Türkiye saatiyle 27 Nisan’ı 28 Nisan’a bağlayan Perşembe gecesi (Cuma sabahı) 03.00’da gerçekleşecek olan 2017 NFL Draft’ına saatler kala boş durmuyoruz ve sizlere yakında NFL’de izleyeceğiniz oyuncuları daha iyi tanıtmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz…

Bu sefer ki dizaynımız tamamen spontane gelişti. Sitemizin Steelers yazarı Cihan Kaya sordu ben elimden geldikçe cevapladım…

Cihan Kaya: O.J. Howard için ilk beş sıradan draft edilecek dedikoduları oldukça yoğunlaştı hatta Titans alacak gibi söylentiler var. Görkem, bu adamın ilk beş sıra potansiyeli var mi? Tahminimce önümüzdeki sene Delanie Walker’in sözleşmesindeki opsiyonu almayıp release edebilirler onun yerine Howard bir numara olabilir…

Görkem Şahinoğlu: O.J. Howard yetenek bazında bu draft’ın en iyi 15 oyuncusundan birisi bana kalırsa. Hatta benim NCAA’de takip ettiğim en iyi tight end, üstelik Alabama’da sistem gereği çok az kullanılmasına rağmen. Size’ı NFL seviyesinde, tight end için fazlasıyla atletik ve hızlı. Bu tarz tight end’lerin genelde recieving özellikleriyle öne çıktıklarını ve pek iyi blokçu olmadıklarını biliyoruz ancak Howard aksine çok iyi de bir blokçu. Yani bir tight end için negatif özelliği neredeyse yok gibi fakat yine de ilk beş sıra içinde bir tight end seçileceği fikri bana pek inandırıcı gelmiyor. Titans’ın Howard’a ciddi bir ilgisi olduğu uzun zamandır gündeme gelen bir haber ama beşinci sıradan seçmelerine ben pek ihtimal vermiyorum.

Cihan Kaya: Bir de kısa bir Mike Williams, Corey Davis karşılaştırması yapabilir misin?

Görkem Şahinoğlu: Mike Williams’ı kısaca fizikli bir pozisyon reciever’ı olarak tanımlayabiliriz. İri ve güçlü, topa hamle noktasında kuvvetli bir oyuncu. Yani 50-50 hava toplarında en yükseğe doğru zamanlamayla çıkabiliyor. Aslında insanların tahmin ettiğinden daha hızlı bir oyuncu fakat yine de bir sprinter değil. Corey Davis ise her tarz reciever’dan içinde biraz barındırıyor. Williams kadar güçlü olmasa da uzun bir reciever ve vücudunu gerektiğinde iyi kullanıyor. Williams’ın aksine top elindeyken fiziğinden beklenmeyecek derecede patlayıcılığa sahip. En önemlisi de her türlü rotayı koşabilecek şekilde tekniğe sahip. Kısaca komple bir reciever ama çok zayıf bir konferanstan geldiği için rekabet seviyesi en üst noktadayken de aynı başarıyı gösterecek mi soru işareti.

Cihan Kaya: Steelers taraftarı olarak, draft’tan muhtemelen OLB/DE alacağımızı düşünüyorum. Haason Reddick aslında Steelers için en iyi fit olarak görsem de 30 numaraya kalmayacak gibi duruyor. Mock’larında Takk McKinley yazmışsın ama onun combine ve Pro Day sonrası 10-20 arasında gitme ihtimali yok mu? Böyle blue collar kafasında gelecek en iyi fit oyuncu kim olabilir? Tim Williams karakter sorunları sebebiyle oralara kalabilir sanırım ama değer mi 20 numaraya?

Görkem Şahinoğlu: Steelers 3-4 ön alanıyla oynadığı için alacakları edge oyuncusu muhtemelen OLB olacak. Reddick, Tim Williams, McKinley, Charles Harris ve Ryan Anderson daha uygun olan oyuncular. Bennet ve Taco’yu daha çok 4-3 DE uyumlu olarak görüyorum. Bu oyunculardan da hepsinin Steelers’a kalma olasılığı var. O kadar derin bir draft ki çok net oyuncular dışında ilk tur için kestirmek zor. Mesela McKinley dediğin gibi çok iyi combine geçirdi ve 11-32 arası her yerden gidebilir, geniş bir bant aralığından bahsetmek mümkün bu yazdığım isimler için. Tim Williams bana kalırsa bu sınıfın en saf pass rusher’ı ama dediğin gibi saha dışı problemleri ilk turun dışına itebilir.

Cihan Kaya: Sidney Jones’u üçüncü tur da almak CB ihtiyacı olan takım için steal olur mu yoksa büyük kumar mı?

Görkem Şahinoğlu: Sidney Jones, ilk tur dışında nereden seçilirse seçilsin büyük steal olur. Geçen sezon Jaylon Smith gibi daha ağır sakatlık geçirmiş olan bir oyuncu bile sırf potansiyeli sebebiyle ikinci turda seçildi. Jones, saf cover corner olarak Lattimore ile yarışır. Kumar olacağını sanmıyorum çünkü hala ilk sezonunda forma giyebilme ihtimalinden bahsediliyor. İlk sezonu komple kaçırsa bile yüzde yüzlük bir iyileşme sağlayacağını düşünüyorum.

Cihan Kaya: Cleveland Browns için 12 numaralı seçim hakkına dair iki tane söylenti var. Mitch Trubisky ya da O.J. Howard. Sen GM olsan hangisini alirdin?

Görkem Şahinoğlu: Howard’ı tight end’den çok sahanın her yerinde dizilebilecek bir reciever tehdidi olarak gördüğüm için Browns’ın 12’den draft etmesi bana çok mantık dışı gelmiyor. Keza Titans için de aynı şey geçerli, ellerinde Walker var ama Howard yine de mantıklı duruyor. Ancak Browns’ı yöneten kişi olsam ve Trubisky ile Howard arasında seçim yapacak olsam tercihim Trubisky olur. Yetenek bazında Howard, çok daha değerli bir oyuncu ancak Browns bulunduğu pozisyon itibariyle değerden çok ihtiyaç-değer ekseninde tercih yapmak zorunda. Osweiler, kadroda tutmayı düşündükleri birisi değil ve onun dışında ellerinde Kessler ve Hogan var sadece. Trubisky, etrafından takım kurmak için daha mantıklı bir seçenek olur.

Cihan Kaya: Pat Mahomes’un Pro Day sonrası ilk tura kadar yükseldiği söylentileri mantıklı mı? Özellikle Kansas City Chiefs baya istekli görünüyor…

Görkem Şahinoğlu: Mahomes, draft sürecinin en başından beri takımlar için gizli bir cazibe noktasıydı zaten. Yani bu yükseliş sadece Pro Day ile alakalı bir durum değil. Bir kere Mahomes her ne kadar NFL standartlarına çok zıt olan spread offense’in en ekstrem versiyonundan gelse de bu sınıfın en kuvvetli kol gücüne sahip ismi. Bir oyun kurucuya teknik şeyleri öğretebilirsiniz ama fiziksel yetenekler sonradan kazanılamaz. Kaldı ki Mahomes, çok zeki ve çalışkan bir oyuncu. Gelinen şu noktada ilk turda seçilmesine kesin diyemesem de ilk turda seçilmemesi benim için sürpriz olur. İlk turun son çeyreği ideal noktalar. Texans, Chiefs veya geçen sene Broncos’un yaptığı gibi ilk turun sonuna takasla başka bir sürpriz takım da olabilir.

Cihan Kaya: Peki Mahomes bir Johnny Manziel çıkabilir mi? Özellikle pocket awareness’i genel olarak düşük seklinde yorumlar var. Tamam kolu güçlü ama hataya da çok açık değil mi? Biraz 50-50 riskli bir oyuncu gibi gözüküyor.

Görkem Şahinoğlu: Şimdi Johnny Manziel denince benim aklıma sahadaki kimliğinden çok sorunlu bir oyuncu oluşu geliyor ve bu pencereden bakınca Mahomes, kesinlikle bir Manziel değil. Oyun stili olarak baktığımızda da Manziel spread offense’in daha çok qb koşusu kullanan versiyonundan gelmesi nedeniyle zorlandı. Mahomes’un oynadığı Air Raid sistemi de bir spread offense versiyonu fakat koşu yerine quarterback’e olabildiğince çok pas attırmaya dayalı. Yani Mahomes’u Manziel ile değil de daha çok spread offense’ta pas atan QB’lerle kıyaslamak doğru olur. Mesela çok koşmuş olsa da Mariota, mesela Bryce Petty. Bu sistem pro bir sistem olmadığı için protection’lar ve pocket awareness Mahomes için kariyerinin başlarında sıkıntı doğurabilir. Texas Tech’te hiç huddle yönetmedi bu sistemin bir getirisi olarak ve yine neredeyse tüm snap’leri shot-gun formasyonundan aldığı için dropback paslarda da sıkıntı çekebilir. Ama bunları Mahomes’tan daha önce hiç görmediğimiz için böyle diyorum, belki de Mariota gibi bu işe oldukça yatkın çıkacak, bunu bilemeyiz. Hataya açık olduğu görüşüne katılıyorum ama onu özel kılan ve kendi yapan zaten bu gunslinger mentalitesi. Yani o 50-50 oranı biraz daha 75-25 seviyelerine çekerse çok heyecan verici bir oyuncuya dönüşür.

Cihan Kaya: Corey Davis iki sene de 11 drop yapması sıkıntı olur mu? Hani bir Nelson Agholor olmasın…

Görkem Şahinoğlu: Doğrusu tam rakamını bilmiyorum ama iki senede 187 pas yakalayan bir oyuncu için 11 drop bana kalırsa çok yüksek değil. Ayrıca Davis, öyle düşürdüğü toplardan ziyade güçlü elleriyle bilinen bir reciever. Hatta bir yerde okumuştum normal antrenmanlardan sonra sahada kalarak lakros ve tenis toplarıyla yakalama antrenmanı yapıyormuş. Yani Davis’in ellerinden yana pek sıkıntısı olduğunu sanmıyorum.

Cihan Kaya: Yine Steelers sormuş gibi olacağım ama bu Derek Rivers için ne düşünüyorsun? Bu hafta ziyarete geldi takımı. Muhtemelen ikinci ya da üçüncü tura kalacak ve Steelers alacak bu adamı. Ben araştırdım iş yapabilir sisteme de uyum sağlayabilecek gibi gözüküyor. Ancak “behindthesteelcurtain” sitesi hala ikinci tura Carl Lawson diyor ama bence bu çocuk daha iyi is yapabilir.

Görkem Şahinoğlu: Derek Rivers’ın hiç bir maçını izlemedim sadece West Virginia’ya karşı oynadıkları maçta aldığı snapleri izledim ve hakkında okuduklarım orta turlarda seçilebilecek bir sleeper olduğu yönünde. Çoğu kaynağa göre de sadece Steelers değil bir çok takım çok beğeniyormuş. Benim tahminim üçüncü turdan gideceği yönünde. Carl Lawson’a gelecek olursak bundan bir sene önce bu draft’ta Myles Garrett ile birlikte en önemli pass rusher potansiyeli olması bekleniyordu ancak çok sık sakatlanan bir oyuncu olduğu için uzun dönemli değeri bir hayli düştü. Tak, Harris ve Solomon Thomas gibileri de çok üst düzey sezonlar geçirince Lwason’ın adı unutuldu. Sağlıklı kalabilirse en az bunlar kadar iyi bir oyuncu. Yine de ben üçüncü tura kalacağını pek sanmıyorum, tahminim ikinci turdan gider.

Cihan Kaya: Dört beş scout raporuna baktım üç numaralı seçim için üç isim görüyorum Malik Hooker, Jamal Adams ya da Marshon Lattimore. Lattimore olacağını cok sanmıyorum ama safety seçecek olsan Hooker mı Adams mı? Hooker’in sağlıklı olacağını varsayalım…

Görkem Şahinoğlu: Chicago Bears için soruyorsun sanırım. Ben Ryan Pace yerinde olsam ve illa ki secondary’ye adam seçecek olsam Lattimore’u seçerim. Aslında toplam yetenek olarak Adams ve Hooker daha iyi oyuncular ama Lattimore da çok geride değil ve Bears’ın bana göre cornerback’e daha çok ihtiyacı var. Gelelim senin soruna, eğer Adams ve Hooker arasında seçim yapmak zorundaysam benim tercihim Adams olur. Kendisini tüm draft’ın en bütün oyuncularından biri olarak görüyorum. Hooker’ın top yetenekleri uzun zamandır görmediğimiz türden olabilir ancak günümüz NFL’inde ben strong safety’lerin free safety’lerden daha çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki Adams strong safety olsa da tek bir kalıba oturtulacak bir oyuncu değil. Bir safety için derin saha cover yetenekleri üst düzey ama tabi esas öne çıkan yeteneği scrimmage line’a yakın oynayabilecek sertlikte olması ve tight end cover edecek donanıma sahip oluşu.

Cihan Kaya: Christian McCafrey ilk 10’dan seçilecek bir yetenek mi? Özellikle Carolina ilgileniyor yorumlarını duyuyoruz… Tamam adam 3,900 yard koşmuş, zor maçlarda 30 carry yapmış ama NFL’de tackle’ların arasından koşabilir mi? Yoksa İsviçre çakısı şeklinde, çok yönlü bir oyuncu olarak mı düşünmek lazım?

Görkem Şahinoğlu: McCaffery bence top 10 talent değil ama first round talent. Stanford’da neredeyse her şeyi iyi yapan bir running back profilinde izledik ama aynı çizgiyi NFL’e taşıması çok mümkün olmayabilir. Şöyle ki hareket kabiliyeti sayesinde tehlikeli bir slasher olacağı konusunda ben ikna oldum ancak combine’da 10 tekrarlık bench press performansı güç olarak bazı soru işaretleri oluşturuyor. Pekala burada bir lineman’dan bahsetmiyoruz ama bench press bana kalırsa yine de güç açısında önemli bir belirteç. McCaff, NFL’de “three-down back” olabilir ama çok efektif bir tackle arası koşucusu olabilir mi şüphelerim var.

Cihan Kaya: Geçenlerde rapsheet, Jacksonville Jaguars QB bakıyor diye bir duyum çıkardı. Şimdi bu adamların dördüncü sıradan Leonard Fournette’i es geçmesi oldukça saçma olmaz mı?

Görkem Şahinoğlu: Jaguars, Bortles için rekabet arıyor ve bunu çaylak bir quarterback ile sağlayabilirler. Ancak kesinlikle dördüncü sıradan böyle bir hamleye girişeceklerini sanmıyorum. Browns, 49ers, Bears ve Jets gibi ilk elden QB ihtiyacı duyan takımların bile ilk 10 sırada QB seçmeme ihtimalleri yüksekken Jags gibi ikincil seviyede QB’ye ihtiyaç duyan bir takımın dördüncü sıra gibi yüksek bir hakkı bu yönde harcaması pek olası değil. Kaldı ki ikinci turda yine yüksek sıradan seçiyorlar ve Bortles için aradıkları rekabeti oradan da Kizer, Davis Webb, Nathan Peterman gibi oyuncularla sağlayabilirler.

Cihan Kaya: Daniel Jeremiah son mock draft’ında Deshaun Watson’i ilk tur dışında bıraktı, sence bu ihtimal dâhilinde mi? Her ne kadar tavan değerleri diğer QB’ler kadar iyi olmasa da winner QB almak önemli değil mi? Gerek Mariota olsun, gerek Winston olsun bunun örnekleri olarak görülemez mi?

Görkem Şahinoğlu: Söz konusu 32 takımın yüzlerce kişilik oyuncu havuzunda tercih yapması olunca her şey mümkün. Ancak benim fikrimi soracak olursan ben Watson’ın ikinci tura düşeceğini sanmıyorum. Genel olarak bu sınıfta birinci tur değeri taşıyan bir QB olduğunu sanmıyorum yani 2013 hariç son altı, yedi yılın hiç birinde bu oyuncular ilk turdan gitmezdi, belki 2011 bir de. Fakat olacak olan yani benim inandığım en az iki QB’nin ilk turda gideceği. Bunlar da Trubisky ve Watson olur. Watson’ın tavan değerinin diğerlerinden az gözükmesinin nedeni kolunun çok güçlü olmayışı. Yani bu sonradan kazanılacak bir özellik değil. Footwork vs gibi kusurlu özellikleri geliştirebilirsin ama kol kuvveti aynı kalır. Yine de Alex Smith gibi sınırlı kol kuvvetiyle doğru sistemde güvenilir bir oyuncu olabilirsin. Watson’ın bu kusurunu nötrleyen bir başka sonradan öğretilemeyecek yeteneği de sen söyledin. Bu adam müthiş bir winner ve lider. Ben QB’de mental yetenekleri her zaman fiziksel yeteneklerin önünde tutarım, o yüzden Watson’ın iyi bir kariyere sahip olacağını düşünüyorum.

Cihan Kaya: Tre’Davious White’i CB’ler arasından nereye koyuyorsun? Marshon Lattimore, Gareon Conley, Humprey, Quincy Wilson ve Teez Tabor’a göre seviyesi ne durumda?. Lattimore çok önde diğerlerine göre ama Conley ile White ikinciliği paylaşır gibime geliyor. Senin yorumun nedir?

Görkem Şahinoğlu: İlk olarak kendi cornerback sıralamamı veriyim; Marshon Lattimore, Marlon Humphrey, Quincy Wilson, Gareon Conley, Tre’Davious White diye gidiyor. White başka bir draft sınıfında olsa daha farklı konuşuyor olabilirdik ama bu sınıfta çok ekstra bir corner kalitesi mevcut. Mesela Sidney Jones sakatlığı olmasa Lattimore ile birlikte sınıfın en iyisi ama sakat olduğu için değerlendirmeye katmadım. Yine Tabor benim kolejde çok beğendiğim bir oyuncuydu ancak combine ve Pro Day performansları büyük hayal kırıklığı oldu. Listenin tepesindeki oyuncuların genel özelliği fizikli ve ideal kenar cornerback’leri olmaları. White biraz bunun dışına çıkıyor. Ben onu NFL’de slot corner olarak görüyorum. Aslında burada tamamen takımların neyi tercih ettiği yada ihtiyaç duyduğu önemli. Yani White’ı diğerleriyle kıyaslamak çok doğru değil bence. Kıyaslayacak olursak da bana göre sıralama yukarıda yazdığım gibi.

Cihan Kaya: Gelecek için QB bakan takımlar için üçüncü ya da dördüncü tura kadar düşerse Brad Kaaya ya da Josh Dobb almak mantıklı mı? Özellikle Chargers, Giants, Steelers ve Saints için konuşuyorum… Yoksa daha erkenden QB mi seçmek daha iyi olur?

Görkem Şahinoğlu: Bu tamamen hedeflediğin oyuncuya biçtiğin değerle alakalı. Gelecek için şu turda QB seçilmeli gibi bir genellemeden bahsetmek doğru olmaz. Eğer çok inanıyorsan gelecek için ilk sıradan bile seçebilirsin. Benim için bu draft’ın geliştirmelik QB’leri Pat Mahomes, Davis Webb, Nate Paterman ve Brad Kaaya. Josh Dobbs hakkında pek olumlu düşünmüyordum ama senior bowl performansı ve gözlemcilerin fikirlerinin birden bire çok olumlu yönde gelişmesi beni de oyuncuyu tekrar izlemeye itti. Onu da bu gruba dahil edebiliriz. Eğer üçüncü tura kadar beklemek istiyorsan Kaaya kesin olarak oraya kalır gibi. Aynı şekilde Peterman ve Dobbs’ın da kalacağını düşünüyorum. Ancak Mahomes ve Webb için elleri çabuk tutmak gerek.

Cihan Kaya: University of Tennessee’nin defensive end’i Derek Barrett için Ravens diyorlar. Bana da mantıklı geliyor Elvis Dumervil’in ayrılığı üzerine ama running back Dalvin Cook onlar için daha iyi bir seçim olmaz mı?

Görkem Şahinoğlu: Ravens ilk turda running back seçmez bence. Kenneth Dixon’a fazla güveniyorlar. Barnett güzel bir seçenek olabilir ama bence cornerback seçecekler.

Cihan Kaya: Bu senenin Aaron Rodgers’ı kim olur? Sormaya çalıştığım şey ilk tur sonunda green room’da oturan ve erken draft edilmeyi bekleyen kişinin kim olacağı… Yani bu sene ilk tur sonuna düşmesi beklenen top 10 talent…

Görkem Şahinoğlu: Bu durum genelde quarterback’lerin başına geliyor ilginin odak noktası oldukları için. Sadece QB bazlı bakacak olursak bu risk aslında hem Trubisky için hem de Watson için var. İkisinden biri yukarıdan giderse diğerinin 20’li sıralara düşme ihtimali her zaman mevcut. Genel olarak baktığımız zamansa bu durumu yaşamaya en müsait oyuncular Jonathan Allen ve Rueben Foster olabilir. Allen’ın takımları korkutan omuz ameliyatları draft günü büyük bir düşüş yaşamasına sebep olabilir. Foster’ın ise ben katılmasam da karakter sorunları var gibi bir algı oluşturuldu. Onun düşüşünün Foster’dan da sert olma ihtimali var. Üçüncü bir isim de Dalvin Cook olabilir. Fumble sorunlu bir running back oluşu, saha dışı sicilinin biraz kabarık olması ve beklenin çok altında olan combine performansı kırmızı bayraklı bir oyuncuya dönüşmesine sebebiyet veriyor.

Cihan Kaya: Bucky Brooks en son mock draft’ında 17. sıradan Trubisky için Washington Redskins dedi. Eski GM Casserly aşırı mantıklı buldu bana da ayni şekilde çok mantıklı geldi. Hem Kirk Cousins’a karşı bir leverage olur takımda bir de seneye artık ya uzun süreli kontrat alacak ya da free agent olacak yoksa 29 milyonluk QB değil Cousins…

Görkem Şahinoğlu: Cousins’in bir sezon daha tag ile oynaması teoride mümkün olsa da gerçeklikte imkansız bir durum. Geriye iki seçenek kalıyor; ya uzun soluklu kontrat ya da takas. Şimdiye kadar uzun soluklu kontratı imzalayamamış olmaları gelecek için bunu başarmaları konusunda bana pek ümit vermiyor. Takas dedikodularını da bolca okuduk ama şimdilik bir şey çıkmadı. Takas için draft günü kritik bir nokta olabilir. Eğer Cousins o gün takas edilirse Skins’in Trubisky’yi seçmesi çok yerinde olur. Takas olmasa bile Trubisky veya başka bir quarterback yine mantıklı bir hamle olur ama o senaryoda 17. sırada seçecek bir Trubisky bulabilecekleri konusunda şüphelerim var.

Cihan Kaya: Florida Gators’ın linebacker’ı Jarrad Davis için ne düşünüyorsun? İlk tur oyuncusu mu yoksa ikinci tur daha mı mümkün? Reuben Foster kadar göze çarpmasa da baya iyi olabilir diye düşünüyorum. Özellikle 62’ye kalırsa şehrimizin takımı Steelers affetmez diye düşünüyordum ama Bucky’nin son mock’unda 21’den Detroit Lions’a gider denmiş. Özetle ilk turdan gitme durumu var mı?

Görkem Şahinoğlu: Jarrad Davis benim çok beğendiğim bir linebacker. Bir kere her şemaya uyacak özelliklere sahip oluşu çok önemli. Hem inside linebacker hem de off-ball linebacker oynayabilecek yetenek setine sahip. Florida’da geleneksel linebacker olarak izledik. Tam bir tackle makinesi ve boş alanda oynayabilecek mobiliteye, atletizme sahip. Yetenek dolu Florida defansında söz sahibi olacak kadar da lider bir oyuncu. Özellikle 2015 sezonunu çok üst düzey oynamıştı. Sakatlıklar nedeniyle sıradan bir sezon geçirdi geçen sene ve board’larda arka planda kalmasının nedeni de bu aslında. Benim için bir Foster olmasa da kesinlikle ilk tur etiketi taşıyor. 20’li sıralarda seçilmesi çok muhtemel ve benim de Raiders için 24. Sıradan gözüme kestirdiğim bir oyuncu. İlk turdan düşse bile ikinci turun ilk çeyreğinde kesin seçilir gözüyle bakıyorum.

Cihan Kaya: Bu da yine Pittsburgh Steelers bazında olacak ama Jerod Evans hakkındaki görüşlerin nedir? Bence iyi bir şey çıkabilir bu çocuktan…

Görkem Şahinoğlu: Jerrod Evans, kendinden önceki Mike Vick, Tyrod Taylor, Logan Thomas gibi VT quarterback’lerinden farksız aslında. Güçlü bir kolu var, isabet oranı düşük ve fazlasıyla atletik. Şu noktada koşan bir quarterback’ten fazlası değil, geçen sezon Virginia Tech’in en çok yard koşan oyuncusu olmuştu quarterback olmasına rağmen. Mental açıdan NFL seviyesinde QB oynamaya hiç hazır olmadığını düşünüyorum çünkü oynadığı sistem belirli kalıplar içeren ve herkesin ne yapmasını gerektiğini bildiği bir sistemdi. O nedenle Evans, karar verme noktasında özgür değildi. Profesyonel seviyede savunmalar ilk opsiyonu elinizden aldığı zaman bir noktadan sonra kendi seçimlerinizi kendiniz yapmanız gerekiyor. Kısacası fiziksel olarak çok yetenekli ancak teknik açıdan ham bir oyuncu. Bir yıl daha oynama süresi olmasına rağmen draft’a girerek yanlış karar verdi bence.

[Arada gelen “Dallas Cowboys için en iyi draft senaryosu ne olur?” üzerine…]

Görkem Şahinoğlu: Cowboys topun hücum tarafında neredeyse hazır bir takım ve bu takımın Super Bowl ihtimallerini savunma performansı belirleyecek. O açıdan tıpkı Raiders gibi Cowboys için de en iyi senaryo savunma ağırlıklı bir draft geçirmek olur. İlk tur hakkının büyük ihtimalle pass rusher ve cornerback arasında olmasını bekliyorum ben. Hissesi son zamanlarda yükselişe geçmesi sebebiyle Kevin King buradan şanslı bir seçim olur. Anlayamadığım bir şekilde en azından draft öncesi süreçte hak ettiği değeri görmeyen Quincy Wilson da 28. Sıra için güzel seçim olur. Pass rusher olarak en yakıştırdığım oyuncu Tak McKinley. Bu sınıfın pass rusher’ları bir kaç isim dışında birbirine çok yakın seviyede oldukları için ilk turun sonuna kimin kalacağını kestirmek güç. Charles Harris de iyi bir senaryo olur Dallas adına ama onun daha erken seçilmesini bekliyorum. Genel draft planı olarak değere göre draft yapmak her zaman daha iyi olanı ancak ben Jerry Jones olsam ilk turda pass rusher, ikinci turda secondary şeklinde giderdim. Savunmada üç aşamaya da etki yaratacak oyuncu ihtiyaçları var. Ağırlık bu ihtiyaçları giderme yönünde olmalı. Hücum tarafında da bir tight end bir de guard seçimi beklenebilir.

Cihan Kaya: Bu sınıfın ilk tur pass rusher’ları için iyiler ama hiçbiri All-Pro seviyesi değil diyorlar. Bahsettiğim isimler Derek Barnett’ten aşağı bakılınca T.J. Watt, Charles Harris, Takk McKinley, Taco Charlton. Bu konuda ne düşünüyorsun? Muhtemelen iyi starter olurlar ama yine de bu draft dışında olsalar ilk tura pek çoğu giremezlerdi diye okuyorum. O yüzden özellikle bazı GM’ler pass rusher almak yerine takas yapmayı tercih edecek diyorlar. Ne düşünüyorsun?

Görkem Şahinoğlu: Aslında evet, Jonathan Allen’ı pass rusher saymazsak Garrett-Thomas-Barnett üçlüsünden sonra seviye biraz düşüyor. O nedenle çoğu draft yazılarında veya podcast’te bu üçü seçildikten sonra seçilecek pass rusher’ların bant aralığının çok geniş olduğundan bahsettim çünkü birbirlerine yakın isimler. Watt, Harris, Takk ve Taco’nun bu şekilde değerlendirilmesinin ana nedeni kısıtlı kolej üretkenliği bence. Hepsine tek tek bakacak olursak öncelikle Watt, kariyerine tight end olarak başlayan bir oyuncu ve linebacker pozisyonunda daha çok ham. Pozisyon bilgisi kısıtlı ancak çok iyi bir oyuncuya da dönüşebilir. Bu tarz bir oyuncuya takımların kuşkuyla yaklaşması normal çünkü hit-or-miss bir oyuncudan bahsediyoruz. Takımlar beş yıllık kontrat bağlayacakları ilk tur oyuncularının daha kesin şeyler olmasını ister. Takk ve Taco’daki mevzu da son sezonlarında büyük çıkış kaydetmeleri. İnsanlar ister istemez bu zamana kadar neredeydiler diye soruyor. Charles Harris’in neden bu gruba dahil edildiğini açıkçası bilemiyorum çünkü her zaman yıldız bir kolej oyuncusuydu. Ona da istikrarsızlıktan dem vurulabilir. Toparlamak gerekirse bu oyunculara kuşkulu bakılması gözlemcileri kesinlikleri konusunda çeşitli nedenlerle ikna edememiş olmaları. Ancak bir oyuncuya Pro Bowl potansiyeli yok demek geniş bir tahmin olur. Bana kalırsa bu oyuncuların hepsi ilk turda olmayı hak ediyor…