Cleveland Browns’un 32 yaşındaki Pro Bowl left tackle’ı Joe Thomas, geçtiğimiz gün verdiği bir röportajında hafıza kaybı yaşadığını açıkladı. Thomas yaşadığı rahatsızlığın NFL’de oynaması yüzünden olup olmadığını bilmediğini dile getirdi…

“Hafıza kaybı yaşıyorum ama buna ilerlemiş yaşımın mı yoksa futbolun mu sebep olduğunu söylemek zor. Demek istediğim insanların hayatlarında iki tarafını da bilemediğiniz durumlar vardır. Sanırım bu da yaşlanmanın getirdiği durumlardan sadece biri. Artık 21 değil de 32 yaşındaysanız ve hayatınızda bir sürü şey yaşadıysanız bunun kesinlikle Amerikan futbolu yüzünden olduğunu söylemek zor.” ifadelerini kullandı.

Sunucunun ne tür bir hafıza kaybı yaşadığına ilişkin sorusuna ise “Kısa dönemli bir hafıza kaybı geçiriyorum. Son zamanlarda olan şeyleri hatırlamakta güçlük çekiyorum. Markete gidip ne alacağınızı unutmanız gibi bir duruma benzetebilirsiniz. Bunun gibi küçük sorunlar yaşıyorum. Bunun sizi ‘Önceden sahip olduğum hafızaya sahip değilim!’ gibi düşüncelerle alaşağı etmesine izin verirseniz bu durumun sizi depresyona ve üzgün hissetmeye iteceğini düşünüyorum. Ben tam tersine bu noktada oldukça iyimser olmaya çalışıyorum.” cevabını verdi.

Tecrübeli oyuncu, Browns takımındaki 11. sezonuna girmek üzere. 2007 yılında draft edildiğinden beri tek bir maç kaçırmadı denilebilir. Thomas açıklamalarında bu durumda oynamasının uzun süreli beyin hasarlarına yol açabileceğinin farkında olduğunu ancak bunları bilerek oynamak istediğini belirtti.

“Kesinlikle endişe edilecek şeyler var. Ancak bu konuya bakış açım bu meslekteki bütün profesyonellerin bakacağı gibi; bazı kalıcı etkiler her zaman vardır. İnsanlar çalışmak zorunda. Bir boyacı ya da köprüleri inşa eden bir işçi olsaydım, o zaman da vücudumda ve beynimde kalıcı etkiler olacaktı. Hayatımı yaşama şeklimi ve bu hayatı aileme sunmamı sağlayacak şey futbol oynamaksa bu oynamaya devam etmem için yeterli bir sebep.”

NFL ise son verilere göre 5,000 eski oyuncu tarafından yaşadıkları beyin hasarları sebebiyle dava edildi. Bu konunun açılmasıyla Thomas beyin travmasıyla alakalı olan diğer uzun süreli sorunlardan da bahsetti…

Yıldız oyuncu “Alzheimer’a yakalanan ya da bunama sorunu yaşayan, ruh halinde ani değişimler yaşayan ya da maalesef intihar eden NFL oyuncularını yıllarca gördük ve en önemlisi depresyon. Lou Gehrig hastalığı. Tüm bunlar futbol oynarken yaşanan beyin hasalarından kaynaklanıyor. Ama umuyorum ki tıp ilerlemeye devam ettikçe, belki 10 yıl içerisinde, vücudumu 60’lar ya da 70’lerde oynayan şanssız futbolculardan daha iyi tedavi edebilecekler.” ifadelerini kullandı.

NFL’in en iyi left tackle’ı olarak gösterilen Thomas’ın bu açıklamalarının lig genelinde nasıl bir etki yapacağı merakla bekleniyor…