmında bahsettiğim oyuncular gibi daha komple running back’ler arıyor fakat Fournette’in Peterson tarzı hücum sırtlayıcı potansiyeli onu bu sınıftaki ve bundan önceki running back potansiyellerinden ayrı noktaya koyuyor.

Fournette, iri ve güçlü olmasına rağmen inanılmaz bir kurtulma hızına sahip. Yani savunmanızın ilk hattını geçtiği an hoşçakal diyebilirsiniz. Bu nedenle sahanın her noktasından skor üretebilme tehdidi var. Yine tackle arası koşan running back’lerde gördüğümüz tek düzelikten Fournette için bahsedemeyiz. Evet, açılan boşlukları iyi takip ediyor ancak yeterince zapt edilemezliğe de sahip. Yani asıl özelliği sahayı dikine kat etmesi olsa da yatay çabukluğu da yabana atılamaz derecede. Tüm bunların yanında LSU’da reciever olarak pek kullanılmasa çok iyi ellere de sahip. Fournette hakkında tek kuşku uyandırıcı nokta olarak dayanıklılığından bahsedebiliriz. Çok fazla bilek sakatlığı yaşıyor ve geride kalan iki sezonda çok maç kaçırdı. Bu kadar elit bir potansiyelin nasıl olur da hiç Heisman finalisti olamadığını merak ediyorsanız işte cevabınız da burada.

Tahmini Tur: Birinci Tur

Potansiyel Uyumlar: Jacksonville Jaguars, New York Jets, Carolina Panthers

2) Dalvin Cook, Florida State

Andırdığı Oyuncu: Jamaal Charles

Çalışkan. Dalvin Cook, her ne kadar beş-yıldızlı lise oyuncusu olarak Florida State’e gelmiş olsa da Fournette tarzı bir ün ile geldiğini söyleyemeyiz. Dolayısıyla Florida State forması giydiği her sezonda çalışarak yerini kazandı. Cook’un kademe kademe her sezon kendisini geliştirerek gerçek bir yıldız statüsüne yükseldiğinden bahsedebiliriz. Jameis Winston’ın ayrılmasının ardından okulun en büyük yıldızı ve gücü konumuna geldi. Bu draft sınıfının running back’lerinde gördüğümüzün aksine tackle arasında çok güçlü bir oyuncu değil. Ha bu tackle arası koşamaz demek de değil, sadece oyun tarzı bu değil. Daha çok hareketli ve kendi pozisyonunu yaratan bir running back olmasıyla öne çıkıyor. Karakteristik özelliği hızı ve çabukluğu.

Cook, yatay olarak ciddi bir çabukluğa sahip olsa da LeSean McCoy gibi dar alanda dans eden bir oyuncudan ziyade her zaman dikey olarak hareket etmeyi seviyor. Fournette tarzı bir patlayıcılıktan bahsetmek mümkün fakat bunu daha çok tackle dışı koşularda görüyoruz. Etkileyici bir köşeyi dönme hızına sahip. Florida State’te profesyonel bir takımın uygulayacağı bütün koşu sistemlerinde koşarak başarılı olmuş olması artı bir özellik. Arka alanda her zaman için bir recieving tehdidi. Açık alanda yakalanması çok zor ve etkileyici biçim de vites arttırabiliyor. Genel hatlarıyla dengeli bir running back. Gelgelelim olması gerekenden fazla sayıda fumble’ı var ve bu ister istemez onu topu koruma konusunda sorunlu bir oyuncu yapıyor. NFL seviyesinde gerçek bir three-down back olmak istiyorsa pas korumasını mutlaka geliştirmeli. Son olarak da birkaç kez tutuklandığı için saha dışında da çok temiz bir oyuncu değil. Yine de bu saha dışı problemleri bence çok büyük vukuatlar değil ve sahip olduğu yetenek seti sayesinde çoğu takımı ikna edebilir.

Tahmini Tur: Birinci Tur

Potansiyel Uyumlar: Philadelphia Eagles, Indianapolis Colts, Tampa Bay Buccaneers

3) Joe Mixon, Oklahoma

Andırdığı Oyuncu: David Johnson

Suçlu. 2017 draft’ının hakkında en çok konuşulan oyuncusu. Büyük soru işaretine sahip çok büyük yetenek. Onu anlatmaya ilk önce manşetlere çıktığı olayla başlamak gerekiyor. Bilmeyenler için Joe Mixon, freshman sezonunda tartıştığı bir bayanın yüzünde birkaç kemiği kırdığı için takip eden sezonda Oklahoma tarafından takımdan uzaklaştırıldı. Ancak bu sadece bir yıllık bir ceza oldu ve Mixon, geride bıraktığımız sezonda redshirt sophomre olarak tüm sezonu oynadı. Fakat freshman yılında yaptığı tek bir hata ismine kara bir leke olarak yapıştı. Evet, son yıllarda domestic violence dediğimiz toplumsal veya aile içi şiddet, NFL’in en çok hassas olduğu konulardan birisi. Öyle ki Mixon, tüm kolejdeki en yetenekli oyunculardan birisi olmasına rağmen scouting combine’a davet edilmedi. NFL’e her sezon benzer sorunlar yaşamış onlarca oyuncu draft edilirken Mixon’ın olayının bu kadar büyümesinin nedeni ise mevzubahis olayın kamera görüntülerinin tüm dünyaya ifşa oluşu. Bir bayana el kaldırmanın hiçbir savunması elbette olamaz ancak benim konu ile alakalı fikrim çok başarılı ve aslında düzgün olan bir çocuğun tahrik altında kalarak yaptığı büyük bir hata şeklinde. O yüzden Mixon, draft edilmemeli geyiklerine kesinlikle katılmamakla birlikte beklenenden de önce seçileceğini düşünüyorum.

Oyuncunun hikayesine değindikten sonra oyun özelliklerine geçelim. Saha dışı olayını bir kenara koyarsak yetenek bakımında şüphesiz birinci tur potansiyeli… Hatta nasıl bir oyuncu tercih ettiğinize göre belki de draft’ın en iyi running back’i. Andırdığı oyuncuda da belirttiğim gibi David Johnson modeli her şeyi yapabilen bir RB. Tackle arası koşabilecek kadar kuvvetli, tackle dışı koşabilecek kadar çabuk. İkinci alanda patlayıcı bir hıza sahip. En büyük özelliği ise görüş yeteneği ve sabırlı bir oyuncu olması. Önündeki blokların oluşmasını bekliyor ve boşluklara sert ve hızlı giriyor. Günümüz NFL’inde her takımın hayalini kurduğu oyun tarzına sahip. Neredeyse bir reciver kadar hassas ellere ve rota koşma kabiliyeti var. Pas koruması da cabası. Three-down back olabilecek tüm özelliklere sahip fakat saha dışı olayı onun hakkındaki en büyük ve tek soru işareti. Sadece cesur davranabilecek bir takıma ihtiyacı var.

Tahmini Tur: Üçüncü Tur ila Beşinci Tur Aralığı

Potansiyel Uyumlar: Minnesota Vikings, Oakland Raiders, Detroit Lions, Tampa Bay Buccaneers, Indianapolis Colts

4) Christian McCaffery, Stanford

Andırdığı Oyuncu: Shane Vereen

Beyaz. Christian McCaffery beyaz bir running back olarak tabuları yıkan bir isim. Daha önce izlediğiniz hiçbir beyaz running back’e benzemiyor, ha John Riggins’i izlediyseniz başka tabi. Geçmiş dönemde başarılı olmuş Peyton Hillis veya Danny Woodhead gibi tek yönlü bir oyuna sahip değil. McCaffery için şu özelliği ile öne çıkıyor diyemem keza her şeyi çok iyi olmasa da iyi yapabilen bir oyuncu. Öncelikle bir beyaz RB’ten görmediğimiz şekilde atletik. Bunda eski NFL reciever’ı bir baba ve futbolcu anneden gelen genlerin etkisi muhakkak var. İlla bir özelliğini öne çıkartmak gerekirse çoğu reciever’dan çok daha iyi ve pürüzsüz rota koşuyor. NCAA tarihinin bir sezonda en çok toplam yard alan (koşu, pas, return) oyuncusu olması tesadüf değil. O kadar çok yönlü ki Stanford hücumunda büyük yük taşımasına rağmen takımın aynı zamanda bir numaralı return oyuncusuydu.

Oyun özelliklerinden bahsetmek gerekirse çok üst düzey olmayan fakat yeterli seviyelerde atletizme, güce, hıza ve patlayıcılığı sahip. Kısa mesafelerdeki hızlanması ve patlayıcılığı dikkat çekiyor. Bu sayede çoğu NFL takımının zone blok şemasına uyum sağlayabilir. Combine’da sadece 10 tekrarlık bench pres performansı gücü konusunda soru işareti doğursa da McCaffery zaten dünyanın en güçlü insanı değil ki zaten power back değil. Aksine yine combine’da pas antrenmanında gösterdiği kabiliyet çoğu takımın ilgisini cezp etmiş durumda. NFL artık tam olarak eşleşme ligine dönüştü ve bu nedenle eşleşme sorunu yaratabilecek hücum oyuncuları hiç olmadığı kadar değerli. McCaffery’nin sahaya getirdiği en büyük özellik de bu eşleşme sorunu.

Tahmini Tur: Birinci Tur ila İkinci Tur Aralığı

Potansiyel Uyumlar: New England Patriots, Green Bay Packers, Kansas City Chiefs

5) Alvin Kamara, Tennessee

Andırdığı Oyuncu: DeAngelo Williams

İstenmeyen. Alabama’da sakatlığı nedeniyle redshirt freshman sezonu geçiren Kamara sonrasında da okul tarafından aldığı cezanın ardından başka okula transfer olmak zorunda kalmıştı. Bir sezon comminty college’da oynadıktan sonra Tnnessee ile SEC’ye geri dönen oyuncu buradaki iki sezonun ardından şimdilerde en önemli running back potansiyellerinden biri olarak NFL Draft’ına hazırlanıyor. Tam da liseden çıkarken olması gerektiği gibi… Orijinalinde Alabama recruit’i olmasından da anlayacağınız üzere Kamara, potansiyeli yüksek bir oyuncu. NFL seviyesinde bir vücuda sahip. Nasıl bir running back olduğu konusunda sınıflandırma yapmak gerekirse güçten ziyade çabukluk ve patlayıcılığa dayalı scat back diyebiliriz.

Tennessee kariyeri boyunca genelde yedek olsa da topa her dokunduğunda bir şeyler üretmeyi başardı. Kariyeri boyunca bir tane 20 top taşımayı aştığı maçı yok. Bunun nedeni Tennessee’nin topu çok paylaştırması. Gerçi Kamara, gösterdiğinden ziyade gösterebilecekleri nedeniyle revaçta olan bir oyuncu. Potansiyele yapılacak yatırımın gerçek bir örneği. Running back’ten beklediğiniz tüm özelliklere sahip. Kariyerinde hiç o şansı elde edememiş olsa da three-down back olabilecek kapasitede. Zaman zaman slot’ta da dizilebilmesi aynı zamanda yetenekli bir pas yakalayıcı olduğunu da gösteriyor. Ancak kolejde geçirdiği diz sakatlıkları dayanıklılık konusunda takımların çekimser davranmasına neden olabilir.

Tahmini Tur: Biricni Tur ila Üçüncü Tur Aralığı

Potansiyel Uyum: Carolina Panthers, Green Bay Packers, New York Jets

6) D’Onta Foreman, Texas

Andırdığı Oyuncu: Jay Ajayi

Öteki. Bu listedeki diğerlerinin aksine Foreman sadece üç-yıldızlı mütevazı bir lise recruit’iydi. Texas’a gidebilmesinin ise tek nedeni aslında ikiz kardeşi Armanti. O zamanlar Texas, bölgede yıldız bir wide reciever olan Armanti Foreman’ı saflarına katabilmek için kardeşi D’Onta Foreman’ı da recruit etmek zorunda kalmış çünkü kardeşlerin tek şartı aynı takımda oynamaktı. D’Onta Foreman belki de istemeyerek alınsa da günün sonunda yıldıza dönüşen isim kendisi oldu. Foreman’ın Texas’ta ilk iki sezonu yedek olarak geçti ve asıl patlamayı junior yılı olan geride kalan sezonda gerçekleştirdi. Maç başına 184,4 yard top taşıma ile tüm FBS’te bir numara olan Foreman, yılın sonunda ise ülkenin en iyi running back’ine verilen Doak Walker ödülünü kazandı. Boyut olarak Fournette’e çok benzese de oyun tarzları birbirinden çok farklı.

İri fiziğine rağmen oyununun en önemli elementi güçten ziyade hız. Kendi boyutlarına göre muazzam bir atletizme sahip. Savunma ile tenasa girmek yerine önündeki blokların gelişmesini bekliyor. Dolayısıyla iyi bir görüş yeteneğinden bahsetmek mümkün. NCAA’in geçen sezon en çok yard alan running back’i olmasıyla iş yükü konusunda bir sıkıntısı yok ve sakatlıklara karşı gayet dirençli. Texas’ta pas opsiyonu olarak fazla kullanılmamış olması reciver olarak oyuna ne kadar etki yapabileceği konusunda soru işareti. Yine pas korumasında da çok iyi olmaması nedeniyle 3-down back potansiyelinden en azından kariyerinin ilk dönemlerinde bahsetmek pek mümkün değil. Şuan da hazır bir üründen çok hammadde. Güçlü fiziğini daha çok temas oyunlarında ve tackle içi koşularda kullanmayı öğrenmesi gerekiyor.

Tahmini Tur: İkinci Tur ila Dördüncü Tur Aralığı

Potansiyel Uyum: Oakland Raiders, Seattle Seahawks, Detroit Lions

7) Samaje Perine, Oklahoma

Andırdığı Oyuncu: Alfred Morris

Silindir. Eğer hücumunuzda eski tarz vurduğunda titreten, kısa mesafelerin adamı bir running back eksikliği hissediyorsanız işte sizin adamınız Perine. Günümüzde Perine gibi tek boyutlu running back’ler pek rağbet görmese de topu running back komitesi ile koşturmayı seven ya da illa 3-down back oynatacağım gibi derdi olmayan takımlar için ideal bir oyuncu. Melvin Gordon’ın bir maçta en çok yard koşan oyuncu olma rekorunu 427 yard ile Gordon’dan hemen bir yıl sonra kırdı.

Sert ve fiziksel teması seven oyun yapısına sahip ki buna uygun bir fiziğe sahip. Kısa mesafelerde, gol çizgisi yakınlarında ve rakip defansı yormakta kullanmak isteyeceğiniz modelde bir oyuncu. Eksileri yukarıda da bahsettiğim gibi tek yönlü olması. Çok hızlı, çok atletik veya çok esnek bir oyuncu değil. Yine de özellikle screen oyunlarında kullanılabilecek kadar sağlam ellere sahip. Bir başka artı özelliğine değinmek gerekirse o da karakteri. Oklahoma’dan takım arkadaşı Mixon’ın tam tersi tertemiz bir oyuncu. İş ahlakı yüksek, egosu sıfır…

Tahmini Tur: Dördüncü Tur ila Altıncı Tur Aralığı

Potansiyel Uyum: Oakland Raiders, Detroit Lions, New York Giants