Her yıl Şubat sonu-Mart başında draft’ta girecek olan NCAA oyuncularının fiziksel ve mental yeterliliklerini görebilmek için Indianapolis’te düzenlenen Scouting Combine’ın en dikkat çeken etkinliği, şüphesiz 40 yard koşudur.

Kolej yıldızları arasından en hızlı ismi belirleyen bu etkinlikte bu yıl ise tarihi anlar yaşandı ve Washington Üniversitesi wide receiver’ı John Ross, elde ettiği 4.22’lik derecesiyle Chris Johnson’ın 4.24’lük rekorunu tarihe gömdü!

İşte Ross’un o inanılmaz koşusu:

Chris Johnson’ın, nam-ı diğer CJ2K, 2008’de kırdığı bu rekora o tarihten bu yana en çok yaklaşan isimler Pittsburgh Steelers running back’i Dric Archer (4.26, 2014) ve Buffalo Bills’in Birleşik Devletler atletizm takımıyla olimpiyatlarda da boy göstermiş wide receiver’ı Marquise Goodwin (4.27, 2013) olmuştu.

Ross, sekiz yıldır Chris Johnson’ın tekelinde kalan ve uzun zaman daha da kalması beklenen bu rekoru akıl almaz bir dereceyle kırmış olmasına rağmen giydiği kramponun markasından dolayı efsane bir ödülden mahrum kaldı.

Öyle ki, bu sene 3-6 Mart tarihleri arasında düzenlenen Scouting Combine öncesi Alman devi Adidas, 40 yard koşu rekorunu kıran oyuncuya bir “ada” hediye edeceğini açıklamıştı. Evet, yanlış okumadınız, Adidas rekoru kıran isme maddi değeri bir milyon dolar olan dört tarafı denizlerle çevrili bir kara parçası verecekti.

Tabi şirketin bunun için tek bir şartı vardı: Rekoru kıran oyuncunun ayağında Adizero 5-Star model kramponlar olmalıydı. Ancak talihsizliğe bakın ki Ross’un ayağında bırakın Adizero’yu, Nike marka kramponlar vardı.

Clemson’ın yıldızı Mike Williams’ın ardından 2017 NFL Draftı’nın en üstte seçilmesi beklenen wide reciever’ı Ross, herhalde rekoru kırabileceğine gerçekten inanmıyordu ki Nike krampon giyerek, bu müthiş ödülü kazanma ihtimalini de ortadan kaldırdı.

Öte yandan running back’lerin sahne aldığı ilk günde, Adrian Peterson’dan bu yana draft’a girecek en iyi running back olarak gösterilen LSU çıkışlı Leonard Fournette’in, özellikle dikey atlayışıyla hayal kırıklığı yarattığı Scouting Combine’ın ikinci gününde, Ross’un rekoruna ek olarak, Washington’ın genç yıldızının da içinde bulunduğu beş wide receiver broad jump’ta (sabit bir noktadan ileri doğru yapılan atlayış) harikalar yarattı.

Georgia State’li Robert Davis’in 346 cm’lik derecesi başta olmak üzere LSU’lu Malachi Dupre, East Carolina’lı Zay Jones, Texas A&M çıkışlı Speedy Noil ve Ross, elde ettikleri dereceler ile 2003 yılından bu yana wide receiver’lar tarafından kaydedilen en iyi 10 broad jump derecesinden beşinin sahibi oldular.