Kulüpler 1. Ligi’nde heyecan dolu bir haftayı geride bıraktık. Oynanan dört karşılaşmanın üçü, sekiz veya daha az bir farkla tamamlanırken en çekişmeli geçmesi beklenen maçlardan bir tanesinde ise Sakarya Tatankaları, İTÜ Hornets’i 34-7 geçerek beklentileri boşa çıkardı. Öte yandan, bu sezonki üçüncü galibiyetlerine ulaşan Koç Rams ve Tatankalar, yarı finalin kapısını aralamış oldu.

Üçüncü haftada rakipleri karşısına favori çıkan takımların maçlarını kazanması ise güç sıralamasında sadece iki takımın yerini değiştirdi ve bu küçük değişiklikle birlikte şöyle bir dizilim oluştu:

1) Koç Rams (3-0) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 1

Onur Murat İnal: Ne maç oldu be! Böyle bir giriş yapıyorum, çünkü Türkiye liglerinde şimdiye kadar izlemiş olduğum en keyif veren maç olabilir. Son dönemlerde klasikleşen, Koç Rams’in maça iyi başlaması, Boğaziçi’nin kovalaması hatta yakalaması hatta ve hatta öne geçmesi senaryosu bu sefer karakterlerin yer değiştirmesiyle kurgulandı sahada.  Koç Rams için söylenebilecek en önemli söz, “Winner”  takım kimliğini sahada net göstermiş olması. Artık oyuncu kalitesinden daha fazla bahsetmeden net söylemek istediğim bu. Yalnız bu sefer yabancılar dışında bir ismi takdir etmek gerekiyor ki bu kişi Saygun. Maçta oynamadığı yer kalmadı neredeyse ve gerçekten big play’ler haricinde takıma güç verdiğini düşünüyorum. Kadro olarak inanılmaz zorlandı Koç Rams takımı. İkinci yarı artık çift taraflı oynamayanı dövecekler fikrine kapılmaya başladık. Sanırım maç sonunu 15-16 kişi gibi oynadılar. Bir yandan takdir ederken bir yandan da böyle bir programda bu kadar kişiyle oynamak da ayrı bir soru işareti. Sakatlanan LB Baha’ya geçmiş olsun diyorum bu arada. “Perfect Season” hedefinde tek engel bu hafta oynayacakları Sakarya Tatankaları maçı.

Bir not da canlı yayın süper keyifliydi. Fırat-Ergün-Umut güzel bir performans çıkardılar maça daha da keyif kattılar. Selamlar hepsine.

And Kaan Yılmaz: Rams’in Sultans’a karşı sezonun bu zamana kadarki en büyük sınavını vereceği herkesin tahminiydi. Ancak, karşılaşmanın bu denli zor geçeceği ve Rams’in dördüncü çeyreğin başına 14 sayı mağlup gireceği herhalde kimsenin aklının ucundan bile geçmiyordu. Nitekim, büyük takım olmanın belki de en önemli koşulu, şartların aleyhte göründüğü süreçleri sarih bir kafayla değerlendirip mevcut durumu bir fırsata çevirebilmek. İşte Rams de Sultans karşısında bunu yaptı. Dördüncü çeyrekte amacı skoru korumak olan Sultans’ın sahaya dikey boyutta yayılan “prevent” odaklı savunmasına karşı, playmaker’larının potansiyeline güvenip aceleci bir tavırla big play kovalamadı. Bunun yerine, Sultans’ın perhizkar anlayışının yarattığı boşluklara hücum etti ve adım adım ilerlemeyi seçti. Sonuç olarak da akıllı stratejisiyle bir çeyreğe üç touchdown sığdırmayı başardı ve Boğaziçi sürprizine izin vermeyerek rüştünü bir kez daha herkese ispat etti.

2) Sakarya Tatankaları (3-0) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 2

Onur Murat İnal:  Sakarya, yıllar önce başladığı programın meyvelerini bu sene alıyor. Tek sorun Bilguun, diyorduk o da dönünce takım hücumda vites arttırdı. Savunmada zaten iyiler. Sonuç, tüm ikincilik mücadelesi veren takımların karşısında alınan galibiyet oldu. Şimdi sırada liderlik maçı var. Rakip, malumunuz Koç Rams. En büyük avantajları Koç Rams’in sakat oyuncularından bir takım kurulsa ligde şampiyonluğa oynayabilecek kadar eksikle devam ediyor olmaları. Kendileri için “Bu maç o maç.” olabilir.

Maçla ilgili başka bir temennim canlı yayını Koç Rams ekibinden Ogeday‘ın organize etmesi. Geçen canlı yayın cidden kötüydü.

And Kaan Yılmaz: Tatankalar bu haftaki galibiyetiyle, içerisinde Hornets ve Eagles’ın bulunacağı olası galibiyet eşitliği kombinasyonlarında dizginleri elinde tutmayı garantiledi ve böylece normal sezonu ilk iki içerisinde bitirme yolunda hayati bir adım daha attı. Fikrimce, ligin en dominant hücum hattına sahip Tatanka hücum hattı, özellikle pulling guard’ların harika performansı import running back Tyvon Davis’in second level’a adeta uçarak çıkıp karşısında kalan linebacker veya defansif back’ler rahatça alt etmesini sağladı ve bu ikrama hayır demeyen Davis de küçük birer yetenek resitali sunduğu iki touchdown koşusuyla takımın skor yükünü çekti. Tatankalar’ın bu hafta oynayacakları Rams maçı ise çok büyük ihtimalle normal sezonun finali havasında geçecek.

3) Yeditepe Eagles (2-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 3

Onur Murat İnal: Yeditepe Eagles, yaptığı transferler sonrası beklenen performans artışını bulamadı şimdiye kadar. Bu hafta bir OL oyuncusuyla daha anlaşan Yeditepe, öncelikle Ankara mesailerinden kayıpsız çıkıp 6. hafta kendileri için kader maçı olan İTÜ karşısına güçlü şekilde çıkmaları gerekiyor. Eğer bu tabloyu sağlayamazlarsa bir anda yarı final kapısı kendileri için beklemedikleri şekilde kapanabilir. Merakla bekliyoruz.

And Kaan Yılmaz: Eagles’ın ağır favori olarak çıktığı maçta Hacettepe Red Deers’a karşı zorlanması ve geriden gelerek bir touchdown farkla kazanması takım için biraz düşündürücü. Buna rağmen, hücumun yavaş yavaş dört çeyreğe yaymaya başladığı istikrarlı performansı ve savunmanın da koşu oyunları karşısında iyi bir containment örneği sergilemesi, Eagles’ı halen bu ligin en iyi üç takımından birisi yapıyor. Bir önceki yazıda da bahsettiğimiz gibi Eagles için sezonun kırılma maçı altıncı hafta İTÜ Hornets’e karşı oynayacağı karşılaşma olacak, ancak önümüzdeki iki haftada daha Ankara takımlarıyla mücadele edecek olan Yeditepe ekibinin bu karşılaşmalarda fire vermemesi şart.

4) Boğaziçi Sultans (0-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: Boğaziçi Sultans’ın maça ortak olmasını hatta zorlamasını her zaman bekliyoruz ama böyle bir maç çıkarıp bir de üstüne böyle bir maç sonuyla kaybetmesini kimse beklemiyordu sanırım. Maçla ilgili Boğaziçi için kötü yönlere bakmak yerine bu performanslarını ligin kalan zamanlarına yansıtabilecekler mi, benim için en büyük soru işareti bu. Maçın genelinde yine sakin kalmayı başarsalar da eski yıllara göre daha agresif hareketler ve kontrolden çıkmalar gördük maçta. Maçın başındaki cover hatalarını maç sonunda daha ciddi düşünmüşlerdir sanırım. Sezon öncesi, ligi yakından takip eden bazı kişilerin tahminini yanıltmayarak  0-3 le başladıkları ligde nasıl bir dönüş yapacaklar göreceğiz. Klasik Türk medyası tabiriyle “Boğaziçi Sultans, Koç Rams maçında gelecek için umut verdi ve önündeki maçlara bakıyor.”

Not : Kasksız tackle yapmak yasak. (Maçı izlemiş olanlar anlayacaktır)

And Kaan Yılmaz: Rams maçı, Sultans’ın mağlubiyet toleransına sahip olduğu bir karşılaşmaydı. Sonuçta, bu kadar baskın bir takım karşısına “mutlak galibiyet” parolasıyla çıkmak en hafif tabiriyle hayalperestlik olabilirdi. Ancak yine de Sultans, bu maça öngörülmeyeni gerçekleştirmek ve hayal kırıklığıyla başlayan sezonda lider takımı yenerek ligdeki dengeleri altüst etmek gibi daha büyük bir misyonla çıktı. Bu, takımın performansına da yansıdı. Geçtiğimiz haftalarda aksayan hücum hattı, bu maçta hem quarterback’i iyi korudu hem de screen oyunlarında second level’a iyi çıkarak Rams linebacker hattına üstünlük kurmayı başardı. Öte yandan, playbook’a alışan quarterback Nick Lielert da cep içerisinde çok daha rahat bir oyun sergiledi. Buna rağmen, maçta büyük bir ivme yakalayan Sultans’ın nefesi olması gerektiğinden çok erken kesildi. Son çeyrekte aksayan coverage’lar takımın canına okudu ve sonuç olarak bir süre sonra savunma, ipleri Rams hücumuna teslim etti. Yine de ilk iki hafta skor anlamında yanına yaklaşılması dahi güç bir takım izlenimi yaratan Rams’i bu kadar zorlamak, Sultans’ın İTÜ’nün önüne geçmesine yetti.

5) İTÜ Honets  (1-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 4

Onur Murat İnal: Geçen hafta Boğaziçi Sultans karşısında alınan galibiyet sonrası “Ateş yönetiminde İTÜ ofansı ısınıyor.” dedik ama bu hafta Sakarya Tatankaları karşısında shoot-out pozisyonuna düşüyorlardı az kalsın. Tamam, Sakarya savunmasını severek izliyoruz ama böyle silahlara silahlara sahip, kaskında kocaman “Y” yazan oyuncuların olduğu bir hücumun üretmesi gereken daha fazla şey olduğunu düşünüyorum. Gerçi geçen hafta da, sayıların koşu üzerinden geldiğine dikkat çekmiştik. Özellikle “speed option” üzerinden buldukları koşularla sayıya ulaşmışlardı.  Bu hafta rakip, geçen hafta Yeditepe’yi zorlayan Hacettepe Red Deers ve sonrasında Gazi Warriors. Yeditepe Eagles için söylediklerim birebir aynı şekilde geçerli. Bu maçlar ve 6. hafta maçları sonunda yarı final kapısından dönmeleri içten bile değil. Bir an önce vites arttırmaları gerekiyor.

And Kaan Yılmaz: Haftanın şüphesiz en büyük hayal kırıklığı İTÜ Hornets oldu. Sultans’ı mağlup ederek çıkış yakalayan takımın Sakarya karşısında bu kadar pasif kalacağına inanan çok kişi olduğunu düşünmüyorum. Maç boyunca, Sakarya hücum hattını aşıp quarterback Bilguun’u rahatsız etme konusunda büyük sıkıntılar yaşadılar. Bariz bir cornerback hatası sonucu gelen uzun touchdown pası olmasaydı, karşılaşmayı skorsuz kapatmalarının önünde hiçbir engel yoktu. İlerleyen haftalarda da rakipleri karşısında bu kadar paralize olurlarsa, şu an olası bir galibiyet eşitliği durumunda ikili averaja üstünlüğüne sahip oldukları Sultans’ın nefesini enselerinde hissetmeye başlayabilirler.

6) ODTÜ Falcons (2-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 6

Onur Murat İnal: ODTÜ Falcons, ilk hafta bulduğu bol skorlu galibiyet sonrası zor sayı bulmaya devam ediyor. Gazi Warriors karşısında daha çok skor bulmalarını beklerken neredeyse tüm maç orta alanda kör dövüşü şeklinde geçti. Savunma hatalarını iyi değerlendikleri iki pozisyon dışında sayı bulamadılar ve ligde zorlu rakiplerle karşılaşacakları serinin kendileri için ciddi tehlike olduğu izlemini verdiler. Bakalım bu seriden galibiyet ya da galibiyet çıkarabilecekler mi. Kişisel tahminim bir galibiyete/sürprize imza atacakları yönünde.

And Kaan Yılmaz: Açıkçası ben Onur Murat İnal’a Falcons konusunda çok katılmıyorum. Rams karşılaşmasının aksine playbook’larını “I” ve pistol gibi daha standardize edilmiş formasyonlarla zenginleştirmeleri hem takımın hücum opsiyonlarını artırdı hem de flexbone’u, olması gerektiği gibi bir trick formasyonu olarak kullanıp gerçek option tehdidi yaratmalarını sağladı. Dolayısıyla ben, ODTÜ hücumunu karşılaşma özelinde yeterli ve etkili buldum. Ligin görece en alt ve en üst takımlarıyla maçlarını bitirmiş olmaları ise Falcons için er meydanına bir çağrı niteliği taşıyor. Nitekim, bundan böyle ligin orta-üst klasmanındaki takımlarla çok daha sert mücadelelere çıkacaklar. Ne kadar kıstas olarak alınabilir bilemiyorum ancak ODTÜ’nün Gazi karşısındaki performansı, son dört haftadan sürpriz galibiyet(ler) çıkarıp ilk dördü zorlayabileceklerini izlenimini yarattı.

7) Hacettepe Red Deers (1-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 7

Onur Murat İnal: Bu sene oluşturdukları program kendilerini ileri taşıyor fakat bu konuda geç kalmış olabilirler. Yeditepe Eagles karşısında öne geçseler de kağıt üzerinde güçlü rakipleri karşısında skoru koruyamadılar ve mağlup oldular. Özellikle savunma tarafında yaşadıkları sorunları acil olarak çözmeleri gerekiyor. Bu hafta İTÜ Hornets karşısında “tamam mı devam mı” karşılaşmasına çıkıyorlar bence.

And Kaan Yılmaz: Red Deers, Eagles karşısında galibiyeti bu kadar zorlayarak,hakim görüşün aksine bu ligde bir contender olabileceğini herkese ispat etti. Ancak bunu sağlayabilmiş olmak, takımın önümüzdeki seneyi de 1. Lig’de geçireceği anlamına gelmiyor. Nitekim, ilk hafta alınan ODTÜ mağlubiyeti son ikiden kurtulma yolunda takımın elini kolunu bağladı. Dolayısıyla Red Deers’ın, Eagles karşısında sergilediği mücadeleyi ilerleyen maçlarda da sahaya yansıtmakla kalmayıp pratikte de bir karşılık alması gerekiyor. Yoksa ligden düşme senaryosu, Hacettepe ekibi için halen oldukça gerçekçi.

8) Gazi Warriors (0-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 8

Onur Murat İnal: Gazi Warriors geçen hafta kazanabilseydi tüm Ankara takımları 1-2’ye gelecek ve hepsi için bir mücadele fırsatı doğacaktı. Fakat mücadeleyi Odtü Falcons kazanınca, Gazi Warriors için pek fazla umut kalmadı açıkcası. Kağıt üzerinde en iyi fikstüre sahip olmalarını değerlendiremediler ve 0-3’lük dereceyle lige başlayarak erken havlu attılar. Bu saatten sonra maç değil, oyuncu kazanma yoluna gitmeleri en doğru hareket olacaktır ki zaten daha bu ay içerisinde bile oyuncu alımları yaptığını düşünürsek bu yolda çalıştıklarını söylemek zor olmayacaktır. Umarım tekrardan eski güçlerine kavuşurlar bir an önce.

And Kaan Yılmaz: Warriors, Falcons karşısında çok direndi ama sonuca ulaşmayı başaramadı. Maç boyunca quarterback Ensar’ın read option koşuları Falcons’a zaman zaman zor anlar yaşattı. Ancak fena olmayan bir hücum performansı sergiledikleri maçta, secondary’nin koşu oyunlarında box’a yardımının zayıf kalması Falcons fullback ve running back’lerinin uzun koşularına sebebiyet verdi. İki Ankara takımına da mağlup olan Warriors, bu hafta belki de gerçekten havluyu attı. Son ikiden kurtulabilmeleri için artık kelimenin tam anlamıyla bir mucize gerekiyor.